Philips Hue Motion Sensor, van de zijkant gezien

Review: Philips Hue Motion Sensor, een bewegingssensor voor je lampen

Met de Philips Hue Motion Sensor kun je je Philips Hue-lampen automatisch aan- en uitschakelen bij beweging. Wij hebben deze sensor getest, die voor 40 euro in de winkel ligt.

Met de Philips Hue Motion Sensor wil Philips de gewone lichtschakelaar overbodig maken. De bewegingssensor zorgt dat de Hue-lampen automatisch aan gaan als je de kamer binnenkomt en weer uit gaan als er langere tijd geen beweging wordt gedetecteerd.


Philips Hue Motion Sensor, van de zijkant gezien

Score

8.2

Philips Hue Motion Sensor

Philips Hue Motion Sensor

€39,95

Voordelen +

  • Eenvoudig in gebruik
  • Klein en onopvallend te plaatsen
  • Flexibele keuze van scenes voor dag en nacht
  • Lange batterijduur
  • Gemakkelijk te monteren
  • Sensor reageert meestal snel

Nadelen -

  • Werkt alleen met Philips Hue
  • Muurhouder heeft beperkte kantelinstelling
  • Niet geschikt voor open ruimtes
  • Niet geschikt voor huisdieren

Hue Motion Sensor schakelt de lampen automatisch aan

Er waren al meerdere manieren om je Hue-lampen automatisch aan te laten gaan. Zelf gebruiken we daarvoor geofencing: als we in de buurt van huis komen, gaan de lampen aan. Je kunt dit regelen met Nest, IFTTT en allerlei andere vormen van automatisering. Maar dat werkt alleen als je buitenshuis bent en vervolgens thuis komt. Loop je van de ene kamer naar de andere, dan is locatiebepaling nog niet nauwkeurig genoeg om automatisch de lampen aan en uit te doen, tenzij je met ingewikkelde oplossingen zoals beacons gaat werken. Voor thuis is dat nog te omslachtig. Vandaar dat de bewegingssensor om de hoek komt kijken als simpele oplossing voor dit probleem: als jij een kamer binnen loopt, gaat de lamp aan.

Bewegingsdetectie is eigenlijk niets nieuws
Eigenlijk is het niet eens zo nieuw, een sensor die beweging detecteert. Mijn ouders hadden vroeger al een simpele bewegingssensor in de wc, waarmee het licht automatisch aan ging. Bij de bouwmarkt zijn ze voor zo’n €10 te koop (bijvoorbeeld deze). Zelf hebben we in de badkamer ook een bewegingssensor voor het HomeWizard-systeem (namelijk deze van €20), die je lampen of andere aangesloten apparaten automatisch kan aan- en uitschakelen.

Wat voegt deze Philips Hue-bewegingssensor dan toe? Nou, er is meer mee mogelijk dan alleen aan of uit. Je kunt bepaalde scènes activeren en ook zorgen dat de verlichting ’s nachts als je even uit bed moet niet superfel gaat branden, maar op 10% wordt ingesteld zodat je niet meteen verblind raakt en toch de weg naar de wc kunt vinden.

Philips Hue Motion Sensor in de woonkamer

Benodigdheden

De Philips Hue Motion Sensor kost €40 en dat valt op zich mee voor een Hue-product. Een losse lamp kost immers ook al meer dan €50. Omdat dit accessoire alleen geschikt is voor Hue-lampen zul je die ook moeten hebben. De goedkoopste optie is een starterspakket met twee Hue White-lampen en een Bridge van €80. Je bent dus minimaal €120 kwijt om deze bewegingssensor te kunnen gebruiken. Toch denken we dat de Motion Sensor vooral bestaande gebruikers van Hue-lampen zal aanspreken en dan doet €40 minder pijn in je portemonnee.

Bekijk ook

Alles over Philips Hue-lampen en -accessoires

Philips Hue is slimme verlichting voor in huis die je met je iPhone of iPad kan bedienen. Wat kun je allemaal met Philips Hue, welke lampen zijn er en waar werkt het mee samen? In deze gids lees je alles wat je wil weten over Philips Hue.

Wel moet je rekening houden met je ruimte. Wij hebben een vrij grote open woonkeuken met woonkamer en in dat geval zou je eigenlijk twee bewegingssensoren moeten hebben. Zet je de sensor in de woonkamer, dan gaan de lampen uit als je alleen in de keuken bezig bent. Andersom geldt hetzelfde. In zo’n geval kan de prijs al snel oplopen. De Motion Sensor is daarom vooral geschikt voor afgebakende ruimtes, bijvoorbeeld een badkamer of hal.

Design en uiterlijk

De Philips Hue Motion Sensor is een wit blokje van 6×6 cm. In het midden zit de bolvormige bewegingssensor, met daarboven een lichtsensor en daaronder een statuslampje. Philips levert de sensor met een magnetische muurhouder, die je met één schroef aan de muur kunt vastmaken. Omdat het blokje vierkant is, vonden wij het makkelijker om gewoon op een kast neer te zetten.

Philips Hue Motion Sensor aan de muurDe vraag is alleen: waar? Het meest logisch zou zijn in de hal, als je binnenkomt. Maar als je daarna in de woonkamer gaat zitten en niet meer regelmatig door de gang loopt, gaan alsnog de lampen uit. Gebruik je de sensor alleen voor de verlichting in de hal, dan is het uiteraard prima te gebruiken. Je zou de sensor ook uit het zicht kunnen plaatsen, bijvoorbeeld onder de plint van de keukenkastjes, maar dan moet je wel regelmatig door de keuken lopen om te zorgen dat de lampen blijven branden.

Qua plaatsing moet je er ook nog rekening mee houden dat de Hue Motion Sensor een kijkhoek heeft van 100 graden. Een wat vochtige ruimte zoals een badkamer is geen probleem, dankzij de IP42 stof- en waterbestendigheidsrating. Buitenshuis in de regen plaatsen is uiteraard niet de bedoeling.

Philips Hue Motion Sensor, achterkant

Installatie en ingebruikname

Ga je de Motion Sensor op de kast zetten, dan ben je in een paar minuten klaar. Trek het doorzichtige lipje eruit om de batterijen (2x AAA) te activeren en de sensor staat klaar in setup-stand om via de app te koppelen.

Je kunt eventueel ook de meegeleverde magnetische muurhouder gebruiken. Die zet je vast met een enkele schroef, waarna je het blokje eraan vast klikt. Je kunt de sensor niet helemaal vlak tegen de muur plaatsen, maar moet kiezen voor een hoek van 0 of 30 graden.

De batterijen gaan volgens de fabrikant 2 tot 3 jaar mee. Om de batterijen te verwisselen zul je wel het kastje moeten openschroeven, maar dat lijkt ons niet zo bezwaarlijk.

Het koppelen en instellen verloopt via de app. Hiervoor ga je naar Instellingen > Accessoire Configuratie, waarna je op het plusteken drukt om een nieuw accessoire toe te voegen.

Philips Hue Motion Sensor koppelen in de app

Het instellen gaat erg gemakkelijk. Zodra het oranje ledlampje knippert is de sensor klaar om te worden gekoppeld. Vervolgens heb je de keuze uit een dag- en nachtprogramma. Vooral die nachtstand vonden we erg handig. Je kunt dit bijvoorbeeld instellen op 1:00 tot 7:30 uur. Als in die tijdsperiode beweging wordt gedetecteerd, dan zullen de lampen een klein beetje licht geven zodat je kunt zien waar je loopt. Voor overdag kun je andere scenes instellen, bijvoorbeeld helder licht in de werkkamer en gedimd licht in de zithoek.

Zelf hebben we de nachtstand ingesteld op 1:00 tot 18:30 uur. Dat lijkt wat lang, maar dat heeft ermee te maken dat de Motion Sensor ook nog beschikt over een lichtsensor. Is er genoeg licht in de ruimte, dan hoeven de lampen niet ingeschakeld te worden, zodat je energie bespaart. De verlichting gaat dus alleen aan als dat echt nodig is. In de app pas je niet alleen de lichtgevoeligheid maar ook de bewegingsgevoeligheid aan. Zo zorg je ervoor dat de lampen al bij detectie van de geringste beweging aan gaat, of pas als je flink heen- en weerloopt en met je armen zwaait.

Hue Motion Sensor: de app-instellingen

Gebruikservaring

Zoals al aangegeven moet je aan het begin wel even nadenken over de juiste plaatsing van de sensor. In een kleine ruimte zoals een wc levert dat misschien nog de minste hoofdbrekens op, maar in een woonkamer waar je soms ook onderuitgezakt op de bank ligt, wil je niet dat halverwege het kijken van een film opeens de lampen uit gaan. Het licht gaat namelijk automatisch uit als er langere tijd geen beweging is. De sensor is daardoor eigenlijk iets handiger voor ruimtes waar je maar korte tijd bent, bijvoorbeeld de hal bij de voordeur of de hal bij de slaapkamers.

Heb je huisdieren die regelmatig rondlopen, dan kan de Hue Motion Sensor wat minder handig zijn omdat steeds de lampen aan gaan. Ook als een hond of kat ’s nachts wat door het huis wandelt.

Verder merkten we dat je aanvankelijk nog wel even bezig bent om de licht- en bewegingsgevoeligheid goed af te stemmen. Erg veel moeite kost dat niet en ingewikkeld is het ook niet. Er zit een testmodus op waarmee je de gevoeligheid voor beweging kunt instellen.

hue-motion-sensor-bewegingsgevoeligheid

In de praktijk werkt de Hue Motion Sensor erg goed. Zodra de sensor beweging waarneemt, springen binnen een seconde de lampen aan. De kijkhoek van de sensor is groot genoeg. Wel heeft hij soms wat moeite met de maximale afstand van 5 meter, vooral in onze open woonkeuken waarbij je ook op 10 meter afstand kunt staan. In zo’n geval zou je een extra sensor moeten aanschaffen.

Sinds oktober 2017 werkt de Hue Motion Sensor net als andere Hue-accessoires met HomeKit. Het enige nadeel is wel dat je altijd een Hue-bridge nodig hebt om de sensor te kunnen gebruiken. Het is dus niet een volledig losstaande bewegingssensor, zoals bijvoorbeeld de Eve Motion.

Alternatieven

De Motion Sensor is de derde vervanger van de traditionele lichtknop die Philips uitbrengt. Eerder hadden ze al de Hue Tap (voor het inschakelen van meerdere scenes) en de Hue Dimmer (waarmee je je lampen ook kunt in- en uitschakelen). Beide accessoires waren bedoeld voor situaties dat je je smartphone niet bij de hand hebt, of gewoon liever op een knopje drukt. Dankzij de Hue Motion Sensor worden deze fysieke lichtknoppen overbodig, al kun je ze natuurlijk nog wel naast de bewegingssensor blijven gebruiken. Bijvoorbeeld om de lampen weer aan te doen als je niet genoeg hebt bewogen.

Philips Hue Motion Sensor review

Toch is deze Motion Sensor natuurlijk niet de innovatie van de eeuw. Bewegingssensoren waren er al veel langer, ook als onderdeel van huisautomatisering. Wat Philips eraan toevoegt is de mogelijkheid om verschillende scenes te kiezen, te voorkomen dat de lamp aan gaat als het licht genoeg is en een handige nachtstand zodat je niet op de tast door het huis hoeft. Zoek je een simpele oplossing voor een wc, garage of schuur, dan volstaat een veel goedkopere lichtsensor van de bouwmarkt. Die kun je weliswaar niet programmeren, maar het enige wat je wil is dat de lamp aan gaat als je even in de ruimte moet zijn. Wat de Hue Motion Sensor in zo’n geval toevoegt is iets meer comfort, omdat de sensor rekening houdt met dag en nacht.

Wil je niet alleen lampen maar ook andere apparaten aansluiten op de bewegingssensor, dan kun je beter de eerder genoemde KlikAanKlikUit-sensor van het HomeWizard-systeem hebben.

Overweeg je je huis vol te hangen met bewegingssensoren en Hue-lampen dan is het belangrijk om te weten dat IKEA vanaf oktober 2016 een pilot start in België, Zweden, Tsjechië en Italië met de verkoop van Home Smart-lampen. Vanaf april 2017 zullen ze in Nederland verkrijgbaar zijn. Het gaat om leeslampen, lichtpanelen en lichtdeuren die je met een afstandsbediening kunt dimmen en schakelen van warm naar koud licht.

Philips Hue Motion Sensor aan de muur bevestigen

Conclusie Philips Hue Motion Sensor review

De Motion Sensor is een nuttige toevoeging aan het Philips Hue-systeem, is eenvoudig te monteren en in te stellen. Voor 40 euro heb je een bewegingssensor die automatisch de lampen aan en uit doet, rekening houdt met daglicht en een nachtstand heeft. Je koopt een kant-en-klare oplossing voor je lampen, waar je nauwelijks extra werk aan hebt en dat gebruiksvriendelijker is dan het HomeWizard-systeem. Wie zelf wil klussen is goedkoper uit met een sensor die er vaak iets minder mooi uit ziet. Grootste nadeel vinden we dat de sensor de Hue-bridge vereist om te functioneren. Hoewel hij wel met HomeKit werkt, is het geen volledig losstaande bewegingssensor.