iPad 2021 man

Gebruik je iPad als digitaal fotolijstje

Fleur je interieur op met een persoonlijk digitaal fotolijstje. Geen gedoe meer met foto's printen en je hebt altijd de leukste bij de hand. In dit artikel leggen we je uit hoe je gemakkelijk een fotolijstje van je iPad maakt.

Een fotolijstje van je iPad maken

Een foto zegt meer dan duizend woorden; daarom is het zo leuk om de beste herinneringen in een fotolijstje te stoppen. Maar als je voor elke foto een apart lijstje gebruikt, staat je hele kamer vol voordat je het weet. Gebruik daarom je iPad als digitale fotolijst, zodat je altijd van je leukste wisselende foto’s kunt genieten! Er zijn verschillende manieren om van een iPad zo’n digitaal fotolijstje te maken. Gebruik bij voorkeur een oude iPad, maar het kan ook met een recenter model. Geen iPad bij de hand? Dan zijn er ook digitale fotolijstjes die je met de iPhone en iPad kunt aansturen.

De fotolijst-optie met een oude iPad

Als je nog een oude iPad hebt liggen die nog is uitgerust met iOS 6 of ouder, dan is er standaard een ‘fotolijstjes-modus’ ingebouwd. Deze optie heet Fotolijst (in het Engels Picture Frame Mode).

Om dit te gebruiken kun je foto’s lokaal op je iPad opslaan, maar je kunt ook gebruik maken van de iCloud-fotobibliotheek of handmatig foto’s overzetten. Een oude iPad is ideaal als fotolijstje, omdat deze anders toch maar stof ligt te happen in een la. Maar je zou ook een refurbished iPad kunnen aanschaffen, speciaal voor dit doel.

Fotolijst instellen

Om het in te stellen neem je de volgende stappen:

 1. Zorg er eerst voor dat er foto’s op de iPad staan. Je kunt dit het beste doen door ze stuk voor stuk te importeren via de Finder op de Mac of via iTunes op een Windows-pc. Sluit de iPad aan op de computer.
 2. Ga in de Finder of in iTunes naar het apparaat en klik op de Foto’s-knop. Importeer daar de foto’s die je wil gebruiken. Synchroniseer de iPad.
 3. Koppel de iPad los als deze gesynchroniseerd is.
 4. Open Instellingen op je iPad.
 5. Scroll in de linkerkolom iets naar beneden totdat je het kopje Fotolijst ziet staan. Tik daarop en vink vervolgens de optie aan.
 6. Je kunt hier nu de overgang bepalen, hoe lang de foto’s worden getoond en uit welk mapje de afbeeldingen worden gekozen.

iPad fotolijst functie.

Fotolijst gebruiken

Je kunt nu eenvoudig je iPad omtoveren tot een fotolijstje met deze stappen:

 1. Zorg dat je het vergrendelscherm voor je hebt.
 2. Druk daarna op het kleine icoontje rechts van de Ontgrendel-balk en de foto’s verschijnen op het scherm.

iPad fotolijst gebruiken.

Als je een toegangscode op je iPad hebt ingesteld, moet je die eerst invullen. Het icoontje verschijnt hierna vanzelf.


Een nieuwere iPad als fotolijst gebruiken

Met de komst van iOS 7 vertrok helaas de speciale fotolijst-optie. De mogelijkheid is sindsdien niet meer teruggekeerd. Gelukkig zijn er andere manieren om hetzelfde effect te bereiken. Met deze vijf stappen krijg je dat voor elkaar. Dit werkt bijvoorbeeld ook als je een oudere iPad hebt die je niet meer gebruikt (zoals een iPad 2 of eerste generatie iPad Air).

#1 Fotobron kiezen

Bepaal allereerst welke foto’s je precies wil selecteren voor je collage. Je kunt bijvoorbeeld foto’s uit je eigen fotobibliotheek kiezen. In de Foto’s-app kun je een eigen album maken of een gedeeld album selecteren waar je samen met andere foto’s aan hebt toegevoegd.

Bekijk ook

Fotoalbums en mappen maken in de Foto's-app op iPhone, iPad en Mac

Breng orde in de foto's op je iPhone, iPad en Mac! Sorteer ze in albums en mappen, zodat alles overzichtelijker wordt. Alles over het maken van fotoalbums en mappen in de Foto's-app lees je hier!

#2 Automatisch slot uitzetten

Om vervolgens te voorkomen dat je iPad binnen twee minuten het scherm uitschakelt, kun je het automatisch slot uitzetten. Je kunt het als volgt aanpassen:

 1. Ga naar de Instellingen van je iPad.
 2. Beweeg de linkerkolom iets naar beneden, totdat je bij het kopje Scherm en helderheid bent.
 3. Druk op Automatisch slot en druk op de onderste optie Nooit.

iPad-Automatisch-slot-nooit

Je scherm gaat nu niet meer vanzelf op zwart. Met de sluimerknop aan de zijkant van de iPad kun je het scherm alsnog uitzetten.

#3 App vergrendelen

Ben je van plan je digitale fotolijst in de woonkamer of op de eettafel te zetten? Dan wil je niet dat je gasten door je iPad gaan snuffelen als je eventjes niet kijkt. Dat kun je voorkomen met begeleide toegang. Hiermee vergrendel je het scherm met één van de apps waarmee je de foto’s wil bekijken. Zo stel je het in:

 1. Ga in de Instellingen naar Toegankelijkheid.
 2. Scroll vervolgens helemaal naar beneden naar Begeleide toegang.
 3. Zet de schakelaar bij Begeleide toegang aan en zorg ook dat de Activeringsknop aanstaat.
 4. Bij Toegangscode-instellingen kun je verder een code instellen waarmee je begeleide toegang kunt in- en uitschakelen. Stel hier eventueel een code in door deze tweemaal in te vullen. Vink desnoods Touch ID of Face ID aan om te kunnen ontgrendelen.

Je krijgt met begeleide toegang ook de mogelijkheid om het automatische schermslot aan te passen, zodat je iPad in een bepaalde app het scherm niet uitschakelt. Om begeleide toegang te activeren, druk je driemaal op de thuis- of zijknop en vervolgens op Start. Als alternatief kun je desnoods niet storen en stille modus aanzetten.

Bekijk ook

Begeleide toegang inschakelen op iPhone en iPad

Begeleide toegang geeft je de mogelijkheid om kinderen met een iPhone of iPad te laten spelen, zonder dat ze een app of spelletje kunnen verlaten.

#4 iPad neerzetten

Dan is het nu tijd om je iPad ergens neer te zetten. Heb je al een mooie plek gevonden? Je kunt je iPad neerzetten door bijvoorbeeld de cover op te rollen. Een andere gave oplossing is deze houder van Logitech. Hierin zit namelijk een Smart Connector verwerkt, zodat je je iPad kunt opladen terwijl je foto’s bekijkt. Zo raakt je iPad nooit leeg en werkt hij eruit ziet als een traditioneel fotolijstje.

De meeste houders en iPad-hoesjes zijn ook geschikt om de iPad neer te zetten. Vergeet niet dat je de iPad ook aan de oplader moet zetten, omdat hij anders veel te snel leeg loopt. Constant aan het stroom hangen kan echter een negatieve invloed hebben op de batterij. Maar als de iPad toch al wat ouder is en je hem niet zo vaak gebruikt, is dat niet zo’n probleem.

#5 Afspelen maar!

Dit moet je tot slot doen om te beginnen:

 1. Zet je iPad neer op de gewenste plek.
 2. Open de app waarmee je je foto’s wil laten zien. Wij gebruiken gewoon de Foto’s-app.
 3. Selecteer het album dat je wil bekijken.
 4. Je kunt nu eventueel begeleide toegang inschakelen.
 5. Druk op de drie puntjes in de hoek rechtsboven.
 6. Druk op Diavoorstelling en geniet!

Logitech Base oplaadhouder iPad Pro & Air

iPad als fotolijstje met apps

Je hoeft niet altijd de Foto’s-app te gebruiken. Als je graag je Instagram-feed of je foto’s uit Dropbox op het fotolijstje wil uitlichten, kan dat ook. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van LiveFrame of Slideshows. Deze apps zetten je eigen foto’s centraal, maar ook de foto’s van vrienden of familie.

Hier staan de apps nog even op een rijtje:

 • LiveFrame (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.3.5+) - Verzamel foto’s en video’s van Facebook, Instagram of haal ze uit de cloud en maak er een mooie fotocollectie van.
 • Digital Photo Frame Slideshow (Gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10+) - Gebruik foto’s en filmpjes vanaf je favoriete social media of clouddiensten om helemaal zelf een presentatie van je foto’s te maken.

Lees ook ons overzicht van de beste fotocollage-apps voor iPhone en iPad. Je maakt dan zelf mooie fotocollage’s, die je via de stappen hierboven kan gebruiken voor je digitale fotolijstje.

Bekijk ook

De beste fotocollage-apps voor iPhone en iPad

Zet je foto's om naar mooie fotocollages en maak snel een combinatie van je vakantiefoto's en andere kiekjes. Met deze fotocollage-apps voor iPhone en iPad gaat het lukken en kost het weinig moeite.

Slim digitaal fotolijstje: te bedienen met iPhone en iPad

Heb je geen iPad over? Dan kun je ook een digitaal fotolijstje gebruiken. Voor sommige huishoudens kan het de ideale oplossing zijn. Vooral om cadeau te geven, gevuld met foto’s die opa of oma leuk vinden. Er zijn heel wat digitale fotolijstjes maar wij zijn fan van de Aura Frames. Dit zijn digitale fotolijstjes die je met een iPhone-app kunt vullen.

Wil je het fotolijstje cadeau geven, dan hoef je alleen het wifi-adres van de ontvanger te weten om de fotocollectie in te richten. De ontvanger hoeft dan alleen nog de stekker in het stopcontact te steken en krijgt de foto’s te zien die jij vooraf hebt uitgekozen. Perfect voor mensen die technisch niet zo handig zijn!

Aura digitaal fotolijstje

Het leuke is dat familieleden op een later moment nieuwe foto’s naar het fotolijstje kunnen sturen. Je beheert alles met de iPhone-app van Aura. Verder kun je foto’s per e-mail sturen. Het aantal foto’s is vrijwel onbeperkt. Er zijn vijf varianten van dit fotolijstje met prijzen tussen de 150 en 250 euro. Dat is een hoop geld, maar altijd nog een stuk goedkoper dan de aanschaf van een iPad. Het instapmodel heet Aura Carver en voor de duurdere modellen zou je naar de Aura Mason kunnen kijken. Toch nog te duur? Dan kun je goedkopere digitale fotolijstjes met app vinden, die qua gebruiksgemak en softwarefuncties wel iets minder kunnen zijn. Ook zou je een diashow van foto’s op de iPad kunnen afspelen, waarbij je zorgt dat het scherm niet uit gaat.

Bekijken: Digitale fotolijstjes bij Amazon

Liever een goedkoper digitaal fotolijstje? Kijk dan eens naar de fotolijsten van Denver. Jij en je vrienden kunnen met de app van Frameo samen foto’s kiezen en naar de fotolijst sturen via WiFi. Er zitten zelfs haakjes aan deze fotolijst, zodat je hem aan de muur kunt vastmaken. Iets wat je iPad dan weer niet heeft!

Bekijken: Digitale fotolijstjes van Denver

Digitale fotolijstjes noemen we ook in ons overzicht van slimme apparaten in het huishouden.

Bekijk ook

Maak je huishouden slimmer met deze 10 accessoires

Wil je je huishouden slimmer maken, dan zijn er tegenwoordig meer opties dan je denkt. Van vleesthermometer tot wasmachine en koffiezetter: alles is op afstand te bedienen en te programmeren vanaf je iPhone. Wij zetten 10 apparaten op een rijtje.