iPhone 14 Pro Dynamic Island

iPhone 14-chip: nieuwe A16-chip met lichte verbeteringen (maar niet voor alle modellen)

Een tegenvaller of niet?
In dit artikel zetten we alles wat je over de processoren in de iPhone 14-serie moet weten op een rij. Er zijn al heel wat voorspellingen gedaan, maar nu is het officieel. Hier is alles wat je moet weten over de chips.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Nu de iPhone 14-serie officieel is onthuld, weten we zeker welke chip erin zit en wat het verschil is met de vorige iPhone. Niet alle modellen krijgen de nieuwe A16 Bionic-processor, maar toch zijn er op alle iPhones nieuwe dingen te vinden. Wat kun je verwachten als je de gewone iPhone 14 bestelt? En wat krijg je in de iPhone 14 Pro? Je leest het hier.

iPhone 14 krijgt twee verschillende chips

Het hoge woord is eruit: de gewone iPhone 14 en iPhone 14 Plus krijgen géén nieuwe A16-chip. Koop je een iPhone 14 Pro of iPhone 14 Pro Max, dan krijg je wél de nieuwe A16-chip. Dit werd al voorspeld door analisten, dus een grote verrassing is het niet. Dat betekent echter niet dat er helemaal geen verbeteringen in de chip van de gewone iPhone 14 zitten. Daarover vertellen we verderop meer.

iPhone 14 Pro kleuren

Erg gek is het niet dat er nu twee verschillende chips te koop zijn. Want zeg nu zelf, was de iPhone echt dringend toe aan nog veel betere prestaties van de chip? Voor veruit de meeste mensen is de A15-chip meer dan prima. Het is overigens niet voor het eerst dat Apple twee verschillende chips tegelijkertijd uitbrengt. In 2013 verscheen de iPhone 5s met een gloednieuwe A7-chip. Tegelijkertijd verscheen de iPhone 5c, maar deze had nog de A6-chip van het jaar ervoor.

iCulture-lezers hebben graag de nieuwste chip

Uit een peiling onder iCulture-lezers blijkt dat meer dan de helft van de stemmers een andere koopkeuze maakt dan normaal als alleen de Pro-versie de nieuwe chip krijgt. Het volledige artikel inclusief iPhone 14 chip poll vind je op de onderstaande pagina.

Bekijk ook

iCulture peilt: Wil jij een iPhone 14 met vorige generatie chip?

Wat zou jij doen als Apple een iPhone 14-serie uitbrengt waarvan de processors verschillen? Zou jij hoe dan ook de duurdere iPhone nemen voor de beste chip? Of ben je over te halen om een standaard iPhone 14 te nemen, ook als er een chip van vorig jaar in zit? Laat het weten in onze poll!

A16 Bionic-chip en vernieuwde A15-chip specs in de iPhone 14 (Pro)

Hoe goed zijn die chips dan? En moet je de iPhone 14 Pro kopen voor de betere chip? Dat bespreken we nu. De vernieuwde A15-chip heeft één extra GPU-core (5 in plaats van 4). Dit is beter voor mensen die graag games spelen of andere grafisch intensieve taken verrichten. De GPU is 18% sneller geworden. Verder zijn de CPU (5 cores) en Neural Engine (16 cores) gelijkgebleven.

In de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max zit de nieuwe A16-chip. Deze heeft hetzelfde aantal cores op alle gebieden, maar biedt meer. Om te beginnen is het de eerste Apple-chip die volgens het 4 nanometer-proces is gebouwd. Dat heeft een positief effect op de energiezuinigheid van de chip. De high-performance cores verbruiken 20% minder energie dan die van de A15-chip. Tegelijkertijd is de chip volgens Apple 40% sneller dan de snelste concurrent. Zoals je kunt lezen in ons artikel over de iPhone 14 Pro batterij is de batterijduur beter dan zijn voorganger, ondanks de betere prestaties.

De A16 Bionic-chip is niet alleen gemaakt voor snelheid. Er zit een nieuwe Display Engine in. Deze maakt het energiezuinige always-on-scherm mogelijk met een verversingssnelheid vanaf 1 Hz.

A16 is niet veel sneller dan A15

Uit een iPhone 14 Pro benchmark blijkt dat de prestaties in die test geen wereld van verschil betekenen ten opzichte van de iPhone 13 Pro benchmark. Moet je de iPhone 14 Pro kopen vanwege de betere chip? Wij denken van niet. Maar je bent natuurlijk wel het meest toekomstbestendig met deze chip.

Bekijk ook

Alles over de iPhone 14 batterij: langere accuduur, sneller opladen

De iPhone 14-serie heeft een langere batterijduur gekregen, zo blijkt uit de technische specs. Dit moet je weten over de batterijduur en snelladen met de iPhone 14-serie!

Dit is de line-up van de nieuwe modellen:

We hebben nog meer artikelen over de iPhone 14:

Over de iPhone 14

Apple heeft de iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max aangekondigd op 7 september tijdens het september 2022-event. De Pro-modellen hebben de grootste update gekregen met een always-on display en een nieuw pilvormig Dynamic Island, een 48-megapixel camera en de nieuwe kleuren Space Black en Deep Purple. Voor alle vier modellen start de iPhone 14 pre-order op vrijdag 9 september. Lees onze samenvatting van het iPhone 14-event voor alle info!

Bekijk ook

Samenvatting: dit heeft Apple aangekondigd tijdens het iPhone 14-event

Apple's iPhone 14-event zit erop beginnen en met dit artikel ben je in één klap van alles op de hoogte: kijk de presentatie terug, lees de hoogtepunten van de belangrijkste aankondigingen en de uitgebreide samenvatting. Alles wat je moet weten over het iPhone-event van 2022 vind je hier!

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 10 september: Bijgewerkt met de nieuwste info over de chips.
  • 2022 - 29 mei: Bijgewerkt met de nieuwste info over het 5nm proces van de A16.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone 14 Pro deals

iPhone 14

De iPhone 14 is de nieuwe 6,1-inch iPhone van 2022. Het is de opvolger van de iPhone 13. De iPhone 14 heeft een verbeterde camera voor foto's bij weinig licht en een nieuwe frontcamera. Hij is beschikbaar in zes kleuren, blauw, paars, middernacht, sterrenlicht, rood en sinds voorjaar 2023 in geel. Je kunt kiezen voor een losse iPhone 14 of alles via je provider laten regelen met een iPhone 14 abonnement. Lees meer over de 2022 iPhone line-up.

iPhone 14
24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.