iPad Pro splitscreen weergave

Hoeveel iPad-opslag nodig: kies de opslagruimte die bij jou past!

32GB, 64GB, 128GB, 256GB, 512GB of 1TB

Wil je een iPad, maar twijfel je nog over de hoeveelheid opslagcapaciteit? Deze gids helpt je bij de keuze tussen 32GB, 64GB, 128GB, 256GB, 512GB of zelfs 1TB, afhankelijk van het model. We leggen uit welke capaciteiten er verkrijgbaar zijn en welke het best bij jouw situatie past.

iPad-opslag kiezen

Ben je van plan om een iPad te kopen, dan is de opslagcapaciteit een belangrijke overweging. Omdat je de opslagcapaciteit later niet kunt uitbreiden, zul je meteen de juiste keuze moeten maken. Welke hoeveelheid iPad-opslag past bij jou: 32GB, 64GB, 128GB, 256GB, 512GB of misschien zelfs 1TB? In deze gids maken we de keuze gemakkelijker voor je.

Welke opslagcapaciteit iPad kiezen per model

De opslagcapaciteit verschilt per iPad-model. De eerste modellen werden geleverd met 16GB of 32GB, maar tegenwoordig komen de opslagcapaciteiten 64GB, 128GB en 256GB het meest voor. Mensen die erg veel opslag nodig hebben kunnen zelfs kiezen voor 512GB of 1TB. Elke hogere stap qua opslag betekent uiteraard ook een iets hogere prijs.

Op dit moment zijn de volgende opslagcapaciteiten voor de iPad-modellen verkrijgbaar:

Alles over de iPad-prijzen per model lees je in onderstaand overzicht.


Twijfel je nog over welk model iPad je precies moet kiezen? In onze keuzehulp iPad vergelijken helpen we je een eind op weg bij het kiezen van de juiste iPad. Het grootste verschil tussen de verschillende iPad-modellen zit hem vooral in de grootte van het scherm en het apparaat zelf, maar er zijn aan de binnenkant nog enkele verschillen die je in het artikel allemaal terugvindt.

iTunes U op iPad

Hoeveel iPad opslagruimte nodig?

Omdat je de opslag niet kunt uitbreiden is het belangrijk de juiste capaciteit te kiezen. Let op dat de hoeveelheid beschikbare opslag lager ligt dan wat er officieel op de verpakking staat staat. Kies je bijvoorbeeld een 64GB iPad, dan heb je iets minder dan 60GB beschikbaar om vrij te gebruiken. De rest wordt in beslag genomen door systeembestanden en het besturingssysteem.

Kies een iPad met 32GB of 64GB als je…

 • Weinig apps wil gaan installeren en de basisdingen wil doen, zoals e-mailen, berichten sturen, internetten en FaceTimen.
 • Al een iPhone hebt met een grote opslagcapaciteit.
 • Veel via iCloud doet, zoals foto’s en documenten opslaan.
 • Een abonnement hebt op streamingdiensten voor media, zoals Apple Music, Spotify of Netflix. Hierdoor hoef je minder lokaal op te slaan.
 • Je iPad voornamelijk op plekken gebruikt waar Wi-Fi is of als je een flinke mobiele databundel hebt.

Kies een iPad met 128GB of 256GB als je…

 • De beste afweging wilt tussen prijs en opslag.
 • Lang met je iPad wilt doen. Met 128GB of 256GB kun je ook de komende jaren nog vooruit, zonder in de knel te komen qua opslag.
 • Je iPad wilt gebruiken voor creatieve toepassingen zoals tekenen, schilderen en fotograferen.
 • Een hekel hebt aan opruimen. Ben je te lui om apps die je toch niet meer gebruikt te verwijderen? Heb je geen zin om foto’s uit te zoeken? Met deze twee capaciteiten hoef je daar zelden over na te denken.

Kies een iPad met 512GB of 1TB als je…

 • Als prijs geen rol speelt en je altijd het topmodel koopt, ongezien wat de capaciteit ervan is.
 • Professioneel fotograaf bent en de iPad nodig hebt om op locatie alvast een selectie te maken van je foto’s.
 • Je iPad wilt gebruiken voor professionele videobewerking, al dan niet op locatie.
 • Ook voor grafisch vormgevers, architecten en mensen die met grote 3D-modellen te maken hebben kan het nuttig zijn om alle tekeningen lokaal mee te nemen, zodat je onderweg geen 10GB hoeft te downloaden.

iPad Air 2019 en iPad mini 2019

Alternatief: meer cloudopslag
Veel mensen kijken vooral naar de iPads met een gemiddelde hoeveelheid opslag, maar dat betekent vaak wel dat je zo’n honderd euro of meer extra kwijt bent. Soms kan het zin hebben om eens te kijken of je misschien de hoeveelheid iCloud-opslag kunt uitbreiden, zodat je minder lokaal op je tablet hoeft mee te nemen. Standaard krijg je bij Apple 5GB online opslag, maar dat is eigenlijk te weinig. Voor nog geen euro per maand kun je dit uitbreiden naar 50GB. Door zoveel mogelijk foto’s en bestanden op iCloud op te slaan heb je misschien die duurdere iPad niet nodig. Elke maand €0,99 uitgeven tikt op de lange termijn ook aan, maar het is altijd minder dan wat je voor een iPad met meer opslagcapaciteit moet betalen.

 • 50GB: €0,99 per maand
 • 200GB: €2,99 per maand
 • 2TB: €9,99 per maand

Bekijk onze volledige gids iPad kopen voor meer iPad koopinformatie, prijzen, modellen en meer.

Ook bij een iPhone is de juiste opslag kiezen erg belangrijk. In onderstaande gids lees je meer!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2020
Categorie Devices
Onderwerpen ipad, opslagcapaciteit, opslagruimte