iOS 8 Continuity

Continuity (Continuïteit): het complete overzicht

Sinds iOS 8 kun je gesprekken voeren, sms'en, de hotspot inschakelen, apps uitwisselen en meer via je iPad, iPod touch of Mac. Deze overkoepelende functie heet Continuity. Hier lees je hoe het werkt.

Continuïteit (Continuity) is een overkoepelende naam voor allerlei handige functies, waardoor je iPhone, iPad, Apple Watch en Mac nauw met elkaar samenwerken. Continuïteit brengt functies als Handoff en bellen via je iPad en Mac samen. Wat heb je allemaal nodig voor de functies van Continuïteit en hoe werkt dit met je iPhone, iPad, iPod touch en Mac? Dat lees je in deze uitleg!


Hieronder lees je over:

Lees ook: Continuity werkend krijgen op oudere Macs

Wat is Continuity?

iOS 8 ContinuityContinuity is een functie die aanwezig is sinds iOS 8 en OS X Yosemite en die ervoor zorgt dat apparaten beter met elkaar samenwerken. Het is een algemene naam voor allerlei losse functies, waardoor je bijvoorbeeld kunt bellen via je Mac, gewone sms’jes kunt ontvangen op je iPad en Handoff kunt gebruiken tussen al je apparaten. Ook de functies Instant Hotspot, Automatische ontgrendeling van je Mac met je Apple Watch en Universeel klembord vallen hier onder. Afhankelijk van de specifieke functie werkt Continuity tussen je Mac, iPhone, iPad, iPod touch en Apple Watch.

Continuity maakt dus zes functies mogelijk:

Hoe werkt Continuity?

Is er een iPhone, iPad, iPod touch of Mac in de buurt die met hetzelfde Apple ID (iCloud-acocunt) is ingelogd, dan wordt automatisch gebruikgemaakt van Continuity. De enige vereiste is dat de toestellen minimaal iOS 8.1 en OS X Yosemite moeten hebben en dat Bluetooth ingeschakeld moet zijn. Continuity hoef je niet vooraf te configureren. Doorgaans werkt Continuity op de volgende iDevices:

Voor de Mac gelden de volgende algemene vereisten voor Continuïteit:

Handoff: apps wisselen tussen apparaten

De bekendste functie die onderdeel uitmaakt van Continuïteit is Handoff. Dankzij Handoff kun je een app openen op je Mac die je ook op je iPhone open hebt staan. Zo wissel je makkelijker van apparaat, waardoor je verder kunt gaan bij waar je gebleven was. Dit werkt in allerlei apps, zoals Safari, Kaarten, Berichten, Mail en meer. Ook externe apps kunnen gebruikmaken van Handoff. Zo kun je met een nieuwsapp op je iPhone bijvoorbeeld het desbetreffende artikel snel openen op je Mac via Safari. In onderstaand artikel lees je veel meer over Handoff en hoe dit werkt.

Ook op de Apple Watch is Handoff beschikbaar, zodat je bijvoorbeeld een iMessage-bericht van je horloge kunt openen op je Mac. Hoe dat werkt, lees je in een aparte tip.

Bellen met Continuity

Continuity telefonieWord je gebeld op de iPhone, dan zal hetzelfde gesprek als notificatie op de iPad en Mac verschijnen. Hiermee kun je het gesprek beantwoorden, waarna de microfoon en speaker van het betreffende apparaat worden gebruikt om te bellen. Op de iPad heb je bedieningsknoppen vergelijkbaar met FaceTime, terwijl je op de Mac rechtsboven een notificatie blijft behouden. In deze notificatie staan knoppen om de microfoon uit te schakelen of om op te hangen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Handoff, werkt bellen met Continuïteit op elk iDevice met iOS 8 of nieuwer. Ook elke Mac met OS X Yosemite of nieuwer is voor deze functie geschikt.

Sms’en met Continuity

Sms-berichten op je iPhone worden via Continuity ook getoond op iPads en Macs. Daar staan ze weergegeven in de Berichten-app, zoals je gewend bent van de iPhone. Ze worden ook op vergelijkbare wijze onderscheiden van iMessages: ontvangen sms’jes zijn groen en iMessages zijn blauw. Reageren werkt ook zoals je gewend bent. Tik een reactie in de Berichten-app voor iPad of OS X, en hij wordt verzonden via de sms-bundel op je iPhone.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Handoff, werkt sms’en met Continuïteit op elk iDevice met iOS 8 of nieuwer. Ook elke Mac met OS X Yosemite of nieuwer is voor deze functie geschikt.

Coninuity sms iPad

Instant Hotspot met Continuity

Continuity maakt het ook makkelijker om de persoonlijke hotspot van je iPhone te activeren. Je kunt dan vanaf de Mac, iPad of iPod touch gebruikmaken van de internetverbinding van de iPhone, zonder dat je de telefoon tevoorschijn hoeft te pakken. Het voordeel van Instant Hotspot ten opzichte van Persoonlijke Hotspot, is dat je geen wachtwoord in hoeft te voeren, omdat je de apparaten dankzij je iCloud-account weten dat jij van allebei de toestellen de eigenaar bent.

Universeel klembord: kopieren en plakken

Met Universeel klembord kun je sneller plakken en kopiëren tussen meerdere apparaten. Als je bijvoorbeeld een tekst op je iPhone wil gebruiken op je Mac, hoef je deze op je iPhone alleen maar te selecteren en te kopiëren. Vervolgens kun je de tekst eenvoudig plakken op je Mac, zoals je dat normaal gesproken ook doet. Dit werkt ook de andere kant op en tussen de iPhone, iPad en iPod touch. De enige eis is dat de toestellen minimaal iOS 10 en macOS Sierra moeten hebben. Lees meer over Universeel klembord in onze aparte tip.

Automatische ontgrendeling van je Mac met Apple Watch

Dankzij Automatische ontgrendeling van Continuïteit is het niet meer nodig om het wachtwoord van je Mac in te voeren als je deze uit de sluimerstand haalt, mits je een Apple Watch hebt. Zodra je met een gedragen en ontgrendelde Apple Watch in de buurt bent, wordt je Mac na het ontwaken automatisch ontgrendeld. Na het opnieuw opstarten van de Mac is het wel vereist om een wachtwoord in te voeren. Bovendien met je tweefactorauthenticatie ingeschakeld hebben om deze functie te laten werken. Meer over de Automatische ontgrendeling van je Mac met je Apple Watch lees je in onze aparte tip.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!