elgato-eve-2

Review: Elgato Eve HomeKit-accessoires moeten je huis slimmer maken

De Elgato Eve-producten zijn slimme producten voor in huis met ondersteuning voor Apple's HomeKit. Dankzij Elgato Eve vraag je bijvoorbeeld de temperatuur in huis op via Siri, maar hoe nuttig zijn alle accessoires eigenlijk?

Elgato is één van de bekendste merken als het gaat om HomeKit-accessoires. Al vanaf het eerste moment is dit van oorsprong Duitse bedrijf erbij met verschillende accessoires. In deze review nemen we ze onder de loep. We bespreken in totaal vier verschillende accessoires, zoals de Eve Energy, Eve Door & Window en de Eve Room. Ook kijken we naar de bijbehorende Elgato Eve-app, waarmee je de accessoires bedient.

Elgato Eve-producten instellen

Het instellen van de Elgato Eve-producten doe je via de eerder genoemde Eve-app of via Apple’s eigen Woning-app. Als je al een ander HomeKit-accessoire hebt, zie je deze hier direct terug. Ook de ingestelde zones, kamers en andere HomeKit-instellingen vind je in de Elgato Eve-app. Zet je nieuwe Elgato-apparaat aan en zorg ervoor dat je iPhone in de buurt van het apparaat blijft. De Elgato Eve-producten werken namelijk met Bluetooth, waardoor ze dichtbij moeten zijn om verbinding te maken.

Vervolgens maak je gebruik van de gebruikelijke HomeKit-code. Deze vind je zowel binnenin de verpakking van de accessoires als op de apparaatjes zelf. Vervolgens wordt het product gekoppeld aan je HomeKit-systeem, waardoor je ze met je stem door middel van Siri kunt bedienen. Maar dit kan ook gewoon rechtstreeks vanuit de Eve- en Woning-app.

Elgato Eve-app

De Eve-app geeft in een overzicht alle ingestelde accessoires weer. Het is in het begin even zoeken wat waar staat, maar alle accessoires heb je snel bij de hand. Het laden van gegevens van Eve-accessoires kan soms echter wel lang duren. De app moet alle gegevens van de Eve-apparaten handmatig ophalen. Als je de app bijvoorbeeld een paar dagen niet geopend hebt, lopen de gegevens van de apparaten wat achter. Deze moeten dan dus handmatig ingeladen worden, waardoor het verkrijgen van de meest recente informatie soms te lang kan duren.

De Eve-app heeft een aantal belangrijke verschillen met Apple’s eigen Woning-app. Ten eerste is de Eve-app alleen Engelstalig. Dit kan voor het instellen an scènes en andere ingewikkelde automatiseringen wat onhandig zijn. Toch kan het de moeite waard zijn om de Eve-app te installeren. Allereerst vind je hier meer informatie, bijvoorbeeld het stroomverbruik van de Eve Energy. Deze informatie is niet te zien in Apple’s eigen Woning-app. Bij accessoires die de temperatuur aangeven, is de weergave ook nauwkeuriger. In de Woning-app wordt de temperatuur altijd afgerond, terwijl de Eve-app ook het cijfer achter de komma geeft. Voor automatiseringen komt de Elgato-app ook van pas, omdat er meer mogelijk is met triggers en condities.

Elgato Eve Energy review: maak van je domme apparaat een slim apparaat

Veruit het meest bruikbare apparaatje van de Elgato Eve line-up is de Elgato Eve Energy. Dit is een slim stekkertje die je in je gewone stopcontact steekt, waar je vervolgens weer een gewone stekker van een willekeurig apparaat in kan steken. Zo maak je bijvoorbeeld van je domme nachtlampje een slim toestel om je kamer te verlichten. Via de Elgato Eve- of de Woning-app zet je deze lamp eenvoudig aan, maar dit kan ook met Siri door simpelweg de zelfgekozen naam te roepen.

elgato-eve-1

De Elgato Eve Energy werkt met allerlei verschillende apparaten die ook een aan/uit-schakelaar hebben, zodat jij ze met je stem of met de Elgato-app kunt bedienen. Hierdoor heb je voor een relatief lage prijs een makkelijk accessoire in huis waar je echt wat mee kunt doen. Als je graag je huis wat moderner wil maken, dan is de Elgato Energy een handig en toegankelijk hulpmiddel om dit voor elkaar te krijgen. De gekoppelde apparaten reageren relatief snel, waardoor het eenvoudig is om bijvoorbeeld een lampje aan te zetten.

Dankzij het creëren van scènes en meerdere Eve Energy kun je bijvoorbeeld in één keer alle producten in een bepaalde kamer aan of uitschakelen. Steek bijvoorbeeld je televisie, geluidssysteem of andere entertainmentspullen elk in een Eve Energy, zodat je met een enkele Siri-commando deze tegelijk aan of uit kunt zetten. Naast het bedienen van de gekoppelde producten kun je in de app ook zien wat het verbruik is, zodat je weet in hoeverre een apparaat verantwoordelijk is voor je energierekening.

Pluspunten: Domme apparaten eenvoudig slim maken. Werkt nagenoeg met elk apparaat waar een stekker aan zit.
Minpunten: Bluetooth-bereik kan voor problemen zorgen als er geen Apple TV of iPad in de buurt is.

Elgato Eve Door & Window review: zie of een deur of raam open of dicht is

Zoals de naam al doet vermoeden kun je met de Eve Door & Window zien wat de status is van je ramen of deuren. Zo zie je of deze geopend of gesloten zijn en geeft de app ook weer hoe vaak een deur of raam geopend geweest is. De Eve Door & Window zou bijvoorbeeld handig kunnen zijn tegen inbraak, omdat je zo precies kunt zien hoe laat en hoe lang een raam of deur open geweest is. Dit laatste is alleen af te lezen uit de Eve-app.

Elgato Eve Door & Window op een deur.

In de Woning-app kan je instellen dat je een melding moet ontvangen als je niet thuis bent. Zo blijf je dus op de hoogte als bijvoorbeeld je voordeur of een raam opengebroken wordt door inbrekers. Inbrekers merken daar zelf niets van, maar het geeft jou wel mooi de gelegenheid om de buren te waarschuwen of andere maatregelen te nemen. Je kan ook aan Siri vragen of je raam of deur open of dicht is, bijvoorbeeld als je twijfelt als je net van huis vetrokken bent.

Elgato Eve Door & Window bekijkt of je deur of raam open of dicht is.

De Door & Windows is wel het minst elegante accessoire. De hoofdsensor bevestig je aan het kozijn, terwijl je het oogje plakt op de deur of raam. Het is van belang dat het oogje op gelijke hoogte komt met de hoofdsensor, waardoor je in veel gevallen gebruik moet maken van tussenstukjes. Dit heeft als resultaat dat je een staafje van enkele centimeters aan je deur hebt zitten, wat er niet echt charmant uit ziet.

Pluspunten: Altijd weten of je raam of deur gesloten is, zelfs als je niet thuis bent. Via meldingen blijf je op de hoogte van de status.
Minpunten: Qua uitstraling het elegante accessoire. Inladen van gegevens in de Eve-app kan lang duren.

Elgato Eve Room review: meet de temperatuur in huis

De Elgato Eve Room is een apparaatje dat een aantal dingen in huis meet. Allereerst geeft deze de luchtkwaliteit weer op basis van een aantal metingen. De Eve Room herkent ook zogenaamde VOC’s. Dit zijn stoffen die makkelijk verdampen maar wel van invloed kunnen zijn op de luchtkwaliteit. Zoals bij andere meters die luchtkwaliteit meten wordt de waarde aangeduid met parts per million (ppm), variërend van 450 tot 2000 (waarbij een waarde rond de 500 ideaal is). Maar de Eve Room meet meer, want ook de temperatuur en luchtvochtigheid worden door het apparaatje in de gaten gehouden.

Elgato Eve Room en Eve Weather.

De Elgato Room zet je ergens in bijvoorbeeld je woonkamer neer of hang je aan de muur, terwijl je er verder helemaal geen omkijken naar hebt. Het is een simpel en klein apparaatje, waardoor hij ook niet in de weg staat. Met de app kun je alle gegevens inzien, zowel met een zinvolle aanduiding van luchtkwaliteit (bijvoorbeeld ‘Excellent’) als met specifieke waardes in uitgebreide grafieken.

Dankzij HomeKit-ondersteuning vraag je simpelweg aan Siri hoe warm het in huis is (of in de specifieke kamer waar de Eve Room geplaatst is). De Eve Room is net als de Degree een leuk apparaatje als je graag op de hoogte wil blijven van de temperatuur in huis. Via de Eve-app kun je de Room ook automatiseren, zodat bijvoorbeeld de ventilator automatisch aan gaat of de luchtreiniger geactiveerd wordt als de kwaliteit onder een bepaald niveau uit komt. Je hebt hier dus wel een aparte luchtreiniger voor nodig. Voor het meten van de temperatuur en de luchtvochtigheid geven wij de voorkeur aan de Eve Degree, ook omdat de uitstraling van de Room door het witte plastic minder mooi is.

Pluspunten: Meet temperatuur, luchtkwaliteit en luchtvochtigheid.
Minpunten: Uiterlijk door witte plastic minder mooi. Alleen echt handig als je ook een ventilator of luchtreiniger hebt.

Elgato Eve Weather review: meet de temperatuur rondom je huis

Vergelijkbaar met de Eve Room is de Eve Weather. Deze is qua vormgeving en afmeting identiek aan eerder genoemde apparaatje, maar is geschikt voor bijvoorbeeld buiten in de tuin. Deze meet de exacte temperatuur rondom je huis, maar kijkt ook naar de luchtkwaliteit en luchtdruk (gemeten in hPa). Je hoeft bij de Eve Weather niet bang te zijn voor een regenbui, want hij kan best tegen een stootje.

elgato-eve-3

De Eve Weather is vooral geschikt voor mensen die graag zelf weerman of weervrouw willen spelen. De minpunten voor de Eve Room gelden dan ook voor de Eve Weather: het is leuk om de informatie bij de hand te hebben, maar veel meer kun je er niet mee doen. Zoals met alle Eve-producten werkt deze ook met Siri, maar je kan alleen de temperatuur opvragen. Siri kan niet overweg met luchtdruk en luchtkwaliteit, dus deze statistieken zul je altijd nog op moeten vragen via de Eve-app.

De Eve Degree is de officieuze opvolger van de Eve Weather. Mocht je graag de temperatuur buitenshuis willen meten, dan kan het ook met de Degree. De Eve Weather is her en der nog wel verkrijgbaar, maar wordt niet meer door Elgato zelf gemaakt.

Pluspunten: Handige sensor voor buitenshuis, mocht je alles willen weten over luchtdruk en -kwaliteit.
Minpunten: Voegt niet veel toe naast de Eve Degree, de officieuze opvolger van de Eve Weather.

Bediening Elgato Eve-producten beperkt

Aangezien alle accessoires gebruikmaken van Bluetooth, moet je altijd in de buurt blijven om ze via je iPhone te kunnen bedienen. Maar als je Siri of de app buitenshuis wil gebruiken, dan heb je hier wel een Apple TV of iPad voor nodig. Bijkomend nadeel is dat alle Eve-producten binnen het Bluetooth-bereik van je Apple TV moeten zijn, waardoor de positie van je Apple TV ook nog eens van essentieel belang is voor de volledige werking van deze accessoires.

Als je dus geen Apple TV of iPad hebt, dan worden alle Eve-producten in één klap een stuk minder functioneel. Dit is deels te wijden aan de gekozen communicatiemethode van de Eve-producten, maar ook deels door de beperking van Apple’s HomeKit. De Philips Hue-lampen zijn bijvoorbeeld ook zonder HomeKit-koppeling vanuit buitenshuis te bedienen, maar dat is bij de Elgato Eve-producten dus geen optie.

Conclusie Elgato Eve

De Elgato Eve-producten laten ons achter met gemengde gevoelens. Van de zes accessoires is de Eve Energy veruit de meest interessante, omdat je met dit simpele stekkertje elk dom apparaat een stuk slimmer kan maken. Het is een kwestie van plug & play zodat je bijvoorbeeld geen nieuwe lampen hoeft te kopen om je simpele nachtlampje met je stem te kunnen bedienen. De Eve Degree is het handigste apparaatje om de temperatuur in en rondom je huis te meten. De Eve Room en Eve Weather zijn leuke hulpmiddelen voor iedereen die graag met het weer bezig is, maar meer dan informatie opvragen over de temperatuur en luchtkwaliteit is niet mogelijk. De Eve Door & Window beschermt je tegen inbrekers, omdat je via meldingen meteen weet als een raam of deur ineens opengemaakt wordt. De Eve Button is een wat dure en beperkte knop voor al je andere HomeKit-accessoires. Met andere soortgelijke knoppen, zoals de Logitech Pop of die van Philips Hue, is er vaak meer mogelijk.

De Elgato Eve-lijn laat bovendien enige beperkingen van Apple’s HomeKit zien. Om de informatie buitenshuis te kunnen raadplegen is een Apple TV vereist, iets wat niet iedereen standaard in huis heeft staan. De Elgato-accessoires zijn handige hulpmiddelen om je huis verder te automatiseren en op afstand informatie op te vragen, mits je daar dus wel de juiste middelen voor hebt.

Pluspunten

  • Elgato Eve Energy maakt van elk dom apparaat een slim apparaat
  • Alle gegevens van alle accessoires bij de hand in Eve-app
  • Op betaalbare wijze de temperatuur, luchtkwaliteit en meer in en rondom huis meten
  • Siri gebruiken om apparaten aan te zetten of temperatuur op te vragen

Minpunten

  • Buitenshuis alleen te gebruiken als je een Apple TV hebt
  • Functies Elgato Eve Room en Weather beperkt qua opties

Elgato Eve kopen

  • Elgato Eve Energy bij de online Apple Store: €49,95
  • Elgato Eve Room bij de online Apple Store: €79,95
  • Elgato Eve Weather bij de online Apple Store: €49,95
  • Elgato Eve Door & Window bij CoolBlue: €39,95

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt mei 2018
Categorie Accessoires
Onderwerpen elgato, homekit