Eve Smoke Rookmelder in de keuken

Slim koken: met deze accessoires maak je je keuken slimmer

Ook in de keuken kunnen slimme apparaten goed van pas komen. In deze gids hebben we accessoires voor je slimme keuken voor je op een rijtje gezet. Welke mogen niet ontbreken in de keuken van je smart home?

Slimme keuken: beste smart home-accessoires in de keuken

Fabrikanten brengen steeds vaker slimme apparaten uit. Er waren al eens koffiezetapparaten met iPhone-app, maar inmiddels is wel gebleken dat niet alles even praktisch is. Daarom vind je in deze gids alleen accessoires waar je in de keuken iets aan hebt: van een vleesthermometer tot aan goede verlichting en een gezellig muziekje voor in je slimme keuken.


Verlichting: goed zicht tijdens het koken
Verlichting is in de keuken erg belangrijk. Zeker als je de maaltijd zowel bereidt als opeet in de keuken, is het wel zo prettig dat je tijdens het koken kan zien wat je doet en tijdens het eten op een sfeervolle manier kan genieten van je kookkunsten. Met slimme verlichting kun je beide doen: fel witlicht voor tijdens het koken en gedimd gekleurd licht voor tijdens het eten.

Philips Hue Lightstrip

Wij vinden de slimme verlichting van Philips Hue de beste keuze. Er zijn diverse kant-en-klare armaturen beschikbaar, zoals de Flourish in zowel een tafel-, plafond- als hangmodel. Hou je liever van een spotje, dan kan dat ook voor bijvoorbeeld boven de keukentafel. Een andere optie voor onder de keukenkastjes boven je aandacht zijn de Hue-strips, zodat je tijdens het bereiden niet in je vingers snijdt. Heb je al armaturen, dan kan je er ook gewoon een losse E27-lamp (of met een andere fitting) in draaien.

Check ook ons overzicht met de beste lichtslangen en LED-strips met HomeKit. Wil je het automatiseren via beweging? Dan kan dat met een bewegingssensor. De lampen gaan dan automatisch aan zodra je de keuken binnenkomt en juist weer uit zodra je weg gaat. Dat is wel zo handig als je van het koken vieze vingers hebt, zodat je niet op een lichtknopje hoeft te drukken.

Slimme stekkers voor je huidige apparaten
Om je keuken slimmer te maken, hoef je helemaal niet per se nieuwe apparaten in huis te halen. Met een slimme stekker maak je alles verbonden met je iPhone: niet alleen je huidige lamp met stekker, maar ook je waterkoker. Hou er wel rekening mee dat niet elk apparaat meteen gaat werken als via een slimme stekker de stroomtoevoer weer activeert. Bij veel apparaten moet je nog op een knopje drukken of verliezen hun geheugen als ze van de stroom af zijn.

Eve Energy Strip op de grond.

Er is vast wel een apparaat in je keuken die kan profiteren van een slimme stekker. Heb je er meerdere, dan kan je ook meteen een slimme stekkerdoos overwegen. Er zijn diverse opties. Onze favorieten zijn de slimme stekker van Philips en die van Eve. Wat betreft de stekkerdoos is de Eve Energy Strip het overwegen waard.

Slimme rookmelder: voor als er iets fout gaat
Er kan altijd iets fout gaan in de keuken, dus een rookmelder in huis is geen overbodige luxe. Hoewel het niet per se wordt aangeraden om een rookmelder direct in de keuken te hangen, is het voor een andere plek in huis een goede keuze. Een slimme rookmelder stuurt je meldingen naar je telefoon als er iets mis gaat. Veel slimme rookmelders werken met HomeKit, waaronder die ven Eve.

Eve Smoke Rookmelder in de keuken

De slimme rookmelder van Eve heeft niet alleen een rooksensor, maar ook hittesensor. Hij merkt daardoor plotselinge grote temperatuurverschillen en is daardoor geschikt om hem in de buurt van de keuken op te hangen. In onze review van de Eve Smoke lees je onze bevindingen.

Check ook ons uitgebreide overzicht met de beste rookmelders met HomeKit. Qua design maakt het weinig uit: alle rookmelders zien er nagenoeg hetzelfde uit.

https://www.iculture.nl/gids/rookmelders-homekit/

Slimme speakers voor in de keuken

Om sfeer in de tent te brengen tijdens het koken kun je gaan voor een slimme speaker. Wij vinden de speakers van Sonos en IKEA het meest geschikt voor in de keuken.

Sonos One

Met de Sonos One haal je een compacte, maar kwalitatief hoogstaande speaker in huis. Door het kleine formaat zet je hem makkelijk ergens neer. De speaker werkt met touch-knoppen in plaats van fysieke knoppen. Dat komt goed uit als je vieze vingers hebt van het koken. Uiteraard werkt de Sonos One met AirPlay 2, waardoor je hem kunt bedienen in de Woning-app van Apple. Ook kun je hem synchroniseren met andere AirPlay 2-speakers.

De Sonos One heeft een microfoon om commando’s te kunnen gebruiken. Zo ga je bijvoorbeeld makkelijk van het ene naar het andere nummer. Al onze ervaringen checken? Lees onze Sonos One review!

Sonos One speakers


IKEA Symfonisk boekenplankspeaker

Wil je een goedkopere speaker dan de Sonos One, maar niet onderdoen voor de kwaliteit? Ga dan voor de IKEA Symfonisk boekenplankspeaker. Je kunt deze speaker zowel horizontaal als verticaal neerzetten. Ook levert IKEA een speciale montagekit om de speaker aan de muur te hangen. Dat geeft je veel flexibiliteit, waardoor je zelfs in een kleine keuken wel ruimte kunt maken.

IKEA Symfonisk review

De IKEA Symfonisk is ironisch genoeg samen met Sonos ontworpen. Dat geeft dus de kwaliteitsgarantie die je van Sonos kunt verwachten. De speaker werkt met AirPlay 2, maar biedt geen spraakfuncties zoals de Sonos One. Lees onze review van de IKEA Symfonisk boekenplankspeaker voor onze ervaringen. Je kunt de IKEA Symfonisk voor €99,95 bestellen bij IKEA.

Google Nest Hub

Met deze slimme speaker krijg je meer dan alleen een leuk muziekje voor tijdens het koken. Werk je graag met recepten, dan is de Nest Hub ideaal. Het apparaat heeft namelijk een handig scherm waar je van alles op kunt laten zien, zoals bijvoorbeeld een kookboek.

Je kunt de Google Nest Hub bedienen met je stem, uiteraard via de Google Assistent. Hiermee kun je snel even iets opzoeken. Ook kun je gewichten en maten omrekenen, wat soms handig kan zijn tijdens het koken. Je kan ook snel een timer instellen voor tijdens het keuken.

Google Nest Hub

Slimme keukenaccessoires
In de keuken kunnen ook andere slimme apparaten van pas komen. Er zijn bijvoorbeeld slimme vleesthermometers (al dan niet voor de barbecue), waarmee je via een iPhone-app kan zien wat de kerntemperatuur is. Een voorbeeld is de Meater Barbecuethermometer. De meter houdt je op de hoogte van de baktijd en je krijgt een melding als hij bijna klaar is.

De Meater Barbecue thermometer kost zo’n €89.

Meater-thermometer

Er zijn nog veel meer apparaten die in een ‘slimme’ variant beschikbaar zijn, zoals koelkasten en vaatwassers. Een toegankelijke optie is de ActiFry van Tefal, die er in een slimme uitvoering is. Met de app vind je niet alleen recepten, maar wordt het apparaat ook automatisch uitgeschakeld als de tijd verstreken is. Je kan er van alles in bereiden, zoals friet, vlees en andere baksels. De Tefal ActiFry XL Genius kost zo’n €250.

Het bekende keukenmerk Princess heeft ook een slimme airfryer op de markt gebracht, genaamd de Princes Smart Aerofryer. Met de Homewizard Kirchen-app stel je de temperatuur en tijd in op je iPhone. Als je bereiding klaar is, krijg je daar een melding van op je telefoon. Je kan daarnaast recepten inladen, dus je hebt er dan zelf bijna geen omkijken meer naar. Deze Smart Aerofryer is beschikbaar voor €129.

Wil je een ander onderdeel van je huis slimmer maken? Check dan onze andere gidsen over je tv-kamer in je smart home of een heuse HomeKit-tuin.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit.

Smart Home