FaceTime op Apple TV gebruiken

FaceTime op de Apple TV in tvOS 17: zo kun je videobellen op je tv-scherm

Sinds tvOS 17 heeft de Apple TV een eigen FaceTime-app. Daarmee kan je eenvoudig videobellen via de Apple TV, wat vooral handig is als je met meerdere mensen op de bank zit. Je leest hier hoe FaceTime op de Apple TV werkt en wat je kan doen als jouw Apple TV niet geschikt is.

Met FaceTime blijf je in contact met familie en vrienden. Gebruik je het vaker met de hele familie, dan is het wel zo leuk als iedereen via het tv-scherm kan kijken, in plaats van via een iPhone of iPad. Met tvOS 17 en nieuwer heeft de Apple TV ook een FaceTime-app, die verbinding maakt met de camera van je iPhone om jezelf zichtbaar te maken. Maar wat heb je nodig voor FaceTime op de Apple TV, wat zijn de mogelijkheden en wat kun je doen als de FaceTime-app niet op jouw Apple TV zichtbaar is?

Dit heb je nodig voor FaceTime op de Apple TV

Om met de FaceTime-app te kunnen videobellen op de Apple TV, heb je het volgende nodig:

FaceTime op Apple TV instellen

Je hebt dus minimaal de Apple TV 4K 2021 nodig om de FaceTime-app op de Apple TV te kunnen gebruiken. Heb je een oudere Apple TV, dan zijn er nog wel mogelijkheden om via een omweg FaceTime op de Apple TV te gebruiken. Lees daarvoor verderop in onze tip.

Om met tvOS 17 te kunnen FaceTimen op de Apple TV, gebruik je de camera van je iPhone of iPad. Dit werkt dankzij Continuïteitscamera, dezelfde functie waarmee je ook je iPhone als webcam voor je Mac kan gebruiken.

FaceTime instellen op de Apple TV

Om van start te gaan met de FaceTime-app op de Apple TV, doe je dit:

 1. Open de FaceTime-app op een Apple TV 4K met tvOS 17 of nieuwer.
 2. Je moet nu eerst je iPhone verbinden. Selecteer een gebruiker.
FaceTime op Apple TV: camera instellen
 1. Op de iPhone krijg je een melding dat de Apple TV de camera wil gebruiken. Tik op accepteren.
 2. Positioneer de camera horizontaal onder je televisie, waarbij de achterste camera naar jou gericht is (dus met het iPhone-scherm van je af). Je kunt daar een standaard voor gebruiken, bijvoorbeeld een MagSafe-houder of deze Belkin MagSafe-houder voor Mac-desktops.
 3. De Apple TV herkent de positionering van de iPhone en telt af.
 4. Het beeld van de camera verschijnt op je televisie.
FaceTime op Apple TV met oproepen
 1. Pas eventueel extra instellingen aan: schakel Middelpunt in om ervoor te zorgen dat de camera op jou gefocust blijft, zet de portretfunctie aan om de achtergrond te blurren en schakel de FaceTime-reacties in of uit.
FaceTime op Apple TV: knoppen tijdens gesprek

Je bent nu klaar om via de Apple TV een FaceTime-oproep te doen.

FaceTime gebruiken op de Apple TV

Aan de linker kant van het scherm verschijnen je recente FaceTime-oproepen. Selecteer er eentje met de afstandsbediening van de Apple TV om te bellen. Je kunt ook op de plusknop bovenaan tikken en een contact selecteren om te bellen.

Om een gesprek te voeren, volg je deze stappen:

 1. Open de FaceTime-app op de Apple TV en volg de stappen zoals hierboven uitgelegd om de camera van je iPhone of iPad te verbinden.
 2. Kies een recente oproep of een contact die je wil videobellen.
 3. In het gesprek verschijnen linksonder de bedieningsknoppen: een gebruiker toevoegen voor een groepsgesprek, SharePlay via FaceTime, microfoon uitschakelen, beeld uitschakelen en ophangen.
FaceTime gesprek op Apple TV voeren
 1. Rechtsonder verschijnt je eigen miniatuur. Je kunt hier eventueel Middelpunt in- of uitschakelen, de reacties aan of uit zetten en meer.
 2. Je kunt tijdens het gesprek op de Menu-knop drukken om de Apple TV te gebruiken en te FaceTimen via Picture-in-Picture op de Apple TV.

Behalve een nieuw gesprek starten, kun je ook een bestaan gesprek vanaf je iPhone of iPad overzetten naar de Apple TV. Dat werkt zo:

 1. Voer het FaceTime-gesprek via je iPhone of iPad.
 2. Er verschijnt een melding op de Apple TV met de tekst Gebruik [naam apparaat] om te verplaatsen naar je tv. Kies deze optie. Je kunt ook op de iPhone of iPad tikken op Verplaats of tik op de speakerknop en kies de Apple TV.
 3. Plaats de iPhone met de achterste camera naar je toe onder je televisie.
Melding van camera op de Apple TV voor FaceTime

Tijdens een FaceTime-gesprek, kun je ook FaceTime-reacties versturen met handgebaren, zoals een duim omhoog, hartjes of ballonnen. In onze tip over FaceTime-reacties versturen lees je welke handgebaren er zijn en hoe je ze gebruikt.

FaceTime op Apple TV: reacties gebruiken
Bekijk ook

In FaceTime reacties met handgebaren versturen sinds iOS 17: zo werkt het (en zo zet je het uit)

Je kunt sinds iOS 17 in FaceTime reacties gebruiken, waardoor er leuke animaties in beeld verschijnen. Deze FaceTime-reacties kun je ook met handgebaren gebruiken.

Geen FaceTime-app? Probeer dan dit

Heeft jouw Apple TV geen FaceTime-app omdat je niet het geschikte model hebt, dan toch kun je het via een omweg toch een beetje werkend krijgen dankzij AirPlay en de synchrone weergave. Je hebt nog wel aan beide kanten een iPhone en iPad nodig, want een eventuele camera in de tv kun je niet gebruiken.

We beginnen met de uitleg. Die is vrij eenvoudig – zeker als je al gewend bent om materiaal te streamen naar je Apple TV. Verderop in de tip behandelen we enkele aandachtspunten. De uitleg is verdeeld in twee onderwerpen:

 1. AirPlay starten
 2. FaceTime starten

Stap 1: Start AirPlay

Voordat je begint te bellen is het wel zo handig om alvast AirPlay te starten op je iPhone of iPad, zodat je het scherm op de televisie kunt zien. Dit kan eventueel ook later tijdens het gesprek.

 1. Zorg dat je mobiele apparaat en je Apple TV op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangemeld. Ook moet Bluetooth ingeschakeld zijn.
 2. Open het Bedieningspaneel en tik op Synchrone weergave.
 3. Tik op de Apple TV waarop je het beeld wilt afspelen en voer eventueel de code in van je tv-scherm.
 4. Je ziet nu het scherm van je iPhone of iPad op de televisie.
Synchronse weergave Apple TV

Stap 2: Start het FaceTime-gesprek

Je kunt nu beginnen met een FaceTime-gesprek. Dit doe je op de gebruikelijke manier, door de gewenste persoon te bellen. Zodra je verbonden bent zie je het gezicht van je gesprekspartner niet alleen op het iPhone- of iPad-scherm, maar ook op de televisie.

Zet nu je iPhone of iPad tegen een voorwerp op de salontafel of op de televisie. De camera aan de voorzijde is dan op jou gericht. Als je met meerdere mensen bent is het niet erg dat de camera wat verder van je af staat, want zo kan de gesprekspartner alle aanwezigen in de kamer zien.

FaceTime op Apple TV

Aandachtspunten voor FaceTime op oudere Apple TV

FaceTime is eigenlijk niet bedoeld om op deze manier via AirPlay te gebruiken op de Apple TV. Daarom moet je zelf een paar dingen doen om het gebruik ervan wat te verfijnen. Dit zijn ze:

Beeldverhouding niet optimaal

Het scherm van je iPhone en iPad heeft, wanneer het rechtop staat, niet dezelfde verhouding als een televisie. Het heeft helaas geen zin om je iPhone te kantelen, want het beeld op de televisie blijft in de rechtopstaande verhouding staan. Je kunt beter een Mac of iPad gebruiken om mee te FaceTimen, omdat dit er op een Apple TV beter uit ziet.

Wissel van camera

Je kunt ook je toestel draaien en wisselen naar de camera aan de achterkant, zodat de beeldkwaliteit beter is. Een nadeel is dat je dan altijd genoodzaakt bent om naar de televisie te kijken in plaats van naar je iPhone of iPad. Dat komt voor de ander wellicht wat onpersoonlijk over.

Zet je toestel stevig neer

Ben je bang dat de iPhone of iPad omvalt, dan kun je daarvoor een dock of houder gebruiken. Sommige iPad-hoezen bieden je ook de mogelijkheid om de iPad op z’n kant te zetten. Het enige waar je op moet letten is dat de camera steeds op jou gericht blijft en dat er geen kamerplanten, kaarsen en prullaria zijn die het beeld blokkeren.

Zorg voor goed geluid

Een ander punt van aandacht is de audio. Hoor je het geluid dubbel binnenkomen via de tv en de speakers van de iPhone of iPad, dan kan dat storend zijn. Eventueel kun je de audio van de tv uit zetten of oordopjes in doen. In een rustige kamer moet de speaker van de iPhone voldoende zijn om een gesprek te kunnen voeren. De nieuwste iPads bieden speakers die zelfs bij het kijken van films een prima geluidservaring geven, dus dat moet lukken.

Meer FaceTime-tips
Meer tips over FaceTime vind je hier:

Bekijk ook

Apple TV vergelijken: verschillen tussen Apple TV 4K (2022 vs 2021 en meer)

Bekijk de verschillen tussen de Apple TV 4K 2022 met zijn voorganger uit 2021. Twijfel je hoeveel opslag je moet nemen? Ook dan helpen we je op weg in deze Apple TV-vergelijking van alle modellen.

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd me de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV