Wallet Case 2e generatie paars

Review: Apple MagSafe Wallet in de herkansing, nu met zoekfunctie

Apple heeft een leren mapje voor bankpassen en andere belangrijke pasjes: deze Wallet-case is verkrijgbaar in meerdere kleuren en plakt magnetisch vast aan de iPhone 12- en iPhone 13-serie. In deze review lees je over onze ervaringen!

MagSafe Wallet voor iPhone 12 en iPhone 13

De leren kaarthouder was in 2020 een van de nieuwe MagSafe-accessoires die Apple uitbracht voor de iPhone 12-serie. Met de komst van de iPhone 13-serie zijn er nieuwe kleuren voor de MagSafe Wallet en er zit ook een nieuwe functie op: je kunt ‘m terugvinden in de Zoek mijn-app. Daarom een vernieuwde review van dit pasjesmapje, waarin we ook ingaan op mogelijke bezwaren. Raken je pasjes gedemagnetiseerd? Kan de kaarthouder zomaar losschieten? En is hij wel geschikt voor skinny jeans? In deze review lees je over onze ervaringen na een jaar gebruik van de eerste generatie MagSafe Wallet-case en nu ook met de vernieuwde MagSafe Wallet die via het Zoek mijn-netwerk op te sporen is.

Tekst, review en foto’s: Gonny van der Zwaag (@gonny). De leren kaarthouder tweede generatie is voor deze review beschikbaar gesteld door Apple. De eerste generatie is door ons zelf aangeschaft.

MagSafe Wallet in het kort

 • Alleen geschikt voor iPhone 12- en iPhone 13-serie
 • Voorzien van MagSafe magneten
 • Eerste generatie sinds najaar 2020 verkrijgbaar, tweede generatie volgde in najaar 2021.
 • Past ook bovenop siliconencase
 • Je moet het mapje verwijderen voordat je de MagSafe Charger kunt gebruiken
 • Speciale afscherming om te voorkomen dat je pasjes demagnetiseren
 • Prijs: 65 euro

De kleuropties voor de Wallet-case tweede generatie
De kleuropties voor de Wallet-case tweede generatie.

Design van de Apple leren kaarthouder

De leren kaarthouder is een kleine houder voor bankpasjes, gemaakt van leer. Er is ruimte voor drie pasjes. Je plakt de houder met MagSafe achterop de iPhone, al dan niet in combinatie met een MagSafe-hoesje. Op die manier heb je altijd je drie belangrijkste pasjes bij de hand, zoals OV-kaart en rijbewijs.

De eerste generatie verscheen in het najaar van 2020 in vier kleuren: Baltisch blauw, California Poppy, zadelbruin en zwart. Voorjaar 2021 kwam er een extra kleur bij: Arizona (roodbruin). Wie echter het meeste waar voor z’n geld wil hebben kiest de tweede generatie die in het najaar van 2021 verscheen. Alle oude kleuren zijn daarbij uit het assortiment gehaald en vervangen door de kleuren Goudbruin, Donkere kers (paars), Sequoia-groen, Middernacht (grijszwart) en Blauweregen (lila). Je kunt ze combineren met Apple’s iPhone 13-hoesjes, die er ook in diverse nieuwe kleuren zijn. Eventueel kun je ze gebruiken met hoesjes van derden, maar mijn ervaring is dat de magneetverbinding minder goed is als ze niet officieel MagSafe zijn.

Wallet case 2e generatie
De nieuwe Wallet-case (midden) is nog nieuw, terwijl de gele en zwarte variant een jaar oud zijn.

Het design van de kaarthouder is precies hetzelfde gebleven. Apple heeft in vergelijking met 2020 geen aanpassingen gedaan. Het knappe van dit hoesje is dat je er ook 1 of 2 pasjes in kunt steken, zonder dat ze eruit vallen. Dit komt door een speciaal mechanisme onderin, waardoor extra druk op de kaarten wordt uitgeoefend. Je moet daardoor wat moeite doen om de kaarten eruit te krijgen. Dit hoesje zal de fans van kaarthouders zoals Secrid niet overtuigen om over te stappen, maar erger je je al een tijdje aan je iets te dikke portemonnee, dan is dit een simpel minimalistisch hoesje om je tot het minimale te beperken. Voor mij zijn dat OV-kaart, ID en bankpas, hoewel ik die laatstgenoemde eigenlijk nooit meer nodig hebt.

Wallet Case 2e generatie paars

Dat je er maar 3 pasjes in kunt stoppen vind ik eigenlijk prima. Met een grotere capaciteit was het hoesje te dik en te groot geworden. Dan is het ook niet minimalistisch meer. Het moet compact zijn en plat genoeg om je iPhone nog steeds op tafel te kunnen neerleggen, zonder dat het instabiel wordt. Niemand zit te wachten op een dikke bult achterop de iPhone. Bovendien ligt het nu nog prettig in de hand. De hele dag rondlopen met een MagSafe Battery Pack achterop mijn iPhone vind ik vervelend, maar een Wallet-case is goed te doen.

Wallet Case 2e generatie paars

Er is maar één formaat, geschikt voor alle iPhone-modellen met MagSafe. Dat is logisch, want bankpasjes hebben altijd een standaardformaat. Bij de iPhone mini-modellen komt het hoesje tot aan de randen, bij de andere is ‘ie in het midden uitgelijnd.

Apple heeft gekozen voor Europees premium leer, dat erg glad is afgewerkt waardoor elk hoesje er exact hetzelfde uitziet. Dat is op zich geruststellend, want zo weet je zeker dat jouw hoesje niet op onverwachte plekken een rare nerf heeft. Zelf houd ik meer van natuurlijker leer met wat meer structuur.

Het leer is echter zo glad van structuur, dat het aan kunstleer doet denken. Wat het materiaal betreft hink ik daardoor op twee gedachten: ik hou van natuurlijke materialen zoals leer, maar het is afkomstig van dieren en leerbewerking is eigenlijk nooit echt milieuvriendelijk. Met de huidige uitstraling had Apple net zo goed voor een mooie kwaliteit imitatieleer kunnen kiezen. Dat is diervriendelijker, is geschikt voor vegans en het past beter bij het imago dat Apple wil uitstralen.

Het is alleen de vraag of het hoesje dan veel goedkoper was uitgevallen. Met een prijs van 65 euro is dit wel echt van van de luxere accessoires, bedoeld voor wie alles al heeft. De prijs is aan de hoge kant, maar het is geen noodzakelijk accessoire. Je mag zelf bepalen of je het waard vindt. Aan het stiksel is te zien dat het in ieder geval met oog voor detail is gemaakt. Dit is geen haastig in elkaar geflanst hoesje.

Zoek mijn Wallet-case

Nieuw bij de tweede generatie Wallet-hoesje is dat je de meldingen krijgt als je het hoesje van de iPhone haalt. Valt hij er per ongeluk vanaf, dan krijg je een paar minuten laten een melding en de laatst geziene locatie. Dit werkt alleen bij de nieuwe modellen uit najaar 2021, niet bij de eerdere. En het werkt zowel op de iPhone 12 als op de iPhone 13.

Wallet vergeten

Als je het hoesje voor het eerst achterop je iPhone plakt krijg je de vraag of je deze wilt toevoegen aan Zoek mijn. Wil je dat, dan krijg je voortaan meldingen. Dit werkte vrij goed: telkens wanneer het hoesje eraf wordt gehaald verscheen er een notificatie. De Wallet-case staat ook in de Zoek mijn-app op het tabblad Apparaten. Toch zit er geen chip of andere speciale technologie in het hoesje. Het enige wat gebeurt is dat de iPhone weet wanneer het hoesje wordt geplaatst en weer verwijderd. Hierbij hoor je immers ook een geluidje. Op dat moment wordt de actuele locatie eenmalig vastgelegd.

Je krijgt in de Zoek mijn-app alleen te zien waar de Wallet voor het laatst is gezien. Je kunt dus niet realtime de locatie volgen, zoals bij de meeste andere Apple-devices. Is dit nu reden om voor het nieuwste model te kiezen? Ik vind van wel. Het is een handige extra en het kan behoorlijk wat stress voorkomen.

MagSafe Wallet kaarthouder in gebruik

Iets om rekening mee te houden, is dat je de pasjes niet zomaar uit de kaarthouder kunt trekken. Je zult de kaarthouder van je iPhone moeten halen, om je vinger in het gat achterin te steken. Vervolgens schuif je de achterste kaart omhoog, waarbij de voorste kaarten ook meekomen. Voor een snelle actie bij de tramhalte kan dit nog wel eens nét te onhandig zijn, dus in stressvolle situaties steek ik mijn OV-kaart liever even los in mijn broekzak.

Een treklint was misschien praktischer geweest, maar ziet er slordiger uit. Apple had het ook kunnen oplossen door de flap aan de voorkant kleiner te maken. Zelf vind ik het prettiger dat de pasjes wat meer zijn bedekt. Een ander punt is dat sommige pasjes minder geschikt zijn. Mijn nieuwe ING-bankpasje heeft een zodanige structuur, dat hij maar moeilijk omhoog te schuiven is. Je moet dus goed opletten welk pasje je achteraan instopt.

De gele kaarthouder op de foto’s hieronder is de eerste generatie.

Apple leren kaarthouder geel review

Positief vind ik dat de pasjes zo strak in de houder zitten, dat ze er niet zomaar uit glijden. Dat is een zorg minder, al merk ik wel dat de hoes nog steeds voor- en tegenstanders heeft. Bij de introductie werd zelfs geroepen over een ‘design fail’ en iets dat ’twee uur voor de keynote nog even snel was bedacht’. Ik ben er over het algemeen wel tevreden over, al merk ik wel dat ik de drie pasjes die erin zitten eigenlijk steeds minder nodig heb. Geld pinnen bij de automaat doe ik zelden meer (alleen in Duitsland), je ID laten zien hoeft alleen als je reist en de OV-kaart heb ik zelden nodig omdat ik het meeste lopend of op de fiets kan doen. Daardoor verdwijnt de MagSafe-kaarthouder regelmatig onderin mijn tas.

Gat achterin de Leren kaarthouder voor iPhone 12

De hamvraag: valt hij eraf?
Het hoesje is rechtstreeks achterop de iPhone te plakken, maar je kunt het ook combineren met de MagSafe siliconenhoezen voor iPhone 12- en iPhone 13-serie en de lederen MagSafe-hoezen van Apple.

Plak je de hoes achterop een naakte iPhone, dan is de magneetwerking nét iets minder sterk dan wanneer je het siliconenhoesje gebruikt. Dit komt vanwege de rubberachtige structuur, waardoor de magneetverbinding minder snel verschuift. Aanvankelijk werd er op YouTube veel geklaagd over het feit dat het hoesje makkelijk er vanaf valt, vooral bij het gebruik van strakke jeans. Inmiddels heb ik genoeg ervaringen (ook van anderen) om te begrijpen dat deze Wallet-case niet voor iedereen is. Dit is geen accessoire om ruig mee om te gaan en achteloos in je broekzak te steken. Je belangrijkste pasjes zitten erin, dus je moet er wat voorzichtiger mee omgaan, net als met dure merkproducten waarvan je niet wil dat er krassen en vlekken op komen. Wat mij betreft hoeft Apple niet alle accessoires hufterproof te maken.

Apple leren kaarthouder geel review
De kaarthouder vervangt deze dikke portemonnee, die voornamelijk pasjes bevat die ik maar zelden nodig heb. Die kan voorlopig thuisblijven.

Past dit niet bij jouw gewoontes of het type kleding dat je draagt, dan koop je ‘m gewoon niet. Voor mij is het een prima accessoire, voor mensen die er iet anders van verwachten is het minder geschikt. Het is logisch dat het hoesje los raakt als je je iPhone in een te strakke broek steekt, want om magnetische accessoires los te halen moet je ALTIJD zijwaarts schuiven om de minste kracht uit te oefenen. Zo werken magneetkrachten nu eenmaal.

Ik weet niet hoe Apple dit anders had kunnen oplossen. Een extreem sterke magneet maakt het bijna onmogelijk om het hoesje los te halen. Een trekmechanisme aan de voorkant ziet er ook niet goed uit. Apple zal bewust voor een wat minder sterke magneetwerking hebben gekozen, ook om te zorgen dat de pasjes geen schade ondervinden. De magneetwerking is dan ook een stuk minder sterk dan bij de MagSafe Charger (review), die zich met een ferme klik aan je iPhone hecht. Bij de MagSafe Charger heb je nog een kabel waaraan je kunt trekken, maar bij de pasjeshouder moet je opzij schuiven om los te halen.

Apple leren kaarthouder geel review

Wil je als skinny jeans-drager toch dit kaartenmapje hebben, dan kun je jezelf aanleren om je iPhone met de pasjes naar je toe in de broekzak te steken. Is het raar dat je je gewoontes moet aanpassen aan het product? Nee. Een designer-handtas gooi je ook niet zomaar in de wasmachine omdat het lekker praktisch is. Sommige spullen vragen dat je er wat anders mee omgaat. Ben je wat achtelozer of ruwer met je spullen, of vind je dit allemaal maar wat veel gedoe, dan kun je beter een hoesje nemen waarop de kaartvakje al zitten vastgenaaid.

Apple leren kaarthouder geel review

Score

8

Apple Leren Kaarthouder

Apple Leren Kaarthouder

€65

Voordelen +

 • Uniek accessoire, zoiets was er nog niet
 • Ruimte voor 3 belangrijke pasjes
 • Ook 1 of 2 pasjes blijven goed zitten
 • Ook te combineren met MagSafe-case
 • Magneetwerking met hoesje is wat mij betreft goed
 • Compact en minimalistisch
 • 2021-versie is terug te vinden met Zoek mijn-app

Nadelen -

 • Prijzig, gezien het eenvoudige design
 • Sommige mensen vinden dit hoesje onbruikbaar
 • Leer is niet dier- en milieuvriendelijk en dat past niet meer bij de waarden die Apple wil uitstralen
 • Bij gebruik zonder (ruw) hoesje is de magneet minder sterk
 • Pasjes eruit halen kost wat moeite

Conclusie Wallet-case met MagSafe voor iPhone 12- en iPhone 13-serie

Na een jaar heb ik nog steeds geen spijt van deze leren kaarthouder. Ik ben enthousiast over de opvallende gele kleur, waardoor je je pasjes snel kunt terugvinden. Snel eruit halen blijft nog wel een uitdaging en ik merk ook dat ik de drie pasjes die erin zitten lang niet altijd nodig hebt. Je kunt steeds meer doen met je iPhone en Apple Watch. Ik vind het mooi met de hoesjes die ik gebruik en het is handig als ik snel even de deur uit moet. Bij mijn levensstijl past het wel, maar ik snap ook dat er mensen zijn die het helemaal niets vinden: het hoesje is te klein, te onhandig, blijft niet goed vastzitten, ga zo maar door. En ja, hij is vrij prijzig. Hij valt niet bij iedereen in de smaak.

Het hoesje is erg netjes afgewerkt en van glad leer, al had ik van Apple verwacht dat er dan ook minimaal één exemplaar was uitgebracht in kunstleer – voor wie geen dode dierenhuid wil.

Leren kaarthouder review

Leren kaarthouder voor iPhone kopen

Deze hoesjes zijn verkrijgbaar bij de Apple Store 65 euro in diverse nieuwe kleuren. Je kunt ook nog de kleuren van vorig jaar kopen, maar die exemplaren ondersteunen niet de Zoek mijn-functie.

Revisiegeschiedenis:

 • 2021 - 27 september: Omdat er een nieuwe versie van de Wallet-case is verschenen hebben we deze review aangepast, met ervaringen na 1 jaar gebruik en de nieuwe ervaringen met Zoek mijn-functie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone 13 Pro deals

MagSafe

MagSafe is een magnetische aansluiting voor het opladen van je device. Er zijn twee varianten: MagSafe op de iPhone is een magnetische schijf om je toestel draadloos op te laden op 15 Watt, terwijl MagSafe 3 op de Mac een magnetische kabelaansluiting is. Dit voorkomt dat je MacBook op de grond valt als er iemand over de kabel struikelt. Apple levert voor de Mac kabels met MagSafe-aansluiting en voor de iPhone zijn er officiële accessoires zoals de MagSafe Charger. Alle uitleg over MagSafe vind je hier!

MagSafe
Lees de 16 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »