iPhone 14 Pro scherm overzicht

iPhone 14 scherm: Always-on, Dynamic Island en alle specificaties

In dit artikel lees je alle specificaties en functies van het scherm in de iPhone 14 en iPhone 14 Pro. Vooral het Pro-model heeft wat moois te bieden!
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Specificaties van het iPhone 14 scherm

Het is inmiddels een traditie dat Apple in het najaar vier iPhone-modellen uitbrengt in verschillende formaten. Met die traditie wordt in 2022 niet gebroken, maar er zijn wel verschillen. De iPhone 14 schermen zijn er in twee formaten in plaats van drie zoals in 2021. Maar wat zijn de specificaties en functies? Dat bespreken we hier.

#1 Formaten: wat is het schermformaat van de iPhone 14?

We noemden het eerder al even, maar Apple kiest voor de 2022 iPhones voor twee formaten in plaats van drie. Er is dit jaar geen mini-iPhone meer. Het lijkt erop dat Apple kiest voor een tweede groter model, naast het al bekende Pro Max-formaat. De grootste iPhone verkocht de afgelopen jaren aanzienlijk beter dan de kleinere, waardoor Apple nu een grotere iPhone uitbreng die niet de geavanceerde Pro-functies heeft. Dit toestel wordt de iPhone 14 Plus genoemd.

Dit zijn de belangrijkste specificaties van het iPhone 14 scherm:

Formaat Type Resolutie PPI 120Hz
iPhone 14 6,1-inch OLED 2532 x 1170 460
iPhone 14 Plus 6,7-inch OLED 2778 x 1284 458
iPhone 14 Pro 6,1-inch OLED 2556 x 1179 460
iPhone 14 Pro Max 6,7-inch OLED 2796 x 1290 460

Dit zijn geen verbeteringen ten opzichte van de iPhones van vorig jaar, behalve dat de iPhone 14 Pro Max nu 2 PPI meer heeft. Het is onmogelijk om dit te merken, maar het is toch een verschil.

#2 Helderheid: nóg feller in het daglicht

Je hebt niets aan een scherm dat je niet goed kunt aflezen. Oké, de iPhone-schermen waren al vrij helder, maar het kon wel wat beter als je kijkt naar wat de concurrentie doet. Nou, die boodschap heeft Apple begrepen! Dit is de helderheid van de nieuwe schermen:

Helderheid (standaard) Helderheid (piek) Helderheid (buiten)
iPhone 14 800 nits 1200 nits N.v.t.
iPhone 14 Plus 800 nits 1200 nits N.v.t.
iPhone 14 Pro 1000 nits 1600 nits 2000 nits
iPhone 14 Pro Max 1000 nits 1600 nits 2000 nits

Het is voor het eerst dat Apple een derde helderheid toevoegt, speciaal voor buiten. Als de zon direct op je scherm staat, kan het soms lastig zijn om te lezen wat er staat. De iPhone 14 Pro kan tot wel 2000 nits fel worden. Dat is anderhalf keer zo fel als de normale maximumhelderheid van de gewone iPhone 14!

#3 Type scherm 2022 iPhone: opnieuw OLED

Het zal geen verrassing zijn dat Apple opnieuw kiest voor OLED-schermen. Al sinds de iPhone 12 hebben alle najaarsmodellen een OLED-display, hoewel er onderling wel verschillen zijn. Zo zijn de Pro-modellen uitgerust met een hogere helderheid en maakt Apple daar gebruik van de LTPO-techniek. Dat heeft meerdere voordelen, waaronder een veel hogere of juist een veel lagere verversingsgraad, precies op de momenten wanneer je het nodig hebt. LTPO zorgt er ook voor dat het scherm minder energie verbruikt. Alleen de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max hebben deze LTPO OLED-schermen. De rest heeft OLED.

Bekijk ook

Schermtechnologie van Apple uitgelegd

Lees alles over de schermtechnologie├źn die Apple toepast in de de iPhone, iPad en MacBooks. Waarom kun je sommige schermen alleen met je vingers bedienen, hoe zit het met kleurweergave en heb je echt OLED nodig? We lopen alle opties langs.

#4 Punch-hole of notch: welke inkeping heeft de iPhone 14?

In de iPhone 13 is het Apple gelukt om de notch kleiner te maken in alle modellen, mede door de oorspeaker hoger te plaatsen. Maar voor de iPhone 14 Pro is het alweer tijd voor de volgende verbetering. Zoals al langer werd verwacht, krijgt het topmodel een nieuw soort uitsparing. Het staat los van de bovenste rand van het scherm. Apple noemt dit het Dynamic Island.

iPhone 14 Pro modellen

Pas bij de aankondiging van de iPhone 14 Pro kwamen we er écht achter wat Apple’s plan is. In plaats van een statische uitsparing van sensoren en een camera, is het Dynamic Island interactief. Zo verschijnen hier allerlei functies. Denk aan het batterijpercentage van je AirPods, je huidige muziek, timers, de Face ID pop-up, navigatie en meer.

iPhone 14 Pro Dynamic Island

De twee normale iPhone 14-modellen krijgen nog gewoon de notch zoals je die ook al kent van de iPhone 13.

Bekijk ook

Dynamic Island op de iPhone: zo werkt het

Met Dynamic Island heeft Apple een geniale oplossing gevonden om de notch te verbergen op de iPhone-modellen. Lees hier hoe het precies werkt.

#5 ProMotion nog steeds alleen voor Pro-modellen

Sinds 2021 heeft de iPhone eindelijk een ProMotion-scherm, dankzij het eerder genoemde LTPO-display. Met ProMotion stijgt de verversingsgraad naar 120Hz, met als gevolg vloeiendere animaties en minder haperingen tijdens het scrollen. Apple heeft ProMotion alleen toegevoegd aan de Pro-modellen en dat blijft dit najaar zo. Dat betekent dus dat je 120Hz ProMotion alleen vindt in de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max.

#6 Always-on: voor het eerst een iPhone-scherm dat altijd aan staat

Van ProMotion gaan we naar het always-on scherm, want die twee hebben wat met elkaar gemeen. Beide technieken vereisen een variabele verversingssnelheid van het scherm. Om een scherm dat altijd aan staat mogelijk te maken, is het belangrijk dat de verversingssnelheid naar 1 Hz kan worden gebracht. In de iPhone 13 Pro-serie is het minimum 10 Hz. In de iPhone 14 Pro is dat 1 Hz geworden. Dat is hetzelfde als op de Apple Watch met een always-on scherm.

iPhone 14 Pro Always-on

Het grootste deel van het scherm is gedimd als de iPhone inactief is, waarbij alleen bepaalde onderdelen uitgelicht worden. Denk aan de widgets op het toegangsscherm, het tijdstip en ook bepaalde delen van de achtergrond. Lees ook ons artikel met voordelen van het always-on scherm in de iPhone. Wil je de functie niet, dan is hij waarschijnlijk ook gewoon uit te schakelen.

Bekijk ook

De vijf voordelen van always-on op de iPhone 14 Pro (en ook wat nadelen)

Na jaren wachten is het moment daar: de iPhone 14 Pro heeft een always-on-scherm! Het is vergelijkbaar met de Apple Watch. Maar wat heb je hieraan en wat zijn de voor- en nadelen?

#7 Touch ID in het scherm: komt er voorlopig niet

Al jarenlang gaan er geruchten dat Apple werkt aan een vingerafdrukscanner in het iPhone-scherm. In plaats van Touch ID in een knop, zou je dankzij de sensor in het scherm gewoon je vinger op het display kunnen leggen om jezelf te identificeren. Er zijn al meerdere smartphones die dit hebben, maar Apple zet nog steeds vol in op Face ID. We zullen er waarschijnlijk nog jaren op moeten wachten.

Dit is de line-up van de nieuwe modellen:

De Pro-modellen uit de iPhone 14-serie zijn niet meer bij Apple verkrijgbaar, maar nog wel bij sommige andere winkels.

Prijzen iPhone 14

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 05 september: Artikel bijgewerkt met de nieuwste informatie.
  • 2022 - 01 augustus: Artikel bijgewerkt met nieuwe informatie over pixelkwaliteit in de schermen van de iPhone 14-modellen.

We hebben nog meer artikelen over de iPhone 14:

Apple heeft de iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max aangekondigd op 7 september tijdens het september 2022-event. De Pro-modellen hebben de grootste update gekregen met een always-on display en een nieuw pilvormig Dynamic Island, een 48-megapixel camera en de nieuwe kleuren Space Black en Deep Purple. Voor alle vier modellen start de iPhone 14 pre-order op vrijdag 9 september. Lees onze samenvatting van het iPhone 14-event voor alle info!

Bekijk ook

Samenvatting: dit heeft Apple aangekondigd tijdens het iPhone 14-event

Apple's iPhone 14-event zit erop beginnen en met dit artikel ben je in ├ę├ęn klap van alles op de hoogte: kijk de presentatie terug, lees de hoogtepunten van de belangrijkste aankondigingen en de uitgebreide samenvatting. Alles wat je moet weten over het iPhone-event van 2022 vind je hier!

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 05 september: Artikel bijgewerkt met de nieuwste informatie.
  • 2022 - 01 augustus: Artikel bijgewerkt met nieuwe informatie over pixelkwaliteit in de schermen van de iPhone 14-modellen.

Actuele iPhone 14 Pro deals

iPhone 14

De iPhone 14 is de 6,1-inch iPhone van 2022. Het is de opvolger van de iPhone 13. De iPhone 14 heeft een verbeterde camera voor foto's bij weinig licht en een nieuwe frontcamera. Hij is beschikbaar in zes kleuren: blauw, paars, middernacht, sterrenlicht, rood en sinds voorjaar 2023 in geel. Je kunt kiezen voor een losse iPhone 14 of alles via je provider laten regelen met een iPhone 14 abonnement. Of misschien heb je liever een refurbished iPhone 14? Lees meer over de 2022 iPhone line-up. De iPhone 14 werd in 2023 opgevolgd door de iPhone 15 maar bleef nog wel even in het assortiment bij Apple.

iPhone 14

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.