Opinie: HomeKit-stopcontacten zouden mijn smart home compleet maken

Er zijn heel wat slimme apparaten met HomeKit, maar één ding ontbreekt, namelijk de basis: het stopcontact. Er zijn nog maar weinig opties om je stopcontact geschikt voor HomeKit te maken en de huidige oplossingen zijn nog niet ideaal.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

HomeKit stopcontact

Als je bezig bent met het bouwen van een smart home dan zou het mooi zijn als je uiteindelijk alle apparaten in huis vanaf je iPhone kunt bedienen. Liefst iets dat samenwerkt met Apple’s HomeKit. Wat mij betreft ontbreekt daarin nog één cruciaal onderdeel dat de basis vormt van al je elektrische apparaten: het slimme stopcontact.

Slimme HomeKit-stopcontacten, dat is wat ik wil

Voor het aansturen van niet-slimme apparaten (zoals de kerstboomverlichting) heb je momenteel twee opties:

  • Een slimme stekker in het stopcontact steken, zoals de Elgato Eve;
  • Sensoren die je áchter het stopcontact plaatst, zoals die van Fibaro Switch (werkt met HomeKit) of KlikAanKlikUit (werkt met HomeWizard).

Al die oplossingen zijn nu nog niet ideaal. Slimme stekkers zijn relatief betaalbaar, maar daarbij steekt er altijd iets uit het stopcontact. De Fibaro Switch hebben we laatst in de winkel bekeken, maar die bleek te groot. In ons huis (bouwjaar rond 1900) is er maar beperkte ruimte achter de stopcontacten. Het gaat niet lukken om alle draadjes weg te werken en ook nog een blokje van 4x4x2 cm erachter te proppen. De Fibaro Switch zou wel ideaal zijn, omdat het met HomeKit werkt. Maar dan moet de module wel een stuk kleiner zijn.

Fibaro HomeKit-sensor

Thuis hebben we in een aantal stopcontacten al jaren geleden de sensoren van KlikAanKlikUit/HomeWizard ingebouwd, maar die zijn standaard niet geschikt voor HomeKit. Dankzij dit Homebridge stappenplan hebben we het in combinatie met een Raspberry Pi toch werkend gekregen. Maar je snapt al: dat is alleen weggelegd voor mensen die redelijk technisch zijn. Een andere oplossing is om een Homey aan te schaffen, maar die is door z’n aanschafprijs van 300 euro ook niet echt laagdrempelig.

Homey

De wandschakelaars van KlikAanKlikUit zijn daarentegen wel weer heel gebruiksvriendelijk, want die hoef je alleen maar op de muur te plakken zonder een draadje aan te sluiten. Maar anno 2018 wil je ook dat het met HomeKit werkt en dan moet je toch weer met een tweaks en trucs aan de slag. Ik wil dat het standaard al met HomeKit werkt!

Elk stopcontact met HomeKit

Het zou veel mooier zijn als nieuwbouwhuizen meteen al zijn voorzien van slimme stopcontacten, maar ik heb ze voor de Europese markt nog niet kunnen vinden. Op de CES 2018 zal onderstaande ConnectSense Smart In-Wall Outlet te zien zijn. Die ziet eruit als een normaal (Amerikaans) stopcontact, maar werkt met HomeKit. Je kunt er allerlei niet-slimme apparaten mee aansluiten bijvoorbeeld lampen of ventilatoren.

ConnectSense stopcontact

Bij dit model heb je achter het stopcontact ook wat ruimte nodig, maar omdat het één geheel is zit je minder te prutsen en te proppen. De stopcontacten staan via Wi-Fi in contact met je iPhone en je HomeKit-hub. Er zit touch-bediening op en het stopcontact kan detecteren of er een stekker in zit. Zoals met alle HomeKit-accessoires kun je het bedienen via Siri. Koppelen doe je met NFC en je kunt met zo’n dubbel stopcontact twee apparaten aansturen.

Ideaal! Maar het is alleen voor de Amerikaanse markt.

Iets soortgelijks is er nog niet voor de Europese markt en technisch gezien krijg je dit ding van ConnectSense niet werkend. Ga je binnenkort verhuizen of ben je bezig met een nieuwbouwhuis, dan kan het daarom slim zijn om nu alvast te kijken naar de mogelijkheden om je hele huis te voorzien van HomeKit-stopcontacten. Ingebouwde stopcontacten en lichtschakelaars die met HomeKit zouden mijn smart home dan helemaal compleet maken.

Reacties: 30 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.