iPhone 14 Pro renders

‘Alleen iPhone Pro-modellen krijgen nog nieuwste chip’

Grotere kloof tussen toestellen
Apple heeft een 'structurele verandering' gepland als het om iPhone-chips gaat. Tot nu toe kregen alle recente modellen de nieuwste chip, maar dat gaat veranderen: alleen de Pro-modellen krijgen de nieuwste A-chip.

iPhone Pro krijgt nieuwste chip

We verwachten al dat er bij de iPhone 14-chip een tweesplitsing zal ontstaan. Analist Ming-Chi Kuo en Mark Gurman van Bloomberg beweerden eerder al dat alleen de iPhone 14 Pro-modellen voorzien zullen worden van een A16-chip, terwijl de normale modellen een (mogelijk opgevoerde) A15-chip krijgen. Nu is Kuo terug met een nieuwe voorspelling: voortaan zullen de instapmodellen, middenklasse en de normale modellen een eerdere generatie chip krijgen. Alleen de Pro-iPhones krijgen de allernieuwste processor.


Er ontstaat daardoor een grotere kloof tussen de normale modellen en de Pro-modellen. Kuo denkt dat het een bewuste keuze is om meer Pro-modellen te verkopen. Eerder verwachte hij dat 40-50 procent van de verkochte modellen een Pro-toestel zal, maar nu heeft hij zijn verwachting bijgesteld naar 60 procent. Kuo schrijft het in een blogposting op Medium. Op die manier kan Apple gemiddeld duurdere toestellen verkopen, met als gevolg meer omzet.

iPhone 14 Pro concept

Eerder ontstond de indruk dat het iets te maken had met chiptekorten, waardoor Apple onvoldoende A16-chips kan produceren. Maar volgens een Kuo is het een bewuste financiële keuze. Behalve de normale modellen van elke iPhone-serie zullen ook de instapmodellen in de SE-serie voortaan worden voorzien van een oudere chip. Dat is bijzonder, want tot nu toe is het altijd zo geweest dat alle iPhones de nieuwste chip krijgen. Zo is de hele iPhone 13-serie voorzien van een A15 Bionic-chip, die je ook in het later verschenen instapmodel iPhone SE 2022 vindt.

Bij de iPads was er al een splitsing
Bij iPads is dat anders: daar wordt verwacht dat de aanstaande instap-iPad van 2022 voorzien zal zijn van een A14-chip, die alweer van twee jaar geleden dateert. De Pro en Air draaien wel op de nieuwste M1-chip.

Bij de iPhone komt het overigens wel voor dat Apple bepaalde functies exclusief houdt. Zo verscheen in 2017 de iPhone X met een nieuw design en Face ID, terwijl de iPhone 8-serie nauwelijks was veranderd ten opzichte van de iPhone 7. Ze draaiden wel allemaal op de A11 Bionic-ship, de snelste van dat moment. Bij de iPhone 14 zou dat kunnen gaan veranderen, waarbij de Pro-modellen een stuk interessanter worden, met een vernieuwd design voor de notch, sterk verbeterde camera’s en andere functies die de normale modellen niet krijgen.

De standaard uitvoeringen van de iPhone 14 krijgen volgens Kuo en Bloomberg een A15-chip, die mogelijk wel meer RAM bevat (van 4GB naar 6GB).

Bekijk ook

Dit kunnen we verwachten van de iPhone 14-chip: 5nm-proces, kleine performance-boost

In dit artikel zetten we de huidige geruchten over de processoren in de iPhone 14-serie op een rijtje. Er zijn al heel wat voorspellingen gedaan door analisten en geruchtenlekkers. Welke zijn te vertrouwen?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iPhone 14

De iPhone 14 is de nieuwe aankomende 6,1-inch iPhone van 2022. Het is de opvolger van de iPhone 13. De iPhone 14 krijgt mogelijk een verbeterde camera en een aangepast ontwerp. Er wordt ook gesproken over een verbeterd scherm, waarbij de notch plaatsmaakt voor een cameragaatje. Maar of dit alleen naar de iPhone 14 Pro komt of ook naar de gewone iPhone, is nog niet bekend. De iPhone 14 komt waarschijnlijk in twee formaten. Lees meer over de 2022 iPhone line-up.

iPhone 14
15 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.