Handoff en Continuity

Zo werkt Handoff voor Mac, iPhone en iPad

Alles over Handoff op Mac, iPhone en iPad. In deze gids lees je hoe Handoff werkt en welke oplossingen er zijn als het niet werkt.

Handoff is een functie in macOS waarmee je werkzaamheden op een ander apparaat kunt voortzetten. Je begint met het schrijven van een e-mail op de iPhone en kunt vervolgens doorgaan met schrijven op de Mac. Of andersom: je maakt een Keynote-presentatie op de Mac en kunt meteen doorwerken op de iPhone of iPad. Handoff onthoudt waar je bent gebleven. In deze gids lees je hoe je Handoff kunt inschakelen en gebruiken.

Wat is Handoff?

Handoff is een functie in OS waarmee de Mac, iPhone en iPad met elkaar in verbinding staan. Bekijk je een website op de iPad, dan kun je verder gaan met lezen op de Mac. Handoff is onderdeel van Apple’s Continuity, waarmee apparaten moeiteloos met elkaar samenwerken. Handoff is onder andere te gebruiken met Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Kaarten, Berichten, Herinneringen, Agenda en Contacten. Ook derde partijen kunnen hun apps geschikt maken voor Handoff.

Handoff en Continuity

Handoff instellen

Handoff wordt automatisch ingesteld als je apparaten ingelogd zijn op hetzelfde iCloud-account. Dit zijn de eisen:

 • Een Mac die op minimaal OS X Yosemite draait. Niet alle Mac-computers zijn geschikt (zie de lijst verderop).
 • Een iOS-apparaat voorzien van iOS 8 of later. Niet alle iDevices zijn geschikt (zie de lijst verderop).
 • De twee apparaten moeten zijn aangemeld op hetzelfde iCloud-account.
 • Beide apparaten moeten op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zijn aangemeld.
 • Op beide apparaten moet Bluetooth 4.0 ingeschakeld zijn. Je hoeft nog geen koppeling te maken; dat gaat straks vanzelf.

Hoe kan ik Handoff uitschakelen?

Handoff is een hele handige functie, maar wil je hier liever geen gebruik van maken? Je kan Handoff uitschakelen via de instellingen op je Mac en iPhone en iPad.

iPhone en iPad:

 1. Ga naar Instellingen > Algemeen.
 2. Tik op Handoff. Zet daar de schakelaar uit.

Mac:

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren > Algemeen.
 2. Vink onderaan de optie bij Handoff uit.

Handoff werkt niet?

Krijg je Handoff niet werkend? Dan kan het zijn dat je aan een van de hierboven genoemde voorwaarden niet voldoet. Veel mensen melden offline dat ze problemen hebben met het instellen van Handoff, terwijl ze alles wel goed hebben aangesloten. Als het niet werkt, ligt het vaak hieraan:

 • Je Mac ondersteunt geen Bluetooth LE (4.0) en is daarom niet geschikt voor Handoff. Dit kun je controleren door op het Mac-scherm linksboven op het Apple-logo te klikken. Ga naar Over deze Mac > Systeemvoorkeuren > Systeemoverzicht > Bluetooth. Achter de items Bluetooth Low Energy ondersteund en Handoff ondersteund zou ‘ja’ moeten staan.
 • Je moet opnieuw inloggen bij iCloud. Bij veel mensen blijkt uitloggen en weer opnieuw inloggen bij iCloud goed te werken. Ga naar Systeemvoorkeuren > iCloud op de Mac of naar Instellingen > iCloud op je iDevice en log opnieuw in.

handoff-mac-iphone

Handoff: welke Mac is geschikt?

Niet elke Mac met OS X Yosemite is geschikt voor Handoff. Je zult moeten beschikken over Bluetooth LE. Dat geldt voor de volgende modellen:

Handoff: welke iOS-apparaten zijn geschikt?

Niet elke iPhone en iPad is geschikt voor Handoff. Hier zie je de apparaten die Handoff ondersteunen:

Bellen met iPhone, iPad en Mac

Handoff is handig omdat je telefoongesprekken kan opnemen met de Mac, zelfs als de iPhone in je tas of broekzak zit. Telefoontjes worden automatisch doorgestuurd naar de Mac. Rechtsboven verschijnt dan een melding, waarmee je de telefoon kunt opnemen of weigeren. Via de ingebouwde telefoon van de Mac kun je een gesprek voeren. Je kunt ook een headset met microfoon aansluiten op de Mac. Vanaf de Mac kun je een oproep weigeren en een herinnering instellen om terug te bellen, op een moment dat het beter uitkomt.

yosemite-bellen

Je kunt vanaf de Mac ook bellen. Zoek via Contacten of Spotlight de juiste persoon, klik op audio en je ziet de optie Bel via iPhone. Gemakkelijker kan het niet.

Sms’jes beantwoorden met Handoff

Met Handoff kun je ook sms’jes die op de iPhone binnenkomen beantwoorden op de iPad, iPod touch of Mac. Meer uitleg hierover lees je in de aparte gids: Sms doorsturen van iPhone naar Mac en iPad: zo werkt het.

Apps gebruiken met Handoff

Met de volgende apps kun je Handoff gebruiken. Dat betekent dus, dat je de apps kunt gebruiken op de Mac en daarna verder kunt gaan op de iPhone of iPad (of andersom).

Handoff werkt onder andere met de volgende apps van Apple:

Mail | Safari | Pages | Keynote | Numbers | Kaarten (Maps) | Berichten (Messages) | Herinneringen (Reminders) | Agenda (Calendar) | Adresboek (Contacts) | Pages | Numbers | Keynote

Daarnaast werkt het met veel apps van derden. Open je een app op je iPhone, bijvoorbeeld de Mail-app, dan zal er ook een icoontje in de dock van je Mac verschijnen. Klik op het icoontje en de software opent exact hetzelfde mailtje dat je op de iPhone had geopend. Dat geldt niet alleen voor lezen. Ben je bezig een e-mailbericht te schrijven op de iPhone, dan kun je op de Mac verder gaan met schrijven van het e-mailbericht.

handoff mac apps gebruiken

Dit werkt ook in allerlei andere apps. Je opent een website op je Mac en je kunt verder lezen op de iPhone. Je maakt een notitie op de iPad en je schrijft verder op de Mac. Dit gaat allemaal automatisch.

Op de iPhone kun je zien met welke app je bezig bent op de Mac. Onderaan het vergrendelscherm verschijnt een icoontje, bijvoorbeeld van de Mail-app. Veeg het icoontje vanaf de onderkant omhoog, vul je pincode in en je krijgt meteen de Mail-app in beeld, met het e-mailbericht dat je op de Mac aan het bekijken of bewerken was.

Handoff gebruiken met de Apple Watch

Handoff werkt niet alleen tussen iPhones, iPads en Macs, ook de Apple Watch ondersteunt het. Op die manier kun je bijvoorbeeld makkelijk een chatgesprek in de Berichten-app overnemen op je iPhone. In een speciale tip leggen we je uit hoe het werkt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2020
Categorie Diensten
Onderwerp handoff
Devices Apple Watch, iPad, iPhone, Mac, MacBook
Software iOS, iPadOS, macOS, watchOS