Nokia Body weegschaal

Deze slimme weegschalen houden automatisch je gewicht bij

Koppeling met Apple HealthKit
Wil je afvallen? Met een goede weegschaal meet je of alle moeite effect heeft. Deze slimme weegschalen met iPhone-apps meten meer dan alleen gewichtsverlies en houden bijvoorbeeld ook je botmassa, hartslag en luchtkwaliteit in de gaten. Wij bespreken de beste slimme weegschalen die met de iPhone samenwerken.

Slimme weegschalen met HealthKit

Met een normale weegschaal kun je ook je gewicht bijhouden. Maar wie slim is kiest een weegschaal met iPhone-koppeling, die alle metingen automatisch bijhoudt en in een grafiek zet. Zo kun je trends volgen en houd je in de gaten of je streefgewicht binnen bereik komt. Gewichtsverlies en afvallen staat bij veel mensen hoog op het verlanglijstje als het om goede voornemens gaat en met deze slimme weegschalen maak je een vliegende start!

De beste connected weegschalen: onze top 9

  1. Withings Body
  2. eufy Smart Scale
  3. Xiaomi Mi Smart
  4. Garmin Index Smart Scale
  5. Fitbit Aria Air (geen HealthKit)
  6. Tanita
  7. Qardio Base 2
  8. Medisana Connect
  9. Lidl-weegschaal

Eerst meer uitleg nodig? Lees dan hieronder alles over: Wat is een slimme weegschaal?.

De beste slimme weegschaal: Withings Body Cardio

Ondersteunt HealthKit: ja

De Withings Body Smart weegschalen zijn de beste keuze als je je gewicht wilt meten en automatisch alle data wilt laten doorsturen naar HealthKit. Withings heeft een overzichtelijke Health Mate-app die alles in een grafiek zet. Bovendien kun je bij de Withings-weegschalen kiezen uit meerdere varianten, zodat je je aankoop kunt afstemmen op je behoeften en budget. Withings is al jarenlang een betrouwbare aanbieder van slimme weegschalen en voegt regelmatig nieuwe functies toe.

De goedkoopste optie is de Withings Body Smart (ca. 60 euro), die je gewicht en BMI meet. Wil je een stapje verder gaan, dan is er de Withings Body+ Smart (ca. 90 euro).

Body Cardio
€129 Body Cardio Withings

Duidelijk inzicht in gewicht, vetpercentage en botmassa.

De uitgebreidere Cardio-variant (ca. 130 euro) kijkt verder en meet ook je botmassa en spiermassa. Het is zelfs mogelijk om de snelheid te meten waarmee het bloed door je aderen pompt, de zogeheten polsgolfsnelheid. Alle gegevens die de weegschaal verzamelt, raadpleeg je in de Health Mate-app. Daarin kun je ook doelen instellen die je wilt behalen. Withings werkt probleemloos samen met HealthKit. Er is ook een nieuwere Withings Body Scan met uittrekbare handgreep, maar die hebben we nog niet in de winkel aangetroffen.

Privacy
Hou bij de keuze van je slimme weegschaal rekening met de privacyvoorwaarden van de fabrikant. Het lijkt misschien alsof je gewicht niemand boeit, maar fabrikanten kunnen met deze gegevens nog beter een profiel opbouwen en de data eventueel verkopen aan aanbieders van dieetpillen. Weegschalen sturen de data niet alleen door naar Apple’s HealthKit, waar het relatief veilig zou moeten zijn, maar kunnen de data ook zelf gebruiken voor allerlei doeleinden.

eufy Smart Scale

#2 eufy Smart Scale weegschaal

Ondersteunt HealthKit: ja

eufy is een dochtermerk van Anker, het Chinese merk dat goedkope en toch kwalitatief vrij goede producten op de markt brengt. Deze Smart Scale werkt samen met Apple’s HealthKit, Google Fit én Fitbit. Al je metingen zijn dus bij elkaar verzameld. Er zit ook een eufy Life-app bij, die via Bluetooth verbinding maakt met de weegschaal. eufy’s Smart Scale combineert 12 metingen en is gemakkelijk in gebruik te nemen. De weegschaal meet het gewicht, lichaamsmassa, lichaamsvet, botmassa, spiermassa en meer. In de app zie je alle eerdere metingen in grafieken. Er is geen abonnement nodig. Later zijn ook nog de Smart Scale P1 en de Smart Scale P2 verschenen, met respectievelijk 14 en 16 meetwaarden. De prijs ligt meestal onder de 50 euro en de modellen volgen elkaar snel op. Kies gewoon het nieuwste model, dan heb je de maximale functionaliteit.

Bekijken:


#3 Xiaomi Mi Smart

Ondersteunt HealthKit: ja

Net als eufy is Xiaomi ook een goed voorbeeld van een nieuw type speler op de markt. Xiaomi brengt in rap tempo nieuwe producten uit en verbetert ze met elk model. Het design is altijd strak vormgegeven en wit, zodat het bij veel mensen in de smaak valt. En het werkt altijd samen met slimme apps. Je betaalt tussen de 20 en 30 euro voor deze weegschalen, die gewoon goed hun werk doen.

De Mi Smart Scale 2 heeft een gladde bovenkant met alleen een Mi-logo. Deze weegschaal meet je gewicht en stuurt dit door naar de Mi Fitness-app, die data zoals gewicht, stappen, wandel- en hardloopafstand, actieve calorieën, hartslag, slaap en cardiofitness kan uitwisselen met HealthKit. Deze weegschaal meet alléén gewicht.

Xiaomi weegschaal

Wil je meer, dan koop je voor een paar euro extra de Xiaomi Mi Smart Body Fat Scale 2 of de Mi Body Composition Scale 2. Deze zijn te herkennen aan de vier elektroden bovenop, die je lichaamssamenstelling zoals vetpercentage, visceraal vet en spiermassa. De weegschaal kan maximaal 16 profielen bevatten. De 30×30 cm metende weegschaal heeft een glazen oppervlak.

Bekijken:


Garmin Index weegschaal

#4 Garmin Index Smart Scale

Ondersteunt HealthKit: ja

Garmin is een bekend merk, maar wat de ontwikkeling van slimme weegschalen betreft laten ze het een beetje afweten. De Garmin Index bestaat al geruime tijd en er vindt weinig vernieuwing plaats. Op zich is de Garmin Index S2 Smart Scale een prima weegschaal: hij kan je je vetpercentage, vochtgehalte, bot- en spiermassa vaststellen. Ook is er een BMI-meting aanwezig. Deze weegschaal is geschikt voor maar liefst 16 verschillende personen. Elke gebruiker wordt automatisch herkend als hij/zij op de weegschaal gaat staan. Garmin synchroniseert alle data via de Garmin Connect-dienst, die ook je gewicht kan uitwisselen met Apple’s HealthKit. Bovendien kun je hiermee allerlei wearables van Garmin koppelen, zoals fietssensoren en sporthorloges zoals de Garmin ForeRunner.

De Garmin Index:


Fitbit Aria Air vrouw in badkamer

#5 Fitbit Aria Air

Ondersteunt HealthKit: nee

De Fitbit Aria Air is een goedkopere uitvoering van de Aria 2, die niet meer zo gemakkelijk verkrijgbaar is. De Aria Air meet alleen gewicht en BMI en geeft dus een minder compleet beeld dan zijn duurdere tegenhanger. Hij kost dan ook maar de helft. Deze weegschaal is vooral geschikt voor beginnende gebruikers, die nog maar net begonnen zijn met een gezondere levensstijl en als belangrijkste prioriteit hebben dat ze fitter worden en gewicht verliezen. Ook mensen die risico lopen op welvaartsziekten zoals hoge bloeddruk en diabetes kunnen met deze weegschaal beginnen aan hun ‘health journey’, zoals de fabrikant het zo mooi zegt. Alle metingen worden naar de app op je iPhone gestuurd, waar je meer inzicht krijgt in trends en voortgang. Ook kun je de weegschaal koppelen met andere apps, Fitbit-wearables en de betaaldienst Fitbit Premium. Fitbit werkt uit principe niet met HealthKit samen, maar je kunt de data van de Fitbit-fitnesstrackers wel met software van derden inlezen, zoals Sync Solver. Die synchroniseert ook je gewicht.

De Fitbit Aria Air is verkrijgbaar bij Amazon en diverse andere winkels.

Bekijk ook

Fitbit Aria Air is een goedkopere slimme weegschaal van Fitbit

Fitbit had al de Aria 2, een slimme weegschaal van rond de 120 euro. Nu is er ook een goedkopere Fitbit Aria Air, die precies de helft kost.


Tanita weegschaal

#6 Tanita RD-953

Ondersteunt HealthKit: ja

Tanita brengt weegschalen uit voor consumenten en professioneel gebruik. De Tanita RD-953 is een opvallende verschijning en lijkt wel wat op een game-accessoire uit de jaren vorige eeuw. Deze slimme weegschaal is gemaakt voor het hele huishouden. Deze weegschaal onthoudt namelijk in totaal 4 gebruikers. Zodra je op de RD-953 stapt herkent hij je direct. Deze weegschaal heeft maar liefst 10 meetwaarden, zoals spierkwaliteit, lichaamsvet, BMI en zelfs je conditieniveau valt af te lezen. Hiermee krijg je al inzicht in je resultaten, nog voordat je het terugziet in de spiegel, aldus de fabrikant. De RD-953 is via Bluetooth te koppelen met de Tanita Health-app, die op zijn beurt weer te koppelen is met Apple Health.

De Tanita RD-953 is onder andere verkrijgbaar bij Amazon.nl en bij Coolblue.


Qardio Base

#7 Qardio Base 2

Ondersteunt HealthKit: ja

Deze weegschaal valt vooral op door het aparte uiterlijk: een ronde schijf. Terwijl de meeste andere weegschalen meestal vierkant zijn, heeft Qardio voor een ander design gekozen. Die ronde vorm zorgt er overigens wel voor dat deze wat minder stabiel staat en wat sneller gaat wankelen. Maar het oog wil ook wat en de Qardio Base 2 is een van de mooiste slimme weegschalen die je in de badkamer kunt zetten. Meet je gewicht, lichaamsvet, BMI, watergehalte, spiermassa en botdichtheid. Dit wordt doorgestuurd naar een mobiele app waarmee je ook je bloeddruk en hartslag kunt aflezen, mits je de QuardioArm aanschaft. Dit is een bloeddrukmeter voor thuis. De app heeft een paar unieke functies, zoals een speciale optie voor zwangere vrouwen. Je kunt ook de weergave van je gewicht uitschakelen (net zoals de Shapa-weegschaal), zodat je niet gefrustreerd raakt over een tegenvallende meting maar wel de ontwikkelingen in de tijd kunt bijhouden.


Medisana BS 436

#8 Medisana Connect

Ondersteunt HealthKit: ja

Deze betaalbare Medisana-weegschaal is er in twee varianten: de BS 410 is de meest eenvoudige variant en kost slechts 40 euro. Deze meet naast je vetpercentage en BMI ook je spiermassa, vochtgehalte, caloriebehoefte en je botmassa. Met de Vitadock+ app voor je iPhone bekijk je je meetresultaten terug en bepaal je een persoonlijk doel. Een ingebouwde analyse voor caloriebehoefte geeft aan hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag. Werkt op drie AAA-batterijen.

De BS 440 is een iets nieuwere uitvoering met een stijlvol uiterlijk en kost rond de 60 euro. Deze werkt met Bluetooth 4.0 en heeft een automatische herkenning van 8 gebruikers. Samen aan de slag dus! In de bijbehorende VitaDock-app op de iPhone kun je ook de gegevens van de Medisana bloeddrukmeters en bloedglucosemeters kunt uitlezen. Deze weegschalen zijn geschikt voor mensen van meer dan 150 kilo en werken samen met HealtHkit.


Silvercrest SBF75

#9 Goedkope Lidl-weegschalen

Ondersteunt HealthKit: ja

Lidl heeft regelmatig slimme weegschalen in het assortiment die met Apple’s HealthKit samenwerken. Ze worden uitgebracht onder de merken Sanitas en Silvercrest, maar zijn niet doorlopend verkrijgbaar in de winkel. Het meest recente model is de Sanitas SBF 73 met Bluetooth en HealthCoach-app. Deze weegschaal meet naast je gewicht ook je spiermassa, botmassa, BMI en dergelijke. De weegschalen hebben een eigen app voor de analyse van je meetresultaten, die de metingen ook doorstuurt naar HealthKit. Bij de Silvercrest-weegschalen heb je de HealthForYou-app, die ook de metingen van je Silvercrest bloeddrukmeter en andere medische apparatuur kan bijhouden.

Lidl weegschaal Sanitas SBF 73

Lidl heeft diverse goedkope weegschalen, maar ze zijn niet allemaal ‘slim’. Let bij aanschaf op dat het model Bluetooth ondersteunt en met de HealthCoach-app werkt. Dit staat vermeld op de verpakking. De weegschalen kosten rond de 20 euro.

Meer informatie lees je in ons artikel over goedkope Lidl-weegschalen.

Kopen: via Lidl-shop.nl, vaak slechts tijdelijk verkrijgbaar


Wat is een slimme weegschaal?

Een connected weegschaal is een weegschaal die metingen kan doorsturen naar je iPhone. Sommige weegschalen maken verbinding via Bluetooth op je telefoon, terwijl andere via Wi-Fi werken en zelfstandig verbinding met internet kunnen maken. Zo’n slimme weegschaal meet in ieder geval je gewicht, maar vaak is er meer mogelijk zoals meten van je vetpercentage, BMI, spiermassa en omgevingsfactoren zoals luchtkwaliteit. Helemaal mooi is het als je zo’n weegschaal kunt koppelen met je fitnesstracker, zodat je een verband kunt leggen met je lichaamsbeweging en calorieverbruik.

Nokia Health Mate app

De meeste fabrikanten hebben een eigen app ontwikkeld om je data te kunnen bekijken in een grafiek. Soms zijn die apps niet zo heel mooi. Geeft niets, want je kunt alle gegevens vaak ook doorsturen naar HealthKit. Je kunt dan je gewicht makkelijker met allerlei andere diensten zoals Runkeeper, Strava en Endomondo uitwisselen en metingen met elkaar in verband brengen. Ging het afvallen sneller op momenten dat je meer sportte? Let bij de keuze van je slimme weegschaal dus ook op of data uitwisselen met HealthKit mogelijk is.

Een alternatief zijn de slimme weegschalen van Beurer (verkrijgbaar vanaf 50 euro t/m 150 euro).

Meer apps en accessoires voor goede voornemens vind je hier: