Mac ontgrendelen met je Apple Watch in macOS Sierra

Mac ontgrendelen met je Apple Watch: zo werkt het

Met behulp van je Apple Watch kun je je Mac ontgrendelen, waardoor je geen wachtwoord meer in hoeft te voeren. In dit artikel lees je wat je nodig hebt en hoe je deze functie instelt.

Heb je een Apple Watch en een Mac, dan kunnen deze twee handig met elkaar samenwerken. Je kunt je Mac automatisch ontgrendelen met je Apple Watch. Hierdoor hoef je niet meer handmatig een wachtwoord in te voeren. In dit artikel lees je hoe je de functie instelt en wat je hiervoor nodig hebt.

Mac ontgrendelen met Apple Watch: dit heb je nodig

Het ontgrendelen van je Mac met je Apple Watch is beschikbaar sinds de introductie in macOS Sierra, watchOS 3 en iOS 10. Er zijn daarnaast nog enkele extra eisen. Allereerst is het belangrijk om te weten dat de functie niet beschikbaar is op elke Mac. Bovendien is het vereist om tweefactorauthenticatie in te stellen. Je hebt dus het volgende nodig:

iCulture-lezer Dennis liet ons weten dat de functie niet werkt met een ontwikkelaarsaccount. Gebruik dus alleen een gewoon account.

Mac ontgrendelen met Apple Watch

Tweefactorauthenticatie is een extra beveiligingslaag voor je Apple ID. Met tweefactorauthenticatie krijg je een melding zodra je ergens inlogt met je Apple ID. Je krijgt vervolgens op elk apparaat waarmee je ingelogd bent een zescijferige code die je moet gebruiken om in te loggen. Tweefactorauthenticatie is een andere beveiligingsoptie dan tweestapsverificatie. Meer over tweefactorauthenticatie en hoe je dit instelt, lees je in onderstaande tip.

Mac ontgrendelen met Apple Watch: zo stel je het in

Als je aan alle bovenstaande eisen voldoet, kun je deze functie inschakelen. Je vindt dit bij Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy > Algemeen. Als je op alle apparaten ingelogd bent met hetzelfde iCloud-account, vind je hier de optie Sta toe dat je Mac wordt ontgrendeld door je Apple Watch. Vink deze optie aan en vul het wachtwoord van je Mac in.

Mac ontgrendelen met je Apple Watch in macOS Sierra

Zodra je je Mac uit de sluimerstand haalt, verschijnt automatisch op het scherm dat de Mac ontgrendeld wordt met je Apple Watch. Bovendien krijg je op je horloge een melding dat deze je Mac ontgrendeld heeft. Het automatisch ontgrendelen geldt alleen als je je Mac ontgrendelt vanuit de sluimerstand en niet bij een volledige herstart.

Als het niet werkt
Werkt de functie nog niet goed? Het meest voorkomende probleem is dat het statusicoon secondenlang blijft ronddraaien, zonder dat je Mac wordt ontgrendeld. Uiteindelijk verschijnt dan alsnog het wachtwoordveld. Je kunt dan de onderstaande opties proberen.

  • Zorg dat je bij het opstarten van de Mac het juiste wachtwoord hebt ingevoerd. Dit is een beveiligingsmaatregel. Steeds na het herstarten van de Mac zul je opnieuw je wachtwoord moeten invoeren.
  • Zorg dat je Apple Watch-wachtwoord is ingevoerd. Ook dit is een beveiligingsmaatregel om misbruik te voorkomen.
  • Schakel de functie uit via  > Systeemvoorkeuren > Beveiliging & privacy. Schakel het daarna weer in.
  • Zorg dat je op beide apparaten hetzelfde Apple ID gebruikt.
  • Controleer of Bluetooth en Wi-Fi op je Mac zijn ingeschakeld.
  • Zorg dat de internetverbinding van je Mac niet gedeeld is.
  • Controleer dat Handoff is ingeschakeld.
  • Zorg dat Sleutelhanger, Zoek mijn iPhone en iCloud-backup zijn ingeschakeld.
  • Als je op twee accounts op de Mac ingelogd bent, werkt de functie mogelijk niet. Log daarom uit op één van de twee accounts en probeer het daarna nog een keer. Je kan ook de Mac opnieuw opstarten.
  • Werkt het nog steeds niet? Herstart al je apparaten.

Het kan ook gebeuren dat de functie tijdelijk niet te gebruiken is vanwege een bug. Dit kan gebeuren als er net een nieuwe iOS- of macOS-update is uitgebracht. In dat geval kun je het beste even wachten tot Apple een fix heeft.

Bekijk ons complete overzicht Mac tips. Met honderden tips voor Mac bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2018
Categorieën Apple Watch, Mac
Onderwerpen apple watch, watchos
Devices Apple Watch, Mac, MacBook
Software macOS 10.12 Sierra, macOS 10.13 High Sierra, macOS 10.14 Mojave, watchOS 3, watchOS 4, watchOS 5

watchOS

watchOS is het besturingssysteem van de Apple Watch. Ontdek in dit overzicht de nieuwste functies en tips, zodat je meer uit je Apple TV haalt!

watchOS