Vergrootglas iPhone

Ontdek 7 toegankelijkheidsfuncties waar je ook zonder handicap iets aan hebt

De iPhone bevat allerlei toegankelijkheidsfuncties waar iedereen profijt van heeft. Van vergrootglas tot VoiceOver: 7 handige functies om prettiger met je iPhone te werken.

Toegankelijkheid is een belangrijk onderwerp voor Apple. Ook mensen met een handicap moeten goed in staat zijn om iPhones en iPads te gebruiken. Toch kan iedereen profijt hebben van deze functies, ook als je geen handicap hebt. Wij laten zien waarom.


Blinde persoon met iPhone

Toegankelijkheidsfuncties voor iedereen

Eigenlijk heeft iedereen wel een handicap of beperking. De ene persoon heeft moeite met lopen of heeft een bril nodig, terwijl iemand anders moeite heeft met toespraken houden of geconcentreerd werken. Je kunt niet overal goed in zijn. Als er beperkingen zijn waardoor je minder goed in staat bent om de iPhone te bedienen, dan heeft Apple daar meestal wel een oplossing voor. Bijvoorbeeld voor blinde of dove gebruikers, maar ook voor mensen met motorische beperkingen. Veel functies komen ook van pas voor mensen die geen handicap hebben, maar iets aan de instellingen van hun iPhone willen tweaken om prettiger te kunnen werken.

Hieronder vind je 7 toegankelijkheidsfuncties die voor iedereen handig zijn:

#1 Snellere iPhone door beweging te verminderen

Telkens wanneer je naar het homescreen terugkeert en wanneer je een app opent krijg je animaties met zoomeffect te zien. Dat geeft iOS een levendig effect, maar het kost wel een fractie van een seconde extra om al die animaties af te spelen. Bovendien kun je er misselijk van worden als je veel apps achter elkaar moet openen. Dit kun je voorkomen door de hoeveelheid beweging te verminderen via Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verminder beweging. Je merkt meteen dat je iPhone sneller aanvoelt.

#2 Beter concentreren met grijstinten

Ben je snel afgeleid of heb je moeite om geconcentreerd aan een taak te werken? Of misschien heb je last van iPhone-verslaving en grijp je steeds naar je iPhone om een filmpje te kijken, terwijl je eigenlijk voor een examen zou moeten leren. In dat geval kan het helpen om je iPhone op grijstinten te zetten.

Grijstinten iPhone

#3 Kapotte knoppen omzeilen met Assistive Touch

De thuisknop van je iPhone zal maar kapot gaan, je kunt opeens niets meer! Hoewel… gelukkig bevat iOS een handige functie waarmee je alle opties via het scherm kunt bedienen. Ook de thuisknop en de volumeknoppen. Deze functie heet Assistive Touch en laat je bijvoorbeeld het scherm roteren, screenshots maken en zelfs veeggebaren doen, via handige knoppen op het scherm die je alleen maar licht hoeft aan te tikken. Het kan een uitkomst zijn voor mensen die niet de fysieke kracht hebben om op een knop te drukken, maar het komt ook erg goed van pas als je knoppen kapot zijn. Een alternatieve manier van bedienen werkt met schakelbediening, maar dat is te complex als je het niet écht nodig hebt.

iPhone herstarten via AssistiveTouch.

#4 Ledflits bij notificatie

Apple heeft een handige functie voor dove gebruikers: het ledlampje van de camera kan gaan flitsen als er een telefoontje of melding binnenkomt. Dat kan ook van pas komen als je in een extreem luide omgeving bent, bijvoorbeeld tijdens een rockconcert of in een druk restaurant. Zodra je iPhone vergrendeld is en er een melding binnenkomt, gaat de led-flitser enkele keren knipperen.

#5 Tekst voorlezen op je iPhone

Er zijn momenten dat je niet op het scherm kunt kijken, bijvoorbeeld tijdens het autorijden of als je aan het afwassen bent. In dat geval kun je de tekst gewoon laten voorlezen: selecteer het gedeelte wat je wilt horen en tik op Spreek uit. Je moet het nog wel even inschakelen, maar dat leggen we in onderstaande tips uit. Wil je alle inhoud van een scherm voorgelezen hebben, inclusief de tekst op knoppen, dan kun je beter VoiceOver inschakelen. Daarnaast hebben we een aparte tip over boeken voorlezen in iBooks en GoodReader.

#6 Geen leesbril meer nodig dankzij grotere, vettere teksten en zoom

Iedereen die ouder wordt krijgt vanzelf een handicap: het wordt steeds moeilijker om teksten op het scherm te lezen. Een handige functie daarbij is Zoomen: ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Zoomen en zet de schakelaar aan. Je kunt nu bepaalde onderdelen van het scherm extra groot weergeven. Dit werkt bijvoorbeeld in Safari en Apple Kaarten. Met vijf vingers kun je rondbladeren op het scherm, om je beter te kunnen oriënteren.

Om terug te gaan naar de normale weergave dubbeltap je met drie vingers op het scherm. Om weer in te zoomen dubbeltap je opnieuw met drie vingers. Naarmate je het vaker gebruikt raak je er meer aan gewend.

Voor mensen die een leesbril nodig hebben, is het handig om grotere tekst in te stellen. Hiervoor ga je naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Grotere tekst. Met de schuifknop geef je aan hoe groot de letters moeten worden. Wil je nóg beter leesbare teksten, dan kun je ook zorgen dat alle teksten op het scherm vetgedrukt worden weergegeven. Hiervoor ga je op hetzelfde scherm naar Vette tekst.

Gooi het vergrootglas maar uit het raam, want in de iPhone zit er eentje standaard ingebouwd. Hiervoor ga je naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Vergrootglas. Ideaal als je in de winkel de kleine lettertjes achterop de verpakking wilt lezen, of als je het ieniemienie serienummer op een Apple-product wilt ontcijferen.

#7 Eenhandsbediening met Bereikbaarheid

Toen iPhones nog een 4-inch scherm hadden kon je makkelijk bij alle knoppen van het scherm. Dat is met de komst van de grotere iPhones wel veranderd. Gelukkig kun je hiervoor Bereikbaarheid (Reachability) gebruiken. Tik tweemaal licht op de thuisknop, zonder echt in te drukken en het scherm schuift naar beneden. Zo kun je toch nog met één hand bij alle knoppen en icoontjes.

Bonustip: Toegankelijkheid ook op de Apple Watch

Leuk om te weten: ook op de Apple Watch vind je allerlei functies die met toegankelijkheid te maken hebben. Zo kun je je scherm op grijstinten instellen, kun je extra zoomen en de icoontjes extra groot weergeven.

Ook kun je op de Apple Watch workouts doen in een rolstoel.

apple-watch-toegankelijkheid-grijstinten-zoomen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2017
Categorie Diensten
Onderwerp toegankelijkheid