Eve voor smart home

Deze smart home-accessoires zijn geschikt voor een huurwoning

Heb je een huurwoning? Ook dan zijn er allerlei smart home-accessoires die je kunt gebruiken zonder in de muur te hoeven boren, en zonder dat je toestemming van je huisbaas hoeft te vragen. Wij zetten de beste smart home-producten voor huurders op een rijtje.

Er zijn genoeg smart home-producten waar je als huurder mee aan de slag kunt, zelfs als je kleinbehuisd bent:

Misschien denk je dat een smart home niets voor jou is, omdat je een huurwoning hebt. Maar ook als huurder kun je tegenwoordig heel wat accessoires gebruiken die je niet aan de muur hoeft te schroeven en die je bij een verhuizing zó weer meeneemt naar je volgende woning.

Smart home voor huurwoningen

Er zijn smart home-producten die je niet zo snel als huurder zult installeren. Zo zijn een slim te bedienen alarmsysteem, thermostaat, videodeurbel, deurslot, airco, zonneschermen of een sproeisysteem voor de tuin meestal niet zo verstandig om in te investeren. Sommige accessoires kun je niet meenemen als je gaat verhuizen. Voor andere geldt dat je eerst toestemming van de huiseigenaar nodig hebt, als je iets wilt inbouwen, zoals bij het aanpassen van je verwarmingsinstallatie. En de kans dat de volgende huurder jouw dure (€€€) smart home-installatie voor een redelijke prijs wil overnemen, is niet zo groot.

Toch zijn er voor sommige producten ook wel uitzonderingen, zelfs als ze geïnstalleerd moeten worden. Zo kun je een Toon-thermostaat vaak met goedkeuring van de huisbaas installeren en laten hangen als je gaat verhuizen. Zo’n thermostaat is in Nederland zo gangbaar, dat het wordt gezien als een ‘normale’ thermostaat en niet als een smart home-product voor early adopters. Nadeel is natuurlijk dat Toon niet samenwerkt met HomeKit, maar alleen met Google Assistant en (via een omweg) met Alexa door gebruik te maken van Triggi. Daardoor is een Toon minder aantrekkelijk voor Apple-gebruikers die op HomeKit willen standaardiseren.

Als je wilt kun je nog een stap verder gaan door wel allerlei dingen in te bouwen, die later gemakkelijk weer terug te draaien zijn naar de oorspronkelijke situatie. Zo zou je stopcontacten en schakelaars kunnen vervangen en de oude exemplaren weer terugplaatsen als je gaat verhuizen. Dit ligt er maar net aan hoe handig je bent en hoeveel je in je huurhuis wilt investeren.

Eve Room nieuw

Multiroom speakers
Een multiroom systeem met meerdere speakers zorgt ervoor dat je overal in huis naar dezelfde muziek kunt luisteren. Loop je van de keuken naar de woonkamer, dan blijf je dezelfde muziek horen. Voor Apple-gebruikers is een Sonos-systeem met AirPlay 2 erg handig, maar je zou ook kunnen kijken naar andere speakers met AirPlay 2 ondersteuning.

Slimme speakers
Als je Apple-gebruiker bent ligt de aanschaf van een HomePod misschien voor de hand. Die kost overigens wel 349 euro en je moet ‘m vooralsnog uit het buitenland halen.

HomePod intern

Heb je niet zoveel te besteden of twijfel je nog of een smart speaker iets voor je is, dan zou je ook met een goedkoper alternatief kunnen beginnen, zoals de Google Home Mini. Hou er wel rekening mee dat dit een grotere inbreuk op je privacy betekent (maar daar staat weer een lagere prijs tegenover). Je zou ook voor het eerder genoemde Sonos-systeem kunnen kiezen, want dat ondersteunt zowel de Google Assistant als Alexa en hopelijk op termijn ook HomeKit. Beperkte Siri-ondersteuning zit er al wel op.

Slimme lampen
Slimme verlichting is altijd een goed idee. Je hoeft er namelijk niets voor te verbouwen: als je de energieverslindende gloeilampen in je huis vervangt door slimme led-lampen bespaar je ook nog eens op je stroomrekening.

Philips Hue lamp

En mocht je ooit gaan verhuizen, dan neem je de lampen makkelijk mee. Bovendien kun je met de meeste lampen variëren met kleur, zodat je een sfeervoller huis krijgt. Helder licht als je je moet concentreren, disco-effecten bij een feestje of gedimd warm licht tijdens een avondje filmkijken.

Slimme knoppen en sensoren
Slimme knoppen hoef je niet op het stroomnet aan te sluiten. Ze werken op een batterijtje of wekken zelf hun energie op, als je erop drukt. Je kunt ze met een plakstrip aan de muur bevestigen of gewoon op de salontafel leggen.

Slimme beveiligingscamera
Een beveiligingscamera zoals de Nest Outdoor of de Ring Floodlight zul je niet zo snel aan je buitenmuur schroeven, tenzij het weer gemakkelijk los te halen is. Gelukkig zijn de meeste HomeKit-camera’s een stuk mobieler: die zet je binnenshuis op een kast of tafeltje neer en vervolgens kun je in de gaten houden als er een mogelijke inbreker door je huis sluipt.

Logitech Circle 2 muurstekker

Een voorbeeld is de Logitech Circle 2 (ca. 155 euro), die zowel binnen als buiten te gebruiken is. Voor buitenshuis zou je ook de Netatmo Presence (ca. 300 euro) kunnen nemen, al vergt die wel wat meer installatie.

Slimme stekkers
Je hoeft je stopcontact niet te vervangen als je apparaten via HomeKit wilt bedienen. Je steekt gewoon een slimme stekker(doos) tussen het stopcontact en je apparaat. Inmiddels kun je kiezen uit stekkers van meerdere merken die met HomeKit werken. Ook zijn de eerste stekkerdozen verschenen, zoals die van Koogeek en Eve. Daarmee kun je meerdere apparaten via Siri of de Woning-app aansturen.

Diverse sensoren
Met slimme sensoren kun je alle kanten op: je zet ze op een tafeltje in de hal, zodat de lampen automatisch aan gaan als er beweging wordt gedetecteerd. Of je zet een sensor in de slaapkamer, zodat je op afstand de luchtkwaliteit kunt meten. Omdat je ze niet hoeft te installeren, neem je ze makkelijk mee bij een verhuizing en ze zijn altijd wel weer ergens in je volgende woning in te passen.

Xiaomi Aqara deursensor

Er zijn sensoren voor beweging, temperatuur, luchtvochtigheid, koolmonoxide en kooldioxide. Vaak zijn ze los te gebruiken en makkelijk mee te nemen. Deur- en raamsensoren zul je wel in de woning moeten bevestigen, maar vaak gebeurt dit met een plakstrip, zodat je het weer makkelijk los kunt halen, zonder boorgaten achter te laten.

Slimme huishoudelijke apparatuur
Van slimme stofzuigers tot koelkasten, bijna elk huishoudelijk apparaat is tegenwoordig wel verkrijgbaar in een ‘slimme’ variant. Slim is overigens maar betrekkelijk, want meestal betekent het alleen dat je ze op afstand kunt bedienen. Dit geldt bijvoorbeeld voor slimme wasmachines en ovens, waarbij je de status kunt opvragen en de instellingen wijzigen. Bij slimme koelkasten kun je bijhouden of bepaalde producten nog op voorraad zijn, maar dit is nog wel grotendeels een handmatig proces.

Nespresso Prodigio met iPhone-app

Er zijn ook diverse slimme huishoudelijke apparaten voor persoonlijk gebruik, zoals slimme tandenborstels. Daarbij krijg je achteraf een analyse van je poetsprestaties. Een slimme weegschaal stuurt alle metingen automatisch door naar een app. Wat de mogelijkheden betreft is de sky the limit, al vragen we ons af of je de slimme functies op de langere termijn wel blijft gebruiken. Zo schreven we ooit een review over de Nespresso Prodigio-koffiemachine, maar na het aanvankelijke enthousiasme hebben we de app nooit meer gebruikt. Denk dus goed na of het zin heeft om extra geld uit te geven voor de ‘slimme’ versie van een huishoudelijk apparaat.

Meer smart home-accessoires voor HomeKit bekijken? We hebben een gids met een overzicht van alles wat er qua HomeKit zoal in Nederland verkrijgbaar is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2018
Categorie Accessoires
Onderwerpen huren, smart home, woning

Smart Home

Een smart home is een huis die met het internet verbonden is via allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten.

Smart Home