Originele iPad eerste generatie

Originele iPad: specificaties, functies, deals en meer

Lees alles over de originele iPad, de eerste tablet die Apple in 2010 uitbracht. Check de eerste generatie iPad functies en verbeteringen, het laatste nieuws, prijzen en alles wat je moet weten.

De Apple iPad is uitgegroeid tot de bekendste en meest geliefde tablet ter wereld. In 2010 verscheen de eerste generatie iPad en sindsdien zijn we eraan gewend geraakt om documenten erop te lezen, games te spelen en allerlei andere activiteiten erop te doen. In dit overzicht lees je alles over de originele iPad en waarom dit zo’n bijzonder apparaat was.

Zoek je een nieuwere iPad, kijk dan eens naar de verschillende iPad modellen of bekijk alle eigenschappen in onze iPad vergelijking. Weet je al wat je wilt? Dan kun je hier de iPad kopen.

Bekijk ook

Nieuwe iPad kopen? Dit zijn de beste aanbiedingen voor iPads van dit moment

Wil je een iPad kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over iPad-aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de iPad Pro, iPad Air, het standaardmodel en de iPad mini. We helpen je in dit artikel met het kopen van de iPad die voor jou het meest geschikt is.

Wat is de originele iPad 1?

Toen Steve Jobs in januari 2010 de iPad aankondigde, bleek dat achteraf gezien een van de belangrijkste keynotes uit zijn leven. Het zou de laatste keer zijn dat hij een compleet nieuwe productcategorie introduceerd. Jobs legde uit dat er ruimte was voor een nieuw apparaat, tussen de iPhone en Mac in. Maar zo’n apparaat moest wel uitblinken in typische tablet-taken. Eigenlijk begon Apple al te werken aan de iPad, voordat het idee ontstond om een iPhone te maken. Door allerlei factoren moest het project echter worden uitgesteld.

Originele iPad in het kort

Dit zijn de belangrijkste specs van de originele iPad 1:

 • Verscheen oorspronkelijk met iPhone OS 3.2.
 • Voorzien van Apple A4-chip.
 • Aangekondigd in januari 2010, verkrijgbaar in april 2010.
 • Schermresolutie 1024 x 768 pixels met pixeldichtheid 132 ppi.
 • Wel Wi-Fi en Bluetooth, geen camera.
 • In Nederland verkrijgbaar vanaf 499 euro.
 • Was verkrijgbaar met 16GB, 32GB en 64GB opslagruimte.

Originele iPad specs

De eerste generatie iPad is dikker en zwaarder dan latere modellen, maar in de loop der jaren is het schermformaat steeds hetzelfde geven: 9,7-inch (24,6 centimeter). Dit model had een verbazingwekkend lage pixeldichtheid van 132 ppi, waardoor je alle individuele pixels goed kon zien. Retina-schermen waren destijds nog niet uitgevonden. Met een gewicht van 700 gram was deze eerste iPad wat lastiger mee te nemen. Aanvankelijk waren gebruikers nog zoeken naar toepassingsmogelijkheden, waarbij vooral werd gesproken over films kijken, games spelen, boeken en tijdschriften lezen. De Nederlandse kranten- en tijdschriftenwereld omarmde de originele iPad als hét tovermiddel om de afnemende lezersaantallen in te dammen.

Op het eerste model kon je nog niet meerdere apps tegelijk gebruiken. Pas bij de release van iOS 4.2 werd het mogelijk om te multitasken. Steve Jobs weigerde om Adobe Flash te ondersteunen en schreef er zelfs een open brief over, om duidelijk te maken waarom. Daardoor waren sommige websites niet goed te bekijken in de Safari-browser op de iPad. Tegenwoordig is dat geen probleem meer omdat veel websites zijn overgestapt over het modernere HTML5.

De originele iPad had codenaam K48 en modelnummer iPad1,1. Met Wi-Fi en Bluetooth 2.1 waren de draadloze mogelijkheden nog beperkt. Er was al een model met mobiel internet, maar dit werkte alleen via het 3G-netwerk. Binnenin zat de eerste eigen Apple-processor A4, met een 800MHz ARM Cortex A8 CPU en een PowerVR SGX535 grafische processor. Met slechts 256MB werkgeheugen was dit eerste model nog niet erg vooruit te branden. Wel was de batterijduur destijds al zoals we gewend zijn: 10 uur.

De iPad beschikte over een lichtsensor waarmee de helderheid van het scherm automatisch werd aangepast. Ook zat er een versnellingsmeter in om de richting te kunnen bepalen. Een digitaal kompas legt de rotatie en richting vast, waardoor je de tablet kunt kantelen om bijvoorbeeld een spelletje te spelen. In de 3G-modellen zat ook al GPS voor locatiebepaling.

Originele iPad releasedatum

De iPad verscheen als eerste in de Verenigde Staten: op 3 april 2010 konden de eerste kopers de tablet in ontvangst nemen. Grotere landen zoals Frankrijk, Duitsland en Japan kwamen op 28 mei 2010 aan de beurt. In Nederland en België moesten we wachten tot 23 juli 2010. De eerste iPad werd enthousiast ontvangen, ook in ons land. Reviewers prezen het vernieuwende karakter en het gebruiksgemak van de tablet en er werd verwacht dat de iPad een revolutie in de mediawereld zou veroorzaken.

Originele iPad eerste generatie

Originele iPad prijzen en uitvoeringen

De eerste iPad was vanaf 499 euro verkrijgbaar in Nederland. Voor het model met 3G-functie betaalde je zo’n 100 euro extra en ook voor meer opslag moest je de portemonnee trekken. Je kon kiezen uit 16GB, 32GB of 64GB maar wat kleuren betreft was er verder geen keuze: alle modellen hadden een zwart front en een zilverkleurige aluminium achterkant.

Voordat de iPad verscheen gingen er geruchten dat het apparaat $1000 of meer zou kosten, iets wat destijds nog heel geloofwaardig leek. Bij de aankondiging bleek Apple voor een instapprijs van $499 te hebben gekozen en er ging een zucht van verlichting door de zaal.

Zoek je een nieuwe iPad, dan komt deze eerste generatie uiteraard niet meer in aanmerking omdat ‘ie al meer dan tien jaar oud is. Je kunt beter een nieuwere iPad kopen – er is keuze genoeg uit allerlei modellen dus ook voor jou zit er wel een passende iPad bij.

Originele iPad kopen of niet?
De originele iPad is tegenwoordig vooral een museumstuk en niet meer geschikt voor dagelijks gebruik. Het apparaat is te traag geworden en er verschijnen geen updates meer. Je zou de oorspronkelijke iPad nog kunnen kopen als verzamelaarsobject, maar we raden af om deze iPad tweedehands te kopen om daadwerkelijk te gaan gebruiken. Je kunt deze verouderde iPad nog wel gebruiken als digitaal fotolijstje, maar voor internetten is het eigenlijk te traag.

Je kunt nog wel iOS 5.1.1 installeren, maar sindsdien zijn er geen updates meer verschenen. Je mist daardoor heel veel mogelijkheden.

Steve Jobs mt eerste generatie iPad

Originele iPad review

In ons originele iPad review lees je over onze ervaringen met deze allereerste Apple-tablet.

Dit waren onze belangrijkste punten uit de conclusie:

Het is lastig om in te schatten hoe revolutionair de iPad is. Is het de start van een compleet nieuwe productcategorie? Of is de iPad hetzelfde lot beschoren als de netbooks, die nog steeds goed verkocht worden maar waar niemand meer echt van opkijkt?

Apple heeft met de iPad veel goede keuzes gemaakt. Natuurlijk is er kritiek dat de iPad niet op alle fronten de ‘supercomputer’ is geworden die veel mensen hadden gehoopt. Maar voor de toepassingen die Apple voor ogen heeft (boeken lezen, multimedia, spelletjes) is de iPad van alle gemakken voorzien en eenvoudig in gebruik. Dit is een apparaat voor ‘er tussenin’, voor een brede doelgroep.

Originele iPad video en aankondiging

De aankondiging van de originele iPad door Steve Jobs was een historisch moment: Apple startte hiermee een nieuwe revolutie.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Een jaar later zou hij nog wel de iPad 2 aankondigen, zijn aller-allerlaatste moment op het podium.

Originele iPad voordelen

 • Uniek apparaat in de geschiedenis van Apple.
 • Definitieve doorbraak van tablets, ook bij andere merken.

Originele iPad nadelen

 • Eerste versie van de iPad, de opvolger had veel beter specs.
 • Zwaarste 9,7-inch iPad tot nu toe.
 • Geen update naar iOS 6 en verder mogelijk.
 • Niet meer geschikt voor dagelijks gebruik.

Zoek je een nieuwere iPad, kijk dan eens naar de verschillende iPad modellen of bekijk alle eigenschappen in onze iPad vergelijking. Weet je al wat je wilt? Dan kun je hier de iPad kopen.

Bekijk ook

Nieuwe iPad kopen? Dit zijn de beste aanbiedingen voor iPads van dit moment

Wil je een iPad kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over iPad-aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de iPad Pro, iPad Air, het standaardmodel en de iPad mini. We helpen je in dit artikel met het kopen van de iPad die voor jou het meest geschikt is.