TV-hoek slimmer maken

Maak je tv-kamer of televisiehoek slimmer met deze accessoires

Tijdens de wintermaanden brengen we wat meer tijd door rondom de televisie. Welke smart home-accessoires komen dan van pas? Wij hebben een paar suggesties op een rijtje gezet, waardoor je nog prettiger tv-kijkt.

Slimme tv-kamer: maak alles rondom je televisie slim

Overal in huis kun je smart home-producten gebruiken, ook rondom de televisie. We hebben een aantal smart home-producten voor je verzameld, waarmee je je tv-hoek een upgrade geeft, met beter geluid, betere verlichting en meer. Zo maak creëer je je eigen slimme tv-kamer.

HomeKit-televisie

Een HomeKit-televisie hoeft natuurlijk niet, maar wil je het liefst alles met HomeKit bedienen dan is het tegenwoordig ook mogelijk om televisies met HomeKit-ondersteuning aan te schaffen.

LG televisie met HomeKit en AirPlay 2.

LG is momenteel nog de enige televisiefabrikant waar HomeKit-ondersteuning voor beschikbaar is. Je kan kiezen uit de OLED-serie of de NanoCell SM9X. Deze zijn sinds de zomer voorzien van HomeKit. De prijzen variëren van €949 tot meer dan €2000, afhankelijk van het formaat.

Heeft jouw televisie geen HomeKit, dan kun je deze natuurlijk ook aansluiten op een slimme stekker. Je kan dan alsnog je tv in- en uitschakelen met Siri, hoewel dat natuurlijk verre van ideaal is. Een overzicht met slimme stekkers met HomeKit vind je in ons artikel.

Beter geluid op je tv

De speakers van je tv geven misschien wel redelijk geluid, maar wil je het geluid flink upgraden met een surround systeem, dan kan dat bijvoorbeeld met een AirPlay 2-geschikt systeem zoals Sonos. Voor een surround systeem op basis van Sonos heb je het volgende nodig:

  1. Soundbar: Sonos Playbar, Playbase of Beam
  2. Surroundspeakers: Sonos One (2 tot 4 stuks) of soortgelijk
  3. Diepe tonen: Sonos Sub (optioneel)

Sonos multiroomsysteem kopen

#1 Soundbar

De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een Sonos Beam, maar je kunt ook de duurdere PLaybase of Playbar nemen, die een nóg beter geluid bieden.

#2 Surroundspeakers

De volgende speakers zijn geschikt om in een Sonos surround systeem te gebruiken:

  • Sonos One
  • One SL
  • Play:1
  • Play:3
  • Play:5 (2e generatie)
  • IKEA Symfonisk

Je zou ook speakers van derden kunnen gebruiken, die je met een Sonos Amp of Sonos Connect:Amp aansluit. De microfoons worden uitgeschakeld op de Sonos One als je ze als surround speakers gebruikt in combinatie met een Sonos Beam. Je kunt daarom wat geld besparen door de Sonos One SL (zonder microfoon) te kiezen. Deze zijn ongeveer tien euro goedkoper.

Sonos Sub kopen

#3 Sonos Sub

De Sub verbetert de diepe tonen bij explosies en andere zware geluiden. Je kunt deze koppelen met je Beam, Playbar of Playbase en verbetert hiermee de lagere frequenties. Je kunt de Sub neerzetten op een manier die jij wil, ook op z’n kant of plat onder de zitbank.

Verlichting rondom je tv

Je hebt verschillende mogelijkheden om de verlichting rondom je tv te verbeteren. Bij een Ambilight-tv zit er al meteen verlichting ingebouwd, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Zo kun je met een slimme knop zoals de Hue Tap zorgen dat er een gezellige scene wordt ingeschakeld zodra jij films wilt kijken.
Voor de verlichting zelf zijn er meerdere mogelijkheden. Dit raden wij aan:

Philips Hue Signe lampen

Je hoeft natuurlijk niet voor Philips Hue te kiezen, maar kunt in onze gids voor slimme verlichting nog veel meer aanbieders vinden die lampen maken. Het assortiment van Philips Hue is echter zeer uitgebreid en bevat allerlei producten die goed in je tv-kamer passen.

Dit is je boodschappenlijstje:

Philips Hue Lightstrip

Philips Hue Play

Philips Hue Signe lampen

Philips Hue Play HDMI Sync Box gaming

Apple TV voor apps en meer
Bij een slimme tv-kamer horen ook apps. Hoewel de meeste tv’s tegenwoordig ook vol zitten met apps en andere slimme functies, is een Apple TV toch van toegevoegde waarde. Zo vinden wij de interface en de werking van apps prettiger op de Apple TV dan op de systemen van smart-tv’s. Bovendien vind je hier ook apps die niet op alle televisies beschikbaar zijn, zoals Disney+, Apple Music en Spotify. Een ander voordeel is dat je meteen AirPlay kan gebruiken en dat je je foto’s kan bekijken op het grote scherm.

tvOS 13 functies.

Bovendien heb je een Apple TV (of HomePod of iPad) nodig om je HomeKit-apparaten op afstand te bedienen. Je Apple TV is namelijk een HomeKit-hub. Dit heb je niet alleen nodig voor bediening op afstand, maar ook voor automatiseringen. Als je alles rondom je televisie slim wil maken en automatiseren met HomeKit, is de Apple TV verreweg de goedkoopste oplossing. En ook handig: je kan Siri op de Apple TV gebruiken om je HomeKit-apparaten te bedienen. Je zet daarmee bijvoorbeeld het licht aan of uit.

Je kan kiezen uit de Apple TV HD en Apple TV 4K. Laatstgenoemde biedt niet alleen ondersteuning voor 4K-resolutie, maar ook HDR10, Dolby Vision en Dolby Atmos. Bovendien is de chip beter, waardoor games van bijvoorbeeld Apple Arcade soepeler draaien. Bekijk meer verschillen tussen de Apple TV’s in ons overzicht.

Stekkerdoos voor al je andere apparaten
Rondom je televisie heb je natuurlijk nog veel meer apparaten staan: je televisiekastje met al je zenders, een spelcomputer, misschien nog een Blu-Ray-speler of andere apparaten die in de buurt van je televisie staan. Ook deze spullen kun je deel uit laten maken van je slimme tv-kamer. Veel mensen hebben een stekkerdoos achter de tv liggen, dus je kan hier net zo goed meteen een slimme variant van maken. Zo kan je in één klap alles rondom je televisie in- of uitschakelen of individueel bedienen. Een voorbeeld van zo’n slimme stekkerdoos is de Eve Energy Strip. Ook Koogeek heeft een slimme stekkerdoos met HomeKit (ongeveer €40 via AliExpress).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit.

Smart Home