Nest-thermostaat: auto Away-functie

Zo gaan apparaten automatisch aan als je thuiskomt of weggaat

Wil je dat apparaten automatisch inschakelen op basis van jouw locatie? Dat kan als je geofencing gebruikt met HomeKit, Nest, Philips Hue, IFTTT of HomeWizard. In deze gids vind je uitleg hoe je dit inschakelt.

Op afstand je verwarming en verlichting regelen is niets bijzonders. Het wordt pas echt interessant als je dingen automatisch kunt regelen. Bijvoorbeeld dat de verwarming automatisch omlaag gaat als er een uur of langer niemand thuis is. In deze gids leggen we uit hoe je dat aanpakt.

Nest-thermostaat: auto Away-functie

Apparaten automatisch schakelen

Neem bijvoorbeeld het bedienen van een gordijn. Word jij er blij van als je telkens als je thuiskomt via een app de gordijnen kunt sluiten? Waarschijnlijk niet. Even langs het gordijn lopen en met de hand sluiten gaat waarschijnlijk sneller dan een app openen en naar het juiste tabblad bladeren. Het is veel prettiger als je het nog verder kunt automatiseren: als jij thuiskomt gaat automatisch de verlichting aan, de bewakingscamera uit, de gordijnen dicht en de verwarming omhoog. Dat kan, als je gebruik maakt van geofencing (slimme locatiebepaling). In dit artikel hebben we een selectie gemaakt uit enkele opties uit die je daarvoor hebt, maar kies vooral de methode die voor jou het beste werkt.

Locatiebepaling met Nest

Met Nest kun je eenvoudig aangeven dat de locatie van je smartphone moet worden gevolgd. Dit doe je via de Nest-app:

 1. Ga naar het hoofdscherm en tik op Account.
 2. Tik op Locatie van mobiel.
 3. Zet de schakelaar aan, zodat Nest weet waar je bent (wat nou privacy?).

Nest-locatie

Je kunt hier vervolgens allerlei acties aan verbinden, dankzij allerlei apparaten die samenwerken met Nest. Dat kunnen dus ook apparaten van andere fabrikanten zijn. Simpelweg komt het erop neer dat jouw status op Home of Away staat ten opzichte van een bepaalde locatie. Dit kunnen ook meerdere locaties zijn, bijvoorbeeld thuis en op kantoor.

Nest-locatie

Alle Nest-producten zijn gebonden aan een bepaalde locatie, dus je kunt op die manier zorgen dat de Nest Cam aan gaat op het moment dat jij niet in de buurt van kantoor bent. Zodra de camera een persoon herkent weet je dat er iets niet pluis is. Apparaten die ‘Works with Nest‘ ondersteunen kunnen de Home- en Away-status van Nest uitlezen en vervolgens acties uitvoeren, bijvoorbeeld muziek afspelen als je thuis bent of waarschuwen dat de oven nog aan staat als je buitenshuis bent.

Locatiebepaling met Apple’s HomeKit

Vind je dat je privacy bij Apple in betere handen is, dan is er natuurlijk ook HomeKit. Het grote nadeel is dat nog lang niet alle slimme apparatuur in huis geschikt is voor HomeKit, dus wil je dit als centrale hub voor al je apparaten gebruiken, dan ben je voorlopig op maar een paar leveranciers aangewezen.

Het handige van HomeKit is dat je vrij bent om elke willekeurige locatie te kiezen, terwijl je bij Nest vastzit aan de locaties waar Nest-producten zijn geïnstalleerd. Zo werkt het:

 1. Ga in de Woning-app naar het tabblad Automatisering. Dit tabblad is alleen zichtbaar voor de hoofdgebruiker van HomeKit, dus niet voor gastgebruikers die zijn uitgenodigd om een HomeKit-woning te bedienen.
 2. Tik op Nieuwe automatisering.
 3. Tik op Mijn locatie verandert. Zoals je ziet kun je veel meer zaken automatiseren, zoals op basis van een tijdstip of metingen van een sensor.

HomeKit-locatie

 1. In het voorbeeld kiezen we als locatie het Rijksmuseum in Amsterdam, maar je kunt elke gewenste locatie wereldwijd instellen.
 2. Kies vervolgens de optie Als ik aankom of Als ik vertrek.
 3. Geen aan welke scene geactiveerd moet worden en in welke kamers.

Je kunt dus elk HomeKit-compatibel apparaat aansturen op basis van je locatie zoals lampen, slimme stekkers, thermostaten en meer.

Locatiebepaling met Philips Hue

Je kunt op meerdere manieren locatiebepaling instellen met Philips Hue-lampen, zodat de verlichting automatisch aan gaat als je thuis komt en uitschakelt als je weggaat. Dit kan zowel geregeld worden via de Hue-app als via HomeKit. Om je lampen te automatiseren via HomeKit en de Woning-app, volg je gewoon de stappen die hierboven omschreven staan. Je kunt dan instellen dat je lampen op een bepaald tijdstip aan of uit gaan of dat dit op basis van locatie gebeurt. Let er echter wel op dat je de nieuwste Hue-bridge (de vierkante versie) nodig hebt.

Heb je een oude Philips Hue-bridge (de ronde variant) of wil je meer opties voor het automatiseren van je lampen, dan kun je ook terecht bij de Hue-app (link). De huidige app heeft allerlei opties om zogenaamde routines in te stellen, zodat je geen omkijken meer hebt naar je eigen lampen. Volg daarvoor onderstaande stappen:

 1. Open de Hue-app en tik op Routines.
 2. Je ziet nu verschillende opties: Thuis & Weg, Ontwaken, Gaan slapen en Mijn routines.
 3. De eerste optie heeft te maken met je locatiebepaling. Tik op Thuis & Weg om dit in te stellen.
 4. Zorg er allereerst voor dat je de Hue-app altijd toegang geeft tot je locatie. Is dit nog niet het geval, dan wordt er automatisch een melding gegeven met een knop naar de instellingen.

Hue-app met locatiebepaling voor lampen.

 1. Zet bij het kopje Thuis & Weg de schakelaar bij Locatiebewust aan. Er verschijnt een kaartje van je huidige locatie om aan te geven waar het ingesteld wordt.
 2. Bij Thuiskomen selecteer je vervolgens een kamer (of de hele woning) die automatisch aangezet wordt. Je kunt maximaal vier kamers selecteren. Losse lampen is helaas niet het geval. Je selecteert daar ook de scènes en lichtrecepten.
 3. Wil je dit alleen na zonsondergang, zet de schakelaar daar dan aan.
 4. Bij Weg van huis kun je kiezen welke kamers er uitgeschakeld worden als je vertrekt.

Behalve Thuis & Weg kun je bij de routines ook instellen dat je lichten op een bepaald tijdstip aan of uit gaan. Je kunt dan zelfs een transitie kiezen die aangeeft hoe lang de aanloop is voordat de lamp zijn volledige sterkte bereikt heeft. De geselecteerde lampen gaan daardoor langzaamaan aan.

Er is nog een andere optie om je lampen op basis van je locatie in of uit te schakelen als je een oude Philips Hue-bridge hebt. Je kunt deze dankzij ons HomeBridge-stappenplan geschikt maken voor HomeKit. Vervolgens kun je deze op dezelfde manier aansturen met Siri of de lampen automatisch laten reageren op je locatie via de Woning-app.

Locatiebepaling met IFTTT

Natuurlijk valt er met het populaire IFTTT ook van alles te automatiseren op basis van je locatie. Kijk daarvoor eens naar de collectie ‘21 Applets for your home‘ waarin je allerlei handige suggesties ziet om bijvoorbeeld je verlichting, elektrische deken en je ochtend- en avondroutine automatisch te regelen. Je kunt ook zelf allerlei applets maken, op basis van de producten en diensten die je gebruikt en die worden ondersteund door IFTTT.

IFTTT locatie

Zoals je ziet zijn er met Philips Hue in combinatie met IFTTT heel veel mogelijkheden en het is dan ook niet voor niets dat deze slimme lampen zo populair zijn.

Nog meer mogelijkheden
Er zijn nog veel meer mogelijkheden om op basis van je locatie apparaten aan en uit te zetten. Het ligt er maar net aan voor welke apparaten je hebt gekozen en welke protocollen ze ondersteunen. Gebruik je bijvoorbeeld HomeWizard, dan heb je vanaf iOS 8 de mogelijkheid om geofencing te gebruiken. Dit werkt op dezelfde manier als Nest: op basis van je locatie wordt automatisch geschakeld tussen ‘thuis’ en ‘afwezig’. Andere diensten werken op de manier zoals HomeKit, waarbij het arriveren of vertrekken op een bepaalde locatie de trigger vormt om een actie uit te voeren of een serie vooraf gekozen instellingen te activeren. Kijk in de handleiding van je producten of er iets wordt gezegd over locatie of geofencing.

Weet je niet zeker wat je moet kiezen, dan adviseren we om producten te gebruiken die geschikt zijn voor Apple’s HomeKit, want daarmee heb je de meeste automatiseringsmogelijkheden en het werkt vrijwel probleemloos. Ook locatietriggers op basis van Nest en Philips Hue werken goed.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2016
Categorieën Accessoires, Diensten
Onderwerpen homekit, locatie, nest