Badrig watersensor

Deze drie IKEA-sensoren zijn nieuw in 2024

IKEA brengt in 2024 drie nieuwe sensoren uit: de Parasoll raam-en deursensor, Vallhro bewegingssensor en de Badring watersensor.

IKEA gaat in 2024 drie nieuwe sensoren uitbrengen: de Badring-watersensor voor het detecteren van water, de Parasoll raam- en deursensor en de Vallhorn bewegingssensor. Ze kosten allemaal €9,99 per stuk en zijn te koppelen met IKEA’s smart home-systeem via de eigen hub. Aangezien deze Dirigera-hub nu Matter-ondersteuning heeft, weet je zeker dat het ook met HomeKit werkt. Hieronder lees je meer over deze sensoren.

De eerder aangekondigde Badring-watersensor zou pas in april in de verkoop gaan, maar is nu al verkrijgbaar in Nederland. Het ding kost €9,99 en werkt op een enkele AAA-batterij. Door te koppelen met de Dirigera-hub (die onlangs is voorzien van Matter) krijg je meldingen op je iPhone als er lekkage wordt gedetecteerd.

Bekijk ook

IKEA start met Matter-update voor DIRIGERA-hub

IKEA is in een beta begonnen met het testen van Matter voor de DIRIGERA-hub. Binnenkort moet dit voor iedereen beschikbaar komen. Maar wat heb je er eigenlijk aan?

Update 4 januari 2024: De IKEA Parasoll met productnummer 805.043.08 is nu verkrijgbaar voor €9,99 en ook de IKEA Vallhorn met productnummer 905.043.41 ligt in de winkel, eveneens voor €9,99. De Badring-watersensor is op het moment van schrijven nog niet te koop.

IKEA Parasoll en Vallhorn sensoren
IKEA Parasoll en Vallhorn sensoren

De eerder gelekte sensoren zijn nu officieel door IKEA aangekondigd. Zoals gelekt gaat het om de Parasoll (een deur- en raamsensor), de Vallhorn (bewegingssensor) en de BADRING (een lekkagesensor). De eerder gelekte releasedata blijken te kloppen: de Parasoll en Vallhorn verschijnen in januari, terwijl de BADRING in april in de winkelrekken moet liggen. De sensoren zijn te koppelen aan de DIRIGERA-hub.

IKEA beloofde een jaar geleden dat de Dirigera-hub Matter-ready is, maar de daadwerkelijke update voor de Matter smart home-standaard is er nog steeds niet. Zodra die er wel is, zijn de sensoren (en alle andere aangesloten apparaten) ook via de Woning-app te gebruiken. Voor nu moet IKEA dat nog per accessoire regelen, zoals de lampen, knoppen en andere geschikte sensoren.

Lees ons eerdere artikel van 26 oktober 2023 voor meer info over de sensoren

Drie nieuwe IKEA-sensoren

Het jaar 2024 belooft nogal wat vernieuwingen te brengen – en niet alleen bij Apple. IKEA heeft drie nieuwe sensoren voor de Dirigera-hub op de plank liggen, die in 2024 uit komen.

Het gaat om de Parasoll deur- en raamsensor, de Vallhorn bewegingssensor en de Badring lekkagesensor. Ze werken alledrie met Zigbee 3.0 en staan in verbinding met de Dirigera-hub. Ze maken deel uit van IKEA’s Home Smart-programma, waar je ook slimme lampen, rolgordijnen en speakers vindt. De sensoren zelf zijn uiteraard niet op allerlei manieren aan te sturen, maar je kunt de meldingen die ze doen wel gebruiken in automatiseringen. Zo kun je de lampen inschakelen als ergens beweging wordt gedetecteerd, of snel naar huis rennen als er lekkage is. Twee van de drie sensoren lekten al eerder uit via de Amerikaanse FCC.

IKEA-sensoren voor een veiliger huis

Sensoren zijn niet de meest spannende smart home-accessoires, maar ze kunnen wel erg handig zijn om een activiteit te detecteren. Al deze drie sensoren zijn gericht op veiligheid in huis.

  • Parasoll (deur- en raamsensor) – De sensor kost ongeveer 10 euro en ligt in januari 2024 bij IKEA in de winkelrekken. Meer informatie lees je verderop.
  • Vallhorn (bewegingssensor) – De Vallhorn bewegingssensor kan simpelweg beweging detecteren, zoals de naam al aangeeft. Vanaf januari 2024 kun je deze sensor kopen voor nog geen 10 euro. Ook hier was eerder al iets over bekend (zie verderop).
  • Badring (lekkagesensor) – Je kunt de Badring-sensor vlakbij je wasmachine leggen, zodat je tijdig op de hoogte bent van lekkages. Ook kun je lekkage bij een dakraam of serre snel opmerken en je dure parketvloer beschermen tegen waterschade. Hij zou rond april 2024 in de winkel moeten liggen.
IKEA sensoren 2024

IKEA Parasoll

De IKEA Parasoll is een open/dicht-sensor. Deze bestaat uit een hoofdunit met draadloze functionaliteit en een tweede unit met magneet. Je kunt hiermee controleren of deuren, ramen, wasmachines en dergelijke open of dicht zijn. Dit accessoire is eerder al bij de FCC opgedoken. Met deze sensor kun je in de gaten houden of deuren en ramen gesloten zijn. Zijn de twee delen vlakbij elkaar, dan is de deur gesloten. Ook kun je als bewoner een melding krijgen zodra er een raam of deur wordt geopend, zodat je meteen weet of er onverwachte bezoekers zijn. En je kunt gemakkelijk op basis van de status (open of dicht) controleren of er nog een raam open staat.

Parasoll raam- en deurcontact

IKEA Vallhorn bewegingssensor

IKEA breidt het smart home-systeem verder uit met deze waterdichte bewegingssensor, die de naam Vallhorn heeft gekregen. Ook deze was al te zien op tekening bij de FCC. Hij is zowel binnen als buiten te gebruiken, dankzij de IP44-rating. Er zitten twee AAA-batterijen in. Hij is te koppelen met het Home Smart-systeem van IKEA zelf en te bedienen met de IKEA-app, maar ook met andere apps en smart home-systemen. Het gaat om een vierkant kastje van 7 x 7 centimeter, maar aan één kant een oog. Hij is daarmee een stuk groter dan de huidige Tradfri-bewegingssensor, die een langgerekte vorm heeft van 7 x 4 centimeter en tegenwoordig voor €12,99 in de winkel ligt. Het huidige Tradfri-model heeft ook een rating van IP44 en is volgens IKEA geschikt voor in de badkamer. 

Zoek je een betere IP-rating, dan zou je kunnen kiezen voor de duurdere Philips Hue Outdoor bewegingssensor van rond de €55,- die met een IP54-rating stof- en spatwaterdicht is. 

vQingping bewegingssensor

Wat opvalt is hoe gevarieerd dergelijke bewegingssensoren zijn. Sinds kort is er de Chinese Qingping bewegings- en lichtsensor die verbinding maakt via Bluetooth en Thread en rond de €25,- kost. Deze meet minder dan 4 x 4 centimeter en heeft een kogelscharnier om in alle richtingen te kunnen ‘kijken’. De richting is overigens niet op afstand te bedienen. Wel kun je dankzij de ingebouwde PIR-sensor nauwkeurig menselijke bewegingen herkennen en via AppleHomeKit een automatisering maken die erop reageert. Zo kun je een melding krijgen als er onverwacht een persoon door het huis loopt of het licht uitschakelen als er een tijdje geen beweging is.

Bekijk ook ons overzicht van bewegingssensoren met HomeKit, voor een beter overzicht van je opties.

Bekijk ook

Bewegingssensoren voor HomeKit: dit zijn de beste bewegingsmelders

Wil je dat de lampen automatisch aan gaan als je binnenkomt? Kijk dan eens naar een bewegingssensor met HomeKit. Zo kun je allerlei acties automatiseren, afhankelijk van de vraag of er iemand in een kamer aanwezig is of langs de bewegingssensor loopt. Dit zijn de beste HomeKit-bewegingssensoren!

IKEA heeft nog weinig technische details gegeven over de accessoires, die alledrie in wit kunststof zijn uitgevoerd. Wel weten we dat ze dankzij de koppeling met de Dirigera-hub ook met HomeKit aan te sturen zijn. Maak je je nu al zorgen over waterlekkage, dan hebben we een overzicht van watersensoren met HomeKit, die een gil geven als ze nattigheid voelen.

Bekijk ook

Voorkom waterschade met deze slimme watersensoren met HomeKit

Heb je regelmatig last van lekkage in je kelder of bij de wasmachine en wil je daarvan vroegtijdig op de hoogte gehouden worden? Check dan deze watersensoren met HomeKit!

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 28 november: Artikel bijgewerkt na aankondiging van de drie nieuwe IKEA-sensoren.
  • 2023 - 28 november: Artikel bijgewerkt na aankondiging van de drie nieuwe IKEA-sensoren.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 6 reacties

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.