Pech onderweg apps

Dit zijn de beste apps bij noodgevallen en pech op vakantie

Pech onderweg? Met deze iPhone-apps voor noodgevallen kun je hulpdiensten bereiken, een noodsignaal uitzenden of hulp inroepen. Zo weet je met deze apps meteen of het nodig is om naar de dokter te gaan, kun je je auto laten afslepen of zorgen dat jijzelf of een medepassagier snel eerste hulp krijgt.

Pech en noodgevallen

Je iPhone is een fantastische bron van informatie en vermaak. Maar de iPhone kan ook van pas komen in minder leuke situaties, bijvoorbeeld wanneer je onderweg op vakantie dringend hulp nodig hebt of met een pechgeval zit. In deze editie van de iCulture Vakantiespecial zetten we de beste eerste hulp-apps op een rij die van je iPhone een levensredder maken in benarde situaties!

Dit vinden wij de beste pech-apps:

ANWB Wegenwacht

Je hoeft natuurlijk niet meteen in de kreukels te liggen bij een noodsituatie. Het kan ook gewoon gaan om een gevalletje autopech en daarbij is de ANWB de meest logische partij. Zij willen uiteraard wel weten waar je bent, maar dat kan door de locatie van je iPhone door te geven.

Pech melden kan op twee manieren: in de ANWB Onderweg-app (sinds versie 4.9) en in de Wegenwacht-app. Daarmee kun je met een druk op de knop pech melden, kenteken en locatie doorgeven. Ben je ingelogd met je ANWB-account, dan staan alle gegevens meteen in de app. Ben je bang voor de kosten van telefoontjes vanuit het buitenland? Geen nood: het is mogelijk om pech te melden zonder dat je hoeft te bellen. De ANWB herkent automatisch wanneer je in het buitenland bent.

In de ANWB Onderweg-app vind je meer informatie over handige telefoonnummers, route- en filewaarschuwingen, informatie over parkeren en tanken.


RoadGuard

RoadGuard is in 2016 opgezet door Centraal Beheer en Eurocross Assistance. Je krijgt pechhulp-on-demand en hebt dus geen jaarabonnement nodig om er gebruik van te kunnen maken. De hulpaanvraag doe je via de RoadGuard-app, waarbij je je locatie doorgeeft. Hulpverleners weten dan waar jij bent. Van startproblemen tot verkeerd getankt, alle veel voorkomende problemen staan er al in. Je ziet ook meteen wat de kosten zijn. Hulp bij een lege accu kost bijvoorbeeld €95 en heb je verkeerd getankt dan helpt deze dienst je vanaf €150 uit de problemen. Dit kan dus alleen uit als je maar heel zelden pech hebt. Via de app kun je zien wie jou komt helpen en hoe lang het duurt voordat er iemand kunt opdagen. RoadGuard probeert binnen 30 minuten bij je te zijn en lukt dat niet, dan betalen ze €0,50 voor iedere minuut die je langer moet wachten. Betalen doe je ook via de app met iDEAL, PayPal of creditcard.

Bekijk ook

RoadGuard is een nieuwe iPhone-app voor auto- of motorpech

RoadGuard is een nieuwe dienst met bijbehorende app van Centraal Beheer, waarmee je on-demand pechhulp kunt vragen met auto- of motorproblemen. De app geeft van tevoren aan hoeveel een reparatie mogelijk gaat kosten.


Moet ik naar de dokter?

In het buitenland naar een dokter gaan is vaak een hele onderneming, dus is het fijn om eerst zelf te kijken of het wel nodig is om er naartoe te gaan. De Moet ik naar de dokter?-app bepaalt aan de hand van vragen waar je last van hebt, en kijkt daarna of het ook echt nodig is om even een bezoekje te brengen aan een arts in de buurt. Het advies is uiteraard niet bindend, dus als je het echt niet vertrouwt kun je het advies van de app in de wind slaan en alsnog je vakantieadres verlaten op zoek naar een dokter. De app wijst je daarbij met GPS de weg. ‘Moet ik naar de dokter?’ werkt samen met Thuisarts.nl, zodat je ook adviezen krijgt wat je zelf kunt doen om je klachten te verlichten.


SOS-arts

SOS-arts is een betaalde dienst waarmee je in geval van nood direct een huisarts aan de lijn krijgt. Met de app kan je via een beeldverbinding 24/7 contact leggen met een huisarts. De betrokken huisartsen zijn BIG geregistreerd, wat betekent dat ze bevoegd zijn om recepten uit te schrijven en patiënten door te verwijzen. Het tarief is €25 tijdens werkdagen en €35 tijdens de nacht, weekenden en feestdagen. Deze dienst zit niet in de basisverzekering, maar wordt door sommige verzekeraars wel vergoed.

Zoek je EHBO-apps en medische apps voor de vakantie? Check dan eens onderstaand artikel!

Bekijk ook

De beste EHBO-apps bij medische problemen thuis of op vakantie

Medische problemen tijdens je vakantie? Met deze EHBO-apps weet je wat je moet doen bij medische problemen. We hebben de beste voor je op een rij gezet, zodat je met een gerust gevoel op vakantie kan.

Andere hulp-apps voor onderweg

  • Zilveren Kruis Wijzer (Gratis, iPhone, iOS 10.0+) - Met deze app kom je in contact met een door het Zilveren Kruis gekozen arts. Werkt ook als je geen klant bent bij Zilveren Kruis Achmea. Helaas is de app al een tijd niet meer bijgewerkt.
  • 112 App (Gratis, iPhone, iOS 12.0+) - Niet-officiële Nederlandse 112 App die het makkelijker maakt om je locatie door te geven aan de nooddiensten.
  • 112 BE (Gratis, iPhone, iOS 10.0+) - De officiële app van de Belgische overheid, bedoeld om snel contact op te nemen met de nooddiensten zoals ambulance, politie en brandweer.
  • Mijn LeasePlan (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Ben je klant van LeasePlan, dan vind je in deze app toegang tot alle functies, waaronder hulp en pech. Recent nog bijgewerkt, maar het uiterlijk is sterk verouderd.
  • DKV Verzekering - Scan & Send (Gratis, iPhone/iPad/Watch, iOS 11.0+) - Snel je ziekenhuisopname melden, een schade melden of ziektekosten indienen bij de Belgische verzekeraar DKV Verzekering. Met Apple Watch-app.

De iPhone biedt ook allerlei andere opties om te zorgen dat je in noodgevallen bereikbaar bent, zonder dat je daarvoor een app nodig hebt. Schakel bijvoorbeeld SOS-noodmelding in, een standaardfunctie die je belangrijke contacten op de hoogte brengt en automatisch 112 belt. Stel ook je Medische ID in, zodat hulpverleners weten wie je bent in geval van nood.

Bekijk ook

Medische ID instellen in de Gezondheid-app van je iPhone

Stel jouw Medische ID in via de Gezondheid-app op iPhone en iPod touch! Hulpverleners kunnen dan sneller belangrijke info vinden bij een ongeluk of ongeval. Alles over het instellen en gebruiken van je Medische ID op de iPhone lees je hier.
Bekijk ook

SOS-noodmelding op de iPhone: snel het alarmnummer 112 bellen

Zit je in een noodsituatie? Met SOS-noodmelding op de iPhone kun je razendsnel met 112 bellen en worden je contacten op de hoogte gehouden van de situatie. Lees hier hoe je SOS-noodmelding instelt en gebruikt.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link.

Openingsfoto: Highways Agency/ Flickr CC.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!