Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
iPhone 14 Pro kleuren

Dit zijn de meest recente iPhone 14 geruchten

De iPhone 14-modellen zijn nog maar een week van ons verwijderd en de afgelopen tijd zijn er al heel veel geruchten over de iPhone 14-serie geweest. Wat is er zoal gezegd en geschreven en hoe groot is de kans dat deze iPhone 14 geruchten waar zijn?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 14 geruchten: dit wordt er gezegd

Deze maand is het weer tijd voor de nieuwe iPhones. In de aanloop naar die onthulling van de nieuwe iPhone komen er van diverse bronnen allerlei geruchten. Display-experts, analisten en Apple-journalisten met nauwe contacten delen regelmatig hun visie en informatie over de nieuwste modellen. Op basis van prototypes, dummy’s en gelekte onderdelen komen de wildste geruchten boven water. In dit artikel zetten we alle geruchten van de iPhone 14 tot nu toe voor je op een rij. Zo zie je in één keer wat er speelt en welke iPhone 14 geruchten de meeste kans hebben.

Dit artikel is geactualiseerd op 1 september 2022. De nieuwe toevoegingen zijn te herkennen aan het update!- en nieuw toegevoegd-label.

#1 iPhone 14 namen: zo gaat de iPhone 14 heten

Geloofwaardigheid: 90%
Het is nog niet officieel bekend wat de naam van de iPhones wordt. Voor het gemak worden de modellen in het geruchtencircuit al maanden iPhone 14 genoemd en het lijkt erop dat Apple ook voor die naam gaat kiezen. Apple lijkt te zijn afgestapt van de s-naamgeving, waardoor we denken dat de toestellen inderdaad iPhone 14 gaan heten. Bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo heeft dit ook al gezegd, mede op basis hoe Apple de modellen de afgelopen jaren genoemd heeft. Een iPhone 13s of andere nieuwe naam hoef je dus waarschijnlijk niet te verwachten

Maar een punt van discussie is nog de naam van de grootste 6,7-inch iPhone 14. Dit model werd lange tijd iPhone 14 Max genoemd, dus zonder de Pro-aanduiding. Het is immers hetzelfde formaat als de gewone iPhone 14 Pro Max, maar zonder de pro-functies. Volgens diverse bronnen zou Apple toch kiezen voor de naam iPhone 14 Plus. We moeten nog zien wat het uiteindelijk gaat worden, dus we zullen voorlopig beide namen naast elkaar blijven gebruiken.

Bekijk ook

Meer bewijs voor de naam iPhone 14 Plus

Krijgen we op het laatste moment toch nog een verrassing qua naamgeving voor de iPhone 14-serie? Volgens een 'gelekte' foto op internet zou Apple voor de naam iPhone 14 Plus kunnen kiezen voor het grotere instapmodel, niet iPhone 14 Max. Dat klinkt logisch.

#2 iPhone 14 heeft vier modellen in twee formaten

Geloofwaardigheid: 90%
Waar Apple de afgelopen jaren telkens vier modellen uitbracht in drie verschillende formaten, wordt het bij de iPhone 14 zeer waarschijnlijk teruggebracht naar vier modellen in twee formaten. De kleine mini-iPhone verdwijnt (vanwege tegenvallende verkopen) en maakt waarschijnlijk plaats voor een grotere max-iPhone, maar dan zonder de pro-functies. Dit zijn vermoedelijk de vier modellen waar je uit kan kiezen:

iPhone 14 serie mogelijke line-up

#3 iPhone 14 design en afmetingen: gewijzigd ontwerp, iets dikker

Geloofwaardigheid: 80%
Over het design gingen eerst nog geruchten dat Apple zou kiezen voor een nieuw ontwerp, waarbij de camerabult helemaal verdween en de iPhone 14 meer op de iPhone 4-serie zou lijken. Maar van dat eerste lijkt echt geen sprake meer te zijn: de nieuwste geruchten wijzen juist op een dikkere behuizing. Er zijn schematische tekeningen van de iPhone 14 Pro-serie verschenen waaruit de afmetingen af te lezen zijn. Daarop is dus te zien dat de modellen iets dikker worden, mede door de dikkere camerabult. Het is echter nog lastig te achterhalen in hoeverre er sprake is van een echt nieuw design. Waarschijnlijk hanteert Apple in grote lijnen het ontwerp van de huidige modellen, maar dan met wat subtiele wijzigingen en nieuwe kleuren. Voor de kleuren van de iPhone 14 denken we dat paars of vergelijkbare kleuren beschikbaar komen, maar veel tinten zullen ook hetzelfde blijven (zoals grafiet en sterrenlicht).

De nieuwste geruchten zeggen dat Apple bij de Pro-modellen kiest voor grafiet, zilver, goud, paars en groen, terwijl de gewone modellen het moeten doen met middernacht, sterrenlicht, blauw, rood, paars en groen.

Bekijk ook

iPhone 14 (Pro) kleuren: in deze tinten zijn de nieuwe modellen te krijgen

Ben jij al helemaal klaar voor de iPhone 14 of iPhone 14 Pro? Zo ja, dan moet je alvast nadenken over een kleur, want bij nieuwe modellen horen ook nieuwe kleuren. Welke is jouw favoriet?

#4 Schermen: grotendeels ongewijzigd

Geloofwaardigheid: 80%
Zoals we eerder schreven, kiest Apple volgens de iPhone 14-geruchten voor twee schermformaten. Andere specificaties van het scherm zijn in het geruchtencircuit nog niet voorbij gekomen. Dit wijst er ook op dat er geen grote veranderingen gepland staan. Apple zou de helderheid iets op kunnen schroeven, maar voor het grootste deel lijken de modellen op de huidige iPhone 13-serie. Er is wel een analist geweest die zei dat ProMotion op alle iPhone 14-modellen komt, maar een betrouwbare display-expert zegt dat het exclusief voor de Pro-modellen blijft. Iets wat je wel kunt verwachten in de Pro-modellen, is ondersteuning voor always-on. Er gaan al maanden geruchten dat always-on naar de iPhone 14 komt en met de widgets op het toegangsscherm in iOS 16 lijkt alles op z’n plek te vallen.

Lees ook ons overzicht over de schermren van de 2022 iPhones, waarin we alles wat we weten over de displays voor je op een rij gezet hebben.

Bekijk ook

iPhone 14 scherm: Always-on, Dynamic Island en alle specificaties

In dit artikel lees je alle specificaties en functies van het scherm in de iPhone 14 en iPhone 14 Pro. Vooral het Pro-model heeft wat moois te bieden!

#5 iPhone 14 notch: ongewijzigd op standaardmodellen, punch-hole op de pro’s

Geloofwaardigheid: 80%
Waar het in het geruchtencircuit veel over ging, was de notch. Krijgt de iPhone 14 nog een notch of verdwijnt deze helemaal? Of kiest Apple voor iets anders? Het lijkt te gaan op een combinatie van beide. De iPhone 14 en iPhone 14 Max/Plus krijgen vermoedelijk dezelfde kleinere notch als de iPhone 13-modellen, maar in de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max zit waarschijnlijk een nieuwe punch-hole. Lange tijd leek het te gaan om een combinatie van een rondje en een pilvormige punch-hole, maar inmiddels stapelen de bewijzen zich op dat Apple de twee ‘gaatjes’ combineert tot één ovaal zwart balkje. Het onderdeel bestaat wel uit een pilvormige punch-hole en een gaatje, maar de schermruimte ertussen zou softwarematig zwart gemaakt worden. Het ziet er daardoor uit als een langwerpig zwart balkje. In dit deel plaatst Apple volgens bronnen de privacy-indicatoren, oftewel het groene en oranje stipje als je gebruikmaakt van de camera en microfoon.

Bekijk ook

Gerucht: iPhone 14 Pro 'notch' ziet eruit als langgerekt balkje (maar toont wel nuttige info)

Er wordt al een tijdlang gesproken over de vervanger van de notch. De iPhone 14 Pro zou een rond en pilvormig gaatje krijgen aan de bovenkant van het scherm. Maar volgens een nieuw gerucht ziet het eruit als één langgerekt balkje en heeft het ook een functie.

#6 iPhone 14 camera: 48-megapixel in de iPhone 14 Pro-modellen

Geloofwaardigheid: 70%
Al een jaar geleden schreef een analist dat de iPhone in 2022 een 48-megapixel camera zou krijgen. Sindsdien hebben we dit gerucht vaker gehoord en het lijkt er inderdaad op dat dit het geval zal zijn. Deze 48-megapixel camera vinden we dan alleen in de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Het is voor het eerst dat Apple het aantal megapixels een boost geeft, vanaf de 12-megapixel camera in de huidige modellen. Apple gebruikt al sinds de iPhone 6s een 12-megapixel camera, dus een upgrade is zeker geen gekke gedachte. De iPhone 14 Pro (Max) zou daarbij gebruikmaken van een techniek genaamd pixel-binning. Daardoor kan de iPhone met een 48-megapixel camera toch 12-megapixel foto’s maken. De 48-megapixels zullen ook gebruikt worden voor 8K-video. Dit is momenteel nog maximaal 4K.

iPhone 14 geruchten: mallen van de modellen.

Andere verbeteringen op dit gebied is een betere ultra-groothoeklens en frontcamera. Deze verbetering vinden we mogelijk in alle modellen van de iPhone 14-serie. De ultra-groothoeklens zou grotere pixels krijgen, waardoor foto’s met weinig licht er beter uit zien. Daarbij zou de frontcamera voor het eerst ook autofocus krijgen. Je selfies zien er daardoor beter uit en ook FaceTime zou beter werken doordat je altijd scherp in beeld bent dankzij de vernieuwde focus. Lees ook ons artikel over de iPhone 14-camera met alle geruchten op dit gebied.

Bekijk ook

Alles over de camera van de iPhone 14 (Pro)

Bijna iedereen vindt de camera één van de belangrijkste onderdelen van de iPhone. Hoe goed is de camera van de iPhone 14 en iPhone 14 Pro? Dat lees je hier.

#7 Chip: A16 alleen in de Pro-modellen

Geloofwaardigheid: 70%
Apple lijkt dit jaar af te wijken van het standaard patroon. Normaal gesproken hebben alle nieuwe modellen dezelfde snelle en nieuwste A-chip. Maar bij de iPhone 14 lijkt dat niet meer zo vanzelfsprekend te zijn. De A16-chip vinden we mogelijk alleen in de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. De iPhone 14 en iPhone 14 Max zouden daardoor blijven steken op de A15-chip, dezelfde als in de huidige iPhone 13-serie. Apple lijkt daardoor meer onderscheid aan te willen brengen tussen de verschillende lijnen. Een andere mogelijke reden is dat de A16-chip vooral verantwoordelijk is voor nieuwe mogelijkheden die je sowieso alleen bij de iPhone 14 Pro (Max) vindt, zoals de verbeterde 48-megapixel camera en 8K-video. Er is daardoor minder noodzaak om de A16-chip ook in de standaardmodellen te stoppen.

Behalve iets betere prestaties, zou de A16-chip ook beter met warmte om kunnen gaan. Ook dit levert dan weer betere prestaties op, omdat een iPhone doorgaans wat minder goed presteert als hij erg warm wordt, ter bescherming van interne onderdelen.

Bekijk ook

iPhone 14-chip: nieuwe A16-chip met lichte verbeteringen (maar niet voor alle modellen)

In dit artikel zetten we alles wat je over de processoren in de iPhone 14-serie moet weten op een rij. Er zijn al heel wat voorspellingen gedaan, maar nu is het officieel. Hier is alles wat je moet weten over de chips.

#8 RAM: een upgrade in het werkgeheugen

Geloofwaardigheid: 50%
Er zijn tegengestelde berichten over de hoeveelheid werkgeheugen in de iPhone 14-modellen. Een bron beweerde dat de iPhone 14 Pro (Max) 8GB RAM krijgt, wat de grootste hoeveelheid werkgeheugen in een iPhone ooit is. Bij de gewone iPhone 14 (Max) zou sprake zijn van minder beschikbaar werkgeheugen. Maar Apple-analist Ming-Chi Kuo zegt dat alle modellen 6GB RAM krijgen. Dat is evenveel als in de iPhone 13 Pro (Max), maar 2GB meer dan in de iPhone 13 (mini). Dat zou dus betekenen dat de standaardmodellen qua hoeveelheid werkgeheugen een upgrade krijgen, maar dat het bij de Pro-modellen gelijk blijft. Wel voegt hij eraan toe dat de Pro-modellen een snellere versie van werkgeheugen krijgen (LPDDR 5) dan de standaardmodellen (LPDDR 4X).

Bekijk ook

Gerucht: 'iPhone 14 Pro krijgt sneller werkgeheugen dan ooit'

Het lijkt erop dat Apple dit jaar alle iPhone 14-modellen dezelfde hoeveelheid werkgeheugen geeft. Maar volgens bronnen krijgen de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max sneller werkgeheugen dan in voorgaande iPhones.

#9 Einde van de fysieke simkaart?

Geloofwaardigheid: 40%
Apple zou plannen hebben om een iPhone zonder simkaartslot uit te brengen. Je zou dan alleen nog maar een eSIM kunnen gebruiken. Dit heeft voor Apple meerdere voordelen, want zo is er binnenin meer ruimte voor andere onderdelen. De fysieke simkaart neemt best wel wat kostbare ruimte in. Dit is ruimte die Apple waarschijnlijk liever voor iets anders wil gebruiken, zeker omdat er met de eSIM al een goed alternatief is. Maar de timing voor deze functie is nog wat onduidelijk. Er werd gesproken over een iPhone 15 Pro zonder simkaartslot, maar er is ook een anonieme bron geweest die zegt dat Apple providers al gewaarschuwd heeft dat ze zich moeten voorbereiden op de komst van een ‘smartphone met uitsluitend een eSIM in september 2022’. Het zou kunnen dat Apple twee modellen uitbrengt: een versie met een zonder simkaart. Apple brengt wel vaker voor specifieke regio’s speciale modellen uit. Maar we denken niet dat je in september alleen nog maar een iPhone 14 zonder simkaartslot in Nederland kan kopen.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple wil af van fysieke simkaart in toekomstige iPhone'

Apple zou plannen hebben om een iPhone zonder simkaartslot uit te brengen. Je kunt daardoor alleen nog een eSIM gebruiken. Maar wanneer het zover is, is nog de vraag.

#10 Verbeterde WiFi 6E: diverse voordelen

Geloofwaardigheid: 60%
Apple heeft op dit moment in heel veel modellen standaard WiFi 6 ingebouwd. Dat is één van de meest recente wifi-standaarden, waarbij je profiteert van een hoge snelheid (als je een geschikte router hebt). Maar er is alweer een nieuwere versie: WiFi 6E. Er gaan geruchten dat de iPhone 14 een nieuwe wifi-chip krijgt, met ondersteuning voor WiFi 6E. WiFi 6E biedt een hogere maximale snelheid en voegt er een extra frequentieband aan toe: 6GHz. Je kent misschien al 2,4GHz en 5GHz-netwerken, maar daar komt dus een derde bij. Dit zorgt vooral voor een stabieler netwerk en een lagere latency. Met 6GHz kun je meer data in één keer verzenden, al is het bereik wel wat beperkter. Je hebt er wel een geschikte router voor nodig.

Bekijk ook

iPhone 14 krijgt mogelijk ondersteuning voor WiFi 6E: dit heb je eraan

Nieuwe geruchten wijzen erop dat de iPhone 14 van 2022 een nieuwe wifi-chip krijgt. Het zou gaan om WiFi 6E, de opvolger van WiFi 6. Eerder werd al gezegd dat een mixed reality-headset van Apple deze techniek zal ondersteunen.

#11 iPhone 14 opslag: straks zelfs tot 2TB?

Geloofwaardigheid: 50%
Sinds vorig jaar kun je bij de iPhone 13 Pro (Max) kiezen voor 1TB. Gaat Apple dat een jaar later alweer uitbreiden naar 2TB? Er is een gerucht geweest van een relatief onbekende bron die beweert dat de iPhone 14 Pro (Max) uitgerust wordt met tot 2TB opslag. Helemaal uit de lucht vallen komt dit niet: Apple heeft met de iPad Pro 2021 ook al een optie voor 2TB. En met de mogelijkheid tot 8K-video en de 48-megapixel camera nemen foto’s en video’s alleen maar meer ruimte in. Daardoor klinkt een 2TB-model zo gek nog niet. Er is wel nog discussie over welk startcapaciteit je krijgt bij de Pro-modellen. Er zijn bronnen die zeggen dat de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max beginnen bij 256GB, maar sommige spreken juist over 128GB als startoptie. Bij de gewone modellen verwachten we dat Apple sowieso voor 128GB opslag kiest.

Overigens is er nog een ander gerucht over opslag geweest: een analist voorspelde afgelopen december dat de iPhone 14 (Max) begint met 64GB opslag. Dat is een halvering van de 128GB standaard opslag bij de iPhone 13 (mini), waardoor we dit een erg onwaarschijnlijk scenario vinden. Dit is wat we verwachten over de opslag in de iPhone 14-modellen.

#12 MagSafe in iPhone 14: sterkere magneten

Geloofwaardigheid: 40%
Volgens een bron gaat Apple de magneten voor MagSafe in de iPhone 14 versterken. Hierdoor zouden accessoires beter blijven zitten. Denk aan de MagSafe Battery Pack of de leren kaartenhouder. Er zou zelfs gewerkt worden aan een exclusief MagSafe-accessoire dat alleen werkt op deze sterkere magneten. Onduidelijk is om wat voor type product het hier gaat. Dat er MagSafe in de iPhone 14 komt is zeker, maar of Apple er ook echt iets aan gaat verbeteren zoals dit gerucht zegt, is nog de vraag.

#13 iPhone 14 batterij: beter dan ooit?

Geloofwaardigheid: 50%
De batterij is altijd een populair onderwerp als het om iPhones gaat. Je wilt er immers zo lang mogelijk mee doen, zonder dat je hoeft bij te laden. Met normaal gebruik gaan iPhones zonder problemen een dag mee, maar als je er alles uit haalt, de camera veel gebruikt en echt niet zonder iPhone kan, kan het gebeuren dat je ruim voor het einde van de dag op zoek moet naar je oplader. Volgens geruchten krijgt de iPhone 14 een langere batterijduur dan ooit, mede door een verbetering in de 5G-chip. Er is ook een bron geweest die zegt dat alle modellen een grotere batterijcapaciteit krijgen. Maar onthoud dat dat niet altijd resulteert in een langere batterijduur, want Apple kan de grotere capaciteit ook gebruiken voor meer geavanceerde functies (zoals bijvoorbeeld het always-on scherm in de Pro-modellen).

Behalve een betere batterij, zou Apple ook verbeteringen doorvoeren aan het opladen. De iPhone 14 zou geschikt zijn voor sneller bedraad opladen via een nieuwe 30W-oplader, al gaan er ook speculaties dat Apple hiervoor de nieuwe 35W-oplader voor adverteert. Of je daadwerkelijk sneller op kan laden en hoeveel sneller dit dan zal worden, is nog de vraag. Voor draadloos opladen worden in ieder geval geen verbeteringen verwacht.

Bekijk ook

Alles over de iPhone 14 batterij: langere accuduur, sneller opladen

De iPhone 14-serie heeft een langere batterijduur gekregen, zo blijkt uit de technische specs. Dit moet je weten over de batterijduur en snelladen met de iPhone 14-serie!

#14 iPhone 14 datum: in het najaar

Geloofwaardigheid: 100%
Je vraagt je misschien af: wanneer kan ik die iPhone 14 eindelijk verwachten? Zoals altijd zal Apple de nieuwste iPhone in het najaar uitbrengen. De iPhone 14-serie verwachten we daarom weer ergens in september 2022. Tijdens het september-event, dat dit jaar op 7 september gehouden wordt, zal Apple de modellen uit de doeken doen, waarna ze niet veel later te koop zullen zijn. De iPhone 14-serie zou dan de vrijdag daarop (9 september) alvast te reserveren zijn.

De daadwerkelijke releasedatum van de iPhone 14 volgt dan vermoedelijk een weekje later, volgens hetzelfde patroon dat Apple al jaren hanteert. Er zijn de afgelopen weken dan ook geen signalen over uitstel of vertraging opgedoken. Wel kan door het chiptekort of beperkingen bij de productie door COVID-19 een beperkte voorraad zijn, maar dat is eigenlijk altijd wel het geval.

Bekijk ook

Wanneer komt de iPhone 14 uit? Dit zijn de belangrijke data

De iPhone 14 release komt eraan. Maar op welke datum kunnen we de iPhone 14 precies verwachten? En wanneer ligt hij dan in de winkels? Dit zijn alle data over de release!

#15 Prijs: iPhone 14 wordt duurder?

Je vraagt je misschien af: wat gaat de iPhone 14 kosten? De prijs van de iPhone 14 zou $100,- hoger uit komen dan voorheen. Dat zou gelden voor alle modellen. Dit scenario is niet erg verrassend. De afgelopen tijd zagen we al meerdere keren dat Apple-producten duurder geworden zijn, bijvoorbeeld bij de MacBook Air en MacBook Pro. Ook de iPhone SE 2022 werd €40,- duurder dan zijn voorganger. Dat heeft alles te maken met tekorten en inflatie. Dat laatste heeft vooral betrekking op de europrijzen. Hoeveel de iPhone 14 dan gaat kosten, lees je in ons artikel.

Bekijk ook

iPhone 14 kopen in Nederland: dit zijn de actuele prijzen

De iPhone 14 is in vier varianten verkrijgbaar en de prijzen zijn in de loop van de tijd iets verlaagd. Wat zijn de huidige iPhone 14 prijzen in Nederland en uit welke modellen kun je kiezen? Je leest het op deze pagina!

Wil je meer weten over de aankomende iPhones van dit najaar? Lees dan onze round-ups met alle informatie die we nu al hebben:

De Pro-modellen uit de iPhone 14-serie zijn niet meer bij Apple verkrijgbaar, maar nog wel bij sommige andere winkels.

Prijzen iPhone 14

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 25 juli: Artikel geactualiseerd met de nieuwste geruchten (batterij, prijs en meer).

Bekijk ook

iPhone 2022 line-up: alles over de iPhones van dit jaar

Lees hier alles over de iPhone 2022 line-up. Welke iPhones brengt Apple in 2022 uit? En welke modellen zitten in 2022 in Apple's iPhone line-up? Check dit overzicht van de nieuwste modellen en verkrijgbare iPhones van voorgaande jaren.

Meer over de iPhone 14 lees je in deze artikelen:

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 25 juli: Artikel geactualiseerd met de nieuwste geruchten (batterij, prijs en meer).

Actuele iPhone 14 deals

iPhone 14

De iPhone 14 is de 6,1-inch iPhone van 2022. Het is de opvolger van de iPhone 13. De iPhone 14 heeft een verbeterde camera voor foto's bij weinig licht en een nieuwe frontcamera. Hij is beschikbaar in zes kleuren: blauw, paars, middernacht, sterrenlicht, rood en sinds voorjaar 2023 in geel. Je kunt kiezen voor een losse iPhone 14 of alles via je provider laten regelen met een iPhone 14 abonnement. Of misschien heb je liever een refurbished iPhone 14? Lees meer over de 2022 iPhone line-up. De iPhone 14 werd in 2023 opgevolgd door de iPhone 15 maar bleef nog wel even in het assortiment bij Apple.

iPhone 14

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.