MacBook Pro

‘Nieuwe 14-inch MacBook Pro wordt duurder dan huidige 13-inch model’

De 14-inch MacBook Pro die Apple dit najaar gaat uitbrengen, zou een stuk duurder worden dan de huidige high-end 13-inch MacBook Pro met Intel-chip.

Apple gaat dit najaar een belangrijke stap zetten. Nadat de instapmodellen vorig jaar al de overstap maakten van Intel naar Apple Silicon, is het dit najaar de beurt aan de high-end modellen. De 16-inch MacBook Pro krijgt een opvolger met Apple Silicon, terwijl de high-end 13-inch Intel-versie vervangen wordt door een 14-inch model. Niet geheel verrassend krijgen beide modellen dezelfde M1X-chip, maar hier staat wel een hoger prijskaartje tegenover.

’14-inch MacBook Pro wordt duurder’

Geruchtenlekker Dylan, op Twitter bekend onder de naam @Dylandkt, zegt dat er bij de 14-inch versie sprake is van een zichtbare prijsverhoging ten opzichte van de 13-inch. Het is niet helemaal duidelijk of hij de huidige M1 13-inch of de high-end Intel 13-inch versie bedoelt. Tegenover MacRumors verduidelijkt hij dat hij wijst op de M1-versie, maar voegt daaraan toe dat de nieuwe 14-inch MacBooK Pro meer in de buurt komt van de 16-inch MacBook Pro.

Ter vergelijking: de M1 13-inch MacBook Pro is er nu vanaf €1.449,-, terwijl de high-end Intel-versie beschikbaar is vanaf €2.129,-. De 16-inch MacBook Pro is er vanaf €2.699,-. Het nieuwe 14-inch model zou dus de high-end Intel-versie vervangen, maar qua prijs komen de 14- en 16-inch dichter bij elkaar te liggen dan nu het geval is met de high-end 13- en 16-inch modellen. Een prijs rond de €2.400,- voor de 14-inch versie is dus niet ondenkbaar.

‘Dezelfde prestaties voor nieuwe modellen’
De reden dat de 14-inch duurder wordt, is dat deze qua prestaties dichter in de buurt komt bij de nieuwe 16-inch MacBook Pro. Beide modellen krijgen naar verwachting dezelfde M1X-chip. Voorheen gaf Apple het grootste model de beste Intel-chip, maar dat zou nu dus niet het geval zijn. Of alle specificaties exact hetzelfde zijn (los van het schermformaat), is nog de vraag. De 16-inch is een stuk groter, waardoor er ook meer ruimte is voor koeling. Dat kan ook van invloed zijn op de prestaties in het gebruik.

Bovendien is niet duidelijk of de hoeveelheid RAM of opslag ook voor beide modellen hetzelfde blijft. Wat in ieder geval zeker is, is dat beide modellen dezelfde M1X-chip krijgen. Vorig jaar gaf Apple ook alle modellen dezelfde M1-chip, al waren er wel onderlinge verschillen tussen de 13-inch MacBook Air en 13-inch MacBook Pro.

Het goede nieuws is dat je nu vermoedelijk niet per se de grootste MacBook hoeft te halen om de beste prestaties te krijgen. Lees ook ons artikel met verwachtingen voor de 2021 MacBook Pro’s.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (13- en 16-inch) en verschillende kleuren en specificaties. Er zijn momenteel drie lijnen: de 13-inch MacBook Pro met M1-chip (eind 2020), de high-end 13-inch MacBook Pro met Intel-chip (voorjaar 2020) en de 16-inch MacBook Pro met Intel-chip (eind 2019). De MacBook Pro is ook kenmerkend vanwege de Touch Bar. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
3 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.