Koogeek Smart Plug.

iCulture bekijkt: Koogeek Smart Plug is een slimme stekker met HomeKit

De Koogeek Smart Plug is een slimme stekker die werkt met HomeKit. Met deze stekker kun je een gewoon apparaat, zoals een simpele lamp of televisie, slim maken. Het is dus een alternatief voor de Elgato Eve-stekker. Dankzij de koppeling met HomeKit kun je de accessoires met Siri besturen. Wij namen deze Smart Plug onder de loep en vertellen je erover in deze iCulture bekijkt.

Koogeek Smart Plug met HomeKit in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Koogeek Smart Plug slimme stekker:

  • Europese stekker om standaard accessoires slim te maken
  • Werkt samen met HomeKit
  • Maakt verbinding via Wi-Fi
  • Gemaakt van glimmend wit plastic, formaat ongeveer 6,5 bij 6,5 centimeter


Niet alle producten die we op de iCulture-redactie testen verdienen een uitgebreide bespreking zoals de iPhone X review. Aan accessoires zoals hoesjes en kabels valt niet zo heel veel te testen. Vandaar dat we voor dit soort accessoires beknoptere ‘iCulture bekijkt’ reviews schrijven. Geen lange lappen tekst en beschrijvingen van details, maar alleen de info die je nodig hebt om te weten of het een aankoop waard is. De Koogeek Smart Plug is op eigen initiatief aangeschaft via TomTop.

Koogeek Smart Plug.

Koogeek HomeKit Smart Plug installatie

De installatie van de Koogeek HomeKit Smart Plug werkt onder andere via de Koogeek Home-app en was in een paar seconden gelukt. Na het downloaden van de app geef je toegang tot je HomeKit-gegevens, mocht je die al hebben. Vervolgens tik je op het plusje in de rechter bovenhoek, waarna je de verdere instructies opvolgt en de HomeKit-code op de stekker of instructieboekje scant. De app herkent de stekker vanzelf, zodat je het accessoire toegang kunt geven tot je Wi-Fi-netwerk. Vervolgens geef je de Smart Plug een passende naam en wijs je het type accessoire toe, zoals een lamp of een ventilator. In een paar minuten ben je verbonden, dus de installatie is een fluitje van een cent.

Wat wel goed is om te weten, is dat de Koogeek Smart Plug alleen via Wi-Fi werkt. Andere vergelijkbare stekkers, zoals die van Elgato Eve of de Fibaro HomeKit stekker, werken via Bluetooth. Het nadeel van Bluetooth is dat je zelf in de buurt moet zijn om de stekker te kunnen gebruiken en dat voor gebruik buitenshuis de Apple TV of iPad als HomeKit woninghub binnen de Bluetooth-straal moeten zijn. Dit nadeel heeft de Koogeek niet, waardoor deze meer geschikt is voor grotere woningen.

Koogeek Smart Plug met knop.

Een nadeel is dat de Koogeek Smart Plug alleen werkt met 2,4GHz Wi-Fi-netwerken. Heb je de Wi-Fi thuis beperkt tot een 5GHz-netwerk, dan moet je dus in de instellingen van je router duiken om een 2,4GHz-netwerk in te schakelen. Heb je problemen met het herkennen van de Koogeek, dan moet je wellicht zelfs je 5GHz-netwerk uitschakelen. In onze test was dat niet nodig, maar het is wel belangrijk om dit in het achterhoofd te houden en het is ook het nadrukkelijke advies van de fabrikant.

Relatief grote stekker
De Koogeek HomeKit Smart Plug is in vergelijking met bijvoorbeeld de Elgato Eve Energy behoorlijk fors. Je kunt de Koogeek daardoor minder goed wegwerken in een kleinere stekkerdoos. Je blokkeert daarmee vaak het stopcontact dat ernaast zit. Het is meer gewenst om de Koogeek rechtstreeks in een stopcontact in de muur steken, in plaats van in een stekkerdoos.

De Koogeek is van wit glimmend plastic en lijkt qua materiaal daardoor wel wat op de eerder op iCulture besproken Fibaro-accessoires. De wat mindere afwerking zorgt er echter wel voor dat de Koogeek Smart Plug een stuk goedkoper is dan vergelijkbare HomeKit-stekkers. Waar je voor een Elgato Eve Energy al snel €50 betaalt, ben je voor de Koogeek nog geen €30 kwijt. Dit scheelt dus flink in prijs, terwijl de werking van de stekker nagenoeg hetzelfde is.

Koogeek Smart Plug met stekker.

Omdat de stekker met HomeKit werkt, kun je deze eenvoudig in- en uitschakelen dankzij Siri. Je hoeft alleen maar de naam van het accessoire uit te spreken dat je zelf aan de stekker gegeven hebt. Daarnaast is de Koogeek HomeKit Smart Plus ook te koppelen aan scènes, zodat je bijvoorbeeld meerdere lampen tegelijkertijd inschakelt. Ondanks de flink lagere prijs dan van soortgelijke accessoires, zijn de functies hetzelfde. Sterker nog, in onze test reageert de Koogeek vaak sneller dan de Elgato Eve, omdat de Koogeek via Wi-Fi werkt en de Eve een Bluetooth-accessoire is.

Verschillen Koogeek Smart Plug en Elgato Eve Energy

We hebben zowel de Elgato Eve Energy als de Koogeek Smart Plug uitgebreid getest. Hoewel ze qua werking heel veel overeenkomsten hebben, is er ook een aantal verschillen tussen deze twee stekkers. Het belangrijkste verschil is dat de Elgato via Bluetooth werkt, terwijl de Koogeek verbinding maakt via Wi-Fi. Hierdoor is het bereik van de Koogeek Smart Plug groter dan van de Elgato-stekker en reageert de Koogeek ook iets sneller op instructies via Siri of de Woning-app. De Elgato-stekker is daarentegen compacter en makkelijker en mooier weg te werken. Als je op zoek bent naar een zo klein mogelijke stekker, dan ben je beter af bij de Elgato Eve Energy (o.a. te koop via Coolblue). Wil je een groter bereik en tegelijkertijd niet teveel geld uitgeven, dan is de Koogeek Smart Plug de beste keuze.

https://www.iculture.nl/reviews/elgato-eve-homekit-accessoires/

Score

8.5

Koogeek intelligente stekker met HomeKit

Koogeek intelligente stekker met HomeKit

EUR 37,99

Voordelen +

  • Betaalbare slimme stekker met HomeKit
  • Koppelen aan Wi-Fi, waardoor het bereik groter is

Nadelen -

  • Formaat van de stekker is wat groot
  • Alleen 2,4GHz Wi-Fi

Conclusie Koogeek Smart Plug

De Koogeek Smart Plug is een prima alternatief voor de duurdere stekkers van Elgato Eve en Fibaro. Het voordeel van de Koogeek Smart Plug is dat deze werkt met Wi-Fi in plaats van Bluetooth, waardoor het bereik veel groter is. Je bent daardoor niet afhankelijk van de plaatsing van de Apple TV of iPad als HomeKit woninghub. Dit maakt de Koogeek geschikter voor grotere woningen. Bovendien reageert de Koogeek-stekker sneller dan de Elgato Eve Energy. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat de Koogeek HomeKit Smart Plug (net als de meeste smart home-accessoires) alleen werkt op 2,4GHz wi-Fi. Wij ondervonden geen problemen met het gebruik van 2,4- en 5GHz-netwerken naast elkaar, maar mogelijk moet je het 5GHz-netwerk tijdelijk compleet uitschakelen tijdens de installatie. Een ander aspect om rekening mee te houden, is dat de Koogeek aan de grote kant is en mogelijk andere stopcontactingangen in een stekkerdoos blokkeert.

Koogeek Smart Plug kopen

De Koogeek Smart Plug is te koop via Amazon. De stekker kost daar momenteel zo’n €35. De slimme stekker is verder te koop via de populaire koopjessite AliExpress en wordt daar (ook) verkocht door Koogeek zelf.