iPad line-up najaar 2020.

iPad handleiding: de gebruiksaanwijzing voor jouw iPad bekijken en downloaden

Ben je op zoek naar de handleiding van de iPad? Apple levert standaard geen iPad-handleiding in de doos, maar je kunt deze wel online vinden of ons stappenplan voor het instellen van je iPad volgen. Hier lees je er alles over.

Prijs vanaf €389,-

Voor de handleiding van de iPad zul je tevergeefs zoeken in de doos. Apple levert namelijk standaard geen iPad-handleiding mee, maar je kunt deze wel online vinden of als digitaal boek downloaden. De iPad-handleiding van Apple beschrijft alle basishandelingen zoals het in gebruik nemen van de iPad en de vele functies. We bespreken hieronder twee onderwerpen: de iPad-handleiding zelf en het in gebruik nemen van je iPad:

iPad-handleiding downloaden

Heb je een iPad maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Op iCulture vind je heel veel iPad-tips, ook voor nieuwe gebruikers. Maar als je voor het eerst een iPad in handen hebt, kunnen sommige dingen nog niet helemaal duidelijk zijn. Hoe zet je de iPad aan, hoe installeer je apps, waar regel je de privacy-instellingen? In zo’n geval kan de gebruiksaanwijzing van de iPad van pas komen. Apple heeft een iPad-gebruikershandleiding online staan, waar je gemakkelijk doorheen kunt klikken. De handleiding is geoptimaliseerd voor elk apparaat, dus je kunt ook op je iPhone lezen, terwijl je ondertussen op de iPad alle mogelijkheden ontdekt.

Er zijn geen handleidingen voor de specifieke apparaten zoals iPad mini, maar je neemt de handleiding die bij jouw versie van iOS of iPadOS past.

Hier zie je welke je nodig hebt:

De handleidingen zijn te vinden op deze pagina bij Apple.

Zoek je een iPhone-handleiding? Dan hebben een apart artikel over de iPhone-gebruiksaanwijzing:

Handleiding iPad downloaden als boek

Wil je de iPad-handleiding meenemen als digitaal boek op je iPad? Dan is het ook mogelijk om deze in Apple’s Book Store te downloaden. Dit doe je door de Boeken-app te starten en te zoeken naar ‘gebruikershandleiding’. Vaak zijn er meerdere varianten, afgestemd op de iOS-versie die jij hebt geïnstalleerd. Heb je een specifieke versie van iOS, zoek dan naar ‘gebruikershandleiding’ in combinatie met het iOS-versienummer en jouw modelnummer. Hieronder zie je een voorbeeld:

iPad voor beginners: iPad in gebruik nemen

Als je voor het eerst een iPad hebt gekocht (of gekregen) vraag je je misschien af hoe je het apparaat het beste in gebruik kunt nemen. Wat moet je doen, welke apps heb je nodig? We geven op deze pagina allerlei tips waar je als nieuwe gebruiker iets aan hebt.

We bespreken hieronder de volgende onderwerpen:

iPad handleiding

iPad uitpakken

Als je de verpakking openmaakt en het folie van de iPad hebt gehaald druk je een paar seconden op de aan/uitknop (bovenop het apparaat). De iPad zal nu inschakelen en je langs een aantal stappen leiden, onder andere:

  1. Standaardtaal instellen (Nederlands, Engels of een van de vele andere talen).
  2. Aanmelden bij iCloud.
  3. Aangeven of apps je locatiegegevens mogen gebruiken.
  4. iPad verbinden met een Wi-Fi-netwerk.
  5. Eventueel een backup van een eerdere iPad terugzetten.

Je krijgt aanwijzingen op het scherm om deze stappen te doorlopen.

De iPad gaat automatisch in slaapstand als je het apparaat een paar minuten niet gebruikt. Je kunt deze tijdsduur aanpassen via de Instellingen-app. Deze app is te herkennen aan het grijze icoontje met tandrad.

De iPad is standaard al voorzien van een aantal apps, die je meteen kunt gebruiken.

iPad opladen

De iPad gaat meerdere dagen mee op een batterij. Je zult minimaal eenmaal per week even moeten opladen, afhankelijk van de vraag hoe intensief je de tablet gebruikt. Je kunt de batterij op twee manieren opladen:

  • Via een USB-poort van de computer, met de meegeleverde USB-kabel. Let op dat je een USB-poort gebruikt die voldoende stroom levert (‘high power’). USB-poorten die in een beeldscherm of toetsenbord zijn verwerkt leveren vaak te weinig stroom, daardoor het opladen erg lang duurt.
  • Via het stopcontact, dankzij de meegeleverde stroomadapter in combinatie met de USB-kabel. Dit is veruit de snelste manier. Je kunt ook de iPad snelladen als je beschikt over een speciale USB-C-adapter met kabeltje.

Bij de meeste iPads levert Apple een 10 Watt- of 12 Watt-oplader mee. Je kunt ook een gewone iPhone-oplader van 5 Watt gebruiken, maar bij de iPads met een wat grotere batterij kan het opladen dan erg lang duren. Wil je de iPad ‘s nachts tijdens het slapen opladen, dan hoeft dat natuurlijk geen probleem te zijn.

iPad Pro opladen

Rechtsboven in het scherm zie je of de batterij wordt opgeladen: een bliksemflits geeft aan dat het laden in volle gang is, een stekkersymbool geeft aan dat de batterij vol is. De iPad toont naast het batterij-icoon ook het percentage batterijspanning (0-100%).

Mocht je batterij erg leeg raken, dan verschijnt er bij 20% en 10% een melding in beeld. Er zit op de iPad geen energiebesparingsmodus, zoals op de iPhone.

Krijg je een melding ‘Opladen wordt niet ondersteund met dit accessoire’ dan kan dit ermee te maken hebben dat je een goedkope lader van slechte kwaliteit gebruikt. Het is beter om de officiële meegeleverde oplader te gebruiken.

Het kan ook voorkomen dat de iPad bij zonnig weer te heet wordt. Er verschijnt dan een melding in beeld dat de iPad eerst moet afkoelen. Na een paar minuten kun je de iPad weer gebruiken.

iPad met iCloud en iTunes

iCloud is Apple’s online dienst voor het opslaan van allerlei data. Je gebruikt het om back-ups te maken, je iPad te zoeken als deze is kwijtgeraakt en om data tussen je apparaten uit te wisselen (oftewel: te synchroniseren). De meeste diensten van iCloud zijn gratis en werken automatisch op de achtergrond. Als je voor de eerste keer je iPad in gebruik neemt, zal Apple vanzelf vragen om bij iCloud in te loggen. Heb je nog geen Apple ID, dan heb je bij het in gebruik nemen van je iPad meteen een Apple ID aanmaken. Je krijgt van Apple 5GB gratis opslag voor backups, foto’s, documenten en andere persoonlijke data. Wil je meer opslag, dan kun je een grotere bundel nemen.

Als je apps wilt installeren heb je daarvoor ook een Apple ID nodig. Dit kan hetzelfde Apple ID zijn dat je ook voor iCloud gebruikt, maar het mag ook een ander account zijn.

Je kunt voor backups en het synchroniseren van data ook iTunes op de desktop gebruiken. In dat geval kost het je geen iCloud-opslagruimte. De backups staan dan alleen lokaal, dus als je computer gestolen wordt of kapot gaat ben je alle backups kwijt. Vandaar dat de meeste mensen kiezen voor synchroniseren via iCloud.

Apps installeren op de iPad

Via de App Store op de iPad kun je allerlei apps installeren. In de app kun je aangeven of je alleen apps wilt zien die geoptimaliseerd zijn voor de iPad. Soms zijn ze te herkennen aan de tekst ‘HD’ achter de naam. Er zijn ook universele apps die zijn aangepast voor beide apparaten, iPhone én iPad. Overigens kun je ook iPhone-apps installeren op je iPad, maar ze gebruiken dan maar een klein deel van het scherm. Eventueel kun je de app oprekken tot schermvullend formaat met de knop ‘2x’. Het ziet er alleen niet zo mooi uit.

Zoek je goede en leuke apps? Bekijk dan eens de winnaars van de iCulture Awards, een lijst met de beste apps van afgelopen jaar, gekozen door de iCulture-redactie.

Accessoires voor de iPad

Je kunt de iPad uitbreiden met allerlei accessoires, zoals een:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!