FaceTime op Apple TV

FaceTime op de Apple TV: zo kun je videobellen op je tv-scherm

De Apple TV heeft geen FaceTime-app, maar toch kun je via de Apple TV zorgen dat je gesprekspartner beeldvullend op het tv-scherm verschijnt. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt.

Met FaceTime blijf je in contact met familie en vrienden. Gebruik je het vaker met de hele familie, dan is het wel zo leuk als iedereen via het tv-scherm kan kijken, in plaats van via een iPhone of iPad. Op de Apple TV vind je geen FaceTime-app, maar toch kun je het werkend krijgen dankzij AirPlay en de synchrone weergave. Je hebt nog wel aan beide kanten een iPhone en iPad nodig, want een eventuele camera in de tv kun je niet gebruiken.

Uitleg: zo gebruik je FaceTime op de Apple TV

We beginnen met de uitleg. Die is vrij eenvoudig – zeker als je al gewend bent om materiaal te streamen naar je Apple TV. Verderop in de tip behandelen we enkele aandachtspunten. De uitleg is verdeeld in twee onderwerpen:

  1. AirPlay starten
  2. FaceTime starten

Stap 1: Start AirPlay

Voordat je begint te bellen is het wel zo handig om alvast AirPlay te starten op je iPhone of iPad, zodat je het scherm op de televisie kunt zien. Dit kan eventueel ook later tijdens het gesprek.

  1. Zorg dat je mobiele apparaat en je Apple TV op hetzelfde wifi-netwerk zijn aangemeld. Ook moet Bluetooth ingeschakeld zijn.
  2. Open het Bedieningspaneel en tik op Synchrone weergave.
  3. Tik op de Apple TV waarop je het beeld wilt afspelen en voer eventueel de code in van je tv-scherm.
  4. Je ziet nu het scherm van je iPhone of iPad op de televisie.

Synchronse weergave Apple TV

Stap 2: Start het FaceTime-gesprek

Je kunt nu beginnen met een FaceTime-gesprek. Dit doe je op de gebruikelijke manier, door de gewenste persoon te bellen. Zodra je verbonden bent zie je het gezicht van je gesprekspartner niet alleen op het iPhone- of iPad-scherm, maar ook op de televisie.

Zet nu je iPhone of iPad tegen een voorwerp op de salontafel of op de televisie. De camera aan de voorzijde is dan op jou gericht. Als je met meerdere mensen bent is het niet erg dat de camera wat verder van je af staat, want zo kan de gesprekspartner alle aanwezigen in de kamer zien.

FaceTime op Apple TV

Aandachtspunten voor FaceTime op de Apple TV

FaceTime is eigenlijk niet bedoeld voor op de Apple TV. Daarom moet je zelf een paar dingen doen om het gebruik ervan wat te verfijnen. Dit zijn ze:

Beeldverhouding niet optimaal

Het scherm van je iPhone en iPad heeft, wanneer het rechtop staat, niet dezelfde verhouding als een televisie. Het heeft helaas geen zin om je iPhone te kantelen, want het beeld op de televisie blijft in de rechtopstaande verhouding staan. Je kunt beter een Mac of iPad gebruiken om mee te FaceTimen, omdat dit er op een Apple TV beter uit ziet.

Wissel van camera

Je kunt ook je toestel draaien en wisselen naar de camera aan de achterkant, zodat de beeldkwaliteit beter is. Een nadeel is dat je dan altijd genoodzaakt bent om naar de televisie te kijken in plaats van naar je iPhone of iPad. Dat komt voor de ander wellicht wat onpersoonlijk over.

Zet je toestel stevig neer

Ben je bang dat de iPhone of iPad omvalt, dan kun je daarvoor een dock of houder gebruiken. Sommige iPad-hoezen bieden je ook de mogelijkheid om de iPad op z’n kant te zetten. Het enige waar je op moet letten is dat de camera steeds op jou gericht blijft en dat er geen kamerplanten, kaarsen en prullaria zijn die het beeld blokkeren.

Zorg voor goed geluid

Een ander punt van aandacht is de audio. Hoor je het geluid dubbel binnenkomen via de tv en de speakers van de iPhone of iPad, dan kan dat storend zijn. Eventueel kun je de audio van de tv uit zetten of oordopjes in doen. In een rustige kamer moet de speaker van de iPhone voldoende zijn om een gesprek te kunnen voeren. De nieuwste iPads bieden speakers die zelfs bij het kijken van films een prima geluidservaring geven, dus dat moet lukken.

Meer FaceTime-tips
Meer tips over FaceTime vind je hier:

Je hebt voor deze tip niet eens de allernieuwste Apple TV nodig. Heb je nog geen Apple TV? Bekijk dan in ons Apple TV vergelijken overzicht welke voor jou is. Wil je gewoon het beste van het beste, bekijk dan de onderstaande Apple TV 4K:

Bekijk ook

Apple TV vergelijken: verschillen tussen Apple TV 4K (2021 vs 2017)

Bekijk de verschillen tussen de Apple TV 4K 2021 met zijn voorganger uit 2017. Twijfel je hoeveel opslag je moet nemen? Ook dan helpen we je op weg in deze Apple TV-vergelijking van alle modellen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple TV

De Apple TV is Apple's kleine kastje voor aan je televisie, waarmee je video's kan kijken, gebruik kan maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland, games kan spelen en foto's en video vanaf je iPhone, iPad en Mac kan afspelen op je televisie met AirPlay. De Apple TV is een woninghub voor HomeKit en wordt geleverd me de Siri Remote. Haal meer uit je Apple TV met deze mogelijkheden. Met handige tips en meer om de functies van je Apple TV te ontdekken. Het nieuwste model is de Apple TV 4K uit 2021. Voor de beste prijzen lees je ons artikel over een Apple TV kopen.

Apple TV