Google Home in blauwgroen

Google Home voor iPhone-gebruikers: dit kun je er in Nederland mee

Alles over Google Home, de draadloze speakers van Google waarmee je spraakcommando's kan geven aan Google Assistant. Wanneer komt Google Home in Nederland, wat is de prijs en releasedatum en welke speakers kun je kiezen? Je leest het hier!

Google Home speakers

Google Home is een serie slimme speakers voor thuis, waarmee je allerlei taken kunt regelen. Er zit een microfoon en speaker in, je kunt gesproken opdrachten geven en vragen stellen. Het werkt ook met de iPhone en iPad. De speakers zijn een alternatief voor Apple’s HomePod-speaker, die op soortgelijke wijze werkt. Ben je benieuwd hoe goed Google Home met de iPhone samenwerkt en welke functies je kunt gebruiken in Nederland? In deze gids lees je alles!

Lees hieronder over de volgende onderwerpen:

Wat is Google Home?

Google Home is een serie slimme speakers van Google. Er zijn drie modellen: Google Home is het oorspronkelijke model, daarna volgden de Google Mini en Google Max. Je activeert Google Home met je stem door het commando ‘Hey Google’ of ‘OK Google’ uit te spreken. Met Google Home kun je vragen om een muzieknummer af te spelen, een timer instellen, vluchttijden checken of de lampen aandoen. Je krijgt antwoord van de Google Assistant, Google’s tegenhanger van Siri.

Google Home in de huiskamer

Google Home kopen

Google Home is nog niet officieel in Nederland verkrijgbaar. Wel kun je de speakers in Duitsland, Frankrijk en omringende landen kopen bij bekende winkels zoals Mediamarkt, Saturn en Fnac. Wij kochten onze Google Home Mini voor €34,99 maar de prijzen kunnen variëren. Google verkoopt de Home-speakers ook via de eigen shop, maar alleen in landen waar Home officieel verkrijgbaar is, dus niet in Nederland en België.

Lees ook ons Google Home Mini review met praktijkervaringen in combinatie met de iPhone:

Google Home prijs en releasedatum

De prijzen kunnen variëren, afhankelijk van tijdelijke acties maar reken op het volgende:

 • Google Home Mini: €35 tot €90
 • Google Home: €100 tot €120
 • Google Home Max: €400

Tip: bij Nederlandse webwinkels betaal je vaak fors hogere prijzen voor geïmporteerde exemplaren. Het loont daarom de moeite om naar Duitsland te rijden en er meteen een dagje uit van te maken.

Google Home Mini

De gewone Google Home werd op 18 mei 2016 aangekondigd tijdens het jaarlijkse ontwikkelaarsevenement Google I/O. In het najaar van 2017 volgden de Home Mini en Home Max. Allemaal hebben ze een ingebouwde Google Assistant ingebouwd en kunnen dus reageren op vragen. Wel zijn het design en de specificaties verschillend. De Home Max is bijvoorbeeld ook bedoeld als een kwalitatief goede muziekspeaker voor thuis, vergelijkbaar met de Sonos. De Home Mini is bedoeld als digitaal hulpje en geeft daarom geen vol en rijk geluid.

Google Home in Nederland

Waarom is Google Home in Nederland nog niet verkrijgbaar? Dat heeft te maken met de ondersteuning van Google Assistant, die nog niet in het Nederlands werkt (daar wordt overigens wel aan gewerkt). Zodra de Google Assistant vragen in het Nederlands kan beantwoorden kunnen we de speakers ook in Nederland en België verwachten. Het betekent ook dat je de Google Assistant in het Engels zult moeten gebruiken. Alle vragen die je stelt zullen in het Engels zijn en de antwoorden die je ontvangt zijn ook Engelstalig. Gelukkig kun je wel de eenheden instellen op Europees gebruik, dus bijvoorbeeld graden Celsius in plaats van Fahrenheit.

Google Home thuis

Google Home-functies die je kunt gebruiken

Wat kun je allemaal doen met Google Home? Grofweg zijn er vier toepassingsgebieden: muziek en video, smart home en vragen stellen.

Muziek en video – De Google Home-speakers kunnen muziek afspelen, spraakcommando’s beluisteren en een antwoord afspelen. Muziek afspelen werkt met Spotify en enkele andere muziekdiensten, maar niet met Apple Music. Je kunt ook gebruik maken van een externe speaker, mits deze de Google Cast-technologie ondersteunt. Geldt dat niet voor jouw speaker? Dan kun je deze toch voor een paar tientjes geschikt maken door een Chromecast Audio aan te sluiten. Het afspelen van muziek werkt met afspeellijsten, albums en podcasts. Je start de muziek met een stemcommando of via de app op je iPhone. Het afspelen van video werkt op dezelfde manier: vraag Google Home om een film of tv-serie af te spelen en het verschijnt op je televisiescherm, mits deze met Chromecast werkt.

Google Home Max

Smart Home – Voor je het aansturen van je huisautomatisering is de Google Home-speaker ook erg geschikt. De apparaten moeten daarvoor wel Google Home ondersteunen. Dit geldt voor diverse lampen, thermostaten en andere apparaten van fabrikanten zoals Nest, Philips en Honeywell.

Vragen stellen – Je kunt aan Google Home allerlei vragen stellen, bijvoorbeeld algemene kennisvragen (“Wat is de verste planeet?”) of vragen die met je persoonlijke situatie te maken hebben, zoals aankomende afspraken, of er file staat op weg naar huis, of je vlucht is vertraagd en hoe lang de reistijd naar je werk is. Google Home houdt er rekening mee dat de antwoorden kort en bondig zijn, afgestemd op het gebruik van audio. Je wilt niet dat het apparaat een volledige Wikipedia-pagina gaat voorlezen. Het idee achter de Google Assistant is dat je ook vervolgvragen kunt stellen, zonder dat je bepaalde informatie hoeft te herhalen. Je kunt bijvoorbeeld vragen: “Welke films draaien er vanavond?” gevolgd door: “OK, reserveer een kaartje.” Dit laatste werkt voorlopig alleen in de VS.

Google Home speaker

Hieronder zie je een greep uit de mogelijkheden en ondersteunde apparaten:

 • Audio luisteren via de speaker zelf of een met Chromecast Audio verbonden speaker.
 • Muziek luisteren via Spotify, Google Play Music en YouTube (geen Apple Music).
 • Video’s van YouTube en Netflix afspelen via een Chromecast-scherm.
 • Video kijken kan in 4K en HDR-kwaliteit als je beschikt over een Chromecast Ultra.
 • Smart home bedienen zonder dat je een smartphone bij de hand hoeft te hebben.
 • Temperatuur van de Nest-thermostaat omhoog of omlaag zetten (werkt ook met sommige Honeywell Lyric-thermostaten).
 • Stofzuiger en andere apparaten aansturen die met Google Home werken, zoals de Neato Botvac Connected.
 • Philips Hue-lampen aansturen via Google Home: aan/uit, dimmen en kleur veranderen (2e generatie hub vereist).
 • LiFX-lampen en -lichtstrips aansturen, geldt ook voor TP-Link en Osram Lightify.
 • Nanoleaf Aurora aansturen met Google Home-opdrachten.
 • Samsung SmartThings aansturen, accessoires van verschillende fabrikanten.
 • Opdrachten en automatiseringen maken met IFTTT.
 • Slimme apparaten van Wink, iHome, iDevice en Belkin WeMo bedienen, zoals lichtknoppen en slimme stekkers.

Omdat de speakers worden gemaakt door hetzelfde team dat verantwoordelijk is voor de Chromecast zijn er veel overeenkomsten in functionaliteit.

Google Home app

Voor het aansturen van de Google Home-speakers gebruik je de Google Home-app. Deze app is ook nodig voor het gebruik van de Chromecast. Met deze app kun je je Google-account koppelen met de speaker, de internettoegang regelen en instellingen aanpassen. Je vindt de Google Home-app in de App Store.

Google Home: de speakers

Er zijn drie verschillende modellen van de Google Home-speaker. De specs verschillen op een paar punten, maar de basisfuncties zijn hetzelfde. Voor veel mensen is de Google Home uit 2016 het bekendste model. Deze bestaat uit een witte bovenkant en verwisselbare bodem, die je kunt aanpassen aan je interieur. In 2017 verschenen twee nieuwe modellen: de kleine Google Home Mini en de grotere Google Home Max, die we hieronder nader zullen bekijken.

Google Home Mini kleuren

Google Home Mini

Eigenschappen:

 • Afmetingen en gewicht: 98mm diameter, 42mm hoog, 173 gram
 • Aansluitingen: Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2.4GHz/5GHz), Bluetooth 4.2
 • Audio: 40mm driver
 • Audioformaten: HE-AAC, LC-AAC+, MP3, FLAC, WAV, Vorbis
 • Google Assistant: always-on, met spraakbediening

De Google Home Mini is de kleinste speaker in de serie. Net als de Amazon Echo Dot is het een kleine speaker ter grootte van een gebalde vuist. Je kunt kiezen uit de kleuren chalk (wit), charcoal (donkergrijs) en coral (koraalrood). De speaker is bekleed met textiel, maar dit is niet verwisselbaar zoals bij de grotere Home. De Mini is bedoeld als goedkope assistent, zodat je overal in huis Google Home tot je beschikking hebt. Je hebt toegang tot alle spraakfuncties en je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je slimme apparaten in huis aan te sturen. Ook kun je er muziek mee afspelen, maar de audiokwaliteit is niet zo heel goed. Wel kun je de Mini dankzij Bluetooth koppelen met krachtige speakers, door deze aan te sluiten op een Chromecast Audio.

Leuk om mee te beginnen of als aanvulling op een groter Google Home-systeem met meerdere speakers en Chromecasts. Deze speaker kan dankzij het kleine formaat gemakkelijk ergens worden weggestopt.

Onder andere verkrijgbaar via Bol.com

Lees ook ons Google Home Mini review met praktijkervaringen in combinatie met de iPhone:

Google Home

Google Home

Eigenschappen:

 • Afmetingen en gewicht: 142,8mm diameter, 96.4mm hoog, 477 gram
 • Aansluitingen: Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2.4GHz/5GHz), geen Bluetooth
 • Audio: 2-inch driver, dubbele 2-inch passieve radiators, dubbele microfoons met stemherkenning op langere afstand
 • Audioformaten: HE-AAC, LC-AAC+, MP3, FLAC, WAV, Vorbis
 • Google Assistant: always-on, met spraakbediening

Dit is de ‘normale’ Google Home-speaker die het langst op de markt is. De speaker ziet eruit als een vaas met afgeplatte, schuine bovenkant. Dit is een aanraakgevoelig oppervlak met lampjes. Je kunt de onderkant van de speaker aanpassen aan je interieur door voor een andere kleur of ander materiaal te kiezen.

Google Home in blauwgroen

De Google Home biedt een betere geluidskwaliteit dan de Mini, maar als je een speaker nodig hebt voor een feestje zal de Home waarschijnlijk iets tekort schieten en kun je beter de Home Max nemen. Alle functies van Google Assistant zitten erin, zoals het bedienen van je smart home en informatie opvragen via allerlei Google-diensten. Er zit geen Bluetooth in, waardoor je het niet kunt koppelen met speakers.

Google Home Max

Eigenschappen:

 • Afmetingen en gewicht: 336,6 x 190 x 154,4mm, 5,3 kilogram
 • Processor: 1.5GHz quad-core ARM
 • Aansluitingen: Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2.4GHz/5Ghz), Bluetooth 4.2, USB-C en 3,5mm-audio
 • Audio: twee 4,5-inch woofers, twee 0,7-inch tweeters, microfoons met stemherkenning op langere afstand
 • Audioformaten: HE-AAC, LC-AAC+, MP3, FLAC, WAV, Vorbis, Opus
 • Google Assistant: always-on, met spraakbediening

Wil je de duurste Google Home-speaker, dan moet je de Max nemen. Deze speaker biedt uitstekende geluidskwaliteit maar is met een prijs rond 400 euro ook behoorlijk duurder. Dit is de speaker die de strijd aangaat met de HomePod. Aanvankelijk zal deze speaker alleen in de VS verkrijgbaar zijn; de verkoop in Europese landen volgt later. Vanwege de afmetingen kun je deze speaker niet ergens wegstoppen, maar zul je er ruimte voor moeten maken, bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer. Je kunt ook een multiroom-systeem maken met meerdere speakers in huis. Met twee woofers en twee tweeters heb je uitstekend geluid, maar je kunt deze speaker ook koppelen met een tweede Home Max voor stereogeluid. Dit is het enige model met een USB-C-poort en een 3,5mm audiojack, om je home entertainmentsysteem aan te sluiten. Er is geen optische audio-aansluiting aanwezig.

Welke Google Home-speaker

Welke Google Home-speaker past bij jou?

De gewone Google Home is de beste afweging als je niet te veel geld kwijt wilt zijn en toch goed geluid wilt hebben. Deze speaker is al wat langer op de markt en is daardoor al wat goedkoper geworden.

Wil je met Google Home beginnen en nog niet te veel investeren, dan is de Google Home Mini een betere optie, vooral als je de speaker vooral wilt gebruiken voor smart home-toepassingen en spraakopdrachten. Voor het luisteren van muziek kun je beter een andere speaker gebruiken.

De Google Home Max is nu nog geen aanrader: het is een forse speaker die nog niet in Europa verkrijgbaar is. Ben je Apple-gebruiker en zoek je een speaker met een goed geluid, dan kun je waarschijnlijk beter wachten op de HomePod, die in de loop van 2018 verschijnt. Die is bovendien een paar tientjes goedkoper: de Google Home Max kost $400 terwijl je voor de HomePoD $350 betaalt. Door het forse formaat en gewicht van meer dan 5 kilo stop je deze speaker ook niet zomaar in je koffer tijdens een bezoekje aan de VS.

Wil je een bestaand Google Home-systeem uitbreiden, dan is de Mini de beste keuze. Zeker als je een koopje van 35 euro of minder kunt vinden is het aantrekkelijk om je hele huis te voorzien van Google Home-dekking. Als je dat wilt, want de always-on assistent kan ook een inbreuk zijn op je privacy. Misschien toch maar niet in de slaapkamer neerzetten?

Verschillen Google Home vs. Apple HomePod

Er zijn een aantal verschillen tussen de Google Home-speakers en de Apple HomePod, die in de loop van 2018 op de markt komt:

 • Bij Google Home kun je kiezen uit 3 modellen, bij Apple uit slechts één model.
 • Bij Google kun je het systeem uitbreiden met goedkope Mini’s, bij Apple niet.
 • Google bouwt een profiel van je op, Apple legt meer nadruk op privacy.
 • Google Assistent werkt alleen in het Engels, Apple’s Siri ook in het Nederlands.
 • Google Home werkt met Spotify, Google Play Music en enkele andere diensten, de HomePod alleen met Apple Music.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2017
Categorie Devices
Onderwerp google home