Logitech Combo Touch voor iPad Air 2020.

iPad voor studenten: dit is de beste keuze voor je studie

Welke iPad is het beste voor studenten? Waarom kun je beter wel of niet een iPad voor je studie kiezen? In deze gids geven we de beste tips voor een studenten iPad. Waar moet je op letten en welke past het beste bij jou?

iPad voor school of studie: de beste iPad voor studenten

Hoewel de meeste studenten kiezen voor een MacBook, kun je ook met een iPad tegenwoordig steeds beter uit de voeten. Zeker de nieuwste iPad-modellen bieden heel veel opties die voor studenten goed van pas komen. Het maakt daarbij niet uit of je nu voor je studie veel teksten moet lezen of aan fotobewerking moet doen: voor iedere student is er een geschikte iPad. Naar welke school je ook gaat, dit is de beste keuze voor een iPad voor studenten.Korting voor studenten
Tot en met 11 oktober kun je bij Apple gebruik maken van de Back to School-actie. Je krijgt een gratis setje AirPods bij aankoop van een in aanmerking komende Mac, MacBook of iPad. Bovendien krijg je onderwijskorting bij Apple. Lees ook ons artikel over de verschillende vormen van studentenkorting, die je bij Apple en bij andere winkelketens kunt scoren.

Onze keuze voor een iPad voor studenten: iPad Air 2020

Als student wil je eigenlijk maar één ding: een iPad die betrouwbaar is, lang mee gaat, niet al teveel weegt en krachtig genoeg is voor het nodige studiewerk. Dat is precies wat deze iPad Air 2020 biedt. Deze middenklasse iPad behoort qua prestaties tot de snelste mobiele Apple-apparaten en is zeer toekomstbestendig. Dit model combineert het beste van zowel de 11-inch iPad Pro als de vorige generatie iPad Air. De draagbaarheid blijft groot en is ook geschikt voor het fijne Smart Keyboard, het geavanceerde Magic Keyboard voor iPad (duur maar mét trackpad) en andere iPad-toetsenbordhoezen. De batterijduur van deze iPad is lekker lang, dus je hoeft er ook niet constant rekening mee te houden dat je hem op moet laden. Dat is wel zo fijn, zeker omdat je als student wel belangrijkere dingen aan je hoofd hebt.

iPad Air 2020
€668,50

iPad Air 2020

Apple

De beste middenklasse iPad voor elke student.

Naast het Smart Keyboard en Magic Keyboard zijn er ook toestenbordhoezen van Logitech beschikbaar, mét ingebouwde trackpad. Deze Logitech Combo Touch voor iPad Air 2020 maakt van je iPad een laptop, inclusief toetsen met toestenbordverlichting. De trackpad is wat aan de kleine kant, maar de prijs is voor wat je krijgt niet al te hoog. Heb je het toetsenbord niet nodig, dan haal je die er makkelijk vanaf. Lees ook onze review van de Logitech Combo Touch voor de vorige iPad Air.

Een ander voordeel is de ondersteuning voor de Apple Pencil, al moet je deze (net als de andere accessoires) er wel los bij kopen. Met de Pencil kun je razendsnel aantekeningen maken en er zijn allerlei notitie-apps die ermee samenwerken. Een must-have is onze favoriet MyScript Nebo, die ideaal is voor studenten.

De combinatie van een lange batterijduur, hoge productiviteit dankzij het Smart Keyboard en Pencil, het lichte gewicht en de meer betaalbare prijs dan de iPad Pro zorgen ervoor dat deze iPad Air 2020 voor de gemiddelde student verreweg de beste keuze is. Het heeft de beste eigenschappen van de iPad Pro, maar dan voor een veel lagere prijs.

Bekijken: iPad Air 2020 (vanaf €668,50)

Score

8.8

iPad Air 2020

iPad Air 2020

Vanaf €669

Voordelen +

  • Prachtig modern design
  • Verrassende kleurvariaties
  • Supersnelle chip
  • Touch ID-knop reageert snel
  • Veelzijdiger met usb-c

Nadelen

  • Blauwe variant lijkt wel heel erg op zilver
  • Nieuwe plek voor Touch ID soms wat onhandig
  • Prijs is €100 hoger geworden

Check de prijzen bij:

Voordeliger alternatief: iPad Air 2019

Mocht je de iPad Air 2020 toch iets te duur vinden en de instap-iPad iets te simpel, dan zou je ook nog de iPad Air uit 2019 kunnen overwegen. Dit model heeft een 10,5-inch display en heeft een thuisknop met Touch ID. Er zit een A12-chip in (net als de instap-iPad), maar heeft wel een veel beter display. Maar let op, want de voorraad is beperkt omdat dit model niet meer gemaakt wordt.

Voor de pro’s in wording: iPad Pro 2021

Start je binnenkort of doe je nu al een grafische studie, dan is de iPad Pro 2021 de betere keuze. Deze heeft de snelste en krachtigste chip en heeft geen enkel probleem met de meest grafische apps. Deze iPad is ideaal voor foto- en videobewerking, mede door het mini-LED scherm van 12,9-inch-versie en de M1-chip in beide modellen. Ook het ProMotion-scherm maakt een duidelijk verschil in het gebruik van de iPad, doordat alles een stuk vloeiender is. Vooral bij het tekenen met de Apple Pencil 2 merk je dit, waardoor alles nog nauwkeuriger gaat. Een andere doorslaggevende factor voor grafische studenten is de ondersteuning van usb-c met Thunderbolt. Hierdoor kun je de iPad makkelijker aansluiten op bijvoorbeeld een extern scherm of schijf. Ook is het eenvoudiger om andere accessoires aan te sluiten. Meer over de mogelijkheden van de usb-c aansluiting op de iPad, lees je in onze tip.

Apple heeft voor dit model ook het Magic Keyboard voor iPad, maar deze vinden we voor de gemiddelde student veel te duur. Je bent daarom beter af met het normale Smart Keyboard Folio, al mis je dan wel de ingebouwde trackpad.

iPad Pro 2021 Micro LED-scherm oogt mooier

Lees ook onze uitgebreide iPad Pro 2021 review, waarin we alle voor- en nadelen op een rijtje zetten. Je leest daar ook voor wie deze iPad Pro het beste geschikt is. Deze iPad Pro 2021 verschilt op een aantal punten in vergelijking met de iPad Pro 2020. Mocht je het 2020-model nog ergens goedkoper op de kop kunnen tikken, dan is die ook het overwegen waard.

Bekijken: iPad Pro 2021 11- en 12,9-inch (vanaf €899,-)

Check de prijzen bij:

Voordeliger alternatief: iPad Pro 2020

Als de iPad Pro 2021 toch net een stapje te duur voor je is, dan is het model van vorig jaar ook zeker nog een aanrader. Je hebt daar een snelle A12Z-chip en dubbele camera met LiDAR Scanner. Er zit geen mini-LED scherm in, maar als dat voor jou niet zo van belang is, haal je hier alsnog een goede iPad mee in huis.

Voor het lichte werk: iPad 2020

Zoek je de goedkoopste optie, dan is de iPad 2020 het overwegen waard. De iPad 2020 heeft een 10,2-inch scherm en is daardoor iets kleiner dan de iPad Air en iPad Pro. Wel loopt dit model iets achter qua prestaties, al is het ruim voldoende als je alleen maar je schoolmail wil checken, wat tekstjes wil schrijven en aantekeningen wil maken tijdens hoorcollege’s. Begin je aan de laatste fase van je studie en bezoek je vooral hoorcollege’s, dan is dit alsnog een goede keuze. Door het lichte gewicht en de lange batterijduur is het een betrouwbaar model. Het Smart Keyboard wordt door dit model ondersteund, maar er zijn ook diverse andere toetsenbordhoezen. Ook de Apple Pencil-support is fijn, maar het schrijven op deze tablet gaat door het mindere scherm wel iets minder prettig. De A12-chip is prima geschikt voor alledaags gebruik en ook foto- en videobewerking.

iPad 2020 review

Lees ook onze iPad 2020 review, waarin we de voor- en nadelen van deze iPad bespreken.

Bekijken: iPad 2020 (vanaf €388,50)

Check de prijzen bij:

Voordeliger alternatief: iPad 2019

Als je de meest voordelige iPad voor je studie zoekt, dan is de iPad 2019 ook nog het overwegen waard. Hoewel de oudere chip wel al zijn leeftijd begint te tonen, kan je met deze iPad nog vooruit als je alleen over het internet surft, wat aantekeningen wil maken en bestanden wil aanmaken. Hou er wel rekening mee dat deze iPad minder lang mee gaat wat betreft updates, omdat deze al wat ouder is. Omdat Apple hem niet meer verkoopt, kun je alleen nog terecht bij andere verkopers. De prijs is daardoor soms wel wat lager.

Apple heeft ook nog de iPad mini 2019 in het assortiment. Dit is de kleinste iPad met een 7,9-inch scherm en werkt ook met de Apple Pencil. Hoewel deze iPad mini erg krachtig is en je er jaren mee vooruit kan, vinden we deze vanwege het kleine formaat een stuk minder geschikt voor studenten. Het scherm is net te klein om complete studieboeken op te lezen en ook bij je eigen aantekeningen mis je wat meer overzicht. De iPad mini is beschikbaar vanaf €459. Bovendien komt Apple vermoedelijk in najaar 2021 nog met de nieuwe iPad mini 2021.

Meer geld besparen: refurbished voor studenten
Zijn bovenstaande modellen en prijzen voor jou net iets te duur, dan kan je ook overwegen om een refurbished iPad aan te schaffen. Dit zijn gebruikte modellen die door de aanbieders opgeknapt zijn. Er zit meestal een nieuwe batterij in en je weet zeker dat alles goed werkt. Je kan daar flink mee besparen, soms tot wel honderden euro’s. Wil je een refurbished iPad kopen, lees dan ons bijbehorende artikel.

Waarom een iPad voor studenten?

We kunnen ons voorstellen dat je twijfelt of een iPad voor je studie wel geschikt is. De afgelopen jaren heeft Apple meerdere stappen gemaakt, waardoor de iPad steeds dichterbij de laptops ligt, maar toch de veelzijdigheid van een tablet behoudt. Het grote voordeel van een iPad ten opzichte van een MacBook is dat de iPad veel lichter is. Als je het komende schooljaar van collegezaal naar collegezaal moet lopen, is het wel zo fijn als je zo min mogelijk spullen met je meesjouwt. Helemaal als je op een groot complex studeert of als je school van zichzelf erg groot is, scheelt het echt als je alleen een lichte iPad mee hoeft te nemen in plaats van een zwaardere MacBook. Ook als je veel vanuit huis werkt of colleges volgt, kan een compactere iPad handig zijn als je op je studentenkamer niet al teveel ruimte hebt.

Ook is de batterijduur van iPads over het algemeen beter. Een MacBook gaat zo’n 8 tot 10 uur mee (met uitzondering van de nieuwere M1-modelllen), terwijl dit bij een iPad vaak net een stukje langer is. Als je alleen hoorcolleges hoeft te volgen, is een iPad bovendien een stuk makkelijker dan een complete MacBook. Je haalt hem makkelijk uit je tas en klapt hem snel open op het tafeltje voor je. Met de Bestanden-app en de verschillende clouddiensten heb je altijd al je documenten bij je.

Bovendien ondersteunt de iPad multitasking op veel verschillende manieren. Sinds iPadOS 13 heeft de iPad zijn eigen besturingssysteem, waarbij functies speciaal voor de iPad ontwikkeld zijn. Je kan ook eenvoudig een muis of trackpad voor je iPad gebruiken. De iPad is een stuk veelzijdiger dan voorheen, waardoor het ook voor studenten een interessantere keuze is geworden. Je ziet dat Apple allerlei functies toevoegt waardoor je productiever met de iPad kan werken. De Bestanden-app laat je bijvoorbeeld ook externe apparaten en servers koppelen, zodat je altijd over bij komt.

Logitech Combo Touch voor iPad Air 2020.

MacBook betere keuze bij zwaardere programma’s

Heb je voor je studie specifieke programma’s nodig of moet je taken uitvoeren die op een iPad simpelweg onhandiger zijn, zoals programmeren, met grote hoeveelheden data werken en ingewikkelde verslagen maken, dan ben je als student beter af met een MacBook. Hoewel veel programma’s op de iPad werken, is lang niet alles geoptimaliseerd. Een goed voorbeeld daarvan is SPSS, een programma dat bij steeds meer opleidingen gebruikt wordt.

Ook als je veel met externe apparatuur werkt, is een MacBook een betere keuze. Door de meerdere USB-C-ingangen op de nieuwste modellen, kan je moeiteloos meerdere accessoires aansluiten. Hoewel er op de iPad ook steeds meer mogelijk is, ben je altijd beperkt tot de ene aansluiting op dit toestel. Je moet daardoor vaker met adapters werken, wat weer onhandig kan zijn als je veel onderweg bent. Ook vinden we het macOS-besturingssysteem in veel gevallen beter geschikt, omdat er qua multitasking veel meer mogelijk is. Bij de iPad kan je maximaal drie apps tegelijk gebruiken, maar op de Mac loop je niet tegen dergelijke limieten aan.

Check ook ons artikel voor de beste MacBook voor studenten.

Conclusie iPad voor studenten

De conclusie is dat de iPad Air 2020 voor verreweg de meeste studenten de beste keuze is. Je hebt het beste van twee werelden: de kracht en veelzijdigheid van de Pro en de draagbaarheid en lagere prijscategorie van standaard iPad. Met het iets grotere scherm en een toetsenbord kun je bijna alles doen. Studenten die een grafische studie doen kunnen beter kiezen voor de iPad Pro 2021, vanwege de betere processor en het grotere scherm. Hou er wel rekening mee dat je bij alle iPads beperkt bent door het besturingssysteem. Ben je voor je studie afhankelijk van bepaalde programma’s die alleen op een Mac of pc werken, dan kun je beter kiezen voor een MacBook voor je studie.

Check ook onze iPad vergelijking, waarin we de specificatie van alle modellen op een rijtje gezet hebben. Je kan dan in één oogopslag alle huidige iPads vergelijken. Weet je welke je moet kiezen, check dan in ons artikel iPad kopen de exacte prijzen en configuraties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2021
Categorie Devices
Onderwerpen ipad, studenten