Een tijd geleden bespraken we op iCulture de Elgato Eve-accessoires. Dit zijn handige Bluetooth-accessoires met ondersteuning van HomeKit, zodat je bijvoorbeeld via Siri de temperatuur op kunt vragen of kunt checken of je deur open of dicht is. Fibaro, een van oorsprong Pools bedrijf, heeft nu soortgelijke accessoires op de markt gebracht. Het gaat om de Fibaro Motion Sensor (€67,99), de Door/Window Sensor (€59,99) en de Flood Sensor (€69,99) voor respectievelijk het detecteren van beweging, een open of gesloten deur of raam en wateroverlast. Wij probeerden de drie accessoires uit. Alle genoemde producten zijn verkrijgbaar bij Wehkamp en bij de APR’s Xando, iCentre en iVizi.

https://www.iculture.nl/reviews/elgato-eve-homekit-accessoires/

Fibaro-sensoren voor HomeKit

De Fibaro-accessoires lijken in veel opzichten dus op de Elgato Eve-spullen en zijn ook geschikt voor HomeKit, maar er zijn wel wat verschillen in functionaliteiten. Allereerst zijn de Fibaro spullen wat duurder. Voor de Fibaro Motion Sensor betaal je zo’n €68, terwijl de Elgato Motion ongeveer €50 kost. Daarentegen detecteert de Motion Sensor van Fibaro niet alleen beweging, maar ook lichtsterkte en temperatuur. Dit geldt voor alle Fibaro-spullen: elke sensor kan ook de temperatuur meten in zijn nabije omgeving. Soms handig, maar soms ook wat overbodig.

Fibaro-app.

Om de Fibaro-spullen in te stellen, kun je de Fibaro-app gebruiken. De Fibaro-app is één van de lelijkste apps voor HomeKit die we ooit gezien hebben. Het appicoon lijkt van een app uit het iOS 4-tijdperk en ook in de app zelf ziet alles eruit als een enorm verouderde app. Gelukkig is de Fibaro-app optioneel, omdat de accessoires samenwerken met HomeKit en daardoor via de standaard Woning-app in te stellen zijn. De Fibaro-app heeft dan ook geen verdere extra functies, waardoor je de app gelukkig links kunt laten liggen. Fibaro heeft ons wel laten weten dat de app binnenkort vernieuwd wordt met een volledig nieuw design.

Fibaro Motion Sensor

De Fibaro Motion Sensor is de meest veelzijdige van de drie. Behalve het registreren van beweging, meet de sensor zoals eerder gezegd ook de temperatuur en de lichtsterkte. De lichtsterkte wordt weergegeven in hoeveelheid lux. Leuke informatie, maar veel meer kan je er niet mee doen. Je kunt de lichtsensor door beperkingen van HomeKit niet automatiseren (bijvoorbeeld de lampen verder aanzetten als de lichtsterkte een bepaald punt bereikt), waardoor je het alleen maar ter kennisgeving aan kunt nemen. De bewegingssensor is daarentegen wel handig, omdat dit te koppelen is aan bijvoorbeeld je Hue-lampen. Wordt er een beweging waargenomen, dan gaan automatisch je lampen aan. Op zichzelf is de Fibaro Motion Sensor dan ook niet zo interessant, want hij komt pas van pas in combinatie met overige HomeKit-accessoires. De temperatuursensor geeft je bijvoorbeeld altijd de temperatuur door van de kamer waarin hij staat, waarna je bijvoorbeeld via de thermostaat de temperatuur hoger of lager kunt zetten. Maar zonder HomeKit-thermometer kom je helaas niet zo ver.

Fibaro Motion Sensor.

De Motion Sensor is een klein rond bolletje met een houder, zodat je hem neer kunt zetten. Je kunt hem echter ook ophangen aan de muur door de houder met een schroef aan de muur te bevestigen. De ronde sensor zelf heeft wat weg van een pingpongballetje, mede door de plastic behuizing. De sensor weegt nauwelijks iets en voelt nogal goedkoop aan. Het oog van de sensor is letterlijk een oog. Zodra hij beweging registreert of ermee gesjoemeld wordt, gaat de lamp in de sensor knipperen. Het lijkt daardoor veel op een wat eng uitziend oog. Maar zoals in de promotieplaatjes zie je de Motion Sensor gelukkig nooit.

De werking van de bewegingssensor is vrijwel vlekkeloos. Elke keer als je de kamer binnenkomt, merkt de sensor dit binnen enkele seconden op. De sensor kan ongeveer zeven meter ver kijken, wat meer dan voldoende is voor gewoon gebruik. De verdere werking van de Fibaro Motion Sensor is verder puur afhankelijk van welke HomeKit-accessoires je in huis hebt. Dat betekent ook dat de sensor afhankelijk is van de functies die HomeKit biedt. In onze uitgebreide test duurde het soms ook wel even voordat de lampen aan gingen. De ene keer werden de Hue-lampen in slechts een paar seconden ingeschakeld, terwijl het soms wel een minuut duurde of helemaal niet aan ging. Dat probleem lijkt eerder aan HomeKit toe te schrijven dan aan de sensor zelf, want het knipperende lampje op de sensor laat blijken dat hij wel beweging gedetecteerd heeft.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De sensor kan de verlichting bijvoorbeeld ook niet uitschakelen. Er is geen instelling in HomeKit die ervoor zorgt dat de sensor de lampen ook vanzelf uitschakelt als er al enige tijd geen beweging waargenomen wordt. Je kunt natuurlijk wel een scene aan de sensor koppelen waarmee je verlichting uitschakelt, maar die wordt dan alleen geactiveerd bij beweging en niet als er al enige tijd géén beweging gezien wordt. Dit is eventueel op te lossen met een tweede sensor. Een eerste sensor kan bijvoorbeeld de lampen in de keuken aanzetten. Een tweede sensor in de woonkamer kan diezelfde lampen bijvoorbeeld dan ook uitzetten zodra hij beweging ziet. Handig als je op jezelf woont, maar niet als je met meerdere mensen in huis bent.

De sensor werkt ook dankzij HomeKit samen met Siri. Doordat de sensor ook de temperatuur meet, kun je dat via Siri opvragen. Handig, maar zonder slimme thermostaat heb je niet zo heel gek veel aan die informatie. Tot slot belangrijk om te onthouden is dat de sensor werkt via Bluetooth. Je iPhone (of Apple TV en iPad voor automatisering) moet dus binnen bereik zijn om het accessoire goed te kunnen gebruiken.

Fibaro Door/Window Sensor

Vergelijkbaar met de Motion Sensor is de Door/Window Sensor. Net als de Door & Window Sensor van Elgato, bevestig je die van Fibaro bij een raam of deur. De sensor zelf plak je op het kozijn rondom een raam of deur en het bijgeleverde kleine blokje bevestig je aan de deur of het raam zelf. In onze test werkte deze sensor beter dan die van Elgato. De sensor herkent direct of een raam of deur gesloten is en dankzij HomeKit koppel je daar allerlei acties aan. Je kunt dit zo instellen dat bijvoorbeeld het licht aan gaat als je raam dicht gaat. Er is zowel een actie te koppelen aan het open als het dicht gaan van de desbetreffende raam of deur.

Fibaro Door/Window.

Dankzij de Woning-app kun je ook een melding krijgen zodra een raam of deur open of dicht gaat. Je stelt dit in via de Woning-app, waardoor je ook te maken hebt met de beperkingen van HomeKit. Je kunt dit bijvoorbeeld niet zo instellen dat je alléén een melding krijgt van een open of gesloten raam of deur als je niet thuis bent. Dat betekent dat je dus of altijd of nooit een melding krijgt. Wij besloten in onze test de melding toch maar gewoon in te schakelen, omdat het een geruststellende gedachte is dat je een melding krijgt als het raam open gaat als je niet thuis bent. Dat we dan ook een melding kregen als we het raam zelf open of dicht deden, nemen we dan maar voor lief.

Bekijk ook

Woning-app voor HomeKit: alles wat je moet weten

Met de Woning-app kun je HomeKit-apparaten bedienen en sc├Ęnes instellen. De app is beschikbaar op de iPhone, iPad, Apple Watch en Mac. In dit artikel lees je alles over deze app. Ook vind je de vernieuwingen in iOS 16.

Qua formaat is de Door/Window Sensor van Fibaro wat netter dan die van Elgato. De deursensor van Elgato is vrij fors, terwijl die van Fibaro wat kleiner is. Het materiaal voelt echter net zo goedkoop aan als de bewegingssensor van Fibaro. De deursensor is van redelijk goedkoop glimmend plastic gemaakt en is daardoor wat betreft uitstraling wat minder mooi. Je kunt hem slim wegwerken, bijvoorbeeld onderin een hoek van een raam, maar echt mooi zal het nooit staan. Net als de Motion Sensor meet deze deur- en raamsensor ook de temperatuur. In dit geval is dit echter lang niet even accuraat. Wij gebruikten de sensor bij een slaapkamerraam, maar aangezien het dicht bij een raam altijd kouder is dan in de kamer zelf, geeft dit een wat vertekend beeld.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Fibaro Flood Sensor

De laatste van de drie Fibaro-accessoires is voor hele specifieke gevallen geschikt. Ben je bang dat je wasmachine water lekt of dat je kelder onder loopt vanwege lekkage, dan kun je daar de Flood Sensor voor gebruiken. Deze plaats je op een vlakke ondergrond en de vier metalen pinnetjes registreren contact met water. Het is dan ook meer een accessoire dat je uit voorzorg gebruikt in plaats van iets wat je echt nodig hebt. Dankzij de samenwerking met HomeKit krijg je in ieder geval wel meteen een melding als er water herkend wordt. Ook geeft het accessoire een harde pieptoon, waardoor je ook binnenshuis meteen op de hoogte bent van lekkage.

Fibaro Flood Sensor.

Deze watermelder is ook weer te combineren met andere HomeKit-accessoires. Denk aan slimme stekkers, zodat deze stekkers de aangesloten apparaten bij een lekkage meteen uit kunnen schakelen. Handig, maar je hoopt het toch eigenlijk nooit nodig te hebben. Je kunt ook je verlichting aan de watermelder koppelen, zodat bijvoorbeeld je lampen blauw worden als er water gezien wordt. Dit werkt verder prima, maar voor de meeste mensen zal zo’n watermelder niet van een hele grote toegevoegde waarde zijn. Je kunt verder nog via Siri opvragen of alles veilig is en of er water gesignaleerd is. Zo hoef je geen enkele app te openen om te kijken of alles veilig is. De sensor meet ook de temperatuur, maar is op plekken waar je zo’n sensor gebruikt in de meeste gevallen niet echt van belang.

Fibaro Flood Sensor in Woning-app en Siri.

De Flood Sensor is van hetzelfde materiaal als de andere twee sensoren, maar dat is in dit geval minder erg. Een accessoire als deze stop je toch zo ver mogelijk uit het zicht en op plekken waar je niet dagelijks komt, zoals achter een wasmachine. Wat dat betreft is de functie veel belangrijker dan het uiterlijk en dat zit wat betreft deze watermelder wel goed.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Score

7.4

Fibaro Motion, Door/Window & Flood Sensor

Fibaro Motion, Door/Window & Flood Sensor

Voordelen +

  • Sensoren eenvoudig te installeren
  • Uitgebreide samenwerking met HomeKit
  • Meten ook de temperatuur

Nadelen -

  • Qua functie beperkt door de beperkingen van HomeKit
  • Bouwkwaliteit niet indrukwekkend
  • Hogere prijs

Conclusie Fibaro-accessoires

De drie Fibaro-accessoires die wij getest hebben, de Motion Sensor, de Door/Window Sensor en de Flood Sensor, zijn wat betreft de werking prima accessoires. Op zichzelf zijn de accessoires niet zo heel erg interessant, maar dankzij de HomeKit-koppeling kun je er veel meer mee. De bewegingssensor zorgt ervoor dat je lampen automatisch aan gaan als je een kamer binnenkomt, terwijl de raamsensor bijvoorbeeld de verlichting juist uit kan zetten. Een fijne bijkomstigheid is dat alle sensoren ook de temperatuur in de omgeving meten, maar dat is eigenlijk alleen bij de bewegingssensor echt handig. Ook kun je bij alle sensoren via de Woning-app instellen dat je een melding krijgt zodra er beweging, een opening of sluiting of water gedetecteerd wordt. Qua prijs zijn de Fibaro-sensoren wat duurder dan die van Elgato, maar qua functies zijn ze (op de temperatuursensoren na) nagenoeg hetzelfde. De sensoren zijn vooral handig in combinatie met andere HomeKit-accessoires, maar HomeKit zorgt ook voor beperkingen.

Het is bijvoorbeeld met de bewegingssensor niet mogelijk om de lichten uit te schakelen als er geen beweging meer gezien wordt. Je kunt de sensor dus wel gebruiken om je lampen aan te zetten, maar om ze uit te zetten moet je nog altijd een andere optie gebruiken. Het ontvangen van meldingen is handig, maar je kunt dit in HomeKit niet zo instellen dat je alleen een melding krijgt als je weg van huis bent. Hierdoor ontvang je continu meldingen, ook als je zelf thuis bent en de veroorzaker bent van bijvoorbeeld beweging of het open of dicht doen van het raam. De nadelen van de sensoren liggen dus vooral aan de beperkingen van HomeKit, maar de sensoren zelf bieden een prima werking.

Fibaro is te koop bij Wehkamp en andere winkels.

Bekijk ook

HomeKit: het complete overzicht voor slimme apparaten in huis

Met Apple's HomeKit kun je smart home-toepassingen (domotica) makkelijker bedienen vanaf iPhone, iPad en andere Apple-apparaten. Lees alles over Apple HomeKit huisautomatisering.

HomeKit

Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. HomeKit en de Woning-app zijn de basis van Apple's smart home-platform, waarin je slimme lampen, deursloten, sensoren, raambekleding, camera's en meer aan elkaar kan koppelen en met elkaar kan laten samenwerken. Apparaten met HomeKit-ondersteuning werken ook met Siri. Bovendien werken accessoires die geschikt zijn voor de de smart home-standaard Matter ook compatibel met HomeKit en de Woning-app. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.

HomeKit