Luxaflex Powerview

Maak je huishouden slimmer met deze accessoires

Wil je je huishouden slimmer maken, dan zijn er tegenwoordig meer opties dan je denkt. Van vleesthermometer tot wasmachine en koffiezetter: alles is op afstand te bedienen en te programmeren vanaf je iPhone. Wij zetten 10 apparaten op een rijtje.

Slimme huishoudelijke apparaten met app

Bij een smart home denk je vaak aan het op afstand bedienen van verlichting of verwarming. Maar er is nog veel meer mogelijk om je huis een upgrade te geven. Bijna alles is tegenwoordig wel met een iPhone-app te bedienen. Wij selecteerden de leukste en handigste huishoudelijke spullen die je huis slimmer kunnen maken. Heb je de smaak te pakken, dan hebben we een aparte lijst met slimme accessoires in de keuken voor je.


Als iPhone-gebruikers hebben we geluk: als er een apparaat met een slimme functie of app uitkomt, dan werkt het vrijwel altijd met de iPhone. Dat komt omdat Apple-gebruikers graag voorop lopen met het proberen van nieuwe dingen. Toch zijn niet al die slimme apparaten even handig. Ze werken bijvoorbeeld niet altijd met HomeKit en een app is ook niet altijd de beste oplossing. Soms is het gemakkelijker om op een knop te drukken. De accessoires zijn deze gids voegen wél nuttige functionaliteit toe!

#1 Robotstofzuiger

Robotstofzuigers zijn er al jaren en ze kunnen ook steeds vaker met een app bediend worden. Het is helaas nog geen HomeKit-categorie, dus je zult vergeefs op zoek gaan naar robotstofzuigers die je in je automatiseringen kunt meenemen. In ons overzicht van connected stofzuigers noemen we merken zoals iRobot, maar ook relatieve nieuwkomers zoals Roborock. Sommige hebben een stofbak, zodat je ze niet hoeft te legen. Andere modellen hebben een extra sterke zuigkracht of zijn geschikt voor huisdierharen. Zo is er altijd wel een robotstofzuiger die in jouw straatje past.

Neato Botvac
Bekijk ook

Robotstofzuiger kopen met iPhone-bediening: dit zijn de beste merken!

Ben je op zoek naar een robotstofzuiger die je met je iPhone kunt bedienen? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje. Welke stofzuigers zijn er beschikbaar en wat doen de bijbehorende apps?

#2 Dweilrobot

Heb je harde vloeren, dan wil je dat er na het stofzuigen ook nog even gedweild wordt. Er zijn robotstofzuigers die dit allebei kunnen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om een aparte dweilrobot te kopen. Het bekendste model is de iRobot Braava, die er in meerdere uitvoeringen is. Deze spuit spray op de vloer, zodat eventueel vuil wordt voorgeweekt.

iRobot Braava Jet M6
De iRobot Braava maakt de vloer nat, voordat de dweil er overheen gaat.

Andere bekende merken zijn Ecovacs en Roborock, terwijl je voor het goedkopere aanbod terecht kunt bij merken als Fysk en Arvona. Tip: koop niet een té bizar merk, want je wilt wel kunnen rekenen op software-updates en support bij defecten. Je zou ook kunnen kiezen voor het merk Nordväl, dat met een afstandsbediening (dus niet met een app) werkt.

Bekijken:


#3 Slimme wasmachine

Misschien ben je geen fan van Samsung, maar als je spullen zoekt die op afstand te bedienen zijn dan heeft Samsung een uitgebreid aanbod, van slimme spiegels voor de badkamer tot koelkasten. Ze hebben hiervoor het eigen systeem SmartThings ontwikkeld. Neem je een wasmachine met touchscreen dan kun je die op afstand controleren en bedienen. De bijbehorende app is ook voor iOS verkrijgbaar. Gooi gewoon je kleding in de wasmachine en als het tijd is om te wassen zet je het apparaat aan. Er zitten automatische wasprogramma’s in, dus je hoeft er bijna niet over na te denken.

Miele slimme wasmachines

Gelukkig zit je niet aan Samsung vast. Er zijn ook andere merken met een wasmachine die je op afstand kunt bedienen, bijvoorbeeld van Miele, LG, AEG, Hoover en zelfs het budgetmerk Beko. Vaak regelen ze zelf hoeveel wasmiddel er moet worden toegediend. Bekijk ook ons overzicht van slimme wasmachines.

Bekijken: Wasmachines met app

Bekijk ook

Slimme wasmachines: deze bedien je met een iPhone-app

Een slimme wasmachine kun je op afstand bedienen via een iPhone-app. Je zet de wasmachine aan, krijgt een melding als de was klaar is en weet altijd wat de status is. Handig!

#4 Slimme gordijnen

Het is al jaren mogelijk om je gordijnen te automatiseren en de keuze is enorm. Zelfs bekende merken zoals Luxaflex en Velux bieden opties om je (rol)gordijnen te automatiseren.

Er zijn ook universele oplossingen, waarbij je een ‘robotje’ langs de rails laat bewegen, bijvoorbeeld die van Aqara en SwitchBot. Bekijk in ons overzicht van slimme gordijnen wat je opties zijn. Niet alles werkt met HomeKit, maar vaak is er wel een workaround te vinden om toch automatiseringen te maken. Bijvoorbeeld door gewoon de app van de fabrikant te gebruiken of te kiezen voor andere manieren van automatiseren, zoals IFTTT. Een relatief goedkope oplossing is te vinden bij IKEA. Als de maat van deze rolgordijnen precies goed is voor jouw raam, zit je goed en ben je goedkoper uit dan met maatwerk waarbij je zelf ook nog het materiaal kunt kiezen.

Luxaflex Powerview
Bekijk ook

Gordijnen bedienen met HomeKit: dit zijn je opties voor raambekleding

Als je je raamdecoratie zoals gordijnen en rolgordijnen met HomeKit wilt bedienen, dan zijn daar nog niet zoveel oplossingen voor. In dit artikel zetten we de mogelijkheden voor raambekleding met HomeKit voor je op een rijtje.

#5 Slimme airco

Heb jij ook de airco ontdekt om je huis te verwarmen, zodat je minder gas verbruikt? Een airco is niet alleen prettig in de zomer, maar is ook tijdens winterse dagen te gebruiken om de boel snel op te warmen. Je wilt dit natuurlijk wel op afstand kunnen bedienen. Twee oplossingen daarvoor zijn de Tado-aircobediening en Netatmo-aircobediening. Die werken namelijk met vrijwel elke airco, zodat je je bestaande systeem niet helemaal hoeft te vervangen. Scheelt weer onnodige kosten. Beide zijn verkrijgbaar bij onder andere Coolblue.

#6 Slimme keukenapparatuur

Als we het over slimme keukenapparatuur hebben, dan valt er heel wat te automatiseren. Denk aan de oven, vaatwasser, koffiemachine en airfryer. Ze zijn allemaal met een app aan te sturen en je kunt vaak een seintje krijgen als het apparaat klaar is. Zo kun je bijna alles vanaf de zitbank regelen. De bijbehorende apps kunnen suggesties geven voor maaltijden, maar geven ook de juiste instellingen die je moet gebruiken en kunnen met een druk op de knop worden gestart. Keukenapparatuur met HomeKit is er nog niet zoveel, maar gelukkig komt daar verandering in nu Siemens en Bosch met Matter aan de slag gaan.

Bekijk ook

Slim koken: met deze accessoires maak je je keuken slimmer

Ook in de keuken kunnen slimme apparaten goed van pas komen. In deze gids hebben we accessoires voor je slimme keuken voor je op een rijtje gezet. Welke mogen niet ontbreken in de keuken van je smart home?

Er zijn nog veel meer plekken in huis die je slim kunt maken. Kijk ook eens naar deze:

Bekijk ook

Maak je tv-kamer slimmer met deze accessoires

Tijdens de wintermaanden brengen we wat meer tijd door rondom de televisie. Welke smart home-accessoires komen dan van pas? Wij hebben een paar suggesties op een rijtje gezet, waardoor je nog prettiger tv-kijkt.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home