4g-dekking-nederland

Alles over 4G: is jouw iPhone of iPad geschikt voor 4G-netwerken?

Mobiel internet werkt tegenwoordig via het 4G-netwerk. Dat is sneller dan 3G, maar je iPhone en iPad moeten er wel geschikt voor zijn. In dit artikel lees je of jouw iPhone op 4G werkt en wat je verder moet weten.

Via het 4G-netwerk kun je supersnel internetten. De snelheid ligt gemiddeld tien keer hoger dan 3G, dus je kunt films streamen zonder haperingen, supersnel muziek downloaden, videobellen en browsen. Ook zorgt 4G ervoor dat je beter bereik hebt, zelfs op drukke plekken. Wat is 4G precies, wat kost het en wanneer kun jij een 4G-bundel afsluiten? We zetten het voor je op een rij. Ook lees je welke iPhones en iPad geschikt zijn voor de verschillende 4G-netwerken die in Nederland al operationeel zijn.
In Nederland kun je gebruikmaken van de 4G-netwerken van KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2. In België kun je terecht bij BASE, Proximus en Mobistar. Wil je 4G gebruiken, dan heb je minimaal een iPhone 5, iPad Air of iPad mini 3 nodig.

Wat is 4G?

4G is de opvolger van de huidige 3G-netwerken. 4G staat voor ‘4e generatie’ en werkt volgens de LTE-standaard. 4G biedt een aantal voordelen ten opzichte van huidige 3G-netwerken: hogere snelheden, meer gelijktijdige gebruikers en lagere latency (minder vertraging). In Scandinavië zijn sinds 2009 al 4G-netwerken operationeel met praktijksnelheden van 30 tot 80 Mbit/seconde. De hogere snelheden maken nieuwe toepassingen mogelijk, bijvoorbeeld streaming video kijken en op afstand vergaderen.

4G dekkingskaart van Nederland.

Wat is 4G+?

Inmiddels dient alweer een nieuwere vorm van 4G zich aan. 4G+ is een uitbreiding op de LTE-standaard, waarbij je meerdere frequentieblokken op elkaar kunt ‘stapelen’. Met vier blokken haal je een snelheid van 150Mbit/s. Nederlandse providers gebruiken zes gestapelde frequentieblokken, waarmee ze een maximale snelheid van 225Mbit/s kunnen halen. Je hebt hiervoor wel een toestel nodig dat 4G+ ondersteunt. Een andere naam voor 4G+ is LTE Advanced.

Bij de aankondiging van de iPhone 6 en 6 Plus maakte Apple bekend dat ze carrier aggregation toestaan. Daarbij worden meerdere frequenties gecombineerd, zodat je nog sneller kunt internetten. Toch kunnen de iPhone 6 en 6 Plus niet de maximale snelheid van 225Mbit/s halen, omdat de modemchip in de iPhone 6 maar met twee blokken van 10MHz kan communiceren. Ook de iPhone 6s en iPhone 6s Plus kunnen van carrier aggregation gebruikmaken. De iPhone 6s kan een maximale snelheid van 300Mbit/s halen, met twee blokken van 20MHz per stuk. Op de 800MHz-band zijn maar twee blokken mogelijk van 37,5Mbit/s elk, in totaal dus 75Mbit/s. Op de 1800MHz-frequentieband is een maximale snelheid van 150Mbit/s haalbaar, maar daarvoor moet je wel in de Randstad zijn.

Welke iPhones zijn geschikt voor 4G?

 • iPhone 6s en iPhone 6s Plus: geschikt voor alle Nederlandse 4G-netwerken en ondersteuning voor carrier aggregation
 • iPhone 6 en iPhone 6 Plus: geschikt voor alle Nederlandse 4G-netwerken; beperkte ondersteuning van carrier aggregation (zie verderop).
 • iPhone 5s en iPhone 5c: geschikt voor alle Nederlandse 4G-netwerken.
 • iPhone 5: voor landelijke dekking ben je het best af met 4G van T-Mobile; woon je in de grote steden in de Randstad dan kun je ook 4G-dekking van KPN en Vodafone hebben.
 • iPhone 4S en oudere toestellen: niet geschikt voor 4G, je kunt alleen internetten via 3G, 2G en Wi-Fi.

Welke iPads zijn geschikt voor 4G?

 • iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 3 en iPad mini 4: geschikt voor alle Nederlandse 4G-netwerken.
 • iPad 4 en iPad mini 2: ondersteunen alleen de LTE-frequenties 2100, 1800, 850, 700 en 1900 MHz. Het betekent dat je alleen via T-Mobile 4G (1800Mz) landelijke dekking hebt en dat klanten van Vodafone en KPN alleen op drukke plekken in de Randstad gebruik kunnen maken van het 4G-netwerk.
 • iPad 3, iPad mini en oudere toestellen: niet geschikt voor 4G, je kunt internetten via 3G, 2G en Wi-Fi.

Nederlandse 4G-netwerken

In april 2014 rondde KPN als eerste operator de bouw van het 4G-netwerk af. Vodafone volgde in september 2014 en T-Mobile biedt vanaf oktober 2015 landelijke dekking. Tele2 is nog bezig met bouwen van een 4G-netwerk, maar zit in november 2015 op een dekking van 92 procent. Vanaf het einde van het eerste kwartaal van 2016 is ook Tele2 landelijk dekkend.

KPN 4G netwerk

KPN heeft de uitrol van het 4G-netwerk begin april 2014 officieel afgerond en was daarmee de eerste Nederlandse provider met landelijke dekking. Bij alle abonnementen is toegang tot het 4G-netwerk inbegrepen. Je hoeft dus geen aparte bundel af te sluiten.

KPN kon zo snel het 4G-netwerk uitrollen door gebruik te maken van de 800MHz-frequentie. Deze frequentie heeft een relatief groot bereik, waardoor het gemakkelijker is om een gigantisch gebied te bestrijken. Ook zijn er minder masten nodig om landelijke dekking te kunnen bieden. In drukke gebieden schakelt KPN ook de frequentie van 1800MHz in, om het netwerk te ontlasten. Dit gaat dan met name om de grote steden: Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Tijdens piekmomenten zoals evenementen kan KPN ook nog de 2600 MHz-frequentie inschakelen. KPN is daarnaast bezig met 4G+, waarmee je nog sneller kunt internetten. Je iPhone moet daar wel geschikt voor zijn. Meer info over de 4G-abonnementen vind je op de website van KPN.

Diverse partijen maken gebruik van het netwerk van KPN. Hieronder zie je of ze 4G-dekking aanbieden:

 • Telfort: 4G-bundel kost €5 per maand
 • Simyo: 4G-bundel kost €5 per maand
 • Youfone: 4G-bundel kost €5 per maand
 • Robin Mobile: geen 4G

4g ready netwerk hotspotHeb je een iPhone of iPad die niet geschikt is voor het 4G-netwerk van KPN, dan kun je bij KPN ook een mobiele hotspot aanschaffen (zie foto hiernaast). Dit is een compact apparaatje waarmee je met 8 apparaten tegelijk kunt internetten op 4G-snelheid. Ook handig op vakantie, want je hebt maar één lokale simkaart nodig om met meerdere smartphones, tablets en laptops online te kunnen zijn.

Vodafone 4G en iPhone

Vodafone heeft in augustus 2013 het 4G-netwerk opengesteld voor Nederlandse gebruikers. Alle klanten met een Vodafone-abonnement hebben toegang tot het 4G-netwerk. Klanten van Vodafone krijgen automatisch toegang tot 4G, als ze een geschikt toestel hebben. Dat betekent: een iPhone 5 of nieuwer.

Sinds de zomer van 2014 is Vodafone bezig met 4G+, een extra snelle variant van 4G waarmee je snelheden tot wel 225Mbps kunt halen. Je merkt dan geen verschil meer met internet via een vaste kabel. Dit is beschikbaar in 55 Nederlandse steden. Meer info over de 4G-abonnementen vind je op de website van Vodafone.

Naast Vodafone zelf maken ook andere partijen gebruik van het Vodafone-netwerk:

 • Ziggo: 4G-abonnementen vanaf €9 per maand
 • Hollands Nieuwe: geen 4G

T-Mobile 4G en iPhone

iphone 5 4g readyT-Mobile heeft sinds november 2013 het 4G-netwerk opengesteld voor klanten. Aanvankelijk alleen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag, later volgden ook andere steden. In mei 2015 maakte T-Mobile bekend dat ruim 1 miljoen klanten al gebruikmaken van 4G. Het dataverbruik steeg daardoor in een jaar tijd met 53 procent. Sinds eind oktober 2015 is het 4G-netwerk van T-Mobile landelijk dekkend.

Alle klanten met een geschikt toestel kunnen gebruik maken van het 4G-netwerk, ongeacht welk abonnement je hebt. Meer informatie over de 4G-abonnementen vind je op de website van T-Mobile.

De volgende partijen maken gebruik van het 4G-netwerk van T-Mobile:

 • Ben: standaard vanaf het Ben 1500-abonnement
 • Choozze: geen 4G

Tele2 4G op iPhone

4GTele2Tele2 is een nieuwkomer in het Nederlandse telecomlandschap. Zij hebben de frequenties 800MHz en 2600MHz bemachtigd om een eigen 4G-netwerk te kunnen bouwen. Tele2 schakelde in april 2015 een groot deel van de 4G-masten aan, waardoor ze in één klap 4G-dekking konden bieden aan 70 procent van de Nederlandse bevolking. De 4G-dekking geldt vooral buitenshuis. In november 2015 heeft Tele2 een 4G-dekking van 92 procent buitenshuis, terwijl binnenshuis 65 procent van de Nederlandse bevolking bereikt wordt. Voor 4G bij Tele2 heb je minstens een iPhone 5s nodig.

Tele2 heeft ook LTE-advanced geactiveerd en vanaf het einde van het eerste kwartaal van 2016 moet ook VoLTE beschikbaar komen. Dat wil zeggen dat je vanaf dat moment ook kunt bellen via het 4G-netwerk. Op den duur wil Tele2 een 4G-only provider worden en afstappen van het oudere 2G- en 3G-netwerk.

Vanaf 12 november 2015 kunnen alle klanten van Tele2 gebruikmaken van het 4G-netwerk. De 4G-abonnementen zijn verkrijgbaar in combinatie met een toestel en lopen van 1,5GB tot maar liefst 24GB. Zonder toestel is er ook een abonnement met 2,5GB aan data.

Meer over de 4G-abonnementen lees je op de website van Tele 2.

4G op oudere iPhones

iphone 5 1429De iPhone 5 heeft maar beperkte ondersteuning voor 4G, omdat alleen de frequentie 1800MHz wordt ondersteund. Op deze frequentie biedt T-Mobile landelijke dekking aan, maar inmiddels zijn ook KPN en Vodafone 4G op 1800MHz gaan aanbieden in de Randstad. De iPhone 4S en oudere toestellen ondersteunen geen 4G.

Belgische 4G-netwerken

In België bieden BASE, Mobistar en Proximus al 4G-toegang aan. Voormalig KPN-dochter BASE geeft sinds 21 februari 2014 alle klanten gratis toegang tot het 4G-netwerk dat operationeel is op de frequentie 1800 MHz (LTE-band 3). Mobistar heeft zijn 4G-netwerk (800 MHz, 1800 MHz en 2600 MHz) vanaf eind maart 2014 voor alle abonnees opengesteld en is ook de eerste Belgische provider die 4G op de iPhone aanbiedt. De officiële uitrol betreft 270 steden en gemeenten, waarmee de helft van de Belgische bevolking gedekt zou moeten zijn. Mobistar is nu landelijk dekkend. Proximus heeft een operationeel 4G-netwerk op de frequentie 1800MHz (LTE-band 3). De provider heeft begin 2014 het 4G-netwerk opengesteld voor alle klanten.

Alle Belgische mobiele providers hebben de frequenties 1800 en 2600MHz in bezit. Zorg dus dat je een telefoon hebt die LTE-banden 3 en 7 ondersteunt (dit geldt voor de Europese iPhones, maar bijvoorbeeld niet voor iPhones die je in de Verenigde Staten koopt). Aanvankelijk bepaalde Apple zelf op welke netwerken de iPhone toegelaten werd. Een onlangs goedgekeurd wetsvoorstel maakt daaraan waarschijnlijk binnenkort een einde. Die bepaalt dat fabrikanten van smartphones, ook Apple, toestellen op alle 4G-netwerken moeten toelaten. Al lijkt het nog wel even te duren totdat die wet in gebruik wordt genomen.

Dataverbruik 4G op iPhone

Het is fantastisch dat de snelheden van mobiele abonnementen zo omhoog gaan, maar ben je met een bundel van 250MB niet heel snel door je databundel heen? Dit is ongeveer het verbruik, zoals gemeten door de Consumentenbond:

 • 1 uur YouTube-filmpjes kijken kost ca. 650MB.
 • 1 uur Netflix kijken kost ca. 400MB.
 • 1 uur tv-kijken via de NPO-app kost ca. 590MB.

Een 4G-bundel is dus niet geschikt om intensief tv en video te kijken, want een bundel van 1GB is zo op. Voor video’s kijken kun je beter het Wi-Fi-netwerk thuis gebruiken. Je kunt 4G beter gebruiken voor het snel binnenhalen van webpagina’s en andere toepassingen.

4G in het buitenland

Of je ook in het buitenland toegang hebt tot het 4G-netwerk, is afhankelijk van je provider. Ongeveer 83 procent van alle 4G-netwerken wereldwijd werkt op frequenties die geschikt zijn voor de iPhone, dus je kunt bijna overal terecht. Wel is het zo dat roamingkosten in het buitenland vaak hoog zijn en dat je bundel door de 4G-snelheid vlug op is. Bij veel providers kun je een Europa- of buitenlandbundel met data aanschaffen, met een beperkte omvang, bijvoorbeeld 500MB of 1GB. Vanaf juni 2017 worden de roamingkosten voor het buitenland afgeschaft.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2019