iPad Air 2019 review met toetsenbord.

iPad voor studenten: dit is de beste keuze voor je studie

Welke iPad is het beste voor studenten? Waarom kun je beter wel of niet een iPad voor je studie kiezen? In deze gids geven we de beste tips voor een studenten iPad. Waar moet je op letten en welke past het beste bij jou?

iPad voor school of studie: de beste iPad voor studenten

Hoewel de meeste studenten kiezen voor een MacBook, kun je ook met een iPad tegenwoordig steeds beter uit de voeten. Zeker de nieuwste iPad-modellen bieden heel veel opties die voor studenten goed van pas komen. Het maakt daarbij niet uit of je nu voor je studie veel teksten moet lezen of aan fotobewerking moet doen: voor iedere student is er een geschikte iPad. Naar welke school je ook gaat, dit is de beste keuze voor een iPad voor studenten.

Onze keuze voor een iPad voor studenten: iPad Air 2019

Als student wil je eigenlijk maar één ding: een iPad die betrouwbaar is, lang mee gaat, niet al teveel weegt en krachtig genoeg is voor het nodige studiewerk. Dat is precies wat deze iPad Air 2019 biedt. Deze vernieuwde middenklasse iPad doet qua prestaties niet veel onder voor de iPad Pro en is zeer toekomstbestendig. Dit model combineert het beste van zowel de krachtige iPad Pro als de lichtgewicht 9,7-inch iPad. De draagbaarheid blijft groot en is ook geschikt voor het fijne Smart Keyboard. De batterijduur van deze iPad is lekker lang, dus je hoeft er ook niet constant rekening mee te houden dat je hem op moet laden. Dat is wel zo fijn, zeker omdat je als student wel belangrijkere dingen aan je hoofd hebt.

iPad Air 2019
€569

iPad Air 2019

Apple

De beste middenklasse iPad voor elke student.

Een ander voordeel is de ondersteuning voor de Apple Pencil, al moet je deze (net als het Smart Keyboard) er wel los bij kopen. Met de Pencil kun je razendsnel aantekeningen maken en er zijn allerlei notitie-apps die ermee samenwerken. Een must-have is onze favoriet MyScript Nebo, die ideaal is voor studenten.

De combinatie van een lange batterijduur, hoge productiviteit dankzij het Smart Keyboard en Pencil, het lichte gewicht en de betaalbare prijs zorgen ervoor dat deze iPad Air 2019 voor de gemiddelde student verreweg de beste keuze is.

Score

8.5

iPad Air 2019

iPad Air 2019

Vanaf €569

Voordelen +

  • Krachtige iPad die probleemloos alle apps aankan
  • Toekomstbestendig, kan nog jaren mee
  • Prima scherm
  • Werkt ook met Smart Keyboard en Apple Pencil

Nadelen

  • Heeft maar twee speakers
  • Werkt alleen met eerste generatie Apple Pencil
  • Ontwerp onveranderd gebleven

Bekijken: iPad Air 2019 (vanaf €569)

Check de prijzen bij:

Voor de pro’s in wording: iPad Pro 2018

Start je binnenkort of doe je nu al een grafische studie, dan is de iPad Pro 2018 de betere keuze. Deze heeft de snelste en krachtigste chip en heeft geen enkel probleem met de meest grafische apps. Deze iPad is ideaal voor foto- en videobewerking, mede door het grotere scherm van 11- of zelfs 12,9-inch. Ook het ProMotion-scherm maakt een duidelijk verschil in het gebruik van de iPad, doordat alles een stuk vloeiender is. Vooral bij het tekenen met de Apple Pencil 2 merk je dit, waardoor alles nog nauwkeuriger gaat. De Apple Pencil 2 heeft bovendien een extra functie, doordat je op de pen kan tikken om bijvoorbeeld te wisselen tussen een schrijftool en een gummetje (afhankelijk van de app). Een andere doorslaggevende factor voor grafische studenten is de ondersteuning van USB-C. Hierdoor kun je de iPad makkelijker aansluiten op bijvoorbeeld een extern scherm. Ook is het eenvoudiger om andere accessoires aan te sluiten. Meer over de mogelijkheden van de USB-C aansluiting op de iPad Pro, lees je in onze tip.

iPad Pro 2018 review met Smart Keyboard.

Lees ook onze uitgebreide iPad Pro 2018 review, waarin we alle voor- en nadelen op een rijtje zetten. Je leest daar ook voor wie deze iPad Pro het beste geschikt is. Let op dat Apple ook werkt aan de iPad Pro 2019, die vermoedelijk in het najaar komt. Apple focust bij dit model waarschijnlijk alleen op betere prestaties en een vernieuwde camera, dus je mist er als student niet heel veel aan.

Bekijken: iPad Pro 2018 11- en 12,9-inch (vanaf €899)

Check de prijzen bij:

Voor het lichte werk: iPad 2018

Zoek je de goedkoopste optie, dan is de iPad 2018 het overwegen waard. De iPad 2018 heeft een 9,7-inch scherm en is daardoor kleiner dan de iPad Air en iPad Pro. Ook loopt dit model iets achter qua prestaties, al is het ruim voldoende als je alleen maar je schoolmail wil checken, wat tekstjes wil schrijven en aantekeningen wil maken tijdens hoorcollege’s. Begin je aan de laatste fase van je studie en bezoek je vooral hoorcollege’s, dan is dit alsnog een goede keuze. Door het lichte gewicht en de lange batterijduur is het een betrouwbaar model. Ook de Apple Pencil-support is fijn, al vinden we het gebrek aan een Smart Keyboard wel een tegenvaller. Als je flink moet typen moet je daarom terugvallen op een Bluetooth-toetsenbord voor de iPad of je kiest een iPad-hoesje waar al een toetsenbord in zit.

iPad 2018 review: iPad op tafel met schoolbord

Lees ook onze iPad 2018 review, waarin we de voor- en nadelen van deze iPad bespreken. Hou er rekening mee dat er ook geruchten gaan over een vernieuwd model met een iets groter 10,2-inch scherm. Deze iPad 2019 komt vermoedelijk in het najaar. Heb je geen haast, dan raden we aan om daarop te wachten.

Bekijken: iPad 2018 (vanaf €359)

Check de prijzen bij:

Apple heeft ook nog de iPad mini 2019 in het assortiment. Dit is de kleinste iPad met een 7,9-inch scherm en werkt ook met de Apple Pencil. Hoewel deze iPad mini erg krachtig is en je er jaren mee vooruit kan, vinden we deze vanwege het kleine formaat een stuk minder geschikt voor studenten. Het scherm is net te klein om complete studieboeken op te lezen en ook bij je eigen aantekeningen mis je wat meer overzicht. De iPad mini is beschikbaar vanaf €459.

Meer geld besparen: refurbished voor studenten
Zijn bovenstaande modellen en prijzen voor jou net iets te duur, dan kan je ook overwegen om een refurbished iPad aan te schaffen. Dit zijn gebruikte modellen die door de aanbieders opgeknapt zijn. Er zit meestal een nieuwe batterij in en je weet zeker dat alles goed werkt. Je kan daar flink mee besparen, soms tot wel honderden euro’s. Wil je een refurbished iPad kopen, lees dan ons bijbehorende artikel.

Waarom een iPad voor studenten?

We kunnen ons voorstellen dat je twijfelt of een iPad voor je studie wel geschikt is. De afgelopen jaren heeft Apple meerdere stappen gemaakt, waardoor de iPad steeds dichterbij de laptops ligt, maar toch de veelzijdigheid van een tablet behoudt. Het grote voordeel van een iPad ten opzichte van een MacBook is dat de iPad veel lichter is. Als je van collegezaal naar collegezaal moet lopen, is het wel zo fijn als je zo min mogelijk spullen met je meesjouwt. Helemaal als je op een groot complex studeert of als je school van zichzelf erg groot is, scheelt het echt als je alleen een lichte iPad mee hoeft te nemen in plaats van een zwaardere MacBook.

Ook is de batterijduur van iPads over het algemeen een stuk beter. Een MacBook gaat zo’n 8 tot 10 uur mee, terwijl dit bij een iPad vaak net een stukje langer is. Als je alleen hoorcolleges hoeft te volgen, is een iPad bovendien een stuk makkelijker dan een complete MacBook. Je haalt hem makkelijk uit je tas en klapt hem snel open op het tafeltje voor je. Met de Bestanden-app en de verschillende clouddiensten heb je altijd al je documenten bij je.

Bovendien ondersteunt de iPad multitasking op veel verschillende manieren. In het najaar van 2019 komt bovendien iPadOS 13 beschikbaar, het eerste besturingssysteem dat volledig ontwikkeld is voor de iPad. Hiermee is de iPad een stuk veelzijdiger dan voorheen, met meer opties voor multitasking waardoor je er sneller op kan werken. Je ziet dat Apple allerlei functies toevoegt waardoor je productiever met de iPad kan werken. De Bestanden-app in iPadOS 13 laat je bijvoorbeeld ook externe apparaten en servers koppelen, zodat je altijd over bij komt.

Tekenen op de iPad

MacBook betere keuze bij zwaardere programma’s

Heb je voor je studie specifieke programma’s nodig of moet je taken uitvoeren die op een iPad simpelweg onhandiger zijn, zoals programmeren, met grote hoeveelheden data werken en ingewikkelde verslagen maken, dan ben je als student beter af met een MacBook. Hoewel veel programma’s op de iPad werken, is lang niet alles geoptimaliseerd. Een goed voorbeeld daarvan is SPSS, een programma dat bij steeds meer opleidingen gebruikt wordt.

Ook als je veel met externe apparatuur werkt, is een MacBook een betere keuze. Door de meerdere USB-C-ingangen op de nieuwste modellen, kan je moeiteloos meerdere accessoires aansluiten. Hoewel er op de iPad ook steeds meer mogelijk is, ben je altijd beperkt tot de ene aansluiting op dit toestel. Je moet daardoor vaker met adapters werken, wat weer onhandig kan zijn als je veel onderweg bent. Ook vinden we het macOS-besturingssysteem in veel gevallen beter geschikt, omdat er qua multitasking veel meer mogelijk is. Bij de iPad kan je maximaal drie apps tegelijk gebruiken, maar op de Mac loop je niet tegen dergelijke limieten aan.

Check ook ons artikel voor de beste MacBook voor studenten.

Conclusie iPad voor studenten

De conclusie is dat de iPad Air 2019 voor verreweg de meeste studenten de beste keuze is. Je hebt het beste van twee werelden: de kracht en veelzijdigheid van de Pro en de draagbaarheid en lagere prijscategorie van standaard iPad. Met het iets grotere scherm en een toetsenbord kun je bijna alles doen. Studenten die een grafische studie doen kunnen beter kiezen voor de iPad Pro 2018, vanwege de betere processor en ondersteuning voor de Pencil 2. Hou er wel rekening mee dat je bij alle iPads beperkt bent door het besturingssysteem. Ben je voor je studie afhankelijk van bepaalde programma’s die alleen op een Mac of pc werken, dan kun je beter kiezen voor een MacBook voor je studie.

Check ook onze iPad vergelijking, waarin we de specificatie van alle modellen op een rijtje gezet hebben. Je kan dan in één oogopslag alle huidige iPads vergelijken. Weet je welke je moet kiezen, check dan in ons artikel iPad kopen de exacte prijzen en configuraties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2019
Categorie Devices
Onderwerpen ipad, studenten