iPhone opladen

Alles over 4G: is jouw iPhone of iPad geschikt voor 4G-netwerken?

Mobiel internetten doe je tegenwoordig via het 4G-netwerk. Het 3G-netwerk zal bij steeds meer providers worden uitgeschakeld en daarom is het belangrijk om te weten of jouw iPhone voor 4G geschikt is. In dit artikel lees je er alles over.

Er wordt ondertussen al gewerkt aan 5G-netwerken, maar voor het dagelijkse gebruik ben je de komende jaren nog afhankelijk van 4G. Hiermee kun je supersnel internetten. De snelheid ligt gemiddeld tien keer hoger dan 3G, dat gaandeweg zal worden uitgefaseerd. Je kunt dus films streamen zonder haperingen, muziek downloaden, videobellen en browsen. Ook zorgt 4G ervoor dat je beter bereik hebt, zelfs op drukke plekken. Wat is 4G en hoe zit het met 4G-bundels en snelheden? We zetten hieronder alles op een rijtje voor de Nederlandse providers KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 en in België voor Proximus, Orange en Telenet. Wil je 4G gebruiken, dan heb je minimaal een iPhone 5, iPad Air of iPad mini 3 nodig.

iPhones met 4G: welke toestellen zijn geschikt?

In 2020 zal Vodafone het 3G-netwerk uitschakelen. Ook andere operators hebben aangekondigd op termijn hun 3G-netwerken uit te schakelen zodat ze de vrijkomende capaciteit kunnen gebruiken voor het veel snellere 4G. Welke iPhones bieden 4G? Dat lees je hieronder:

  • iPhone 6s (Plus) en nieuwer: geschikt voor alle Nederlandse 4G-netwerken en ondersteuning voor carrier aggregation
  • iPhone 6 (Plus): geschikt voor alle Nederlandse 4G-netwerken; beperkte ondersteuning van carrier aggregation (zie verderop).
  • iPhone 5s en iPhone 5c: geschikt voor alle Nederlandse 4G-netwerken.
  • iPhone 5: het eerste toestel met 4G-ondersteuning, werkt niet op alle frequenties.

Wat de iPhone 5 betreft geldt dat niet alle 4G-frequenties worden ondersteund, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Providers bieden altijd meerdere frequenties voor 4G aan, waardoor je gewoon kunt internetten.

Alle recente iPhones werken met 4G

Uiteraard geldt het bovenstaande alleen voor iPhones die in Europa zijn gekocht. Heb je je iPhone in de VS, China of een ander land gekocht dan kan de ondersteuning voor bepaalde 4G-frequenties anders zijn.

Het betekent dat de volgende iPhones niet geschikt zijn voor 4G:

Heb je een iPhone 4s of ouder, dan kun je in de toekomst alleen nog gebruik maken van het 2G-netwerk, dat providers nog steeds in de lucht houden om op terug te vallen.

iPads met 4G: deze iPads zijn geschikt

Heb je een iPad met ‘cellular’ functie, dan kun je er een simkaart in stoppen om onderweg te kunnen internetten. Je bent dan niet afhankelijk van Wi-Fi-netwerken of de internetverbinding van je iPhone.

  • iPad Pro (alle modellen): geschikt voor alle 4G-netwerken.
  • iPad 2017 en nieuwer: geschikt voor alle 4G-netwerken.
  • iPad Air 1 en nieuwer: geschikt voor alle 4G-netwerken.
  • iPad mini 3 en nieuwer: geschikt voor alle 4G-netwerken.
  • iPad 4 en iPad mini 2: ondersteunen een beperkt aantal LTE-frequenties, namelijk 2100, 1800, 850, 700 en 1900 MHz. Check bij je provider of dit werkt.

Dit betekent dat de volgende tablets niet geschikt zijn voor 4G:

Wat is 4G?

4G is de opvolger van de 3G-netwerken. 4G staat voor ‘4e generatie’ en werkt volgens de LTE-standaard. 4G biedt een aantal voordelen ten opzichte van huidige 3G-netwerken: hogere snelheden, meer gelijktijdige gebruikers en lagere latency (minder vertraging). In Scandinavië waren er in 2009 al 4G-netwerken operationeel met praktijksnelheden van 30 tot 80 Mbit/seconde. De hogere snelheden maken nieuwe toepassingen mogelijk, bijvoorbeeld streaming video kijken en op afstand vergaderen.

Tegenwoordig zijn in alle landen wereldwijd 4G-netwerken in de lucht en is er meestal sprake van goede dekking, ook als je op vakantie bent.

Wat is 4G+?

Inmiddels dient alweer een nieuwere vorm van 4G zich aan. 4G+ is een uitbreiding op de LTE-standaard, waarbij je meerdere frequentieblokken op elkaar kunt ‘stapelen’. Met vier blokken haal je een snelheid van 150Mbit/s. Nederlandse providers gebruiken zes gestapelde frequentieblokken, waarmee ze een maximale snelheid van 225Mbit/s kunnen halen. Je hebt hiervoor wel een toestel nodig dat 4G+ ondersteunt. Een andere naam voor 4G+ is LTE Advanced.

Bij de aankondiging van de iPhone 6 en 6 Plus maakte Apple bekend dat ze carrier aggregation toestaan. Daarbij worden meerdere frequenties gecombineerd, zodat je nog sneller kunt internetten.

Nederlandse 4G-netwerken

KPN rondde de uitrol van het 4G-netwerk begin april 2014 officieel af en was daarmee de eerste Nederlandse provider met landelijke dekking. Inmiddels bieden alle Nederlandse providers 4G aan voor hun sim only– en iPhone-abonnementen. Dit geldt voor KPN, Vodafone en T-Mobile. Tele2 had een eigen 4G-netwerk gebouwd, maar dit is sinds de overname van Tele2 onderdeel geworden van T-Mobile. In het begin moest je voor 4G-gebruik een klein bedrag per maand extra betalen (zo rond de 5 euro), maar dat is inmiddels niet het geval. 4G is nu standaard bij alle providers, al kunnen de snelheden nog wel verschillen.

Je kunt zelf de snelheid van je mobiele data meten.

Hieronder vind je deals voor iPhone-abonnementen met 4G:

Bellen via 4G

VoLTE is een nieuwe ontwikkeling, waarbij je kunt bellen via het 4G-netwerk. Sinds iOS 8 biedt Apple hiervoor ondersteuning op de iPhone, maar of het werkt is wel afhankelijk voor je provider. Tele2 bood VoLTE al meteen vanaf de start van het 4G-netwerk aan. Meer over Voice over LTE lees je in onderstaande tip.

Belgische 4G-netwerken

In België bieden Proximus, Orange en Telenet 4G-toegang via hun abonnementen aan. Daarbij geldt hetzelfde als in Nederland: 4G is vrijwel altijd standaard inbegrepen bij je abonnement of sim only, maar de snelheden kunnen wel per provider verschillend zijn. Voorheen moest je nog opletten of wel de juiste LTE-frequentiebanden werden ondersteund, maar dat hoeft niet als je je iPhone gewoon in België of in een ander Europees land hebt gekocht.

Aanvankelijk bepaalde Apple zelf op welke netwerken de iPhone toegelaten werd. Een wetsvoorstel zorgde er echter voor dat fabrikanten van smartphone, dus ook Apple, toestellen op alle Belgische 4G-netwerken moeten toelaten.

4G in het buitenland

Ook in het buitenland heb je gewoon toegang tot 4G-netwerken. In EU-landen hoef je er bovendien niets extra’s voor te betalen, want de 4G-databundel die je in Nederland of België hebt afgesloten geldt in de hele Europese Unie. Alleen bij onbeperkte abonnementen heb je te maken met een maximum, maar dat is vaak 15GB of meer, zodat je tijdens een vakantie niet snel er overheen zult gaan. In landen buiten de EU worden er kosten voor roaming in rekening gebracht, maar ook daar kun je gewoon gebruik maken van 4G. Eventueel zou je kunnen kiezen voor een eSIM.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2019
Devices iPad, iPhone