elgato-eve-2

Review: Elgato Eve HomeKit-accessoires moeten je huis slimmer maken

De Elgato Eve-producten zijn slimme producten voor in huis met ondersteuning voor Apple's HomeKit. Dankzij Elgato Eve vraag je bijvoorbeeld de temperatuur in huis op via Siri, maar hoe nuttig zijn alle accessoires eigenlijk?

elgato-eve-2
Het wil nog niet echt vlotten met HomeKit, Apple’s eigen domoticasysteem. De nieuwste Philips Hue-set is echter een goed uitgangspunt, maar ook Elgato heeft inmiddels verschillende producten op de markt gebracht die werken met Homekit. Hoe nuttig zijn de accessoires van dit oorspronkelijk Duitse bedrijf (verkrijgbaar bij de Apple Store) en voegt het echt wat toe aan je huis? Wij probeerden Elgato zelf.

We bespreken vier Elgato-producten: Energy, Room, Weather en Door & Window. Elk apparaatje heeft zijn eigen mogelijkheden en functies, maar werken wel allemaal met HomeKit. Bovendien zijn ze allemaal te bedienen met de Elgato Eve-app, die we ook onder de loep nemen. Deze app is het centrale punt vanwaar je de producten kunt beheren, maar werkt ook samen met andere HomeKit-producten. Hoe handig is deze app?

Elgato Eve-producten instellen

Het instellen van de Elgato Eve-producten doe je via de eerder genoemde Eve-app. Als je al een ander HomeKit-accessoire hebt, zie je deze hier direct terug. Ook de ingestelde zones, kamers en andere HomeKit-instellingen vind je in de Elgato Eve-app. Maar ook het opstarten van een nieuw huis gaat razendsnel. Zet het desbetreffende apparaat aan en zorg ervoor dat je iPhone in de buurt van het apparaat blijft. De Elgato Eve-producten werken namelijk met Bluetooth, waardoor ze dichtbij moeten zijn om verbinding te maken.

Elgato Eve Room instellen met de app. Elgato Eve instellen voor HomeKit.

Vervolgens maak je gebruik van de gebruikelijke HomeKit-code. Deze vind je zowel binnenin de verpakking van de accessoires als op de apparaatjes zelf. Vervolgens wordt het product gekoppeld aan je HomeKit-systeem, waardoor je ze met je stem door middel van Siri kunt bedienen. Maar dit kan ook gewoon rechtstreeks vanuit de Eve-app.

De Eve-app geeft in een overzicht alle gekoppelde accessoires weer. Het is in het begin even zoeken wat waar staat, maar alle accessoires heb je snel bij de hand. Toch lijkt de Eve-app wat problemen te hebben zodra er meerdere apparaten gekoppeld zijn. De app scrollt zo nu en dan met zeer veel haperingen en het laden kan soms lang duren. De app moet alle gegevens van de Eve-apparaten handmatig ophalen. Als je de app bijvoorbeeld een paar dagen niet geopend hebt, lopen de gegevens van de apparaten wat achter. Deze moeten dan dus handmatig ingeladen worden, waardoor het verkrijgen van de meest recente informatie soms te lang kan duren.

De app is beschikbaar voor de iPhone en iPad, maar helaas niet voor de Apple Watch. Als je dus met je Apple Watch de Eve-producten wil bedienen, is Siri de enige optie.

Elgato Eve Energy: maak van je domme apparaat een slim apparaat

Veruit het meest bruikbare apparaatje van de Elgato Eve line-up is de Elgato Eve Energy. Dit is een slim stekkertje die je in je gewone stopcontact steekt, waar je vervolgens weer een gewone stekker van een willekeurig apparaat in kan steken. Zo maak je bijvoorbeeld van je domme nachtlampje een slim toestel om je kamer te verlichten. Via de Elgato Eve-app zet je deze lamp eenvoudig aan, maar dit kan ook met Siri door simpelweg de zelfgekozen naam te roepen.

elgato-eve-1

De Elgato Eve Energy werkt met allerlei verschillende apparaten die ook een aan/uit-schakelaar hebben, zodat jij ze met je stem of met de Elgato-app kunt bedienen. Hierdoor heb je voor een relatief lage prijs een makkelijk accessoire in huis waar je echt wat mee kunt doen. Als je graag je huis wat moderner wil maken, dan is de Elgato Energy een handig en toegankelijk hulpmiddel om dit voor elkaar te krijgen. De gekoppelde apparaten reageren relatief snel, waardoor het eenvoudig is om bijvoorbeeld een lampje aan te zetten.

Dankzij het creëren van scènes en meerdere Eve Energy kun je bijvoorbeeld in één keer alle producten in een bepaalde kamer aan of uitschakelen. Steek bijvoorbeeld je televisie, geluidssysteem of andere entertainmentspullen elk in een Eve Energy, zodat je met een enkele Siri-commando deze tegelijk aan of uit kunt zetten. Naast het bedienen van de gekoppelde producten kun je in de app ook zien wat het verbruik is, zodat je weet in hoeverre een apparaat verantwoordelijk is voor je energierekening.

Elgato Eve Room: meet de temperatuur in huis

De Elgato Eve Room is een apparaatje dat een aantal dingen in huis meet. Allereerst geeft deze de luchtkwaliteit weer op basis van een aantal metingen. De Eve Room herkent naast CO2 ook zogenaamde VOC’s. Dit zijn stoffen die makkelijk verdampen maar wel van invloed kunnen zijn op de luchtkwaliteit. Zoals bij andere meters die luchtkwaliteit meten wordt de waarde aangeduid met parts per million (ppm), variërend van 450 tot 2000 (waarbij een waarde rond de 500 ideaal is). Maar de Eve Room meet meer, want ook de temperatuur en luchtvochtigheid worden door het apparaatje in de gaten gehouden.

Elgato Eve Room en Eve Weather.

De Elgato Room zet je ergens in bijvoorbeeld je woonkamer neer of hang je aan de muur, terwijl je er verder helemaal geen omkijken naar hebt. Het is een simpel en klein apparaatje, waardoor hij ook niet in de weg staat. Met de app kun je alle gegevens inzien, zowel met een zinvolle aanduiding van luchtkwaliteit (bijvoorbeeld ‘Excellent’) als met specifieke waardes in uitgebreide grafieken.

Elgato Eve-app met Eve Room. Elgato Eve-app met Eve Weather.

Dankzij HomeKit-ondersteuning vraag je simpelweg aan Siri hoe warm het in huis is (of in de specifieke kamer waar de Eve Room geplaatst is). De Eve Room is een leuk apparaatje als je graag op de hoogte wil blijven van de temperatuur in huis, maar het feit dat je er vervolgens niks mee kunt doen om het bijvoorbeeld wat warmer te maken, maakt de Eve Room eigenlijk een beetje nutteloos. Als je bijvoorbeeld een Nest hebt, kun je ook via een aparte app zien hoe warm het in huis is. Het voordeel daarvan is dat je meteen de verwarming hoger kunt zetten, ook al werkt dit niet via Siri en met Apple’s HomeKit.

Elgato Eve Weather: meet de temperatuur rondom je huis

Vergelijkbaar met de Eve Room is de Eve Weather. Deze is qua vormgeving en afmeting identiek aan eerder genoemde apparaatje, maar is geschikt voor bijvoorbeeld buiten in de tuin. Deze meet de exacte temperatuur rondom je huis, maar kijkt ook naar de luchtkwaliteit en luchtdruk (gemeten in hPa). Je hoeft bij de Eve Weather niet bang te zijn voor een regenbui, want hij kan best tegen een stootje.

elgato-eve-3

De Eve Weather is vooral geschikt voor mensen die graag zelf weerman of weervrouw willen spelen. De minpunten voor de Eve Room gelden dan ook voor de Eve Weather: het is leuk om de informatie bij de hand te hebben, maar veel meer kun je er niet mee doen. Zoals met alle Eve-producten werkt deze ook met Siri, maar je kan alleen de temperatuur opvragen. Siri kan niet overweg met luchtdruk en luchtkwaliteit, dus deze statistieken zul je altijd nog op moeten vragen via de Eve-app.

Elgato Eve Door & Window: zie of een deur of raam open of dicht is

De Elgato Eve Door & Window is veruit het minst interessante accessoire in deze reeks. Zoals de naam al doet vermoeden kun je met de Eve Door & Window zien wat de status is van je ramen of deuren. Zo zie je of deze geopend of gesloten zijn en geeft de app ook weer hoe vaak een deur of raam geopend geweest is. De Eve Door & Window zou bijvoorbeeld handig kunnen zijn tegen inbraak, omdat je zo precies kunt zien hoe laat en hoe lang een raam of deur open geweest is.

Elgato Eve Door & Window op een deur.

Echter geeft de app bijvoorbeeld geen melding zodra een deur of raam open gaat. Stel er wordt ingebroken, dan kun je dus alleen zien hoe laat de inbraak plaats vond. Het kan essentiële informatie zijn om de eventuele dader op te sporen, maar de gemiddelde gebruiker zal er weinig baat bij hebben. Verder zou je de sensor in theorie kunnen gebruiken om te kijken of je raam wel dicht is, zodat je niet helemaal terug naar huis hoeft te gaan op momenten dat je daaraan twijfelt. Omdat de Eve-app niet op afstand te gebruiken is, moet je echter gebruikmaken van Siri. Dat is met de Eve Door & Window echter een klein probleempje.

Siri heeft namelijk moeite met het herkennen van de Eve Door & Window. Zodra je vraagt of de deur open of dicht is, geeft hij aan dat er geen apparaten gevonden kunnen worden. Aangezien de Elgato Eve-producten alleen via Bluetooth werken, kun je hem dus alleen gebruiken als je in de buurt bent van de desbetreffende deur of raam. En in dat geval is het vaak sneller om even naar de deur of raam te kijken en zelf te controleren of deze open of dicht is.

Elgato Eve Door & Window bekijkt of je deur of raam open of dicht is.

Daarnaast is dit ook het minst elegante accessoire. De hoofdsensor bevestig je aan het kozijn, terwijl je het oogje plakt op de deur of raam. Het is van belang dat het oogje op gelijke hoogte komt met de hoofdsensor, waardoor je in veel gevallen gebruik moet maken van tussenstukjes. Dit heeft als resultaat dat je een staafje van enkele centimeters aan je deur hebt zitten, wat er niet echt charmant uit ziet.

Bediening Elgato Eve-producten beperkt

Aangezien alle accessoires gebruikmaken van Bluetooth, moet je altijd in de buurt blijven om ze via de app te kunnen bedienen. Heb je een wat groter huis, dan moet je dus terugvallen op Siri om bijvoorbeeld de Eve Energy te bedienen. Maar als je Siri buitenshuis wil gebruiken, dan heb je hier wel een Apple TV voor nodig. Bijkomend nadeel is dat alle Eve-producten binnen het Bluetooth-bereik van je Apple TV moeten zijn, waardoor de positie van je Apple TV ook nog eens van essentieel belang is voor de volledige werking van deze accessoires.

Elgato Eve-app met Door & Window. Elgato Eve bedienen met Siri dankzij HomeKit.

Als je dus geen Apple TV hebt, dan worden alle Eve-producten in één klap een stuk minder functioneel. Dit is deels te wijden aan de gekozen communicatiemethode van de Eve-producten, maar ook deels door de beperking van Apple’s HomeKit. De Philips Hue-lampen zijn bijvoorbeeld ook zonder HomeKit-koppeling vanuit buitenshuis te bedienen, maar dat is bij de Elgato Eve-producten dus geen optie.

Conclusie Elgato Eve

De Elgato Eve-producten laten ons achter met gemengde gevoelens. Van de vier accessoires is de Eve Energy veruit de meest interessante, omdat je met dit simpele stekkertje elk dom apparaat een stuk slimmer kan maken. Het is een kwestie van plug & play zodat je bijvoorbeeld geen nieuwe lampen hoeft te kopen om je simpele nachtlampje met je stem te kunnen bedienen. De Eve Room en Eve Weather zijn leuke hulpmiddelen voor iedereen die graag met het weer bezig is, maar meer dan informatie opvragen over de temperatuur en luchtkwaliteit is niet mogelijk. De Eve Door & Window is tot slot het minst boeiend, omdat je met deze accessoire alleen kunt bekijken of je raam of deur open of dicht is. En door problemen met Siri werkt dit alleen binnenshuis, waardoor het vaak veel sneller is om zelf even naar je raam of deur te kijken.

De Elgato Eve-lijn laat bovendien enige beperkingen van Apple’s HomeKit zien. Om de informatie buitenshuis te kunnen raadplegen is een Apple TV vereist, iets wat niet iedereen standaard in huis heeft staan. Bovendien kan Siri niet om gaan met alle type metingen, zoals luchtdruk en luchtkwaliteit, waardoor het beperkt blijft tot luchtvochtigheid en de temperatuur. Al met al zijn de Elgato Eve-producten een leuke kennismaking met slimme apparaten in huis en Apple’s HomeKit, maar laten ze tegelijkertijd zien dat er nog een hoop werk aan de winkel is.

Pluspunten

 • Elgato Eve Energy maakt van elk dom apparaat een slim apparaat
 • Alle gegevens van alle accessoires bij de hand in Eve-app
 • Op betaalbare wijze de temperatuur, luchtkwaliteit en meer in en rondom huis meten
 • Siri gebruiken om apparaten aan te zetten of temperatuur op te vragen

Minpunten

 • Buitenshuis alleen te gebruiken als je een Apple TV hebt
 • Elgato Eve Door & Window niet heel erg nuttig en werkt niet met Siri
 • Functies Elgato Eve Room en Weather beperkt qua opties

Elgato Eve kopen

 • Elgato Eve Energy bij de online Apple Store: €49,95
 • Elgato Eve Room bij de online Apple Store: €79,95
 • Elgato Eve Weather bij de online Apple Store: €49,95
 • Elgato Eve Door & Window bij CoolBlue: €39,95

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2016
Categorie Accessoires
Onderwerpen elgato, homekit