AirDrop laat je bestanden uitwisselen tussen Macs en een iOS-apparaat.

Met AirDrop bestanden uitwisselen tussen Mac, iPhone en iPad

Gebruik AirDrop om bestanden tussen iPhone, iPad en Mac uit te wisselen. Deze tip legt uit hoe foto's en andere bestanden uitwisselen tussen Mac en iOS (en andersom) werkt.

AirDrop laat je bestanden uitwisselen tussen Macs en een iOS-apparaat.
Met AirDrop kun je bestanden uitwisselen tussen iPhone en iPad. Sinds iOS 8 en OS X Yosemite is het ook mogelijk om bestanden uit te wisselen tussen Mac en iOS. Deze tip beschrijft hoe je dat moet doen.

AirDrop is sinds OS X Lion aanwezig op de Mac en sinds iOS 7 op iPhones en iPads. Maar de protocollen waar gebruik van werd gemaakt, waren verschillend. Daardoor lukte het niet om bestanden van iOS naar Mac te sturen via AirDrop. Sinds iOS 8 en OS X Yosemite is dat opgelost en kun je een foto of een ander type bestand versturen van iPhone naar Mac (en andersom).

Wat is AirDrop?

AirDrop is een manier om bestanden tussen meerdere Apple-apparaten uit te wisselen. De apparaten moeten bij elkaar in de buurt zijn, omdat AirDrop een tijdelijk netwerk creëert tussen beide apparaten. Na de bestandsoverdracht wordt de verbinding weer verbroken. Om AirDrop te kunnen gebruiken tussen Mac en iOS moet je beschikken over een:

Ook voor de Mac gelden specifieke voorwaarden. Om AirDrop te gebruiken tussen twee Macs, kun je de volgende modellen gebruiken:

Voor AirDrop tussen een Mac en iOS-apparaat gelden weer andere eisen. Het uitwisselen van bestanden en gegevens vanaf een Mac naar een iOS-apparaat en andersom werkt vanaf elke Mac uit 2012 of later met OS X Yosemite of hoger (exclusief de Mac Pro (medio 2012)).

AirDrop tussen Mac en iPhone

Om AirDrop te kunnen gebruiken moeten Bluetooth en Wi-Fi op beide apparaten actief zijn. De apparaten hoeven echter niet verbonden te zijn met hetzelfde Wi-Fi-netwerk, want er wordt een directe connectie gemaakt. Je kunt instellen hoe AirDrop op de Mac zich gedraagt door te klikken op AirDrop in de zijbalk van het Finder-venster. Je kunt daarin aangeven dat je door iedereen, contacten of door niemand kan worden gevonden.

Om een bestand van de Mac naar de iPhone te sturen, handel je als volgt:

 1. Open het Finder-venster op de Mac.
 2. Blader naar het gewenste bestand.
 3. Sleep het bestand naar het iPhone-icoon in de AirDrop-map.
 4. Je kunt ook de extensies voor het delen van bestanden gebruiken in OS X Yosemite of later om bestanden via AirDrop te versturen.

airdrop-ios-mac

AirDrop tussen iPhone en Mac

sharing knop iosWil je vanaf de iPhone een foto of ander bestand doorsturen naar de Mac, dan doe je dat als volgt:

 1. Selecteer naar de foto of ga naar het bestand dat je wilt delen.
 2. Klik op de deelfunctie. Dit is een vierkantje met naar buiten wijzend pijltje, zoals hierboven te zien is.
 3. De opties om het bestand te delen verschijnen in beeld. De personen waarmee je kunt ‘airdroppen’ verschijnen als ronde foto’s.
 4. Kies de gewenste persoon en wacht tot het bestand is geaccepteerd.

Voorkomen dat je ongewenste bestanden krijgt

Standaard staat AirDrop zo ingesteld dat alleen mensen die jij kent bestanden kunnen sturen. Het kan voorkomen dat je dit per ongeluk aanpast en zo ongewenst bestanden krijgt toegestuurd als je bijvoorbeeld in de trein zit. Je kunt dit eenvoudig weer aanpassen.

iPhone, iPad of iPod touch met iOS 10

In iOS 10 volg je de volgende stappen:

 1. Open het bedieningspaneel door onderin je scherm naar boven te vegen.
 2. Tik nu op AirDrop.
 3. Tik tenslotte op Alleen contacten.

iPhone, iPad of iPod touch met iOS 11

In iOS 11 kan het ook via het bedieningspaneel, maar ook via de Instellingen:

 1. Tik op Instellingen.
 2. Tik vervolgens op Algemeen.
 3. Tik daarna op AirDrop.
 4. Tik nu op de optie Alleen contacten als die nog niet staat aangevinkt.

Problemen met AirDrop oplossen

airdrop-iphone-naar-macBij gebruik van AirDrop tussen Mac en iPhone of iPad kan het aanvankelijk niet werken. Er zijn een aantal opties om eventuele problemen op te lossen:

 • Controleer of je de juiste Bluetooth-versie hebt. Ga hiervoor naar het Apple-menu > Over deze Mac > Systeemoverzicht > Bluetooth. Controleer of bij LMP-versie 0x6 staat. Latere versies betekenen dat je een Mac hebt, die een oudere Bluetooth-versie ondersteunt.
 • Schakel de Firewall uit. Ga hiervoor naar Systeemvoorkeuren > Beveiliging en Privacy > Firewall > Schakel Firewall uit. Via de Firewall-opties kun je nog controleren of Blokkeer alle inkomende verbindingen is ingeschakeld.
 • Log in en uit bij iCloud. Bij sommige mensen lost dit het verbindingsprobleem op. Op de Mac doe je dit via Systeemvoorkeuren > iCloud. Op de iPhone en iPad moet je in Instellingen > iCloud zijn.
 • Wissel van netwerk. Misschien zit je op een netwerk dat gebruik maakt van een verouderd protocol. Controleer ook even of Wi-Fi op beide apparaten is ingeschakeld. Ze hoeven niet op hetzelfde netwerk te zijn aangemeld.
 • Controleer of de ontvanger AirDrop heeft ingeschakeld. Open daarvoor AirDrop in de Finder. Op de iPhone en iPad zet je AirDrop aan via het Bedieningspaneel.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2017
Categorie Internet
Onderwerp airdrop