Dit zijn de beste apps bij noodgevallen en pech op vakantie

Pech onderweg? Met deze iPhone-apps voor noodgevallen kun je hulpdiensten bereiken, een noodsignaal uitzenden of hulp inroepen.

Noodgevallen apps SOS EHBO

Je iPhone is een fantastische bron van informatie en vermaak. Maar de iPhone kan ook van pas komen in minder leuke situaties, bijvoorbeeld wanneer je onderweg op vakantie dringend hulp nodig hebt of met een pechgeval zit. In deze editie van de iCulture Vakantiespecial zetten we de beste eerste hulp-apps op een rij die van je iPhone een levensredder maken in benarde situaties!

ANWB Wegenwacht

Je hoeft natuurlijk niet meteen in de kreukels te liggen bij een noodsituatie. Het kan ook gewoon gaan om een gevalletje autopech en daarbij is de ANWB de meest logische partij. Zij willen uiteraard wel weten waar je bent. Met de Wegenwacht-app van de ANWB kun je met een druk op de knop pech melden, kenteken en locatie doorgeven en je lidmaatschapsnummer door te geven. Ben je bang voor de kosten? Geen nood: het is mogelijk om pech te melden zonder dat je hoeft te bellen. De ANWB herkent automatisch wanneer je in het buitenland bent.

Daarnaast vind je in de ANWB ONderweg-app meer informatie over handige telefoonnummers, route- en filewaarschuwingen, informatie over parkeren en tanken.

Meer artikelen over ANWB.


RoadGuard

RoadGuard is een nieuwe speler als het om pechhulp gaat. De dienst is opgezet door Centraal Beheer en Eurocross Assistance. Je krijgt pechhulp-on-demand en hebt dus geen jaarabonnement nodig om er gebruik van te kunnen maken. De hulpaanvraag doe je via de RoadGuard-app, waarbij je je locatie doorgeeft. Hulpverleners weten dan waar jij bent. Van startproblemen tot verkeerd getankt, alle veel voorkomende problemen staan er al in. Je ziet ook meteen wat de kosten zijn. Hulp bij startproblemen kost bijvoorbeeld €100 en het kan dus alleen uit als je maar heel zelden pech hebt. Via de app kun je zien wie jou komt helpen en hoe lang het duurt voordat er iemand kunt opdagen. Betalen doe je ook via de app met iDEAL, PayPal of creditcard.


Pechhulp van Allsecur

Bij pech kun je ook gebruik maken van de Allxecur pechgevallen-app. Deze werkt op dezelfde manier als RoadGuard: je hoeft geen lid te worden maar betaalt per pechgeval. Je regelt de hulp 24/7 via de app, ziet wie jou kunt helpen en hoe lang het duurt voordat er een monteur komt. Dit is ook mogelijk voor mensen die geen klant bij Allsecure zijn. Dit kost €65 per pechgeval en het is te gebruiken in heel Europa. Trouwens ook in je eigen woonplaats, waar je bij ANWB extra voor moet betalen. De app is gratis, je betaalt alleen als je gebruik wilt maken van de pechhulp en je krijgt vooraf te zien wat het kost. In Europa is het wel een stuk duurder dan in Nederland, namelijk €225 voor starthulp, reparatie er plekke of transport naar een garage.


App de Vakantiedokter

Je hebt allerlei EHBO-apps die je kunt raadplegen bij medische probleempjes. Maar als de nood aan de man is, wil je iemand hebben die er verstand van heeft. Je wilt een expertoordeel horen. Die belofte doet de Vakantiedokter. Daarin open je een chat met een door Zilveren Kruis Achmea gekozen arts of verpleegkundige. Je legt uit wat het probleem is en kunt eventueel een foto meesturen. Ideaal als je vragen over gekke bultjes of over een onbegrijpelijke bijsluiter hebt. Een verpleegkundige behandelt je bericht en overleg zo nodig met de arts. Is er een medische behandeling nodig, dan krijg je de adresgegevens van ziekenhuis of apotheek in de buurt. Bij spoedgevallen kan je ook contact leggen met Eurocross Assistance vanuit deze app. Ook te gebruiken als je geen klant van Zilveren Kruis Achmea bent, al hoopt de verzekeraar natuurlijk wel dat het zo goed bevalt dat je een verzekering afsluit.


Zorg dat hulpverleners weten wie je bent door contactinformatie op het toegangsscherm van je iPhone te zetten.

Moet ik naar de dokter?

In het buitenland naar een dokter gaan is vaak een hele onderneming, dus is het fijn om eerst zelf te kijken of het wel nodig is om er naartoe te gaan. De Moet ik naar de dokter?-app bepaalt aan de hand van vragen waar je last van hebt, en kijkt daarna of het ook echt nodig is om even een bezoekje te brengen aan een arts in de buurt. Het advies is uiteraard niet bindend, dus als je het echt niet vertrouwt kun je het advies van de app in de wind slaan en alsnog je vakantieadres verlaten op zoek naar een dokter. De app wijst je daarbij met GPS de weg. Deze app won een Health App Award in 2013 en is 24 uur per dag te gebruiken. ‘Moet ik naar de dokter?’ werkt samen met Thuisarts.nl, zodat je ook adviezen krijgt wat je zelf kunt doen om je klachten te verlichten.


Zoek je EHBO-apps en medische apps voor de vakantie? Check dan eens onderstaand artikel!

Andere hulp-apps voor onderweg

  • 112 BE (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - Een app van de Belgische overheid, bedoeld om snel contact op te nemen met de nooddiensten zoals ambulance, politie en brandweer.
  • Pech Onderweg Service (gratis, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Deze aanbieder biedt hulp bij pech onderweg. Ook heb je altijd een digitaal schadeformulier onderweg.
  • Mijn LeasePlan App (gratis, iPhone, iOS 8.0+) - Ben je klant van LeasePlan, dan vind je in deze app toegang tot alle functies, waaronder hulp en pech. Recent nog bijgewerkt, maar het uiterlijk is sterk verouderd.
  • Audi Service app (gratis, iPhone/iPad, iOS 6.0+) - Audi-rijders worden met deze Audi Service App uit de brand geholpen. Brandt er een lampje op je dashboard? Dan legt de app uit of het ernstig is.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Geen noodgeval, maar wel benieuwd waarom dat ene dashboardlampje brandt? Dan leggen de autospecialisten van James uit wat er aan de hand is.
  • Hulp op Zak (gratis, iPhone/iPad, iOS 8.0+) - Uitgebreide hulp bij medische problemen en een overzicht van belangrijke telefoonnummers om te bellen in geval van nood. We hebben Hulp op Zak ook al eens besproken op iCulture.
  • DKV Verzekering - Scan & Send (gratis, iPhone/iPad/ Watch, iOS 10.0+) - Snel je ziekenhuisopname melden, een schade melden of ziektekosten indienen bij de Belgische verzekeraar DKV Verzekering. Met Apple Watch-app.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial en is geactualiseerd in juli 2017. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link.

Openingsfoto: Highways Agency/ Flickr CC.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2017
Categorie Apps
Onderwerpen noodsituaties, vakantie, vakantiespecial, verkeer