MacBook iPhone met vrouw

Persoonlijke hotspot inschakelen op iPhone en iPad

Dankzij de persoonlijke hotspot kun je de databundel van de iPhone delen met andere apparaten, bijvoorbeeld een iPad of MacBook. Deze tip vertelt hoe je persoonlijke Hotspot inschakelen en gebruiken kunt.

Je kunt de mobiele internetverbinding van je iPhone delen met andere apparaten dankzij de persoonlijke hotspot-functie. Het delen van je internetverbinding wordt ook wel tethering genoemd. In deze tip lees je hoe je de persoonlijke hotspot-functie kunt inschakelen en gebruiken.

MacBook iPhone fmet vrouw

In iOS vind je standaard de optie om een beveiligde hotspot aan te maken, waarop je vervolgens met je laptop, iPad of computer kunt inloggen.

Waarom persoonlijke hotspot gebruiken?

instant hotspotEr zijn meerdere redenen waarom je een persoonlijke hotspot zou willen gebruiken:

  • Je wilt internetten op een laptop of iPad en wilt niet een aparte databundel hiervoor afsluiten, omdat je het maar incidenteel gebruikt.
  • Je bent op een locatie waar geen Wi-Fi-verbinding beschikbaar is, maar wilt toch internetten op een laptop of iPad.
  • Je zit in een koffietentje en wilt je bankzaken regelen op je laptop. Gebruik van de openbare hotspot van het café is onveilig, want die gegevens kunnen gemakkelijk worden onderschept. Als je de beveiligde hotspot van je iPhone gebruikt wordt alle data versleuteld en verstuurd via het veilige 3G- of 4G-netwerk.
  • Vrienden hebben slecht bereik of zijn door hun databundel heen. Jij biedt aan om je dataverbinding tijdelijk beschikbaar te stellen voor gezamenlijk gebruik.

Bij de meeste telecomproviders is het sinds 2012 mogelijk om gebruik te maken van tethering. Je bepaalt zelf of je er gebruik van wilt maken. Je bent uiteraard wel sneller door je databundel heen.

Persoonlijke hotspot inschakelen

Persoonlijke hotspot op de iPhone.Je kunt als volgt de persoonlijke hotspot op je iPhone inschakelen:

  1. Zorg dat Wi-Fi op je iPhone is ingeschakeld, ook als er geen draadloos netwerk is.
  2. Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk of kies direct voor Persoonlijke hotspot.
  3. Blader naar beneden en tik op Persoonlijke hotspot.
  4. Zet de schakelaar bij Persoonlijke hotspot op groen.

Zodra er apparaten met jouw iPhone zijn verbonden is dat te zien aan de blauwe statusbalk. Je ziet ook hoeveel apparaten er zijn verbonden.

Sinds iOS 8 is er ook de functie Instant Hotspot. Dit zorgt ervoor dat je je mobiele dataverbinding kunt delen met je eigen apparaten, zonder dat je eerst persoonlijke hotspot hoeft in te schakelen. Je logt automatisch in op basis van je iCloud-account en hoeft dus ook geen apart wachtwoord in te voeren.

https://www.iculture.nl/tips/problemen-met-instant-hotspot-oplossen/

Wachtwoord voor je persoonlijke hotspot instellen

Standaard krijgt de persoonlijke hotspot een wachtwoord toegewezen. Personen die verbinding willen maken met jouw persoonlijke hotspot moeten dit wachtwoord invoeren. Dit voorkomt dat allerlei mensen zomaar verbinding kunnen maken. Het wachtwoord kan nogal ingewikkeld zijn, maar gelukkig kun je het wijzigen.

  1. Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk > Persoonlijke hotspot.
  2. Bij Wi-Fi-toegang kun je een makkelijker te onthouden wachtwoord instellen.

Verbinding maken met een persoonlijke hotspot

Er zijn drie manieren om verbinding te maken met de persoonlijke hotspot: Wi-Fi, Bluetooth of USB. De meeste mensen gebruiken de Wi-Fi-verbinding omdat dit het gemakkelijkst is. Bij het gebruik van Wi-Fi en USB verandert je iPhone in een draadloos modem, waar je verbinding mee kunt maken, zoals bij een gewoon Wi-Fi-netwerk. Heb je een iPhone-kabel bij de hand, dan kun je ook een verbinding maken door de iPhone op de Mac aan te sluiten.

Wil je vanaf je iPad of Mac verbinding maken met de persoonlijke hotspot, dan ga je naar de Wi-Fi-instellingen van het apparaat. Je ziet de betreffende iPhone nu in het lijstje staan:

instant hotspot mac yosemite

Ben je klaar met internetten, dan verbreek je de verbinding met de persoonlijke hotspot. Pas op dat de persoonlijke hotspot voortaan als een vertrouwde verbinding wordt gezien. Daardoor kan het voorkomen dat de Mac in de toekomst automatisch verbinding maakt, zonder dat je het merkt.

Batterijstatus en netwerkverbinding van persoonlijke hotspot bekijken

Gebruik je de persoonlijke hotspot op een eigen apparaat, dan zie je ook meteen de batterijstatus en de snelheid van de netwerkverbinding (3G of 4G). Hiervoor moet je wel op beide apparaten zijn ingelogd met hetzelfde Apple ID. Als een vriend met een ander Apple ID gebruik maakt van jouw persoonlijke hotspot, dan is deze extra informatie niet te zien.

Persoonlijke hotspot op de iPad met batterij.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2017
Categorieën Internet, Telefoonfuncties
Onderwerpen hotspot, persoonlijke hotspot, tethering