iPad Pro splitscreen weergave

Hoeveel opslagruimte nodig op de iPad: 32GB, 64GB, 128GB, 256GB of 512GB?

Wil je een iPad, maar twijfel je nog over de hoeveelheid opslagcapaciteit? Deze gids helpt je bij de keuze tussen 32GB, 64GB, 128GB, 256GB of zelfs 512GB, afhankelijk van het model.

iPad Pro splitscreen weergave

Ben je van plan om een iPad te kopen, dan is de opslagcapaciteit één van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen. Omdat je de opslagcapaciteit later niet kunt uitbreiden, zul je meteen de juiste keuze moeten maken. Welke hoeveelheid iPad-opslag pas bij jou: 32GB, 64GB, 128GB, 256GB of 512GB? In deze gids maken we je de keuze gemakkelijker.

De iPad mini, iPad Air en iPad Pro.

Welke opslagcapaciteit iPad kiezen

De opslagcapaciteit van de iPad verschilt per model. De opslagcapaciteit loopt van 16GB tot maar liefst 256GB, met daartussen de opties 32GB, 64GB en 128GB. Elke hogere stap qua opslag betekent een prijsverhoging tussen de €50 en €180, afhankelijk van het model. Op dit moment zijn de volgende opslagcapaciteiten voor de iPad-modellen verkrijgbaar:

 • iPad mini 4: 128GB
 • iPad: 32GB en 128GB
 • iPad Pro: 64GB, 256GB en 512GB

Twijfel je nog over welk model iPad je precies moet kiezen? In onze keuzehulp iPad vergelijken helpen we je een eind op weg bij het kiezen van de juiste iPad. Het grootste verschil tussen de verschillende iPad-modellen zit hem vooral in de grootte van het scherm en het apparaat zelf, maar er zijn aan de binnenkant nog enkele verschillen die je in het artikel allemaal terugvindt.

Voor het kiezen van de opslagruimte voor de iPhone hebben we een vergelijkbare gids beschikbaar, maar omdat een iPad voor andere toepassingen heeft, kan de keuze voor de hoeveelheid opslag anders liggen. Let er bij het kopen ook op dat de hoeveelheid vrij beschikbare opslag lager ligt dan dan het getal dat op het doosje staat. Wil je een 16GB iPad kopen, dan hou je ongeveer 13GB over om vrij te gebruiken.

Prijs van cloudopslag

Heel veel gegevens voor je iPad kun je ook via cloudopslag opslaan. Apple geeft iedereen 5GB aan vrije opslag voor iCloud, maar dit is eenvoudig zelf uit te breiden. Ook kun je heel veel gegevens via iCloud streamen, zonder dat dit ten koste gaat van je 5GB aan vrije iCloud-opslag. Heb je bijvoorbeeld een Apple Music-abonnement, dan is het niet nodig om al je muziek lokaal op je iPad op te slaan, helemaal niet als je deze toch altijd in huis gebruikt en altijd met Wi-Fi verbonden bent. Voor een klein bedrag per maand kun je de hoeveelheid iCloud-opslag eenvoudig verhogen, waardoor je kunt besparen op de hoeveelheid lokale opslag op je iPad. Op dit moment is de verdeling van iCloud-opslag als volgt:

 • 50GB: €0,99 per maand
 • 200GB: €2,99 per maand
 • 2TB: €9,99 per maand

Hoeveel iPad opslagruimte?

Om de keuze voor de hoeveelheid opslag makkelijker te maken, maken we onderscheid tussen de iPad en iPad mini 4 enerzijds en de iPad Pro anderzijds.

iPad Pro opslagruimte kiezen

Kies 64GB als je…

 • Je het basismodel van de iPad Pro wil. 64GB is veruit het goedkoopste model en scheelt €100 met het daaropvolgende model.
 • Veel via iCloud doet, zoals foto’s en documenten opslaan.
 • Een abonnement hebt op streamingdiensten voor media, zoals Apple Music, Spotify of Netflix. Hierdoor hoef je minder lokaal op te slaan.

Kies 256GB of 512GB als je…

 • Geld genoeg hebt. Wil je echt het beste van het beste? Kies dan de 512GB iPad Pro. Met dit model haal je de allerbeste, allersnelste en allergrootste iPad in huis.
 • Professioneel wil gaan werken. De iPad Pro heeft niet voor niets deze naam gekregen. Ben je een grafisch vormgever of tekenaar, dan wil je zoveel mogelijk bestanden direct bij de hand hebben. Met 256GB kun je heel erg veel bestanden kwijt, maar met 512GB nog veel meer foto’s, filmprojecten, documenten en meer.
 • De iPad Pro op plekken gebruikt zonder internet. Je wil dan zoveel mogelijk zaken lokaal opgeslagen hebben, helemaal als je met veel grote bestanden en projecten werkt.

iPad en iPad mini 4 opslagruimte kiezen

Kies 32GB als je…

 • Weinig apps wil gaan installeren en de basisdingen wil doen, zoals e-mailen, berichten sturen, internetten en FaceTimen.
 • Al een iPhone hebt met een grote opslagcapaciteit.
 • Veel via iCloud doet, zoals foto’s en documenten opslaan.
 • Een abonnement hebt op streamingdiensten voor media, zoals Apple Music, Spotify of Netflix. Hierdoor hoef je minder lokaal op te slaan.
 • Je iPad voornamelijk op plekken gebruikt waar Wi-Fi is of een iPad met een flinke mobiele databundel hebt.

Kies 128GB als je…

 • De iPad mini 4 wil. Dit model is alleen nog beschikbaar in 128GB, waardoor de keuze makkelijk is.
 • Geld genoeg hebt. Heb je een flinke duit geld beschikbaar en wil je niet tegen limieten aan lopen, ga dan voor de 128GB-versie.
 • Lang met je iPad wil doen. Ben je van plan je iPad jarenlang te gaan gebruiken en hem niet na één of twee jaar wil inruilen voor een nieuwer model, dan is 128GB een juiste keuze.
 • Een hekel hebt aan opruimen. Ben je te lui om apps die je toch niet meer gebruikt te verwijderen? Heb je geen zin om foto’s uit te zoeken? Met de 128GB hoef je daar zelden over na te denken.

Bekijk onze volledige gids iPad kopen voor meer iPad koopinformatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2018
Categorie Devices
Onderwerpen ipad, opslagcapaciteit, opslagruimte