Beste kleurenfilter apps iPhone iPad

De beste fotofilter-apps voor je iPhone en iPad

Voeg een effect toe aan je foto's waardoor een doorsnee kiekje oogt als een meesterwerk. Dit zijn de beste kleuren- en fotofilter-apps voor de iPhone en de iPad volgens iCulture.

Beste kleurenfilter apps iPhone iPad
In de App Store vind je een flinke verscheidenheid aan apps voor fotografie. Populair zijn de fotofilter-apps, waarmee je allerlei leuke effecten kunt toevoegen aan je foto’s, zonder dat je een spiegelreflexcamera nodig hebt. Je foto oogt opeens een stuk origineler. Een kiekje van een kopje koffie ziet er opeens uit als een kunstzinnig meesterwerk. De keuze is enorm, vandaar dat iCulture voor jou een selectie heeft gemaakt van de beste kleurenfilterapps voor iPhone, iPod touch en iPad.

Kleurenfilter-apps voor de iPhone

Kleurenfilters geven je foto’s net dat speciale effect waardoor een gewone foto opeens veel mooier wordt. Je kent het natuurlijk van Instagram, maar er zijn nog veel meer foto-apps waarmee je misschien nog wel spectaculairder effecten kunt bewerkstelligen. Niet helemaal wat je zoekt? Bij iCulture hebben we een overzicht voor de beste foto-apps, een lijst met beste apps voor foto-bewerking en een vergelijking van apps die gebruik maken van geavanceerde camera-mogelijkheden.

iCulture adviseert: Instagram

Instagram fotografieWie echt onderscheidende foto’s wil maken moet iets verder kijken, maar Instagram is veruit de populairste iPhone-app waarmee je foto’s eenvoudig voorziet van een kleureneffect. Niet alle filters zijn even nuttig en de zwartwit filters zijn ook niet erg sterk, maar de warme kleuren van Hefe en X-Pro II kunnen elke bewolkte dag opfleuren. Foto’s kun je eenvoudig verlichten met één knop en er zijn verschillende opties voor scherpstelling, vignettes en contrast, die je net zo makkelijk links laat liggen als je daar geen zin in hebt. Daarnaast heeft Instagram waarschijnlijk het meest levendige fotonetwerk van de wereld. Het is al sinds het bestaan van de app een leuke bezigheid om personen alleen om hun etensfoto’s, luchtfoto’s, alledaagse leven of wat ze ook vastleggen te volgen. Nooit dwingend, maar altijd leuk als je reacties en likes binnenkrijgt op je zomerse kiekjes. Al gebruik je de fotofilters van Instagram niet en bewerk je foto’s niet; je wilt het resultaat vermoedelijk toch wel in deze app delen.


Hipstamatic

iOS 7 Apps Hipstamatic iPhoneEen oudgediende in de App Store en nog steeds – terecht – hooggewaardeerd. De app wordt tegenwoordig verrassend vaak gebruikt voor voedselfotografie. Het grote voordeel van deze app is dat hij een enorme hoeveelheid ‘lenzen’ en ‘filmrolletjes’ heeft (allemaal los aan te schaffen via in-app aankoop), terwijl de app de hoeveelheid content verrassend goed heeft gesorteerd. Wat verder meteen opvalt is dat Hipstamatic echt het ouderwetse analoge camera-gevoel probeert te benaderen: filters noemt de app lenzen en toont deze als een cameralens die op de camera van Hipstamatic wordt geschroefd. Érg retro.


VSCO Cam

VSCO fotografieVSCO zorgt voor de prachtige effecten die professionals gebruiken in Adobe Lightroom, Aperture en Adobe Camera Raw. In deze iPhone-app kan je daar voor een prikkie van proeven. De interface van de app kon wel wat handiger. Je moet een foto eerst importeren vanaf je iPhone-fotoalbum om hem in VSCO Cam te openen en daarna kost het weer net iets teveel handelingen om even de foto te bewerken of te delen, maar het is te overzien. Vooral omdat je er gratis al een handvol prachtige filters bij krijgt, waaronder drie krachtige zwartwit filters en licht vervalende lagen die korte namen dragen als F2, G3 en M3. Uiterst geschikt voor hippe, inspirerende blogfoto’s voor Tumblr of We Heart It bijvoorbeeld, al is die rol nog meer weggelegd voor Mystic. VSCO Cam slaat niet op in de allerhoogste resolutie en is dus wat onhandig in bediening, maar bijt er vooral doorheen: de filters zijn het waard.


Afterlight

Afterlight fotofilters iPhoneHet populaire Afterlight heeft niet een, maar twee soorten fotofilters. Je hebt kleurenfilters die de kleurtonen van de foto’s aanpassen en effecten die je over de foto heen kan leggen. Die laatste behelzen bijvoorbeeld lensvlekken, zonweerspiegelingen, ruis, strepen en stippen van een bioscoopdoek. Je kan ze spiegelen en het kost geen enkele moeite meer lagen over elkaar te leggen. De kleurenfilters zelf zijn onderverdeeld in een standaardarsenaal en filters afkomstig van andere gebruikers. Ook is er een seizoensgebonden aanbod. Je kan foto’s bijschaven op bekende instellingen als contrast, highlights, verzadiging en er is een sterke Clarify-functie waarmee je foto’s opheldert. Je kan altijd een bewerking ongedaan maken. Of foto’s uitsnijden in een bepaalde vorm, zoals een hart of letter. De bijzondere mogelijkheid meerdere foto’s semi-transparant op elkaar te leggen, maakt de mogelijkheden af. Niet voor niets zo geliefd.


Hueless

Beste fotofilters zwartwit iPhone HuelessAls je houdt van zwartwit fotografie, ben je er vroeg of laat ongetwijfeld op gestuit dat gekleurde foto’s achteraf zwartwit maken niet de manier is om foto’s tot hun recht te laten komen. De sterkste zwartwit foto’s worden zwartwit geschoten. Zo kan je bij het nemen van de foto beter rekening houden met het lichtspel en vooral het contrast in het beeld, wat evident is om je compositie te laten spreken. De iPhone-app Hueless is specialist in de kleurloze foto. Dat komt omdat je de beschikking hebt over een live te bedienen exposure-slider en contrastslider bij het maken van een foto. Je kan kiezen uit verschillende beeldverhoudingen, waaronder die van een bioscoopscherm. Je kunt de ISO-instellingen wijzigen, de LED-flitser inschakelen en foto’s zelfs opslaan als TIFF-bestand. En ja: er zijn óók kleurenfilters, want ook bij grijstinten kan je kiezen tussen een rode, oranje, gele, groene en blauwe variant. Het kán. Maar soms zijn foto’s zonder kleur het kleurrijkst.


Mextures

Fotofilter apps iPhone MexturesAls een standaard sepia-filter niet genoeg is, je Instagrams Valencia al vanaf het begin uitkotst en je elk filter op elkaar vindt lijken, dan moet je misschien eens een blik werpen op Mextures. Dit is namelijk geen app om snel een filtertje op een foto te zetten, maar om zelf filters te maken. Door laag op laag aan verschillende effecten op elkaar te zetten, boetseer je een kleurenfilter waar alleen jij gebruik van kan maken. Tenzij je hem in de app deelt met andere gebruikers, zoals je ook filters die professionele fotografen hebben gemaakt, kan gebruiken. Mextures specialiseert zich in gritty, grainy effecten. Net zoals je bij kleien met verschillende kleuren vanzelf bruine klei krijgt, worden filters opgestapeld eigenlijk vanzelf grofkorrelig en rauw. Zo kan je foto’s de textuur van een schildering op doek geven of anderszins een surrealistisch effect meegeven. Nadien sla je je filter op en heb je hem de volgende keer weer voor het grijpen. Zo kan je vervolgens wél in een handomdraai een filter toepassen. Jouw filter.


Ook leuk

  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Van dezelfde maker, maar wat toegankelijker.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Deze app bedient in de liggende stand van de iPhone, waardoor je lekker veel foto ziet terwijl je uit fotofilters ziet. De filters zijn krachtig door hun subtiele aanpassingen.
  • Over: Design/Flyer/Story Maker (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 11.0+) - Feitelijk geen fotofilter-app, maar wel een applicatie om je eigen tekst in prachtige lettertypes op een foto te zetten. Je kan het contrast met de foto vergroten door de foto lichter of donkerder te maken.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Door zijn recente populariteit willen we hem niet achterwege laten, deze app met fletse en lichte kleurenfilters, randen en opdrukken. Helaas wordt hij overspoeld met in-app aankopen.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 8 augustus 2016. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaand contactformulier.

Openingsfoto: Evan Blaser/ Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2016
Categorie Apps
Onderwerpen fotobewerking, fotofilters, kleurenfilters
Devices iPad, iPhone
Software iOS