Sonos 7.0 met Spotify

Spotify Connect: wat is het, welke apparaten zijn geschikt?

Met Spotify Connect kun je muziek afspelen in het hele huis, zonder dat je dure Sonos-speakers nodig hebt. In deze gids lees je hoe Spotify Connect werkt, welke speakers geschikt zijn en wat je verder nodig hebt.

Spotify Connect

Spotify is ’s werelds populairste streaming muziekdienst. Je kunt luisteren via je iPhone, iPad en Mac, maar ook via je ‘connected’ speakers. Daarvoor gebruik je Spotify Connect, zodat je draadloos in je hele huis naar dezelfde muziek kunt luisteren. Je speakers moeten daar uiteraard wel geschikt voor zijn.

Wat is Spotify Connect?

Spotify Connect is een AirPlay-achtige dienst, die ervoor zorgt dat je draadloos verbinding kunt maken met speakers, wearables, gameconsoles en andere apparaten die op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zijn aangemeldt. Spotify Connect detecteert automatisch welke apparaten geschikt zijn en maakt er draadloos verbinding mee. Dit is vooral handig voor feestjes, al moet je wel oppassen dat je gasten met de muziek gaan zitten klooien. Het mooie van Spotify Connect is dat je iPhone de verbinding onthoudt. Als je eenmaal muziek hebt gestreamd op een bepaalde speaker werkt het daarna meteen.

Je gebruikt bij Spotify Connect het Wi-Fi-netwerk en stuurt alles aan via je iPhone, iPad of Mac, dus er is geen speciale afstandsbediening nodig. De muziek wordt daarbij gestreamd in een kwaliteit van 320 kbps.

Spotify Connect

Spotify Connect: hoe werkt het?

Net als bij Apple’s AirPlay werkt Spotify Connect via het draadloze netwerk (Wi-Fi). Het detecteert geschikte apparaten die op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zijn aangesloten en maakt er draadloos verbinding mee. Dat Spotify Connect handig is, blijkt wel als je een Sonos-systeem gebruikt. Voorheen moest je de Sonos-app starten om Spotify-muziek af te spelen, maar het werkt nu allemaal rechtstreeks vanuit de Spotify-app.

Spotify Connect: wat heb je nodig?

Je hebt drie dingen nodig om gebruik te maken van Spotify Connect:

 • Spotify Premium (voor sommige apparaten); dit mag ook een betaald Family- of Student-account zijn.
 • Een geschikt afspeelapparaat, bijvoorbeeld een Sonos Playbar of Sony Bravia TV.
 • Een iPhone, iPad of Mac met Spotify-app om het systeem aan te sturen.

Heb je geen geschikte speaker? Dan kun je ook je iPhone of iPad gebruiken als afspeelapparaat.

Aanvankelijk waren er meer dan 300 luidsprekers en andere producten van meer dan 80 fabrikanten geschikt voor Spotify Connect, maar in 2018 is daar verandering in gekomen. Spotify heeft wijzigingen doorgevoerd in de servers, waardoor oudere luidsprekers van Onkyo, Denon, Marantz, Bang & Olufsen, Pioneer en Yamaha niet meer werken. Sommige apparaten werken helemaal niet meer met Spotify, andere vereisen een firmware-update. Denon en Yamaha hebben al aangegeven dat ze zo’n firmware-update zullen uitbrengen, andere fabrikanten (nog) niet. Met speakers die geen update krijgen kun je voortaan niet meer streamen. Wel zou je een AUX-kabeltje kunnen koppelen met een apparaat dat nog wel Spotify ondersteunt. Ook zou je een Chromecast Audio kunnen aansluiten.

Spotify Connect op iPhone

Spotify Connect werkt nog wel diverse andere speakers zoals Sonos. Op Spotifygear.com vind je een overzicht van alle geschikte apparaten, zoals Amazon Echo, Google Home, Android Wear-horloges en speakers van B&O, Bose, Denon, Harman Kardon, Philips en Sonos. Daarnaast zijn er auto’s, tv’s en receivers die met Spotify Connect werken.

Wil je het eerst proberen zonder een dure speaker of receiver te kopen, dan kun je ook streamen naar je iPhone of iPad. Ook kun je een goedkope dongle op je bestaande speakes aansluiten zoals de Google Chromecast Audio. Daarmee kun je bijna elke bestaande speaker geschikt maken voor Spotify Connect. Het voordeel als je een speaker met ingebouwde Spotify Connect-ondersteuning gebruikt, is dat bij het opstarten van de app meteen het juiste geluidsvolume is ingesteld.

Spotify Connect instellen

Als je alle ingrediënten in huis hebt, kun je Spotify Connect gaan instellen:

 1. Download de nieuwste versie van de Spotify-app op je smartphone, tablet of computer.
 2. Zorg dat je toestel en de speaker op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zijn aangemeld.
 3. Open de Spotify-app op je toestel en log in.
 4. Kies een muzieknummer en begin met afspelen. Tik op de balk Now Playing en je ziet onderaan het scherm welke apparaten beschikbaar zijn. Tik hierop.
 5. Je ziet nu de beschikbare apparaten waarop je de muziek kunt afspelen. Maak een keuze.

Spotify Connect op iPhone

Wil je Spotify Connect vanaf een andere iPhone, iPad of computer bedienen, dan moet je zorgen dat dit apparaat ook op hetzelfde Wi-Fi-netwerk is aangemeld en dat je hetzelfde Spotify-account gebruikt.

Op de Mac klik je onderin het scherm op het groene icoon met apparaten. Je kiest daarna de apparaten waarop je de muziek wilt afspelen.

Spotify Connect op de Mac

Streamen met Spotify Connect

Als je Spotify Connect gebruikt worden de muzieknummers rechtstreeks vanuit Spotify naar je speaker gestreamd, dus het loopt niet via je iPhone. Je kunt dus gewoon je iPhone blijven gebruiken om bijvoorbeeld te telefoneren, zonder dat je de muziek hoeft te pauzeren. Dit is een voordeel ten opzichte van streamen via Bluetooth.

Tijdens het luisteren kun je op elk moment extra speakers toevoegen of wisselen naar een andere speaker. Er zijn bijvoorbeeld ingebouwde receivers voor BMW, Jaguar, Land Rover, Tesla, Volvo en Mini Cooper die Spotify Connect ondersteunen, zodat je kunt blijven luisteren zodra je in de auto stapt. Heb je geen geschikt systeem, dan kun je ook een inbouwsystemen van Kenwood, Pioneer of JVC aanschaffen met ondersteuning voor Spotify Connect.

Voordelen van Spotify Connect

Dit zijn enkele voordelen van Spotify Connect:

 • Je kunt muziek afspelen in het hele huis, zonder dat je (dure) speakers van bijvoorbeeld Sonos nodig hebt.
 • Je kunt vanaf je iPhone makkelijk het volume aanpassen, naar een ander nummer skippen en meer. Je hebt geen speciale afstandsbediening nodig.
 • Gasten kunnen niet zomaar met je muziekcollectie of je afspeellijst gaan rommelen.
 • Je kunt moeiteloos wisselen tussen speakers, waarbij het muzieknummer gewoon doorspeelt.
 • Je kunt in tegenstelling tot Bluetooth-verbindingen muziek blijven luisteren terwijl je aan het bellen of videokijken bent. De muziek speelt ook door als jij buiten bereik van het Wi-Fi-netwerk komt.
 • De muziek wordt in de hoogst mogelijke Spotify-audiokwaliteit afgespeeld, namelijk 320 kbps.

Sonos 7.0 met Spotify

Nadelen van Spotify Connect

Er zijn ook een paar nadelen voor Spotify Connect:

 • Je moet (bij sommige apparaten) Spotify Premium-lid zijn om deze functie te gebruiken.
 • Je kunt alleen muziek afspelen via apparaten die Connect ondersteunen.
 • Je kunt apparaten niet aansturen vanuit de webapp.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
augustus 2019
Onderwerp
Categorie
Diensten