Sonos Arc

Review: Sonos Arc, een high-end televisie soundbar met Dolby Atmos

Sonos brengt binnenkort de Sonos Arc op de markt, een high-end soundbar voor de televisie. Wij hebben de Sonos Arc getest en in deze review lees je over onze ervaringen.

Sonos Arc Review

Begin mei vertelden we je over de nieuwe Sonos Arc, een premium soundbar voor de televisie. Daarmee krijg je bioscoopgeluid, als je aan de voorwaarden voldoet voor Dolby Atmos. De Sonos Arc is de opvolger van de Sonos Playbar, die ondertussen wel aan vervanging toe was. Je kunt kiezen uit mat zwart en wit en je kunt nu al een pre-order plaatsen bij diverse winkeliers in Nederland en België. Hij kost €899 en wordt vanaf 10 juni geleverd.

We zijn geen audiowebsite dus we hebben er voor gekozen om geen uitgebreide luisteranalyse van specifieke muzieknummers te gaan beschrijven. Voor een meer audiogerichte review kun je terecht bij WhatHiFi.

Review en foto’s: Gonny van der Zwaag (@gonny), productfoto’s: Sonos. De Sonos Arc is gereviewd in juni 2020 en beschrijft de situatie op dat moment. De Sonos Arc is voor deze test beschikbaar gesteld door Sonos, voor de software is gebruik gemaakt van beta-software. Voor technische informatie over Dolby Atmos hebben we Coolblue-specialist Ruben Spierings geraadpleegd – bedankt!

Sonos Arc testopstelling
Onze testopstelling.

Sonos Arc in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Sonos Arc:

 • High-end soundbar voor de televisie
 • Versterkers: 11 D-klasse digitale versterkers, afgestemd op de akoestische architectuur van Arc
 • Woofers: 8 elliptische woofers voor middenfrequenties, stemmen en bas
 • Tweeters: 3 gerichte silk-dome tweeters voor hoge tonen en heldere dialogen
 • Microfoons: 4 far-field microfoons voor spraakcommando’s, met geavanceerde beamforming en meerkanaals echo-onderdrukking
 • Afmetingen: 87 x 1141,7 x 115,7 mm
 • Gewicht: 6,25 kg
 • Energieverbruik in stand-bystand: 4,3 Watt
 • Aansluitingen: HDMI, Optical, Ethernet
 • Ethernet: 1 10/100 Mbps Ethernet-poort, rechtstreeks aan te sluiten op router (optioneel).
 • Voeding: schakelende voeding van 100-240 V, 50-60 Hz AC, universele ingang
 • Surround: Dolby Atmos, Dolby True HD, Dolby Digital+, Dolby Digital
 • AirPlay-ondersteuning: Apple AirPlay 2 op apparaten met iOS 11.4 en hoger
 • Draadloos: Wifi 802.11b/g/n via 2,4 GHz-router, geen Bluetooth
 • Slimme assistenten: Amazon Alexa, Google Assistent
 • Software: Sonos S2 (binnenkort verkrijgbaar)
 • Prijs: €899
 • Verkrijgbaar: sinds 10 juni 2020

Prijzen Sonos Arc

Sonos Arc testen

Design Sonos Arc

Volgens Dana Krieger, Director of Design, is de Arc een van de technisch meest complexe producten die Sonos ooit gemaakt heeft. “Ja tuurlijk”, denk je dan. Maar als je erover nadenkt worden er nogal wat eisen gesteld aan een soundbar die je ook als smart speaker en als gewone muziekspeaker wilt gebruiken. Als je niet tv aan het kijken bent kun je de speaker gebruiken voor kamervullend geluid. Maar je wilt tijdens het kijken van een film ook de dialogen goed kunnen verstaan, want die zijn uiteindelijk het belangrijkst.

Sonos Arc zijaanzicht

Ik heb me voor deze review eens verdiept in soundbars van andere merken en als je naar het design kijkt zien ze er vaak hetzelfde uit: een rechthoekige staaf zoals de Playbar, vaak bekleed met zwart textiel. Bij de Sonos Arc is voor een ander uiterlijk gekozen: een lange ovale staaf met gaatjes in zwart of wit. Je kunt de soundbar aan de muur bevestigen met vrijwel onzichtbare beugels, maar gewoon onder de tv leggen kan ook. Omdat wij een schuine achterwand hebben, was neerleggen op het tv-kastje de enige oplossing. De muurbeugel kost 79 euro.

De Sonos Arc zal je meteen aanspreken als je van minimalisme houdt, want het eenvoudige uiterlijk doet niet vermoeden hoeveel techniek erin zit. We telden 11 versterkers, 8 woofers, 3 tweeters en 4 richtmicrofoons, plus nog de nodige andere componenten. Ter vergelijking: de Sonos Playbar had 6 midwoofers en 3 tweeters. Alleen al in dit opzicht is de Sonos Arc een stuk geavanceerder.

Sonos Arc onderdelen

Je hebt momenteel de keuze uit twee modellen: naast deze nieuwe Sonos Arc is er ook nog de Sonos Beam (ca. 400 euro) met 4 woofers, 1 tweeter en 3 passieve bass radiatoren. Dat verklaart ook meteen het prijsverschil: de Arc is meer dan twee keer zo duur, maar is bedoeld voor grotere opstellingen en riante woonkamers, terwijl de Beam prima is voor kleinere appartementen en de tv in de slaapkamer.

Onderstaande afbeelding laat nog wat duidelijker de grote hoeveelheid onderdelen in de Sonos Arc zien:

Sonos Arc onderdelen

Installatie en gebruik van Sonos Arc

Het installeren van de Sonos Arc was in ons geval een fluitje van een cent, deels omdat we geen gebruik hebben gemaakt van Dolby Atmos. We vervingen de Playbar gewoon door de Sonos Arc. Je sluit de soundbar aan met HDMI-ARC of HDMI-eARC aan, bij voorkeur rechtstreeks op de televisie. Het geluid van de televisie wordt dan in de hoogste kwaliteit naar de soundbar gestuurd worden. Het grootste verschil dat we vanaf nu gebruik kunnen maken van de HDMI-ARC aansluiting, terwijl de Playbar daar nog niet over beschikte. Toevoegen aan de beta-app was nu nog even een gedoetje, maar dat zal voorbij zijn zodra de officiële S2-software uit is.

Sonos Arc installeren

Wij hebben de Sonos Arc tot een surroundsysteem gecombineerd met de Sonos Sub voor de lagen tonen en twee IKEA Symfonisk lampspeakers aan weerszijden. Deze speakers kun je zoals gebruikelijk draadloos koppelen via de app. Je hoeft alleen maar de stappen te volgen. Als je extra speakers koppelt voor een surround-effect kun je maximaal een 5.1.2-kanaals opstelling maken.

Sonos Arc installeren

Het mooie is dat de Sonos Arc zich helemaal aanpast aan de kamer én aan de opstelling die je hebt neergezet. Als we de twee IKEA-speakers achter de bank hadden geplaatst of extra Sonos One SL’s hadden toegevoegd, had de Arc de geluidsweergave daar ook op aangepast. Let wel op dat een surroundpaar altijd hetzelfde moet zijn, dus je kunt niet een Sonos One combineren met een IKEA-boekenplankspeaker. De app helpt je daar ook bij, want je kunt steeds een stereopaar van hetzelfde type toevoegen. Onze Sub is nog van de eerste generatie, maar kon ook gewoon worden gekoppeld. Dit zorgt ervoor dat de Arc zich meer focust op hoge- en middentonen en de lage tonen overlaat aan de Sub.

Via de app kun je het geluidsprofiel aanpassen, waarbij wordt gekeken naar de opstelling van de verschillende speakers en de content die je wilt afspelen. Je kunt ook gebruiken van Night Sound, waarbij harde geluiden zoals explosies wat worden gedempt. En met Speech Enhancement zorg je dat dialogen duidelijker te horen zijn.

Sonos Arc met Sub

Je krijgt bij de Sonos Arc altijd het best beschikbare geluid, afhankelijk van het feit of het stereo, Dolby Digital 5.1 of Dolby Atmos is. Als je gewoon televisie wilt kijken, heb je uiteraard niet zoveel aan die geavanceerdere geluidsinstellingen, want Nederlandse tv wordt in stereo uitgezonden en er zullen maar weinig mensen zijn die het journaal in Dolby Atmos willen kijken (dat laatste kan dan ook niet).

De Arc is ook te gebruiken als AirPlay 2 speaker, zodat je draadloos muziek kan streamen. Dit is ideaal als je de speaker wilt gebruiken voor muziek luisteren. Je kunt de muziek streamen vanaf je iPhone naar de Arc, zonder dat je de Sonos-app hoeft te openen.

Nieuwe Sonos-app

Om de Sonos Arc te kunnen gebruiken heb je de aanstaande mobiele app nodig, waarvan we de beta-versie gebruikten. Deze komt op 8 juni voor iedereen beschikbaar. De app die wij gebruikt hebben was nog een bètaversie, met een nieuwe interface. De huidige Sonos-app blijft ook bestaan voor als je nog oudere componenten hebt.

Sonos app nieuw

De Sonos S2-software is bedoeld voor nieuwere apparaten en brengt toekomstige nieuwe functies naar je speakers, terwijl de oude software voor de oudere apparaten alleen nog beveiligingsupdates krijgt. Deze nieuwe app is wat moderner en overzichtelijker. Alles staat op een logische plek.

Sonos app nieuw

Sonos Arc en Dolby Atmos

De Sonos Arc is de eerste speaker van Sonos die Dolby Atmos ondersteunt. Van de 8 woofers en 3 tweeters zijn er twee naar boven gericht, om het geluid via het plafond richting de luisteraar te weerkaatsen. De Arc werkt alleen met Dolby Atmos en biedt geen DTS:X en Dolby Height Virtualization, waarmee je je stereogeluid of 5.1-content een Dolby Atmos-effect kunt geven.

Multichannel LPCM komt later in een update, zodat je ook surround sound van je Nintendo Switch en pc-games kunt krijgen.

Wel worden de volgende audioformaten ondersteund:

 • Dolby Atmos
 • Dolby Digital Plus (voor de meeste streamingdiensten)
 • Dolby TrueHD (externe Blu-ray spelers)
 • Dolby Digital

De content die je afspeelt moet dus al geschikt zijn voor Dolby Atmos. Maar gelukkig zijn er diverse streamingdiensten die dit al bieden. Op Netflix troffen we tientallen films aan en ook Apple’s eigen dienst Apple TV+ biedt materiaal met Dolby Atmos, zoals ‘Defending Jacob’ en zelfs de nieuwe tekenfilmserie ‘Central Park’. Uiteindelijk gaat het nog maar om een klein percentage van het totale aanbod, maar wie het wil proberen vind in elk genre wel iets van z’n gading.

Sonos Arc wit

Hou er wel rekening mee dat je met de aanschaf van een Sonos Arc niet automatisch een Dolby Atmos-geluidservaring krijgt. De tv moet er geschikt voor zijn, waarbij je als Apple-gebruiker op dit moment het beste kunt kiezen voor een tv die ook meteen AirPlay 2 ondersteunt, want dan heb je in veel gevallen geen Apple TV meer nodig.

Wat de ondersteuning van Dolby Atmos betreft kwamen we nogal in een lastig te manoeuvreren oerwoud terecht. Er is heel wat informatie op internet te vinden, maar als je precies wilt weten of jouw televisie geschikt is voor DTHD en/of DD+ en of je een externe speaker nodig hebt, dan wordt het al wat ingewikkelder.

De audiospecialist van een bekende retailer die we raadpleegden, waarschuwde dat Dolby Atmos nog vooral een belofte voor de toekomst is. De Apple TV 4K biedt nog geen ondersteuning voor eARC en je hebt nog vrij veel apparatuur van fabrikanten als Marantz, Yamaha of Denon nodig om een goed geluid te krijgen. Maar hoe krijgt Sonos het dan voor elkaar met één speaker?

Sonos Arc met televisie

We deden navraag bij Sonos wat er nu eigenlijk nodig is om Dolby Atmos werkend te krijgen en dit is het antwoord:

Om Dolby Atmos-content af te spelen op Arc, dien je de TV te verbinden via HDMI ARC of HDMI eARC. Los van Arc, heb je ook een streamingapparaat of een smart-TV die compatible is met Dolby Atmos nodig, en een streamingservice die Dolby Atmos content aanbiedt (zoals bijvoorbeeld bepaalde content die je kan bekijken via Netflix Premium).

Voor de beste Dolby Atmos-ervaring kan je het beste direct via de TV streamen of je streamingapparaat verbinden met een eARC-geschikte TV.

Wat we in ieder geval in onze zoektocht naar het ideale Dolby Atmos-geluid hebben geleerd is dat elke schakel in het verhaal moet kloppen. Je kunt denken dat je alles voor elkaar hebt, maar als vervolgens één onderdeel niet klopt of niet optimaal is, heb je niet het hoogst haalbare. Een voorbeeld: de Netflix-app vereist dat afspeelapparatuur het Dolby Atmos-signaal native kan decoderen, in plaats van het doorgeven naar een Atmos-geschikte soundbar of AV-receiver. Veel tv’s vanaf 2018 zijn ertoe in staat, maar als het om streaming-apparaten gaat kunnen voorzover bekend alleen de Apple TV 4K, Nvidia Shield TV en Nvidia Shield TV Pro het aan. Netflix biedt helaas geen lijst hiervoor.

Het is ook vrij lastig te achterhalen of je nu wel of niet Dolby Atmos hebt, laat staan of je de meest optimale Atmos-ervaring hebt. Het zou in de app bij ‘Mijn systeem’ te zien moeten zijn en op het afspeelscherm in de Sonos-app, maar dat was niet het geval.

Er is geen manier om te checken, behalve het afwerken van een checklist of elk onderdeel in de keten wel klopt. Je zou misschien denken: zodra het ruimtelijk klinkt, klopt het. Maar dat is ook niet zo, want er zijn ook andere manieren om ruimtelijk geluid te creëren. Met een Arc krijg je sowieso niet het hoogst haalbare, omdat je geen 5.1.4 speakersysteem hebt hangen, maar alles uit één speaker of uit een 3.1 of 5.1 opstelling moet komen.

Geluidsbeleving van de Sonos Arc

We noemden eerder al even dat we geen audio-experts zijn en hier geen analyse van muzieknummers gaan geven. Wel is, ook voor onze ongetrainde oren, duidelijk het verschil in audiokwaliteit te horen tussen de Playbar en de Arc. Er zit een veel steviger geluid in en je hoort duidelijker de scheiding tussen de verschillende kanalen. Het is verbazingwekkend wat er uit één enkele speaker kan komen.

Na aansluiten van de twee IKEA-speakers en de Sub nam dat ruimtelijke effect nog meer toe. Beter dan de eerdere soundbars van Sonos en zeker beter dan de Beam, die dan ook stukken goedkoper is. Maar zelfs als je de Arc alleen gebruikt is het beter dan je waarschijnlijk gewend bent.

Kijk je vooral normale tv-programma’s zoals het journaal en praatprogramma’s op je tv, dan heb je eigenlijk genoeg aan de Arc. Voor films en tv-series is een opstelling met Arc, Sub en twee extra speakers een betere keuze. Het klinkt net iets beter.

Heb je HDMI eARC op je tv, dan zit je helemaal goed. Dan krijg je niet-gecomprimeerde 5.1 en 7.1 audio, dankzij de hogere bitrate, indien beschikbaar.

Sonos Arc met een Apple TV gebruiken

Veel iCulture-lezers zullen een Apple TV onder de televisie hebben staan. Nu vraag je je misschien af, of dit een verstandige combinatie is met de Sonos Arc. Je moet in ieder geval beschikken over een Apple TV 4K, want de eerder verschenen Apple TV HD (en ook de Apple TV 1 t/m 3) zijn niet geschikt. Hier vind je meer info.

Heb je de juiste Apple TV 4K, dan moet je ook beschikken over een tv die Atmos-geluid via de HDMI-poort naar de speaker kan sturen. Het is niet mogelijk om de Arc rechtstreeks op de Apple TV aan te sluiten. Recente tv’s kunnen de hoge kwaliteit audio van apps als Netflix rechtstreeks naar de Arc sturen. Dit gebeurt meestal via ARC, maar op nog nieuwere modellen kun je ook eARC aantreffen. De e staat voor Enhanced en houdt in dat je meer bandbreedte hebt en ook lossless Atmos-audio van bijvoorbeeld Blu-ray-spelers kunt doorsturen.

Apple heeft een aansluitinstructie met fraaie plaatjes op de website staan. Maar daar heb je niets aan. Je kunt namelijk de Apple TV niet rechtstreeks op de Arc aansluiten en zult dus een andere oplossing moeten zoeken.

Het aansluiten hebben wij daarom als volgt gedaan:

 1. HDMI-kabel van Apple TV naar HDMI IN op de televisie.
 2. HDMI-kabel van de Sonos Arc naar HDMI ARC op de televisie.
 3. HDMI-kabel van Ziggo Next naar HDMI IN op de televisie.

De Sonos Arc heeft maar één HDMI-poort, dus je kunt niet zomaar alles aansluiten. Daarom heb heb je ook niets aan de aansluitinstructie van Apple zelf, want die wekt de indruk dat er 3 HDMI-aansluitingen op de soundbar zitten, plus nog optisch en portable in, maar dat is bij de Arc niet het geval.

Het is een bewuste keuze van Sonos. Het idee is dat je de soundbar lekker makkelijk kunt aansluiten op de tv. De overige apparaten zoals gameconsoles, Apple TV’s en de mediabox van je provider sluit je ook op de tv aan. De audio van al deze apparaten komt dan via ARC of eARC bij de Sonos terecht.

Omdat de Apple TV en de Arc beide AirPlay 2 ondersteunen zou je ook een draadloze verbinding kunnen leggen, maar bij ons leverde dat nogal wat vertraging tussen audio en gebeurtenissen op het scherm op.

Heeft jouw tv alleen een optische aansluiting, dan kun je geen Dolby Atmos luisteren. Sonos levert wel een HDMI-naar-optische adapter mee, maar in dat geval zou je beter een goedkopere soundbar zonder Dolby Atmos kunnen aanschaffen.

Verschil Sonos Playbar vs Sonos Arc

Deze nieuwe soundbar vervangt twee bestaande Sonos-producten: de Sonos Playbar en de Sonos Playbase (zie foto’s hieronder). Heb je nog een dergelijke tv-speaker in bezit, dan kun je die gewoon blijven gebruiken want ze werken ook nog gewoon op het nieuwe platform Sonos S2. Er zitten alleen geen smart speaker-functies in, want die werden pas geïntroduceerd bij de Sonos Beam.

Sonos Playbar en Playbase

Wij hebben de upgrade gemaakt van de Sonos Playbar naar de Arc en hebben daarom vooral gelet op de verschillen daartussen:

 • Arc heeft 8 woofers en 3 tweeters, Playbar heeft 6 woofers en 3 tweeters
 • Arc weegt 6,25 kg, terwijl de Playbar 5,4 kg weegt
 • Arc is geheel gemaakt van matte kunststof, terwijl de Playbar een traditioneler design heeft en bekleed is met zwarte textiel
 • Arc is 114cm lang terwijl de Playbar 90cm meet
 • Arc is verkrijgbaar in zwart en wit, terwijl de Playbar alleen in zwart verkrijgbaar is
 • Arc is te gebruiken als slimme speaker, de Playbar niet
 • De Playbar kun je ook boven de tv hangen, de Arc niet.
 • Beide zijn aan de muur te bevestigen of onder de tv te leggen
 • Beide zijn voorzien van D-klasse versterkers
 • Beide bieden functies als Trueplay, Spraakversterking en Nachtmodus

Score

8.5

Sonos Arc

Sonos Arc

€899

Voordelen +

 • Strak en onopvallend design
 • Uitstekende geluidskwaliteit, zowel voor tv-kijken als muziek luisteren
 • Werkt met Dolby Atmos
 • Op twee manieren te plaatsen: liggend of aan de muur
 • Speaker past weergave automatisch aan bij content, opstelling en woning
 • eARC ondersteuning maakt de Arc toekomstbestendiger

Nadelen -

 • De Sonos Beam kost de helft (maar is minder geavanceerd)
 • Muurbeugel kost 79 euro extra
 • Slechts één HDMI-poort

Conclusie Sonos Arc review

De Sonos Arc is een high-end speaker daar is de prijs ook naar. De Sonos Beam kost de helft en zal voor kleinere huishoudens al prima voldoen. Wil je echter het best mogelijke geluid met een speaker die zich aanpast aan de kamer, opstelling en content die je afspeelt, dan haal je met de Sonos Arc een geavanceerde speaker in huis. Hij is niet alleen ideaal voor films en tv-series, maar ook gewoon voor het afspelen van muziek als je niet aan het tv-kijken bent. Bovendien is dit een speaker waarbij je steeds updates met nieuwe functies krijgt en die je jarenlang kunt blijven gebruiken.

En mocht je er op een gegeven klaar mee zijn, omdat er een nóg geavanceerdere soundbar is, dan is het fijn dat de Sonos-producten net als die van Apple erg waardevast zijn.

Sonos Arc wit

Sonos Arc kopen

De Sonos Arc is verkrijgbaar bij meerdere retailers, waaronder Coolblue en Sonos zelf. De Sonos Arc in zwart of wit kost €899. Je kunt het aanvullen met de eveneens vernieuwde Sonos Sub en/of een surroundpaar zoals de Sonos One en Sonos One SL.

Prijzen Sonos Arc

Revisiegeschiedenis:

 • 2020 - 04 juni: Het review is op diverse punten aangevuld met nog openstaande vragen. Ook is een apart stuk over aansluiten op Apple TV toegevoegd.

Sonos

Sonos is een multiroom speakersysteem dat je bedient via een iOS-app. De speakers werken met AirPlay 2 en sommige modellen hebben een ingebouwde optionele Google Assistent. Bekende modellen zijn de Sonos One, Sonos Beam, Sonos Arc, Sonos Era-speakers en de samenwerking met IKEA.

Sonos
Lees de 15 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »