AirDrop-alternatieven voor Windows

Dit zijn de beste AirDrop-alternatieven voor Windows

Bestanden uitwisselen met AirDrop is lekker makkelijk, behalve als je Windows-gebruiker bent. Hoe kun je dan toch draadloos bestanden uitwisselen, als je geen internetverbinding tot je beschikking hebt? Met deze AirDrop-alternatieven! Ze werken op meerdere platformen, ook op apparaten die niet door Apple zijn gemaakt.

AirDrop: alternatieven voor Windows

Apple heeft AirDrop ontwikkeld om gemakkelijk bestanden uit te wisselen tussen apparaten, maar dat werkt alleen op Apple-producten. Wat kun je doen als je Windows pc-gebruiker bent? Gelukkig zijn er ook al alternatieven voor AirDrop, die wat beter samenwerken met de diverse platformen. We bespreken hieronder de opties.

Wi-Fi Transfer

Beschikbaar voor: iOS, macOS en Windows
Wi-Fi Transfer is een functie in de Documents-app van Readdle. Readdle staat bekend om zijn vele productiviteitsapp. Documents is een soort alternatief voor Apple’s Bestanden-app en dankzij Wi-Fi Transfer zet je eenvoudig bestanden over van je Mac of pc naar je iPhone of iPad en weer terug. Het enige wat je nodig hebt is de Documents-app op je iOS-toestel, want op je Mac of pc ga je gewoon naar de a href=”https://docstransfer.com”>speciale website. Je koppelt Documents vervolgens via een QR-code aan je computer, zodat je daarna eenvoudig bestanden kan uploaden en downloaden. Je kan zowel meerdere bestanden tegelijk als complete mappen verplaatsen. Wi-Fi Transfer is helemaal gratis en een goed en snel alternatief. Heb je geen Wi-Fi, dan kan je ook een Lightning-kabel gebruiken.

SHAREit

Beschikbaar voor: Windows, macOS, iOS, Android

SHAREit is gratis te gebruiken, al krijg je wel reclames te zien. Het werkt op de meeste platformen. Je verbindt de software op je smartphone, Windows PC of Mac met hetzelfde Wi-Fi-netwerkt of scant een QR-code om verbinding te maken met een netwerk. De app genereert die QR-code, zodat je het ook kunt gebruiken om bestanden naar anderen te sturen. Zodra je verbonden bent kun je meerdere bestanden versturen. Hiervoor is geen internetverbinding nodig. Er zitten ook geen verdere beperkingen aan. Wel is het door het gebruik van software iets lastiger in gebruik dan AirDrop. Met SHAREit kun je nog meer doen, zoals PowerPoint-presentaties op afstand bedienen vanaf je smartphone of op je smartphone bladeren door bestanden op Windows PC’s. Ook kun je het gebruiken voor backups van foto’s.

Het uitwisselen van data gebeurt via Wi-Fi, zodat het je geen data kost. Het maakt niet uit hoe groot het bestand is. Om beide apparaten met elkaar te koppelen moet je een QR-code scannen. Je kunt daarna meteen beginnen met het uitwisselen van bestanden.

Downloaden: SHAREit (gratis)

AirDrop-alternatieven voor Windows

Xender

Beschikbaar voor: iOS, Windows Phone, Android, web

Xender is een populaire app om bestanden te delen en is beschikbaar op meerdere mobiele platformen. Je gebruikt het gratis maar krijgt daarbij wel reclames te zien. Je verbindt je smartphone met je Windows PC of Mac dankzij een persoonlijke link die je kunt uitwisselen. Ook kun je een QR-code aanmaken met de webapp van Xender. Daarna zie je alle bestanden op het andere apparaat en deze ook downloaden. Dit werkt vrij goed en gaat bovendien vrij snel, zonder dat het data kost. Volgens de makers is het nog makkelijker in gebruik dan AirDrop, al kun je daarover natuurlijk discussiëren. Er is namelijk geen Windows-software. Je kunt echter wel gebruik maken van de Connect PC-functie waarmee je mobiele toestel vindbaar wordt, waarna je bestanden eraf kunt halen. Dit kost iets meer stappen, maar het werkt uiteindelijk wel. Er is geen limiet aan de bestandsgrootte.

Downloaden: Xender (gratis)

Filedrop

Beschikbaar op: Windows, macOS, iOS, Android

Filedrop is een vrij simpele app, waarmee je bestanden kunt uitwisselen binnen hetzelfde netwerk. Het grootste pluspunt is dat het prettig in gebruik is. Met een paar kliks wissel je bestanden uit, net als bij AirDrop. Kies naar welk apparaat je de bestanden wilt sturen en sleep de bestanden erheen. Daarna gaat de rest vanzelf. De interface ziet er helaas wel wat gedateerd uit, maar het werkt. Voor wat het is is de prijs van de app wel wat aan de hoge kant. Er geldt geen maximum voor de bestandsgrootte. Alles draait bij Filedrop om eenvoud: sleep je bestanden naar het Filedrop-venster en ze verschijnen op het andere apparaat. Het koppelen van apparaten is ook eenvoudig. Ze worden automatisch herkend als ze in de buurt zijn. Mocht dit niet werken, dan gebruik je een 4-cijferige code om de bestanden meteen te gaan uitwisselen.

Heb je de website van Filedrop geopend op je Windows PC dan hoef je alleen de app op je mobiele apparaat te starten om de twee te koppelen. Het uitwisselen van bestanden gaat wel wat trager dan bij de andere genoemde AirDrop-alternatieven, maar daar staat gemakt tegenover.

Downloaden: Filedrop (gratis)

AirDrop-alternatieven voor Windows

Instashare

Beschikbaar voor: Windows, macOS, iOS, Android

Instashare is een ander AirDrop-alternatief. Het grote pluspunt is dat het lijkt op Apple’s eigen oplossing. Na het installeren van de app op je telefoon en pc druk je op de deelknop om een bestand via Instashare te versturen. De app laat zien welke apparaten er beschikbaar zijn en na een druk op de knop wordt het document draadloos verstuurd, net als bij AirDrop. Het werkt met alle bestandsformaten, ongeacht hoe groot het bestand is. Met een speciale functie kun je je klembord synchroniseren, zodat je gemakkelijk linkjes en tekst kunt uitwisselen.

Instashare is een van de weinige apps die geld kosten. De mobiele app is gratis, maar voor de desktop-apps betaal je een paar euro (€5,49 voor macOS, €7 voor Windows).

Downloaden: Instashare (7 dagen proberen)

Snapdrop

Beschikbaar op: web

Let op: de officiële Snapdrop-website (soapdrop.net) is niet meer te bereiken, maar omdat het open source is hebben andere ontwikkelaars het project gemakkelijk kunnen overnemen. Je kunt het proberen via deze site of kijk even op deze pagina voor statusinformatie.

Snapdrop is een dienst die we eerder hebben besproken. Het is een van de meest handige AirDrop-alternatieven omdat je niets hoeft te installeren. Alles werkt via een web-app, die je bestanden laat delen via hetzelfde netwerk. Je opent de Snipdrop-Website op beide apparaten, wisselt de bestanden uit en het is ook nog gratis in gebruik. Bovendien zit er geen limiet op de bestandsgrootte. De ontvanger krijgt een pop-up die je kunt accepteren of afwijzen.

Grootste nadeel is dat er weinig instellingsmogelijkheden zijn en dat de transfersnelheid soms kan tegenvallen. Ook kun je maar één bestand tegelijk overzetten. Snapdrop is een open source-project en de ontwikkelaar beweert dat er geen data wordt uitgewisseld met de server. De app gebruikt ook geen cookies of andere tracking. De bestanden worden via een peer-to-peer-verbinding naar het andere apparaat gestuurd. Voor een snelle bestandsoverdracht zonder dat je software hoeft te installeren kan Snapdrop best handig zijn.

Hou er rekening mee dat Snapdrop afhankelijk is van WebRTC en dat het daardoor niet werkt in alle browsers.

Gebruiken: Snapdrop (gratis)

AirDrop-alternatief: gebruik internet

We bespreken hierboven allerlei diensten die je als alternatief voor AirDrop kunt gebruiken. Maar misschien wil je helemaal geen nieuwe apps installeren of accounts aanmaken en zoek je een makkelijke oplossing. Denk dan ook eens aan het gebruik van clouddiensten zoals iCloud Drive, Dropbox, Google Drive of OneDrive. Zet het bestand in je online opslagruimte en haal het er via een ander apparaat weer vanaf.

Daarnaast heb je natuurlijk ook nog diensten zoals WeTransfer en TransferXL, die bedoeld zijn om grote bestanden te versturen. Dit werkt iets anders dan de AirDrop-alternatieven die we hieronder bespreken, omdat het niet direct draadloos gaat. Daardoor heb je vaak geen actieve internetverbinding nodig. Onderstaande AirDrop-alternatieven zijn daarom ook ideaal als je op een plek bent zonder mobiele dekking.

In een apart artikel hebben we de mogelijkheden van Pushbullet besproken, wat ook handig kan zijn voor het uitwisselen van bestanden. Maar ook daarvoor zul je moeten beschikken over een internetverbinding. Andere alternatieven zoals AirMount zijn helaas alweer verdwenen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Onderwerp airdrop