iPad leesbaarheid vergroten

Zo kies je de beste iPad voor ouderen

De iPad is ideaal voor ouderen, zoals ouders op leeftijd, opa's en oma's. In deze gids leggen we uit hoe je de beste iPad voor senioren kiest en hoe je zorgt dat ouderen het leuk vinden om een iPad te gebruiken.

De iPad is een ideale computer voor ouderen: het apparaat is intuïtief en biedt talloze mogelijkheden, om bijvoorbeeld te communiceren en spelletjes te spelen. Wil jouw opa of oma ook een iPad, dan vertellen we in deze gids waarop je moet letten bij het kiezen van een iPad voor senioren.

iPad kiezen voor ouderen

Welke iPad is voor ouderen geschikt?

Er zijn tegenwoordig heel wat actieve ouderen, die prima in staat zijn om zelf een iPad te kiezen. Zij hebben geen hulp nodig bij het aanschaffen van hun iPad en de eisen die ze stellen zullen ook nauwelijks verschillen van dertigers en veertigers. Maar heb je te maken met een opa, oma of ander ouder familielied die wel wat hulp kan gebruiken, dan vind je hieronder onze tip.

Een iPad is ideaal voor ouderen die niet met computers zijn opgegroeid. Er kan namelijk weinig misgaan tijdens het gebruik en het apparaat is zo intuïtief dat je oudere familielid in no-time bezig is met FaceTime, YouTube-video’s kijken en informatie opzoeken op internet.

iPads zijn vrij prijzig, maar als jouw opa of oma vooral standaard toepassingen wil gebruiken, ben je veel goedkoper uit:

  • Kies voor een ouder model. Een iPad Air 2 krijgt nog steeds updates en is nog prima te gebruiken voor standaard toepassingen zoals internetten en FaceTime. Kies liefst wel voor een model met retinascherm, zodat teksten op het scherm goed leesbaar zijn.
  • Kies voor een tweedehands model. Misschien hebben vrienden of familieleden nog eentje liggen, die de gratis of tegen een kleine vergoeding van de hand willen doen.
  • Kies voor een refurbished iPad. Via Apple en onze partner mResell zijn refurbished iPads verkrijgbaar, die zijn nagekeken en meestal met een 12 of 24 maanden garantie worden geleverd.

iPad voor senioren

Er zijn nog meer mogelijkheden om te besparen:

  • Is er een draadloos netwerk beschikbaar, dan ben je goedkoper uit met een model zonder 4G.
  • Moet de iPad makkelijk mee te nemen zijn, dan kun je voor een iPad mini kiezen. Deze zijn vaak iets goedkoper.

iPads zijn verkrijgbaar via de Apple Store (link) en via de bekende adressen, zoals Coolblue en de Media Markt.

Zo zorg je dat ouderen een iPad willen gebruiken

Oudere iPad spotlightDe iPad is zo intuïtief dat zelfs baby’s en kleuters weten hoe ze het scherm moeten bedienen. Dankzij het touchscreen is de iPad een natuurlijk verlengstuk van je hand. Je wijst gewoon aan wat je wilt doen, zonder dat je met een muispijltje hoeft te schuiven. De bediening kost nauwelijks kracht, wat handig kan zijn voor ouderen die niet meer zoveel kracht in hun vingers hebben.

De meeste ouderen hebben de interface van de iPad vrij snel onder de knie, ook als ze nog nooit een computer hebben gebruikt. Zeker als je de juiste apps installeert, zodat je opa of oma meteen aan de slag kan, zul je merken dat ze in korte tijd zelfstandig met de iPad kunnen werken. Wel is het handig als je de verschillende apps even uitlegt, zodat ze weten hoe het werkt.

Geschikte iPad-apps voor ouderen

Welke apps je nodig moet installeren? We willen geen stereotype voorbeelden geven, omdat elke oudere andere hobby’s en interesses heeft. Veel ouderen vinden Wordfeud leuk om te spelen. Anderen verzamelen graag spullen met de app Catawiki, boeken reizen met Vakantieveilingen of vinden het leuk om te videochatten via FaceTime.

iPad bellen met FaceTime

Vraag welke onderwerpen ze leuk vinden, of welke activiteiten ze graag met de iPad zouden willen doen. Voor vrijwel elke activiteit is wel een geschikte app te vinden, van het raadplegen van de tv-gids, tot het weerbericht opvragen of het laatste nieuws lezen. Sommige ouderen vinden het leuk om te schilderen en met de iPad kunnen ze dat doen zonder te knoeien. Zelfs George Bush doet het.

Ouderen overtuigen om de iPad te gebruiken

Jij bent ervan overtuigd dat de iPad de ideale computer is voor jouw oudere familielid, maar de persoon in kwestie is daar soms nog niet echt van overtuigd. Ouderen die niet zijn opgegroeid met computers kunnen zich wat onzeker voelen. Ze denken dat het te moeilijk is en dat er van alles mis kan gaan. Daarom is het verstandig om de iPad geen ‘computer’ te noemen en niet met ingewikkelde termen zoals 4G en Wi-Fi te strooien (tenzij ze daar prijs op stellen en nieuwsgierig zijn hoe alles werkt).

blek-game-ipadWil je een oudere ervan overtuigen dat een iPad best handig is, dan kun je het beste je eigen iPad geven, met een geopende app. Laat bijvoorbeeld zien hoe FaceTime werkt, demonstreer een spelletje en geef daarna de iPad uit handen, zodat ze zelf even kunnen spelen. Voor je het weet zitten ze te tikken en te swipen. Als je uitlegt dat je met de thuisknop altijd weer terug kunt naar het overzicht van alle apps, zijn ze minder bang dat ze ergens vastlopen. Voor je het weet wil jouw opa of oma een eigen iPad!

Uitleggen hoe de App Store werkt

Heb je uiteindelijk een iPad gekocht voor je oudere familielid, dan is het handig als je al wat mapjes maakt met geschikte apps. Maak bijvoorbeeld mapjes met apps voor tv-kijken, berichtenapps en creatieve apps. Willen ze zelf apps installeren, dan kun je het beste een eigen Apple ID aanmaken en alvast wat tegoed te storten, bijvoorbeeld een iTunes-kaart van €15.

Leg uit hoe de zoekmachine van de App Store werkt, door wat trefwoorden in te vullen, bijvoorbeeld ‘schilderen’ of ‘recepten’. Ook is het handig om uit te leggen hoe je kunt filteren op gratis apps en apps die zijn geoptimaliseerd voor iPad. Voor tips over leuke nieuwe apps kunnen ze natuurlijk terecht op iCulture!

Heb je te maken met een oudere met motorische of mentale problemen, zoals Parkinson of dementie, dan zou je ook in onze voormalige rubriek iKids kunnen kijken voor spelletjes die eenvoudig te bedienen en gemakkelijk te begrijpen zijn.

Beter contact met ouderen via FaceTime

Veel ouderen zijn dol op FaceTime, omdat het leuk is om een bekend gezicht te zien. Het haalt ouderen uit een isolement en geeft jou de mogelijkheid om te checken of alles nog goed gaat. De iPad is vanwege het grote scherm ideaal voor FaceTime: je kunt het gezicht en de gezichtsuitdrukkingen van de andere persoon goed zien. En omdat de iPad zowel aan de voor- als aan de achterkant een camera heeft, maakt het niet uit hoe ze de iPad vasthouden. Met een knop op het scherm kunnen ze makkelijk tussen de twee camera’s wisselen.

FaceTime ouderen

Videochatten met je (oudere) ouders of grootouders heeft zo z’n voordelen. Je kunt meteen zien of ze er gezond uitzien en of het wel lukt om het huis netjes opgeruimd te houden. Voor de ouderen zelf is videochatten ook leuk, omdat je ze meer kunt betrekken bij de dingen die je doet: met de camera aan de achterkant laat je zien hoe de tuin eruit ziet, hoe de badkamer is opgeknapt of hoe het op je vakantieadres eruit ziet. Zo voelen ze zich meer betrokken.

FaceTime voor ouderenHet enige wat je als gebruiker nodig hebt is Wi-Fi en een Apple ID (of e-mailadres). Je kunt een vast tijdstip afspreken om te bellen, zodat ze iets hebben om naar uit te kijken. Samen liedjes zingen, meekijken tijdens een verjaardagspartijtje of de kinderen laten vertellen wat ze op school hebben meegemaakt verkleint de afstand en zorgt dat ze zich meer betrokken voelen bij de rest van de familie.

7 redenen waarom ouderen een iPad willen hebben

Is het nog steeds niet gelukt om jouw oudere familielid te overtuigen dat een iPad erg handig is? Dan hebben we nog wel een paar goede argumenten achter de hand.

#1 Makkelijk mee te nemen
Een computer met beeldscherm staat altijd in dezelfde kamer, terwijl je een iPad overal mee naartoe kunt nemen. Het is licht van gewicht, past in een handtas en is makkelijk mee te nemen als ze een paar dagen erop uit gaan. Ouderen die veel op stap willen met de iPad kunnen het beste een iPad (mini) met mobiel internet nemen.

#2 Meer veiligheid
Met Zoek mijn Vrienden kun je in de gaten houden of je oudere familielid is aangekomen op de bridgeclub, de voetbalvereniging of op het vakantieadres. Je moet dan wel zorgen dat de iPad steeds internet heeft, door bijvoorbeeld een goedkoop mobiel datakaartje erin te stoppen. Voor ouderen die makkelijk verdwalen is het een prettig gevoel dat ze altijd contact met je kunnen opnemen, om de weg terug naar huis te vinden.

#3 Langer zelfstandig wonen
Er zijn in Nederland diverse projecten gaande om aan te tonen dat ouderen met een iPad langer zelfstandig kunnen wonen. In Den Helder is bijvoorbeeld getest met een groep van 25 ouderen, waarbij zorg op afstand werd verleend via FaceTime. Ze konden ook informatie opvragen over medicijnen. Maar waarom zou je wachten tot jouw opa of oma in aanmerking komt voor zo’n project? Je regelt het makkelijk zelf door ze een iPad cadeau te doen of een iPad voor ze te kopen.

#4 Allerlei opties voor fysieke beperkingen
Als Apple ergens goed in is, is het wel in het toegankelijk maken van de iPad voor slechtzienden, slechthorenden en mensen met een motorische beperking. Ouderen kunnen ook last krijgen van fysieke beperkingen, maar met de vele toegankelijkheidsfuncties los je dat op. Slecht gehoor? Dan zijn er tegenwoordig gehoorapparaatjes die samenwerken met iOS. Via Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid vind je alle opties.

#5 Geen leesbril nodig
Inzoomen is een eitje op de iPad. Zijn de lettertjes te klein voor de ogen van je oma of opa, dan kun je grotere letters instellen, inzoomen met twee vingers, het vergrootglas tevoorschijn halen (via de hierboven genoemde toegankelijkheidsinstellingen) of de tekst op het scherm laten uitspreken. Zo kun je zorgen dat ouderen ook gewoon de krant, literatuur en tijdschriften kunnen lezen, zonder dat ze zijn aangewezen op de boeketreeks-romans uit de Grote Letter-bibliotheek.

#6 Digitaal fotolijstje
Veel ouderen zijn dol op fotolijstjes, zodat ze het gevoel hebben dat hun kinderen en kleinkinderen altijd dichtbij zijn. Met iCloud-fotodelen zorg je ervoor dat ouderen altijd een verse stroom aan foto’s binnenkrijgen. Een dagje naar de dierentuin geweest? Ze krijgen bijna realtime het fotoverslag te zien. Op vakantie? Opa en oma genieten mee, omdat er elke dag een nieuw stapeltje foto’s op ze ligt te wachten. Als je uitlegt hoe de diashow-functie in de foto-app werkt kunnen ze er moeiteloos van meegenieten.

#7 Er kan niets misgaan
Apple controleert alle apps die in de App Store verschijnen. Er is daarom vrijwel geen kans op virussen en andere malware. Bovendien kun je met de homeknop altijd terug naar het beginscherm, als een app toch is vastgelopen. Heb je te maken met een oudere die graag dingen in de soep laat lopen, dan kun je eventueel de instellingen voor ouderlijk toezicht gebruiken (via Instellingen > Algemeen > Beperkingen) om te voorkomen dat ze bijvoorbeeld data gebruiken voor bepaalde apps, zelf apps installeren, apps verwijderen of aankopen doen vanuit apps.

Enthousiast? Lees dan hier onze iPad koopinformatie of bekijk een overzicht van alle toffe iPad tips.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2018
Categorie Devices
Onderwerpen ipad, ouderen
Device iPad