Apple Watch ontgrendelt een Mac.

Mac ontgrendelen met je Apple Watch: zo werkt het

Met behulp van je Apple Watch kun je je Mac ontgrendelen, waardoor je geen wachtwoord meer in hoeft te voeren. In dit artikel lees je wat je nodig hebt en hoe je deze functie instelt.

Mac ontgrendelen met Apple Watch

Heb je een Apple Watch en een Mac, dan kunnen deze twee handig met elkaar samenwerken. Je kunt je Mac automatisch ontgrendelen met je Apple Watch. Deze functie wordt ook wel Automatische ontgrendeling (Auto Unlock) genoemd. Hierdoor hoef je niet meer handmatig een wachtwoord in te voeren. In dit artikel lees je hoe je de functie instelt en wat je hiervoor nodig hebt.

Goed om te weten: in macOS Catalina heeft Apple de mogelijkheden die we hier bespreken nog verder uitgebreid. Je kunt ook notities ontgrendelen, je wachtwoorden bekijken en het installeren van apps goedkeuren via je Apple Watch. Dit werkt wel op een iets andere manier: je moet hiervoor tweemaal op de zijknop van de Apple Watch drukken om goed te keuren. Om je Mac te ontgrendelen hoef je alleen maar je pols op te tillen.

Mac ontgrendelen met Apple Watch: dit heb je nodig

Om van de Automatische ontgrendeling gebruik te kunnen maken, heb je een aantal dingen nodig. Allereerst is het belangrijk om te weten dat de functie niet beschikbaar is op elke Mac. Bovendien is het vereist om tweefactorauthenticatie in te stellen. Je hebt dus het volgende nodig:

iCulture-lezer Dennis liet ons weten dat de functie niet werkt met een ontwikkelaarsaccount. Gebruik dus alleen een gewoon account.

Mac ontgrendelen met je Apple Watch.

Tweefactorauthenticatie is een extra beveiligingslaag voor je Apple ID. Met tweefactorauthenticatie krijg je een melding zodra je ergens inlogt met je Apple ID. Je krijgt vervolgens op elk apparaat waarmee je ingelogd bent een zescijferige code die je moet gebruiken om in te loggen. Tweefactorauthenticatie is een andere beveiligingsoptie dan tweestapsverificatie. Meer over tweefactorauthenticatie en hoe je dit instelt, lees je in onderstaande tip.

Mac ontgrendelen met Apple Watch: zo stel je het in

Als je aan alle bovenstaande eisen voldoet, kun je deze functie inschakelen. Dit doe je op je Mac:

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy.
 2. Klik op Algemeen.
 3. Zet het vinkje bij Sta ontgrendelen van Mac door Apple Watch toe aan. Heb je meerdere Apple Watches, dan kun je dit per model inschakelen.

Instellingen voor Mac ontgrendelen met Apple Watch.

Zodra je je Mac uit de sluimerstand haalt, verschijnt automatisch op het scherm dat de Mac ontgrendeld wordt met je Apple Watch. Bovendien krijg je op je horloge een melding dat deze je Mac ontgrendeld heeft. Het automatisch ontgrendelen geldt alleen als je je Mac ontgrendelt vanuit de sluimerstand en niet bij een volledige herstart.

Mac ontgrendelen met je Apple Watch in macOS Sierra

Als het niet werkt
Werkt de functie nog niet goed? Het meest voorkomende probleem is dat het statusicoon secondenlang blijft ronddraaien, zonder dat je Mac wordt ontgrendeld. Uiteindelijk verschijnt dan alsnog het wachtwoordveld. Je kunt dan de onderstaande opties proberen.

 • Zorg dat je bij het opstarten van de Mac het juiste wachtwoord hebt ingevoerd. Dit is een beveiligingsmaatregel. Steeds na het herstarten van de Mac zul je opnieuw je wachtwoord moeten invoeren.
 • Zorg dat je Apple Watch-wachtwoord is ingevoerd. Ook dit is een beveiligingsmaatregel om misbruik te voorkomen.
 • Schakel de functie uit via  > Systeemvoorkeuren > Beveiliging & privacy. Schakel het daarna weer in.
 • Zorg dat je op beide apparaten hetzelfde Apple ID gebruikt.
 • Controleer of Bluetooth en Wi-Fi op je Mac zijn ingeschakeld.
 • Zorg dat de internetverbinding van je Mac niet gedeeld is.
 • Controleer dat Handoff is ingeschakeld.
 • Zorg dat Sleutelhanger, Zoek mijn iPhone en iCloud-backup zijn ingeschakeld.
 • Als je op twee accounts op de Mac ingelogd bent, werkt de functie mogelijk niet. Log daarom uit op één van de twee accounts en probeer het daarna nog een keer. Je kan ook de Mac opnieuw opstarten.
 • Zorg ervoor dat Schermdeling niet ingeschakeld is. Schermdeling wordt soms ook geactiveerd bij gebruik van een extern scherm met bepaalde accessoires.
 • Werkt het nog steeds niet? Herstart al je apparaten.

Het kan ook gebeuren dat de functie tijdelijk niet te gebruiken is vanwege een bug. Dit kan gebeuren als er net een nieuwe iOS- of macOS-update is uitgebracht. In dat geval kun je het beste even wachten tot Apple een fix heeft.

Het ontgrendelen van je Mac met je Apple Watch maakt deel uit van Continuïteit. Dankzij Continuïteit werken al je Apple-apparaten nauw met elkaar samen. Meer daarover lees je in ons overzichtsartikel.

Bekijk ons complete overzicht Mac tips. Met honderden tips voor Mac bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2019
Categorieën Apple Watch, Mac
Onderwerpen apple watch, watchos
Devices Apple Watch, Mac, MacBook
Software macOS 10.12 Sierra, macOS 10.13 High Sierra, macOS 10.14 Mojave, watchOS 3, watchOS 4, watchOS 5

watchOS

watchOS is het besturingssysteem van de Apple Watch. Ontdek in dit overzicht de nieuwste functies en tips, zodat je meer uit je Apple Watch haalt!

watchOS