Thinking Cleaner-app voor iRobot Roomba robotstofzuiger.

Maak je huishouden slimmer met deze 10 accessoires

Wil je je huishouden slimmer maken, dan zijn er tegenwoordig meer opties dan je denkt. Van vleesthermometer tot wasmachine en koffiezetter: alles is op afstand te bedienen en te programmeren vanaf je iPhone. Wij zetten 10 apparaten op een rijtje.

Bij een smart home denk je vaak aan het op afstand bedienen van verlichting of verwarming. Maar er is nog veel meer mogelijk om je huis een upgrade te geven. Van eierrekjes tot bloempotten: bijna alles is tegenwoordig wel met een iPhone-app te bedienen. Wij selecteerden de 10 leukste en handigste huishoudelijke spullen die je huis slimmer kunnen maken.


Thinking Cleaner-app voor iRobot Roomba robotstofzuiger.

Slimme huishoudelijke spullen met app

Als iPhone-gebruikers hebben we geluk: als er apparaten met slimme functie uitkomt, dan werkt het vrijwel altijd met een iPhone-app. Dat komt omdat Apple-gebruikers graag voorop lopen met het proberen van nieuwe dingen. Toch zijn niet al die slimme apparaten even handig. Zo kon je in onze review van de Nespresso Prodigio lezen dat het eigenlijk wel gedoe is om alles via een app te bedienen. Gewoon op een knopje drukken is soms makkelijker.

Vandaar dat we onderstaand overzicht van slimme apparatuur voor in huis ook niet presenteren als hét antwoord op alles.

#1 Gordijn

Zelf hebben we gordijnen geautomatiseerd met HomeWizard en een lichtsensor, maar dat is wel een vrij prijzige oplossing. Inmiddels zijn er ook goedkopere opties zoals het Nederlandse Kickstarter-project Slide. Grote merken zijn wat minder vlot met oplossingen, maar zien inmiddels ook kansen.

Luxaflex Powerview

Zo heeft Luxaflex de PowerView uitgebracht, een (toch weer) prijzige oplossing waarmee je je gordijnen automatisch laat openen als de zon opkomt. Het is geschikt voor rolgordijnen en je hebt enorm veel keuze uit stoffen en uitvoeringen. De aansturing van de gordijnen werkt met standaard batterijen of via het stroomnet. Met de afstandsbediening kun je zes groepen gordijnen bedienen, maar uiteraard is er ook een app voor het bedienen van scenes. Met IFTTT kun je bovendien zelf allerlei regels bedenken. Maar ondanks al deze automatiseringsmogelijkheden: het handige van deze gordijnsystemen is dat je er vooral geen omkijken naar hebt. Je kunt dus net zo goed een gordijn aansluiten op een lichtsensor.

De prijs van de Luxaflex PowerView is afhankelijk van de gekozen uitvoering, het formaat en de stofsoort. De oplossing van Luxaflex is helaas (nog) niet compatibel met HomeKit.

#2 Keukenweegschaal

Drop is een Bluetooth-keukenweegschaal die je helpt bij het maken van de lekkerste gerechten (“we hebben hem zelf ook“). Via de iPad-app lees je alle instructies af. Je krijgt er vele honderden interactieve recepten met stapsgewijze instructies bij. Ook kun je elk recept afstemmen op de gewenste hoeveelheid. Maar 200 gram meel in huis? Dan past Drop aan hoeveel boter en suiker je moet toevoegen voor perfect gebakken koekjes.

Drop weegschaal

Je kunt je natuurlijk afvragen of dat wel handig is, zo’n keukenweegschaal met app. Ja en nee. Als je de recepten uit de iPad-app volgt is het enorm handig en kan je recept eigenlijk niet mislukken. Maar als je even snel 250 gram bloem wilt afmeten, dan is een weegschaal die meteen de hoeveelheid laat zien iets gemakkelijker. Bij de Drop-keukenweegschaal zul je steeds opnieuw de bijbehorende iPhone- of iPad-app erbij moeten pakken. De Drop keukenweegschaal is voor €99,95 verkrijgbaar in de Apple Store.

Bekijk ook

Slimme keukenweegschaal Drop past recepten automatisch aan

Keukenweegschaal Drop met iPad-app past ingrediënten automatisch aan en bevat nog meer slimme functies voor de connected kitchen.

#3 Bloempot

De Parrot Pot is een bloempot voor mensen die geen groene vingers hebben. Eerder bracht Parrot al de Flower Power-sensor voor bloempotten op de markt, maar nu hebben ze het idee nog verder doorgevoerd met een systeem waarbij de plant ook water krijgt. Je kunt meerdere dagen van huis gaan, zonder dat je plant opdroogt. De pot heeft een reservoir van 2,2 liter die het water via sproeikoppen op de aarde spuit.

Parrot Pot in drie kleuren

Elk kwartier meet de Parrot Pot de vochtigheid van de bodem, de temperatuur, hoeveelheid mest en lichtintensiteit en elke twee uur krijg jij een update over het welzijn van je plant. De zwarte uitvoering is voor €130 verkrijgbaar bij MediaMarkt. Binnenkort verschijnt er op iCulture een review van deze bloempot.

Bekijk ook

Parrot Pot: de bloempot die planten automatisch water geeft

Met de Parrot Pot heb je geen omkijken meer naar je planten. Deze slimme bloempot geeft automatisch water en houdt rekening met licht, mest en temperatuur. Ook als je een maand lang op vakantie gaat.

#4 Koffiezetapparaat

De Nespresso Prodigio was het eerste Nespresso-apparaat met appbediening. Via de app kun je zien hoeveel capsules je nog op voorraad hebt, of er onderhoud nodig is en je kunt de machine starten, waarbij je kunt kiezen uit drie verschillende kopgroottes. Maar dan moet je wel vooraf een beker en een koffiecapsule hebben geplaatst, want dat kan Nespresso nog niet automatiseren. De Nespresso Prodigio is daarom vooral handig voor mensen die elke ochtend willen opstaan met één geurige kop koffie en de de avond tevoren al de voorbereidingen daarvoor willen treffen. Ondertussen is de opvolger alweer verkrijgbaar; de duurdere Nespresso Expert waarmee je ook de temperatuur en de waterhoeveelheid via de app kunt regelen.

Nespresso Prodigio in de huiskamer

De Nespresso Prodigio is voor rond de €150 verkrijgbaar. De Nespresso Expert is onder andere te vinden bij MediaMarkt. Lees onze uitgebreide Nespresso Prodigio review voor meer informatie.

Bekijk ook

Review: Nespresso Prodigio, een koffiemachine met app

Review van de Nespresso Prodigio, een connected koffiemachine met app. Via de app plan je een kopje koffie in, zonder dat je naar de machine toe hoeft te lopen. Hoe handig is dat? Wij probeerden het.

#5 Tandenborstel

Ook de tandenborstel gaat met z’n tijd mee en zowel Oral-B als Philips hebben inmiddels elektrische tandenborstels met app in hun assortiment. Wij testten de Oral-B Genius 9000 tandenborstel met gezichtsherkenning en meerdere poetsmethoden. Je kunt bijvoorbeeld een wedstrijdje spelen wie als eerste de score van een 100% goed gepoetst gebit behaalt, of kijken hoe ver je komt door 2 minuten stevig door te poetsen. Over stevig poetsen gesproken: de tandenborstel waarschuwt als je te hard drukt.

Oral-B Genius 9000 tandenborstel met reisetui

De Oral-B Genius 9000 kost rond de 200 euro en is verkrijgbaar in zwart en wit. Lees onze uitgebreide Oral-B Genius 9000 tandenborstel-review voor meer informatie.

Bekijk ook

Review: Oral-B Genius 9000 tandenborstel: kan gezichtsherkenning je beter laten poetsen?

Review van de Oral-B Genius, een tandenborstel met gezichtsherkenning via een iPhone-app. Ga je er daadwerkelijk langer en beter door poetsen? Wij hebben het getest.

#6 Eierrekje

De Quirky Egg Minder is een eierrek waarmee je precies kunt zien hoeveel eieren je nog in huis hebt. In elk vakje zit een sensor, zodat je je voorraad in de gaten kunt houden. Het ziet eruit als het plastic eierrek dat je bij de meeste koelkasten krijgt, maar dan met extra technologie. Helaas werkt het niet zo goed: bij het exemplaar dat wij hebben getest gingen 2 van de 14 sensoren al vrij snel kapot.

Quirky Egg Minder

Vervelender nog is dat de Egg Minder is uitgebracht via Quirky, een platform waar iedereen met hulp van de community een idee kan realiseren. Dat leidt bij Quirky meestal niet tot een start-up die er vervolgens langere tijd energie in steekt. In tegendeel, het zijn vaak particulieren die helemaal geen zin hebben een serieus bedrijf te maken. Vandaar dat de Quirky Egg Minder niet meer zo makkelijk verkrijgbaar is. Via Amazon vind je nog wat restpartijen van rond de $12 en dat is een flinke korting ten opzichte van de oorspronkelijke prijs van $70. Het idee is goed, maar de correcte weergave van het aantal eieren valt tegen en het apparaat is niet zonder gebreken.

#7 Oven

In ons overzicht van apparaten die met Nest werken, noemden we al even de Home Connect-oplossingen van de Duitse fabrikanten Bosch en Siemens. Ook zij hebben een slimme koffieautomaat die je waarschuwt als je de melk niet hebt teruggezet in de koelkast. Je kunt ook de kopwarmer gebruiken, zodat je koffie langer heet blijft.

Siemens-oven

Maar we willen het hier hebben over de oven, die je op afstand kunt voorverwarmen terwijl je de boodschappen nog aan het doen bent. Koppel je de oven met Nest, dan kan deze waarschuwen als de oven nog aan staat terwijl jij van huis bent. De Siemens HN878G4S6, HM638GRS6 en CN878G4S6 zijn er onder andere geschikt voor. Zoek wel een model uit dat met Home Connect werkt, want dan weet je zeker dat er appbediening op zit.

#8 Vleesthermometer

We blijven nog even bij koken en bakken. Iedereen weet dat een biefstukje pas echt sappig blijft als je streng op de juiste temperatuur let. Maar je wilt niet de hele tijd bij de barbecue of grill hangen, dus heb je een iGrill. Met deze thermometer lees je de temperatuur van het vlees af terwijl je op de bank zit. Zelfs Blokker en Bijenkorf hebben de iGrill in het assortiment gehad.

iGrill Thermometer

iGrill is na een overname onderdeel van BBQ-gigant Weber, dus je kunt ook nog makkelijker terecht voor garantie. Je betaalt rond de 50-60 euro.

#9 Stofzuiger

Robotstofzuigers zijn er al jaren, maar er zijn er nog niet zoveel die je met een app kunt bedienen. In ons overzicht van connected stofzuigers zie je welke modellen al op afstand te bedienen zijn. De merken die je het meest ziet zijn Roomba en het relatief nieuwe Neato. De iRobot Roomba 980 (ca. 1200 euro) is de meest luxe, maar ook meteen de duurste. Hij kost twee keer zoveel als de Neato Robovac (ca. 600 euro). Als alternatief kun je je bestaande Roomba-stofzuiger geschikt maken voor bediening via Wi-Fi en huisautomatisering (bv. via HomeWizard)

Neato Botvac

Met deze robotstofzuigers kun je precies aangeven waar de stofzuiger mag bewegen en wanneer deze in actie moet komen. Het leeggooien van de stofbak moet je helaas nog wel met eigen handen doen.

#10 Wasmachine

Misschien ben je geen fan van Samsung, maar als je spullen zoekt die op afstand te bedienen zijn dan heeft Samsung een uitgebreid aanbod, van slimme spiegels voor de badkamer tot koelkasten. Neem je een wasmachine met touchscreen (bijvoorbeeld de WW9000 ecobubble) dan kun je die op afstand controleren en bedienen. De bijbehorende app is ook voor iOS verkrijgbaar. Gooi gewoon je kleding in de wasmachine en als het tijd is om te wassen zet je het apparaat gewoon aan. Er zitten automatische wasprogramma’s in, dus je hoeft er bijna niet over na te denken.

Samsung wasmachine

Voor de Samsung WW10H9600EW (WW9000) betaal je €1249.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home