Dossier: iCloud

iCloud iconiCloud is de online opslagdienst van Apple voor muziek, foto’s, agenda, boeken en dergelijke. Je kunt met iCloud bestanden online opslaan en synchroniseren tussen je Mac en alle iOS-apparaten. Dankzij iCloud zijn alle muzieknummers en apps die je op de iPhone hebt gekocht overal beschikbaar. Hetzelfde geldt voor foto’s, video’s, documenten en dergelijke. iCloud is gratis beschikbaar en biedt 5 GB opslagruimte. iCloud is in veel Mac- en iOS-apps standaard geïntegreerd en je hoeft niets in te stellen. En dankzij iCloud Drive wordt documenten uitwisselen nog makkelijker tussen OS X en iOS.

iCloud is gratis

icloud-deleniCloud bestaat sinds 12 oktober 2011 en verscheen tegelijk met met iOS 5. Alle bestanden en documenten die je op iCloud bewaard zijn bereikbaar via de website iCloud.com en via diverse app op je iPhone en iPad.

Om iCloud op je iPhone, iPad of iPod touch te gebruiken, moet je iOS 5 of hoger hebben. Standaard krijg je 5GB opslagruimte gratis, maar je kunt extra opslagruimte bijkopen:

  • 5GB: gratis
  • 20GB: €0,99 per maand
  • 200GB: €3,99 per maand
  • 500GB: €9,99 per maand
  • 1TB: €19,99 per maand

iCloud is de opvolger van MobileMe, een eerdere dienst waarmee je tegen betaling 20GB online opslagruimte kreeg. Apple zorgde voor een overgangsperiode die tot 1 oktober 2013 duurde. Sindsdien is MobileMe niet te gebruiken. Met het verdwijnen van MobileMe kwam er ook een einde aan iWeb, een dienst om gemakkelijk je eigen website maken.

iCloud Drive voor makkelijker synchroniseren

icloud_driveiCloud Drive is nieuw in iOS 8 en OS X Yosemite. Met iCloud Drive kun je gemakkelijker documenten synchroniseren tussen iPhone, iPad, Mac en Windows. Je kan direct vanuit de Finder bladeren door documenten die je in iCloud hebt bewaard. Met iCloud Drive kruipt iCloud in de richting van bestaande opslagdiensten zoals Dropbox en Google Drive, waarmee je al langer documenten kunt uitwisselen. Je kunt de mappenstructuur doorbladeren en doorzoeken op basis van bijvoorbeeld trefwoorden.

Lees verder: iCloud Drive: wat is het, wat kun je ermee?

icloud-drive

iCloud-functies voor iPhone en iPad

In iCloud zitten een aantal functies die speciaal gericht zijn op iOS-apparaten. Met iCloud maak je automatisch back-ups van foto’s die met de iPhone zijn gemaakt. Gekochte apps download je automatisch naar al je iOS-apparaten en iWork-documenten van je iPhone verschijnen ook op je Mac. Tabbladen in Safari op de Mac kun je eenvoudig openen op je iPhone en iPad, en andersom. Verder synchroniseert iCloud je contacten, e-mail, agenda’s, herinneringen, wachtwoorden, bladwijzers en notities tussen al je iOS-apparaten. Ook de mogelijkheid om een back-up van je toestel op iCloud te maken is aanwezig.

iCloud iPhone Mac iPad iOS 7

iCloud op de desktop

Via de website iCloud.com is het mogelijk om alle bestanden die op iCloud staan vanuit de browser te beheren. Op iCloud vind je diverse webapplicaties om je e-mail, contacten, agenda, notities en herinneringen te beheren en te synchroniseren. Het Windows-programma iCloud Control Panel maakt het mogelijk om iCloud met onder andere Outlook en Safari te synchroniseren.

Via iCloud.com krijg je ook toegang tot de speciale webapplicaties voor iWork. Dit is de verzamelnaam voor Pages, Numbers en Keynote, Apple’s eigen varianten van het welbekende Word, Excel en PowerPoint. De iWork-applicaties maken het mogelijk om documenten te bekijken, beheren en bewerken die je op een ander apparaat hebt aangemaakt. Sinds eind 2013 kun je zelfs met meerdere mensen samen aan één document werken, zoals in Google Drive al langer mogelijk is.

‘iTunes in the Cloud’

Dankzij iTunes in the Cloud kun je in de App Store op je iPhone een lijst vinden met applicaties die je eerder hebt aangeschaft of geïnstalleerd. Daarnaast is het door deze technologie ook mogelijk om muziek, boeken en apps automatisch op je andere iOS-apparaten te laten downloaden.

iTunes in the Cloud iOS 7

Documenten en gegevens in iCloud

Met de introductie van iCloud neemt Apple wat van dit ongemak weg. Je hoeft nu niet meer je bestanden handmatig over te zetten van bijvoorbeeld je iPhone naar je desktop, want ze worden indien ingeschakeld automatisch in je eigen iCloud opgeslagen. Ook wanneer je een bestand bewerkt in bijvoorbeeld Pages, wordt de nieuwste versie van het bestand via iCloud automatisch verzonden naar je desktop-computer. Deze handige manier van bestanden up-to-date houden via iCloud werkt ook op iPhones en iPads onderling. Ook verschillende apps uit de App Store maken gebruik van iCloud om instellingen en gegevens te synchroniseren, bijvoorbeeld tussen iOS-en Mac-versies van een app.

Fotostream

Fotostream delen iOS 7Wanneer je Fotostream hebt aangezet worden je foto’s automatisch geüpload naar iCloud en kun je deze via iPhoto op de Mac of via de map Afbeeldingen in Windows Vista of Windows 7 bekijken. Ook heb je toegang tot je foto’s via andere iOS-apparaten die met hetzelfde iCloud-account gekoppeld zijn. Sinds iOS 7 kun je ook fotostreams delen met anderen, leuk voor bijvoorbeeld vakantiefoto’s. Dankzij iCloud worden automatisch alle foto’s op je desktop-computer opgeslagen. Om ruimte te besparen zullen in de Photostream-map op je iPhone alleen foto’s en afbeeldingen te zien zijn die maximaal 30 dagen oud zijn. Foto’s in de Fotostream tellen ook niet mee voor je iCloud-opslag.

iCloud-fotobibliotheek

icloud-fotos
Sinds iOS 8.1 is er ook een publieke bèta-versie beschikbaar van iCloud-fotobibliotheek. Deze functie staat nu nog los van de optie fotostream, al mag je hem wel zien als de directe opvolger. Met iCloud-fotobibliotheek plaats je de hele foto-bibliotheek in de cloud, zodat je altijd op ieder apparaat je foto’s kunt bekijken. De iCloud-fotobibliotheek vind je ook terug in een aparte web-app op iCloud.com en je kunt daar ook handmatig foto’s uploaden. De definitieve versie van iCloud-fotobibliotheek verwachten we in de eerste helft van 2015, gelijktijdig met de introductie van Foto’s voor de Mac.

Zoek mijn Vrienden

zoek mijn vrienden nieuw 1Zoek mijn Vrienden is een dienst met bijbehorende app, waarmee je de locatie van vrienden kunt zien. Je geeft via iCloud aan of Zoek mijn vrienden je locatie mag volgen. Ook kun je tijdelijk het delen van je locatie uitzetten of een notificatie ontvangen als een vriend in de buurt is of een bepaald gebied verlaat. Met Zoek mijn vrienden zie je in één oogopslag waar je vrienden uithangen. Je kan ervoor kiezen je locatie permanent te delen of slechts tijdelijk. De benodigde app Zoek mijn vrienden is gratis te downloaden uit de App Store en is geschikt voor iPhone en iPad. In iOS 8 is het ook mogelijk om via iMessage je locatie te delen op allerlei manieren, waardoor de losse Zoek mijn vrienden-app minder belangrijk wordt.

Zoek mijn iPhone

Dankzij iCloud kun je een zoekgeraakte iPhone, iPad of Mac snel terugvinden (zie afbeelding hieronder). iCloud toont al je Apple-toestellen op de kaart en geeft aan of het toestel online ins. Je kunt een geluid laten afspelen of het toestel op afstand wissen of blokkeren. De naam ‘Zoek mijn iPhone’ wekt de indruk dat het alleen geschikt is voor de iPhone, maar het werkt met alle iOS- en OS X-apparaten. Het enige wat je hoeft te doen is ‘Zoek mijn iPhone’ activeren in de instellingen van iCloud. Hoe dat moet lees je in onderstaand artikel.

Lees ook: Zoek mijn iPhone: hoe werkt het? (Find my iPhone)

Bekijk onze uitgebreidere uitleg en een lijst van de functies in iCloud.

zoek mijn iphone kaart browser

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke feedback? Meld het ons via het speciale contactformulier!