Privayc-lampjes in iPhone 14 Pro inkeping

Gerucht: iPhone 14 Pro ‘notch’ ziet eruit als langgerekt balkje (maar toont wel nuttige info)

Er wordt al een tijdlang gesproken over de vervanger van de notch. De iPhone 14 Pro zou een rond en pilvormig gaatje krijgen aan de bovenkant van het scherm. Maar volgens een nieuw gerucht ziet het eruit als één langgerekt balkje en heeft het ook een functie.

Update 1 september 2022: Ook Mark Gurman zegt dat Apple ervoor kiest om de twee gaatjes bovenaan het scherm van de iPhone 14 Pro te combineren tot één langer ovaal zwart balkje, in plaats van een apart pilvormig en rond gaatje voor respectievelijk de Face ID-sensoren en camera. Lange tijd was onduidelijk waarom Apple voor het pilvormige balkje en ronde gaatje gekozen zou hebben, omdat de schermruimte er tussenin niets extra’s op zou leveren. Maar bronnen bij 9to5Mac zeggen nu dat Apple de ruimte ertussen wel degelijk gaat gebruiken, ook al wordt dit deel van het scherm in het zwart getoond.

‘Privacy-indicatoren in nieuw iPhone 14 Pro balkje’

Hoewel het stukje scherm tussen het balkje en rondje bovenaan de iPhone 14 Pro in principe zwart blijft, gaat Apple daar volgens bronnen de reeds bestaande oranje en groene bolletjes tonen. Deze geven aan dat respectievelijk de microfoon en camera gebruikt worden. Het is vergelijkbaar met het groene indicatielampje op een MacBook. De ‘lampjes’ zitten nu ook al op de iPhone, maar zouden bij de iPhone 14 Pro dus verhuizen naar het stukje scherm tussen de Face ID-sensoren en de frontcamera. Het zwarte stukje scherm blijft daardoor niet helemaal onbenut.

Privayc-lampjes in iPhone 14 Pro inkeping
Afbeelding via 9to5Mac

Volgens de bron is Apple hierdoor ook in staat om zowel het groene (camera) als oranje (microfoon) bolletje tegelijkertijd te tonen. Op dit moment zie je alleen het groene bolletje als een app zowel de camera als microfoon gebruikt. Wij vragen ons echter af waarom Apple niet nu al gewoon de twee bolletjes tegelijkertijd toont, aangezien er naast de huidige notch nog ruimte genoeg is om twee bolletjes te tonen. Daar is niet per se een compleet nieuwe notch voor nodig.

Wel is het volgens de bron mogelijk om op de indicatoren te tikken, om meteen meer informatie te krijgen over welke apps gebruikmaken van je camera en microfoon. In iOS 16 zie je die info ook al in het Bedieningspaneel, waar je ook op de appnamen kan tikken.

Bekijk ook

Dit betekenen de oranje en groene bolletjes op je iPhone, iPad en Mac

In de statusbalk van de iPhone of iPad en menubalk op de Mac kun je een oranje of groen bolletje zien. Wat betekenen deze gekleurde stipjes? We leggen het uit in deze tip!

Hieronder volgt het oorspronkelijke artikel van 31 augustus

Geen gaatje en pilvorm, maar een balkje

Al meerdere analisten hebben bevestigd dat we bij de iPhone 14 Pro-modellen twee uitsnedes krijgen voor de True Depth-camera, selfiecamera en de diverse sensoren. Hoe dit werkt in verschillende apps is nog onderbelicht gebleven. Volgens een anonieme tipgever van MacRumors zullen het ronde en pilvormige gaatje niet los van elkaar staan. Als het scherm aan staat ziet het eruit als een langgerekte pilvorm, dus een balkje met ronde uiteinden.

Dit zorgt ervoor dat het er wat evenwichtiger uit ziet. De pixels in het gedeelte tussen beide gaten zullen worden uitgeschakeld, zodat het lijkt alsof het één langgerekte uitsnede is. Op de afbeelding hieronder zie je hoe dit eruit komt te zien. Je kunt je nog wel afvragen in hoeverre dit nog voordelen heeft ten opzichte van een notch aan de bovenkant van het scherm.

iPhone 14 Pro uitsnede

Apple zou zelfs het gedeelte rond de uitsnedes kunnen gebruiken voor extra informatie. Het gebied zou iets groter kunnen worden gemaakt om bijvoorbeeld links en rechts statusicoontjes kwijt te kunnen. De ruimte zou zelfs naar beneden kunnen worden uitgebreid, zodat er een vierkant met afgeronde hoeken ontstaat voor het tonen van allerlei notificaties. De informatie is afkomstig van een enkele bron, maar MacRumors zegt dat ze op Chinese media discussies hebben gevonden tussen Foxconn-medewerkers die het bevestigen.

Op 7 september houdt Apple het ‘Far Out’-event, waar de iPhone 14-modellen zullen worden onthuld. We houden je natuurlijk op de hoogte!

Revisiegeschiedenis:

  • 2022 - 01 september: Artikel bijgewerkt met nieuwe informatie over

Actuele iPhone 14 Pro deals

iPhone 14

De iPhone 14 is de 6,1-inch iPhone van 2022. Het is de opvolger van de iPhone 13. De iPhone 14 heeft een verbeterde camera voor foto's bij weinig licht en een nieuwe frontcamera. Hij is beschikbaar in zes kleuren: blauw, paars, middernacht, sterrenlicht, rood en sinds voorjaar 2023 in geel. Je kunt kiezen voor een losse iPhone 14 of alles via je provider laten regelen met een iPhone 14 abonnement. Of misschien heb je liever een refurbished iPhone 14? Lees meer over de 2022 iPhone line-up. De iPhone 14 werd in 2023 opgevolgd door de iPhone 15 maar bleef nog wel even in het assortiment bij Apple.

iPhone 14

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.