Dit zijn de beste apps bij noodgevallen en pech op vakantie

Pech onderweg? Met deze iPhone-apps voor noodgevallen kun je hulpdiensten bereiken, een noodsignaal uitzenden of hulp inroepen. Zo weet je met deze apps meteen of het nodig is om naar de dokter te gaan, kun je je auto laten afslepen of zorgen dat jijzelf of een medepassagier snel eerste hulp krijgt.

Pech en noodgevallen

Je iPhone is een fantastische bron van informatie en vermaak. Maar de iPhone kan ook van pas komen in minder leuke situaties, bijvoorbeeld wanneer je onderweg op vakantie dringend hulp nodig hebt of met een pechgeval zit. In deze editie van de iCulture Vakantiespecial zetten we de beste eerste hulp-apps op een rij die van je iPhone een levensredder maken in benarde situaties!

Dit vinden wij de beste pech-apps:

ANWB Wegenwacht en ANWB Vakantiehulp

Je hoeft natuurlijk niet meteen in de kreukels te liggen bij een noodsituatie. Het kan ook gewoon gaan om een gevalletje autopech en daarbij is de ANWB de meest logische partij. Zij willen uiteraard wel weten waar je bent, maar dat kan door de locatie van je iPhone door te geven.

Pech melden kan op twee manieren: in de ANWB Onderweg-app (sinds versie 4.9) en in de Wegenwacht-app. Daarmee kun je met een druk op de knop pech melden, kenteken en locatie doorgeven. Ben je ingelogd met je ANWB-account, dan staan alle gegevens meteen in de app. Ben je bang voor de kosten van telefoontjes vanuit het buitenland? Geen nood: het is mogelijk om pech te melden zonder dat je hoeft te bellen. De ANWB herkent automatisch wanneer je in het buitenland bent.

ANWB heeft daarnaast ook nog de Vakantiehulp-app. Deze app bevat allerlei praktische informatie voor op vakantie in Europa. Denk aan verkeersinformatie ne verkeersregels, maar ook locaties om te tanken, wegen waar je tol moet betalen en een lijst van lokale noodnummers. Ook geeft de app tips bij diefstal en er is een taalgids. Je kan in de app ook toegang krijgen tot je ANWB-account, zodat je je pas meteen bij de hand hebt.
Daarnaast vind je in de ANWB Onderweg-app meer informatie over handige telefoonnummers, route- en filewaarschuwingen, informatie over parkeren en tanken.


RoadGuard

RoadGuard is in 2016 opgezet door Centraal Beheer en Eurocross Assistance. Je krijgt pechhulp-on-demand en hebt dus geen jaarabonnement nodig om er gebruik van te kunnen maken. De hulpaanvraag doe je via de RoadGuard-app, waarbij je je locatie doorgeeft. Hulpverleners weten dan waar jij bent. Van startproblemen tot verkeerd getankt, alle veel voorkomende problemen staan er al in. Je ziet ook meteen wat de kosten zijn. Hulp bij een lege accu kost bijvoorbeeld €95 en heb je verkeerd getankt dan helpt deze dienst je vanaf €150 uit de problemen. Dit kan dus alleen uit als je maar heel zelden pech hebt. Via de app kun je zien wie jou komt helpen en hoe lang het duurt voordat er iemand kunt opdagen. RoadGuard probeert binnen 30 minuten bij je te zijn en lukt dat niet, dan betalen ze €0,50 voor iedere minuut die je langer moet wachten. Betalen doe je ook via de app met iDEAL, PayPal of creditcard.


Allsecur Pechhulp en Schadeformulier

Bij pech kun je ook gebruik maken van de Allsecur pechgevallen-app. Deze werkt op dezelfde manier als RoadGuard: je hoeft geen lid te worden maar betaalt per pechgeval. Je regelt de hulp 24/7 via de app, ziet wie jou kunt helpen en hoe lang het duurt voordat er een monteur komt. Dit is ook mogelijk voor mensen die geen klant bij Allsecure zijn. Dit kost €70 per pechgeval en het is te gebruiken in heel Europa. Trouwens ook in je eigen woonplaats, waar je bij ANWB extra voor moet betalen. De app is gratis, je betaalt alleen als je gebruik wilt maken van de pechhulp en je krijgt vooraf te zien wat het kost. In Europa is het wel een stuk duurder dan in Nederland, namelijk €225 voor starthulp, reparatie er plekke of transport naar een garage. Je kan helaas niet inloggen met je bestaande Allsecur-account, mocht je al klant zijn.

Daarnaast heeft Allsecur nog een Schadeformulier-app. In tegenstelling tot de Pechhulp-app werkt deze alleen voor Allsecur-klanten, maar het komt wel goed van pas als je in het buitenland schade moet melden. Het schadeformulier in deze app is officieel en wordt in heel Europa geaccepteerd. Je maakt met de app meteen foto’s van het ongeluk, zodat alles bij elkaar meegestuurd wordt. Door een profiel aan te maken zijn alle belangrijke gegevens al van tevoren ingevuld.


Moet ik naar de dokter?

In het buitenland naar een dokter gaan is vaak een hele onderneming, dus is het fijn om eerst zelf te kijken of het wel nodig is om er naartoe te gaan. De Moet ik naar de dokter?-app bepaalt aan de hand van vragen waar je last van hebt, en kijkt daarna of het ook echt nodig is om even een bezoekje te brengen aan een arts in de buurt. Het advies is uiteraard niet bindend, dus als je het echt niet vertrouwt kun je het advies van de app in de wind slaan en alsnog je vakantieadres verlaten op zoek naar een dokter. De app wijst je daarbij met GPS de weg. Deze app won een Health App Award in 2013 en is 24 uur per dag te gebruiken. ‘Moet ik naar de dokter?’ werkt samen met Thuisarts.nl, zodat je ook adviezen krijgt wat je zelf kunt doen om je klachten te verlichten.


SOS-arts

SOS-arts is een betaalde dienst waarmee je in geval van nood direct een huisarts aan de lijn krijgt. Met de app kan je via een beeldverbinding 24/7 contact leggen met een huisarts. De betrokken huisartsen zijn BIG geregistreerd, wat betekent dat ze bevoegd zijn om recepten uit te schrijven en patiënten door te verwijzen. Het tarief is €25 tijdens werkdagen en €35 tijdens de nacht, weekenden en feestdagen. Deze dienst zit niet in de basisverzekering, maar wordt door sommige verzekeraars wel vergoed.

Zoek je EHBO-apps en medische apps voor de vakantie? Check dan eens onderstaand artikel!

Andere hulp-apps voor onderweg

  • Zilveren Kruis Wijzer (gratis, iPhone, iOS 10.0+) - Met deze app kom je in contact met een door het Zilveren Kruis gekozen arts. Werkt ook als je geen klant bent bij Zilveren Kruis Achmea. Helaas is de app al een tijd niet meer bijgewerkt.
  • 112 App (gratis, iPhone, iOS 12.0+) - Niet-officiële Nederlandse 112 App die het makkelijker maakt om je locatie door te geven aan de nooddiensten.
  • 112 BE (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - De officiële app van de Belgische overheid, bedoeld om snel contact op te nemen met de nooddiensten zoals ambulance, politie en brandweer.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Deze aanbieder biedt hulp bij pech onderweg. Ook heb je altijd een digitaal schadeformulier onderweg.
  • Mijn LeasePlan (gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) - Ben je klant van LeasePlan, dan vind je in deze app toegang tot alle functies, waaronder hulp en pech. Recent nog bijgewerkt, maar het uiterlijk is sterk verouderd.
  • DKV Verzekering - Scan & Send (gratis, iPhone/iPad/ Watch, iOS 11.0+) - Snel je ziekenhuisopname melden, een schade melden of ziektekosten indienen bij de Belgische verzekeraar DKV Verzekering. Met Apple Watch-app.

De iPhone biedt ook allerlei andere opties om te zorgen dat je in noodgevallen bereikbaar bent, zonder dat je daarvoor een app nodig hebt. Schakel bijvoorbeeld SOS-noodmelding in, een standaardfunctie die je belangrijke contacten op de hoogte brengt en automatisch 112 belt. Stel ook je Medische ID in, zodat hulpverleners weten wie je bent in geval van nood.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial en is geactualiseerd in juli 2019. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link.

Openingsfoto: Highways Agency/ Flickr CC.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!