Linksys WiFi 6

Met deze WiFi 6-routers blijft jouw huishouden op snelheid

Wi-Fi 6 is de nieuwste standaard voor draadloze netwerken en wordt ook wel Wireless AX genoemd. Het zorgt voor verbindingen die drie keer sneller zijn dan de vorige versie. De iPhone 11-serie is er al geschikt voor. Het enige wat je nog nodig hebt is een nieuwe Wi-Fi 6 oftewel Wireless AX router en in deze gids zetten we enkele op een rijtje.

Wireless AX-routers met Wi-Fi 6

In september is officieel WiFi 802.11ax oftewel Wi-Fi 6 van start gegaan. Deze nieuwe Wi-Fi-standaard is een stuk sneller dan zijn voorganger, met snelheden tot wel 4,8 Gbps, maar de belangrijkste eigenschap is dat er veel meer apparaten tegelijkertijd draadloos verbonden kunnen zijn met het netwerk. Door de nieuwe uitzendtechniek van wireless 802.11ax komt het signaal bovendien verder, zonder dat je snelheid verliest.

We bespreken de volgende modellen, waarbij de Linksys en ASUS geschikt zijn om een mesh-netwerk op te zetten:

De iPhone 11 en iPhone 11 Pro zijn al geschikt voor deze nieuwe Wi-Fi-standaard. Jouw thuisnetwerk is dat waarschijnlijk nog niet. In dit artikel bespreken we daarom een aantal Wi-Fi 6-routers die ervoor zorgen dat je in combinatie met de iPhone 11 optimaal kunt profiteren van de hogere snelheden. Ze zijn in de winkel ook wel te herkennen aan de aanduiding ‘Wireless AX’ en je hebt keuze uit merken als Linksys, TP-Link, Netgear en ASUS. Hier vind je enkele modellen.

Tekst: Bas van der Weijden (Netgear + ASUS), Gonny van der Zwaag (Linksys)

Linksys Velop WiFi 6

Linksys heeft het nieuwe Velop WiFi 6-systeem aangekondigd, die volgens de fabrikant 4x betere performance biedt dan het voorgaande WiFi 5-systeem. Het is Linksys’ eerste router die de nieuwe draadloze technologie ondersteunt. Apple verkoopt deze routers sinds ze zelf zijn gestopt met de AirPorts. De Linksys Velop MX10 AX is een zogenaamd ‘Whole Home’ mesh-systeem, net zoals nu al in de Apple Store wordt verkocht. In Nederland betaal je voor de huidige uitvoering €279,99 voor twee nodes.

Linksys WiFi 6

De nieuwe Linksys Velop MX10 AX kan per node een oppervlak van 278 vierkante meter afdekken en biedt een snelheid tot 5,3 Gbps. Wil je daar optimaal van profiteren, dan moet je provider natuurlijk wel die snelheid bieden. Ook tablets, tv’s, speakers en andere apparaten in huis moeten er geschikt voor zijn, anders val je terug naar een lagere snelheid. Voor volledige dekking zet je meerdere nodes in je huis neer. Voor de meeste mensen zijn twee nodes genoeg. Je kunt meer dan 50 apparaten aansluiten op de Velop, die gelijktijdig kunnen worden gebruikt voor 4K/8K streamen, online gamen en dergelijke. Je stelt alles in via de Linksys-app voor iOS en daarmee regel je ook zaken als ouderlijk toezicht, welk apparaat prioriteit krijgt en inzicht hoe je je netwerk gebruikt.

Linksys Velop Whole Home mesh systeem bij Apple bekijken.

Linksys Max-Stream AX1800

Linksys heeft met de Max-Stream AX1800 ook een goedkopere WiFi 6-router op de markt gebracht. Deze biedt snelheden tot 1,8Gbps. Het is compatibel met de Linksys Velop mesh-routers die we hierboven hebben bespreken. De introductie heeft ermee te maken dat meer mensen thuiswerken en daarom voor productiviteit sterker afhankelijk zijn van hun thuisnetwerk. De router heeft productcode MR7350 gekregen.

Linksys WiFi 6 router

Normaal kost een dergelijke router rond de €300, maar Linksys wil deze voor rond de €150 verkopen. Er zitten vier Ethernet-poorten in en een USB-A poort. Het is daarom ook erg geschikt voor smart home-apparaten, gameconsoles en andere apparaten die een vaste kabel nodig hebben. De snelheid is bijna 600Mbps op 2,4GHz en 1201Mbps op 5GHz. Het zou interessant kunnen zijn voor kleinere tot middelgrote huizen van maximaal 150 vierkante meter. Linksys heeft ook nog een duurdere optie met de AX600, die geschikt is voor bijna 300 vierkante meter.

Netgear Nighthawk AX12

Met deze futuristisch uitziende Wi-Fi-router, die nog het meeste wat weg heeft van Kylo Ren’s ruimteschip in Star Wars, haal je een gecombineerde snelheid van maar liefst 6.000 Mbps verdeeld over de 2,4 en 5Ghz frequentieband. Met deze maximale snelheid en zijn grote bereik is deze router zeer geschikt voor gezinnen waar op veel verschillende plekken in huis intensief gebruik wordt gemaakt van internetverkeer. Denk bijvoorbeeld aan het het streamen van een 4K-film in de woonkamer, twee kinderen die online aan het gamen zijn op hun kamer en een ouder die een online videoconferentie in de studeerkamer houdt. Ondertussen heeft deze router dan ook nog genoeg power om je slimme huis connected te houden. Dus je HomePod, Philips Hue-systeem en tado-thermostaat presteren altijd optimaal.

Netgear Nighthawk AX12

De Nighthawk beschikt verder over twee USB 3.0-poorten waar je bijvoorbeeld een printer aan kan hangen. Hij is geschikt voor Amazon Alexa en Google Assistent, zodat je met een simpel commando kunt vertellen dat het internet voor de kinderen op slot moet, dat er een gastwerk moet worden geactiveerd, of dat de Wi-Fi in zijn geheel mag worden afgesloten.

Netgear Nighthawk AX4

Wil je wel graag veel apparaten tegelijk gebruiken, maar hoef je niet per se een maximale snelheid van 6.000 Mbps te halen? Dan is de kleinere variant van bovenstaande router, de Nighthawk AX4, misschien wat voor je. Deze router haalt een gecombineerde snelheid van 3.000 Mbps en is net als de AX12 in staat om een modern huishouden verbonden te houden, zonder dat daar enig snelheidsverlies bij komt kijken. Ook dit model van Netgear beschikt over een USB 3.0 poort, dus ook je netwerkschijf, of printer kan je in dit model kwijt.

Netgear Nighthawk AX4

De AX4 kost ongeveer de helft van zijn grote tegenhanger, maar dat zie je dan ook in de prestaties. Je levert in op maximale snelheid en connectiviteit: dit model kan ongeveer de helft van het aantal devices aan dan de AX12. Daarnaast is ook het bereik in een wat groter huis een stuk minder. Mocht je wel meer snelheid willen, maar vind je de prijs van de AX12 wat te hoog? Netgear heeft ook nog de AX8 die zich qua snelheid kan meten met de AX12, maar tussen de AX4 en AX12 geprijsd is.

ASUS ROG Rapture GT-AX11000

Ben je een hardcoregamer en heb je geen mogelijkheid om jouw setup met een kabel aan je router te hangen? Dan is deze Asus Rapture-router voor jou gemaakt. Met een topsnelheid van maar liefst 7.200 Mbps en een optie genaamd Game Boost waarmee je de ping en lag reduceert, speel je games alsof je met ethernet verbonden bent.

ASUS WiFi 6 router

Er zijn natuurlijk ook ethernetpoorten aanwezig om alsnog via de kabel te gamen, maar een van de meest in het oog springende voordelen van deze router is misschien wel de AiMesh-functie. Hiermee kan je verschillende ASUS-routers combineren om één groot mesh-netwerk op te zetten, zodat je overal in huis prima Wi-Fi-bereik hebt. Wat uiterlijk betreft is deze ASUS wel het meest uitgesproken, maar dat kan ermee te maken hebben dat het vooral op gamers is gericht.

De bovengenoemde routers zijn momenteel de beste opties als je voor een Wi-Fi 6-router wilt gaan. Zo’n router heb je momenteel natuurlijk alleen nodig als je apparaten zoals de iPhone 11 (Pro) in huis hebt, die gebruik kunnen maken van de nieuwe functies. Je bent daarmee klaar voor de komende jaren en kunt naar hartenlust apparaten aan je Wi-Fi-netwerk blijven toevoegen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat er extra vertraging optreedt.

Wil je meer weten over een Wi-Fi router kiezen of denk je erover na om een mesh-systeem te kopen, dan vind je elders op onze site meer informatie!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2020
Categorie Accessoires
Onderwerpen router, wi-fi, wifi