Fitbit Aria 2 weegschaal

Deze slimme weegschalen helpen je met afvallen

Wil je afvallen? Deze slimme weegschalen met iPhone-apps meten meer dan alleen gewichtsverlies en houden bijvoorbeeld ook je botmassa, hartslag en luchtkwaliteit in de gaten.

Gewichtsverlies en afvallen staat bij veel mensen hoog op het verlanglijstje als het om goede voornemens gaat. Eigenlijk heb je aan een goedkope weegschaal al voldoende, maar als gadgetliefhebber wil je het liefst eentje die via de iPhone al je metingen bijhoudt, zodat je in grafieken kunt zien of je streefgewicht binnen bereik komt. We hebben de beste slimme weegschalen voor jou in dit overzicht gezet. Zo maak je in het nieuwe jaar een vliegende start!

Slimme weegschalen: dit kun je ermee

Een connected weegschaal is een weegschaal die metingen kan doorsturen naar je iPhone. Sommige weegschalen maken verbinding via Bluetooth op je telefoon, terwijl andere via Wi-Fi werken en zelfstandig verbinding met internet kunnen maken. Zo’n slimme weegschaal meet in ieder geval je gewicht, maar vaak is er meer mogelijk zoals meten van je vetpercentage, BMI, spiermassa en omgevingsfactoren zoals luchtkwaliteit. Helemaal mooi is het als je zo’n weegschaal kunt koppelen met je fitnesstracker, zodat je een verband kunt leggen met je lichaamsbeweging en calorieverbruik.

Nokia Health Mate app

De meeste fabrikanten hebben een eigen app ontwikkeld om je data te kunnen bekijken in een grafiek. Soms zijn die apps niet zo heel mooi. Geeft niets, want je kunt alle gegevens vaak ook doorsturen naar HealthKit. Je kunt dan je gewicht makkelijker met allerlei andere diensten zoals Runkeeper, Strava en Endomondo uitwisselen en metingen met elkaar in verband brengen. Ging het afvallen sneller op momenten dat je meer sportte? Let bij de keuze van je slimme weegschaal dus ook op of data uitwisselen met HealthKit mogelijk is.


Nokia Body weegschaal

Nokia Body Cardio (voorheen Withings)

Nokia (voorheen Withings) maakt twee slimme weegschalen: de Nokia Body en de Nokia Body Cardio. Beide modellen meten je gewicht, BMI en vetwaarden, maar de uitgebreidere Cardio-variant kijkt verder en meet ook je botmassa en spiermassa. Het is zelfs mogelijk om de snelheid te meten waarmee het bloed door je aderen pompt, de zogeheten polsgolfsnelheid. Alle gegevens die de weegschaal verzamelt, raadpleeg je in de Health Mate-app. Daarin kun je ook doelen instellen die je wilt behalen. Nokia/Withings werkt probleemloos samen met HealthKit.

HealthKit: ja
Bekijken: de Withings Body Cardio kost €180 en is onder meer verkrijgbaar bij Coolblue en de Apple Store.


Fitbit Aria 2 weegschaal

Fitbit Aria 2 weegschaal

De Fitbit Aria 2 is de vernieuwde versie van de digitale weegschaal die Fitbit al langer op de markt bracht. Je kunt ook hier kiezen uit de kleuren wit en zwart. Deze weegschaal kun je koppelen met je Fitbit-tracker. Via de Fitbit-app op je iPhone heb je de meetresultaten altijd binnen handbereik. De Fitbit Aria 2 meet met als zijn voorganger je vetpercentage en kan ook je BMI bepalen. In totaal kunnen acht verschillende personen van de weegschaal gebruik maken. Dit nieuwe model heeft slimmere algoritmes, waardoor de metingen nauwkeuriger zijn. Ook is de weegschaal iets kleiner van formaat en is het display makkelijker af te lezen. Fitbit werkt uit principe niet met HealthKit samen, maar je kunt de data van de Fitbit-fitnesstrackers wel met software van derden inlezen, zoals Sync Solver. Die synchroniseert ook je gewicht.

HealthKit: nee, alleen via apps van derden
Bekijken: de Fitbit Aria 2 kost rond €120 bij winkels zoals Fonq.


Garmin Index weegschaal

Garmin Index Smart Scale

De Garmin Index Smart Scale kan, net als de Nokia’s hierboven vetpercentage, vochtgehalte, bot- en spiermassa vaststellen. Ook is er een BMI-meting aanwezig. Deze weegschaal is geschikt voor maar liefst 16 verschillende personen. Elke gebruiker wordt automatisch herkend als hij/zij op de weegschaal gaat staan. Garmin synchroniseert alle data via de Garmin Connect-dienst, die ook je gewicht kan uitwisselen met Apple’s HealthKit. Bovendien kun je hiermee allerlei wearables van Garmin koppelen, zoals fietssensoren en sporthorloges zoals de Garmin ForeRunner.

HealthKit: ja
Bekijken: de Garmin Index is verkrijgbaar in twee kleuren (zwart en wit) en kost ongeveer 150 euro.


Polar Balance

Polar Balance

De digitale weegschaal van Polar heeft een BMI-meting en een lichaamsanalyse. Met de speciale Polar Flow-app heb je toegang tot je meetresultaten en kun je doelen vaststellen. De weegschaal heeft ook een coachfunctie die je tips geeft. Helaas vereisen de slimme functies van deze weegschaal wel dat je een Polar-wearable hebt. De gegevens worden namelijk via de wearable (middels Bluetooth) naar de app verzonden. De Polar Flow-app werkt samen met Apple’s HealthKit.

HealthKit: ja
Bekijken: de Polar Balance (€90) is verkrijgbaar in de kleuren en zwart en wit. Deze weegschaal koop je onder meer bij Coolblue en Media Markt.


Qardio Base

Qardio Base

Deze weegschaal valt vooral op door het aparte uiterlijk: een ronde schijf. Terwijl de meeste andere weegschalen meestal rond zijn, heeft Qardio voor een ander design gekozen. Die ronde vorm zorgt er overigens wel voor dat deze wat minder stabiel staat en wat sneller gaat wankelen. Maar het oog wil ook wat en de Quardio Base is een van de mooiste slimme weegschalen die je in de badkamer kunt zitten. Meet je gewicht, lichaamsvet, BMI, watergehalte, spiermassa en botdichtheid. Dit wordt doorgestuurd naar een mobiele app waarmee je ook je bloeddruk en hartslag kunt aflezen, mits je de QuardioArm aanschaft. Dit is een bloeddrukmeter voor thuis. De app heeft een paar unieke functies, zoals een speciale optie voor zwangere vrouwen. Je kunt ook de weergave van je gewicht uitschakelen (net zoals de Shapa-weegschaal), zodat je niet gefrustreerd raakt over een tegenvallende meting maar wel de ontwikkelingen in de tijd kunt bijhouden. Let op: deze weegschaal is afgeprijsd omdat er inmiddels een versie 2 op de markt is, die we nog niet in Nederlandse webwinkels hebben kunnen vinden. Het nieuwe model is stabieler en heeft verbeterde sensoren.

HealthKit: ja
Bekijken: de Qardio Base ligt voor €99 in de winkel.


Medisana BS 436

Medisana BS 436 Connect

Deze betaalbare Medisana-weegschaal bestaat al wat langer en is daarom ook wat goedkoper. Hij werkt via de VitaDock-app op de iPhone, waarmee je ook de gegevens van de Medisana bloeddrukmeters en bloedglucosemeters kunt uitlezen. Naast gewicht en vetpercentage meet je ook je spiermassa, vochtgehalte en botmassa. De weegschaal laat verder zien hoeveel calorieën je per dag nodig heeft en is zelfs geschikt voor mensen die meer dan 150 kilo wegen. De app werkt ook samen met HealthKit.

HealthKit: ja
Bekijken: de Medisana BS 436 Connect ligt voor €50 in de winkel.


Silvercrest SBF75

Goedkope Lidl-weegschalen

Lidl heeft twee weegschalen in het assortiment die met Apple’s HealthKit samenwerken. Hierboven zie de de Silvercrest SBF75 van 20 euro. Daarnaast heeft Lidl al langer de Sanitas SBF70 in het assortiment, waar we op iCulture al meermaals over hebben geschreven en die na een prijsverlaging eveneens 20 euro kost. Beide weegschalen meten naast je gewicht ook je spiermassa, botmassa, BMI en dergelijke. De weegschalen hebben een eigen app voor de analyse van je meetresultaten. Bij de Silvercrest is dat de HealthForYou-app, terwijl je bij de Sanitas de HealthCoach-app moet hebben.

Hieronder zie je een foto van de iets oudere Sanitas SBF70:

Sanitas weegschaal bij Lidl

Beide weegschalen zijn niet continu verkrijgbaar via de webshop, maar er duikt regelmatig weer een nieuwe voorraad op. Moet je kiezen tussen beide producten, dan raden we de nieuwere
Silvercrest SBF75-weegschaal aan, omdat deze er iets stijlvoller is en omdat je er bovendien de metingen van de bloeddrukmeter, (bloedzuurstof)oximeter, thermometer en activiteitentracker kunt vastleggen. Meer informatie lees je in ons artikel over goedkope Lidl-weegschalen.

HealthKit: ja
Bekijken: Sanitas-weegschaal (20 euro) en Silvercrest-weegschaal (20 euro)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2018
Categorie Accessoires
Onderwerpen quantified self, weegschaal
Software iOS