Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Wallet Case 2e generatie paars

Review: Apple leren kaarthouder (wallet) met MagSafe

Apple heeft een leren mapje voor bankpassen en andere belangrijke pasjes: de leren kaarthouder. Deze wallet-case is verkrijgbaar in meerdere kleuren en plakt magnetisch vast aan de iPhone 12-serie en nieuwer, dankzij MagSafe-magneten. In deze review lees je over onze ervaringen!

MagSafe leren kaarthouder voor iPhone

De leren kaarthouder was in 2020 een van de eerste nieuwe MagSafe-accessoires van Apple. Sindsdien zijn er elk jaar nieuwe kleuren verschenen, met als pluspunt dat je je pasjes kunt terugvinden in de Zoek mijn-app. Hoe bevat deze leren kaarthouder en wat zijn de voor- en nadelen? In deze review van de leren kaarthouder gaan we ook in op mogelijke bezwaren. Raken je pasjes gedemagnetiseerd? Kan de kaarthouder zomaar losschieten? En is hij wel geschikt voor skinny jeans? In deze review lees je over onze ervaringen na drie jaar gebruik van de eerste generatie MagSafe Wallet-case en de opvolgers die in de jaren daarna zijn verschenen.

Tekst, review en foto’s: Gonny van der Zwaag (@gonny). De review is uitgevoerd tussen september 2020 en oktober 2022 en beschrijft de ervaringen met meerdere generaties van de leren kaarthouder. De producten zijn deels zelf aangeschaft en deels voor deze review beschikbaar gesteld door Apple.

MagSafe Wallet in het kort

 • Alleen geschikt voor iPhone 12-serie en nieuwer
 • Voorzien van MagSafe magneten
 • Eerste generatie verscheen in 2020, daarna zijn in 2021 en 2022 nieuwe kleuren verschenen
 • Past ook bovenop Apple’s MagSafe-hoesjes
 • Speciale afscherming om te voorkomen dat je pasjes demagnetiseren
 • Prijs: 69 euro

Prijzen Apple leren kaarthouder 2022-kleuren

Hieronder vind je de prijzen van enkele populaire kleuren voor het 2022-model:

Klik hier voor de 2021- en 2020-kleuren

Let op dat niet alle modellen met het Zoek mijn-netwerk werken. Dit zijn de verschillende kleuren per jaargang:
 • 2022 (Zoek mijn): Oranje, Inkt, Middernacht, Bosgroen, Omber
 • 2021 (Zoek mijn): Blauwpaars, Donkerpaars, Goudbruin, Donkergrijs, Sequoia
 • 2020 (geen Zoek mijn): Baltisch blauw, Zadelbruin, Zwart, Arizona, California Poppy

Design van de Apple leren kaarthouder

De Apple leren kaarthouder is een klein mapje voor bankpassen, gemaakt van leer. Er is ruimte voor drie pasjes. Je plakt de houder met MagSafe achterop de iPhone, al dan niet in combinatie met een MagSafe-hoesje. Op die manier heb je altijd je drie belangrijkste pasjes bij de hand, zoals OV-kaart en rijbewijs.

De eerste generatie verscheen in het najaar van 2020, maar het meest interessant is de tweede generatie die sinds najaar 2021 is verschenen. Die is namelijk voorzien van zoekfunctie via het Zoek mijn-netwerk. Je krijgt een melding als je de leren kaarthouder ergens hebt laten liggen en je kunt ook zien wat de laatste locatie was. Zo weet je bij verlies beter waar je moet zoeken. In 2022 zijn er nieuwe kleuren verschenen voor deze leren kaarthouder, maar technisch gezien is deze hetzelfde.

Wallet case 2e generatie
De nieuwe Wallet-case (midden) is nog nieuw, terwijl de gele en zwarte variant een jaar oud zijn.

Het knappe van dit hoesje is dat je er ook 1 of 2 pasjes in kunt steken, zonder dat ze eruit vallen. Dit komt door een speciaal mechanisme onderin, waardoor extra druk op de kaarten wordt uitgeoefend. Je moet daardoor wat moeite doen om de kaarten eruit te krijgen. Dit hoesje zal de fans van kaarthouders zoals Secrid niet overtuigen om over te stappen, maar erger je je al een tijdje aan je iets te dikke portemonnee, dan is dit een simpel minimalistisch hoesje om je tot het minimale te beperken. Voor mij zijn dat OV-kaart, ID en bankpas, hoewel ik die laatstgenoemde eigenlijk nooit meer nodig hebt.

Wallet Case 2e generatie paars

Dat je er maar 3 pasjes in kunt stoppen vind ik eigenlijk prima. Met een grotere capaciteit was het hoesje te dik en te groot geworden. Dan is het ook niet minimalistisch meer. Het moet compact zijn en plat genoeg om je iPhone nog steeds op tafel te kunnen neerleggen, zonder dat het instabiel wordt. Niemand zit te wachten op een dikke bult achterop de iPhone. Bovendien ligt het nu nog prettig in de hand. De hele dag rondlopen met een MagSafe Battery Pack achterop mijn iPhone vind ik vervelend, maar een Wallet-case is goed te doen.

Wallet Case 2e generatie paars

Er is maar één formaat, geschikt voor alle iPhone-modellen met MagSafe. Dat is logisch, want bankpasjes hebben altijd een standaardformaat. Bij de iPhone mini-modellen komt het hoesje tot aan de randen, bij de andere is ‘ie in het midden uitgelijnd.

Apple heeft gekozen voor Europees premium leer, dat erg glad is afgewerkt waardoor elk hoesje er exact hetzelfde uitziet. Dat is op zich geruststellend, want zo weet je zeker dat jouw hoesje niet op onverwachte plekken een rare nerf heeft. Zelf houd ik meer van natuurlijker leer met wat meer structuur.

Het leer is echter zo glad van structuur, dat het aan kunstleer doet denken. Wat het materiaal betreft hink ik daardoor op twee gedachten: ik hou van natuurlijke materialen zoals leer, maar leerbewerking is eigenlijk nooit echt milieuvriendelijk. Met de huidige uitstraling van het materiaal had Apple net zo goed voor een mooie kwaliteit imitatieleer kunnen kiezen. Dat is diervriendelijker, is geschikt voor vegans en het past beter bij het imago dat Apple wil uitstralen.

Het is alleen de vraag of het hoesje dan veel goedkoper was uitgevallen. Met een prijs van 69 euro is dit wel echt van van de luxere accessoires, bedoeld voor wie alles al heeft. De prijs is aan de hoge kant en het is dan ook geen noodzakelijk accessoire. Je mag zelf bepalen of je het waard vindt. Aan het stiksel is te zien dat het in ieder geval met oog voor detail is gemaakt. Dit is geen haastig in elkaar geflanst hoesje en hij gaat meerdere iPhone-generaties mee – al Apple tenminste vasthoudt aan het MagSafe-systeem.

Zoek mijn Wallet-case

Nieuw bij de tweede generatie Wallet-hoesje is dat je de meldingen krijgt als je het hoesje van de iPhone haalt. Valt hij er per ongeluk vanaf, dan krijg je een paar minuten laten een melding en de laatst geziene locatie.

Wallet vergeten

Als je het hoesje voor het eerst achterop je iPhone plakt krijg je de vraag of je deze wilt toevoegen aan Zoek mijn. Stem je hiermee in, dan krijg je voortaan meldingen. Dit werkte vrij goed: telkens wanneer het hoesje eraf wordt gehaald verscheen er een notificatie. De Wallet-case staat ook in de Zoek mijn-app op het tabblad Apparaten. Toch zit er geen chip of andere speciale technologie in het hoesje. Het enige wat gebeurt is dat de iPhone weet wanneer het hoesje wordt bevestigd en weer verwijderd. Hierbij hoor je ook een geluidje. Op dat moment wordt de actuele locatie eenmalig vastgelegd.

Je krijgt in de Zoek mijn-app alleen te zien waar de Wallet voor het laatst is gezien. Je kunt dus niet realtime de locatie volgen, zoals bij de meeste andere Apple-devices. Is dit nu reden om voor het nieuwste model te kiezen? Ik vind van wel. Het is een handige extra en het kan behoorlijk wat stress voorkomen. Het enige irritante is dat je steeds een melding krijgt als je de kaarthouder eraf haalt. Als je thuiskomt en de kaarthouder samen met je huissleutels en andere zaken in de hal neerlegt, krijg je na een paar minuten een melding. Bij andere apparaten in de Zoek mijn-app kun je aangeven dat je niet gewaarschuwd wilt worden als het accessoire thuis ligt, maar bij de leren kaarthouder kan dat niet. Je krijgt dus steeds een onheilspellende melding, ook als er niets aan de hand is.

MagSafe Wallet kaarthouder in gebruik

Iets om rekening mee te houden, is dat je de pasjes niet zomaar uit de kaarthouder kunt trekken. Je zult de kaarthouder van je iPhone moeten halen, om je vinger in het gat achterin te steken. Vervolgens schuif je de achterste kaart omhoog, waarbij de voorste kaarten ook meekomen. Voor een snelle actie bij de tramhalte kan dit nog wel eens nét te onhandig zijn, dus in stressvolle situaties steek ik mijn OV-kaart liever even los in mijn broekzak.

Een treklint was misschien praktischer geweest, maar ziet er slordiger uit. Apple had het ook kunnen oplossen door de flap aan de voorkant kleiner te maken. Zelf vind ik het prettiger dat de pasjes wat meer zijn bedekt. Een ander punt is dat sommige pasjes minder geschikt zijn. Mijn nieuwe ING-bankpasje heeft een zodanig gladde structuur, dat hij maar moeilijk omhoog te schuiven is. Je moet dus goed opletten welk pasje je achteraan instopt. Dit moet een pasje zijn met iets meer structuur of een ruwe afwerking.

De gele kaarthouder op de foto’s hieronder is de eerste generatie.

Apple leren kaarthouder geel review

Positief vind ik dat de pasjes zo strak in de houder zitten, dat ze er niet zomaar uit glijden. Dat is een zorg minder, al merk ik wel dat de hoes nog steeds voor- en tegenstanders heeft. Bij de introductie werd zelfs geroepen over een ‘design fail’ en iets dat ’twee uur voor de keynote nog even snel was bedacht’. Ik ben er over het algemeen wel tevreden over, al merk ik wel dat ik feite maar twee van de drie pasjes nodig heb. Contant geld pinnen bij de automaat doe ik alleen nog in Duitsland. Je ID laten zien is regelmatig nodig als je een pakketje moet afhalen en een OV-kaart is ook altijd handig om bij de hand te hebben als het regent of ik geen zin hebt om te lopen.

Gat achterin de Leren kaarthouder voor iPhone 12

De hamvraag: valt hij eraf?
Het hoesje is rechtstreeks achterop de iPhone te plakken, maar je kunt het ook combineren met Apple’s MagSafe siliconenhoesjes voor de iPhone 12-serie en nieuwer of een van de andere MagSafe-hoesjes.

Plak je de hoes achterop een ‘naakte’ iPhone, dan is de magneetwerking nét iets minder sterk dan wanneer je het stroeve siliconenhoesje gebruikt. Dit komt vanwege de rubberachtige structuur, waardoor de magneetverbinding minder snel verschuift. Aanvankelijk werd er op YouTube veel geklaagd over het feit dat het hoesje makkelijk er vanaf valt, vooral bij het gebruik van strakke jeans. Inmiddels heb ik genoeg ervaringen (ook van anderen) om wat beter te begrijpen wat er aan de hand is. Er zullen altijd mensen zijn die dingen kwijtraken of ruig met hun spullen om gaan. Als je zorgvuldig met je dure spullen omgaat, glijdt hij er niet vanaf.

Apple leren kaarthouder geel review
De kaarthouder vervangt deze dikke portemonnee, die voornamelijk pasjes bevat die ik maar zelden nodig heb. Die kan voorlopig thuisblijven.

Past dit niet bij jouw gewoontes of het type kleding dat je draagt, dan koop je ‘m gewoon niet. Het is immers geen noodzakelijk accessoire om je iPhone te beschermen. Het is logisch dat het hoesje los raakt als je je iPhone in een te strakke broek steekt, want om magnetische accessoires los te halen moet je altijd zijwaarts schuiven om de minste kracht uit te oefenen. Zo werken magneetkrachten nu eenmaal.

Ik weet niet hoe Apple dit anders had kunnen oplossen. Een extreem sterke magneet maakt het bijna onmogelijk om het hoesje los te halen. Een trekmechanisme aan de voorkant ziet er ook niet goed uit. Apple zal bewust voor een wat minder sterke magneetwerking hebben gekozen, ook om te zorgen dat de pasjes geen schade ondervinden. De magneetwerking is dan ook een stuk minder sterk dan bij de MagSafe Charger (review), die zich met een ferme klik aan je iPhone hecht. Bij de MagSafe Charger heb je nog een kabel waaraan je kunt trekken, maar bij de pasjeshouder moet je opzij schuiven om los te halen.

Apple leren kaarthouder geel review

Wil je als skinny jeans-drager toch dit kaartenmapje hebben, dan kun je jezelf aanleren om je iPhone met de pasjes naar je toe in de broekzak te steken. Is het raar dat je je gewoontes moet aanpassen aan het product? Nee. Een designer-handtas gooi je ook niet zomaar in de wasmachine. Sommige spullen vragen nou eenmaal dat je er wat voorzichtiger mee omgaat. Heb je toch geen vertrouwen in de leren kaarthouder van Apple, dan kun je beter een hoesje nemen waar het kaartvak op is vastgenaaid.

Apple leren kaarthouder geel review

Score

8

Apple Leren Kaarthouder

Apple Leren Kaarthouder

€65

Voordelen +

 • Uniek accessoire, zoiets was er nog niet
 • Ruimte voor 3 belangrijke pasjes
 • Ook 1 of 2 pasjes blijven goed zitten
 • Ook te combineren met MagSafe-case
 • Magneetwerking met hoesje is wat mij betreft goed
 • Compact en minimalistisch
 • 2021-versie is terug te vinden met Zoek mijn-app

Nadelen -

 • Prijzig, gezien het eenvoudige design
 • Sommige mensen vinden dit hoesje onbruikbaar
 • Leer is niet dier- en milieuvriendelijk en dat past niet meer bij de waarden die Apple wil uitstralen
 • Bij gebruik zonder (ruw) hoesje is de magneet minder sterk
 • Pasjes eruit halen kost wat moeite

Conclusie Wallet-case met MagSafe voor iPhone

Na drie jaar heb ik nog steeds geen spijt van deze leren kaarthouder. Ik ben vooral enthousiast over de varianten in felle kleuren, waardoor je het mapje sneller kunt terugvinden. Snel je pasjes eruit halen blijft nog wel een uitdaging en ik merk ook dat ik de drie pasjes die erin zitten lang niet altijd nodig hebt.

Het leuke van deze leren kaarthouder is dat je je iPhone een extra kleuraccent kunt geven, bijvoorbeeld die in de felle kleur oranje. Tegelijk snap ik ook dat de leren kaarthouder voor sommige mensen te beperkt is: er passen maar drie pasjes in en je kunt ze er niet zo makkelijk uit ‘wippen’ als bij een Secrid-portemonnee. En ja, hij is vrij prijzig.

Het hoesje is erg netjes afgewerkt en van glad leer, al had ik van Apple verwacht dat er dan ook minimaal één exemplaar was uitgebracht in kunstleer – voor wie geen dode dierenhuid wil.

Leren kaarthouder review

Leren kaarthouder voor iPhone kopen

Deze hoesjes zijn verkrijgbaar bij de Apple Store voor 69 euro in diverse nieuwe kleuren. Je kunt ook nog de kleuren van voorgaande jaren kopen, maar let op of ze wel de Zoek mijn-functie ondersteunen (als je dit wilt hebben).

Prijzen Apple leren kaarthouder 2022-kleuren

Hieronder vind je de prijzen van enkele populaire kleuren voor het 2022-model:

Revisiegeschiedenis:

 • 2021 - 27 september: Omdat er een nieuwe versie van de Wallet-case is verschenen hebben we deze review aangepast, met ervaringen na 1 jaar gebruik en de nieuwe ervaringen met Zoek mijn-functie.

MagSafe

MagSafe is een magnetische aansluiting voor het opladen van je device. Er zijn twee varianten: MagSafe op de iPhone is een magnetische schijf om accessoires vast te plakken en om je toestel draadloos op te laden op 15 Watt, terwijl MagSafe 3 op de Mac een magnetische kabelaansluiting is. Dit voorkomt dat je MacBook op de grond valt als er iemand over de kabel struikelt. Apple maakt kabels met MagSafe-aansluiting voor de Mac en voor de iPhone zijn er allerlei accessoires zoals de MagSafe Charger. Alle uitleg over MagSafe vind je hier!

MagSafe
Lees de 17 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »