iPhone 14 Pro camera lenzen

Alles over de camera van de iPhone 14 (Pro)

Grote sprongen!
Bijna iedereen vindt de camera één van de belangrijkste onderdelen van de iPhone. Hoe goed is de camera van de iPhone 14 en iPhone 14 Pro? Dat lees je hier.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 14 camera

De camera is ook voor Apple altijd een belangrijk onderdeel: in elke iPhone-generatie is tot nu toe gesleuteld aan de camera door meer elementen, meer lenzen of betere softwarefuncties toe te voegen. In 2022 krijgen de iPhone-camera’s opnieuw een boost. Dit zijn de belangrijkste feiten over de camera’s in de iPhone 14:

#1 iPhone 14 camera specificaties in het kort

We beginnen bij het begin: wat zijn de specificaties van de camera in het kort? Hoeveel lenzen hebben de verschillende modellen en hoe goed kunnen ze inzoomen?

Model Lenzen Zoom* Macro ProRes video
iPhone 14 (Plus)
 • Groothoek
 • Ultragroothoek
2x
iPhone 14 Pro (Max)
 • Groothoek
 • Ultragroothoek
 • Tele
6x

* Zoom is optische zoom (vaste lens) en is berekend vanaf het meest uitgezoomde perspectief. De iPhone 14 kan 2x optisch uitzoomen vanaf de reguliere groothoeklens. De iPhone 14 Pro kan 2x optisch uitzoomen en 3x optisch inzoomen vanaf de reguliere groothoeklens.

iPhone 14 Pro lenzen

Het is geen verrassing dat de iPhone 14 en de iPhone 14 Plus dezelfde cameraspecificaties hebben. Het Plus-model is slechts groter en biedt verder geen betere prestaties. Koop je de iPhone 14 Pro, dan krijg je de meeste lenzen en kun je veelzijdigere foto’s maken van hoge kwaliteit. Daarover lees je hieronder meer.

#2 Specificaties van de iPhone 14 (Pro) lenzen

Zoals gezegd heeft de iPhone 14 Pro een betere camera dan de iPhone 14. Het verschil tussen het basismodel en het Pro-model is dit jaar groter dan ooit. Niet in het aantal lenzen, maar in de specificaties ervan. Bekijk hier een overzicht:

Model Groothoek Ultragroothoek Tele
iPhone 14 (Plus) 26mm f/1.5 13mm f/2.4
iPhone 14 Pro (Max) 24mm f/1.78 (48 megapixels) 13mm f/2.2 77mm f/2.8
iPhone 13 Pro 26mm f/1.5 13mm f/1.8 77mm f/2.8

Opmerkelijk hieraan is dat de diafragma van de iPhone 14 Pro groothoeklens (f/1.78) kleiner is dan die van de iPhone 13 Pro groothoeklens (f/1.5), al is het geen wereld van verschil. Toch kan de nieuwe iPhone volgens Apple betere foto’s maken in het donker. Dat komt onder meer door de quad-pixel sensor in de hoofdlens.

De quad-pixel-technologie deelt (als dat nodig is) de 48 megapixel sensor door vieren, waardoor 4 megapixels samen 1 megapixel vormen. Dit wordt ook wel pixel binning genoemd. De uiteindelijke resolutie van de foto is dan 12 megapixels, net als op andere iPhones. Apple zegt dat de prestaties met weinig licht tot 2x beter zijn geworden op de iPhone 14 Pro.

Wil je niet dat de foto wordt gecomprimeerd tot 12 megapixels? Dat kan. Als je ProRAW activeert, krijg je een volwaardige 48 megapixel foto. Maar doe dit niet altijd voor alle kiekjes, want dan zit je iPhone 14 opslag binnen de kortste keren vol. ProRAW-foto’s op de iPhone 14 Pro kunnen tot wel drie keer groter worden in bestandsformaat. Een YouTuber die aanwezig was bij de demo van de iPhone 14 Pro toonde een voorbeeldfoto die in ProRAW was geschoten. Deze foto ‘woog’ maar liefst 80 MB. Dat is niet niks!

Bekijk ook

Zo maak je 48 megapixel foto's met de iPhone-camera

Nu de iPhone 15-serie en de iPhone 14 Pro-modellen de sprong hebben gemaakt naar een 48-megapixelcamera, wil je mogelijk foto's in deze hoge resolutie schieten. Bijvoorbeeld om een foto op canvas af te drukken of om om op een later moment een kleinere uitsnede te maken. Dit moet je weten over het maken van 48-megapixel foto's met je iPhone.

De verbeteringen voor slechte lichtomstandigheden zitten deels ook op de iPhone 14 (Plus). Het gaat om de nieuwe Photonic Engine. Deze techniek bespreken we verderop in dit artikel.

Bekijk ook

Alles over Apple ProRAW: het fotoformaat op de iPhone Pro-modellen

Apple heeft voor de camera's in de iPhone Pro-modellen iets extra: het fotoformaat Apple ProRAW. Wat is ProRAW precies en wat heb je er als (amateur)fotograaf aan? Op deze pagina geven we meer uitleg over ProRAW.

#3 Alles over de iPhone 14 selfiecamera

Neem je graag selfies, maak je borst dan maar nat voor de verbeterde selfiecamera in de iPhone 14 en de iPhone 14 Pro. Deze zijn namelijk voorzien van een upgrade. De camera heeft op alle toestellen nu een autofocus. Daarnaast heeft de lens een diafragma van f/1.9 ten opzichte van f/2.2 in de iPhone 13 Pro. Gecombineerd met de TrueDepth-sensoren en de Photonic Engine zorgt dit voor betere prestaties in het donker.

iPhone 14 autofocus selfiecamera

#4 Nieuwe Actiemodus: hiervoor gebruik je het

Deze functie is bedoeld voor actieshots terwijl jij als cameraman ook moet meebewegen. De Actiemodus houdt je beeld erg stil terwijl jij er in de werkelijkheid misschien mee schudt tijdens het rennen. Normaalgesproken zou je speciale apparatuur moeten gebruiken om het beeld zó stabiel te houden.

Actiemodus aan en uit

In de Camera-app vind je een speciale knop voor de Actiemodus. Deze is te herkennen aan een rennend poppetje. Het is beschikbaar op alle iPhone 14-modellen.

#5 Dit is de iPhone 14 Photonic Engine

We noemden het net al even, maar hier bespreken we de Photonic Engine gedetailleerder. Dit is een soort Deep Fusion, maar dan nog beter. Deep Fusion is een iPhone-functie die er al jaren voor zorgt dat er een beter lichtbereik wordt opgenomen bij foto’s. De iPhone maakt meerdere foto’s en combineert deze tot 1 foto.

Met de nieuwe Photonic Engine is dit principe gelijk gebleven, maar wel geëvolueerd. In de nieuwe iPhones wordt het Deep Fusion-principe toegepast terwijl de foto’s nog niet gecomprimeerd zijn en dus veel meer detail bevatten. Omdat dit een softwarefunctie is, werkt het meteen op alle lenzen van je iPhone. Ongeacht de lens krijg je hierdoor betere plaatjes in het donker. Ook in lichte omstandigheden helpt de Photonic Engine.

Overige feiten over de iPhone 14 camera

Het belangrijkste nieuws over de iPhone 14 Pro camera hebben we achter de rug, maar we zijn er nog niet! Dit zijn nog wat overige feiten die we je niet wilden onthouden:

 • De nieuwe LED-flitser op de iPhone 14 Pro past de helderheid aan op basis van de lens die je gebruikt. Zo wordt het licht beter verdeeld over je onderwerp.
 • In de iPhone 14 Pro zit een optische beeldstabilisator van de tweede generatie. Deze zorgt voor nog stabieler beeld.
 • Het kan echt: het camera-eiland op de iPhone 14 Pro is nóg groter geworden. Ook is het toestel iets dikker geworden hierdoor.
 • De ultragroothoeklens op de iPhone 14 Pro is scherper en maakt betere macrofoto’s.

iPhone 14 Pro nieuwe LED-flits

Dit is de line-up van de nieuwe modellen:

De Pro-modellen uit de iPhone 14-serie zijn niet meer bij Apple verkrijgbaar, maar nog wel bij sommige andere winkels.

Prijzen iPhone 14

Revisiegeschiedenis:

 • 2022 - 13 juni: Bijgewerkt met de nieuwste info!

We hebben nog meer artikelen over de iPhone 14:

Over de nieuwe iPhones

Apple heeft de iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max aangekondigd op 7 september tijdens het september 2022-event. De Pro-modellen hebben de grootste update gekregen met een always-on display en een nieuw pilvormig Dynamic Island, een 48-megapixel camera en de nieuwe kleuren Space Black en Deep Purple. Voor alle vier modellen start de iPhone 14 pre-order op vrijdag 9 september. Lees onze samenvatting van het iPhone 14-event voor alle info!

Bekijk ook

Samenvatting: dit heeft Apple aangekondigd tijdens het iPhone 14-event

Apple's iPhone 14-event zit erop beginnen en met dit artikel ben je in één klap van alles op de hoogte: kijk de presentatie terug, lees de hoogtepunten van de belangrijkste aankondigingen en de uitgebreide samenvatting. Alles wat je moet weten over het iPhone-event van 2022 vind je hier!

Revisiegeschiedenis:

 • 2022 - 13 juni: Bijgewerkt met de nieuwste info!

Actuele iPhone 14 Pro deals

iPhone 14

De iPhone 14 is de 6,1-inch iPhone van 2022. Het is de opvolger van de iPhone 13. De iPhone 14 heeft een verbeterde camera voor foto's bij weinig licht en een nieuwe frontcamera. Hij is beschikbaar in zes kleuren: blauw, paars, middernacht, sterrenlicht, rood en sinds voorjaar 2023 in geel. Je kunt kiezen voor een losse iPhone 14 of alles via je provider laten regelen met een iPhone 14 abonnement. Of misschien heb je liever een refurbished iPhone 14? Lees meer over de 2022 iPhone line-up. De iPhone 14 werd in 2023 opgevolgd door de iPhone 15 maar bleef nog wel even in het assortiment bij Apple.

iPhone 14

Reacties: 41 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.