Nespresso Prodigio in de huiskamer

Review: Nespresso Prodigio, een koffiemachine met app

Review van de Nespresso Prodigio, een connected koffiemachine met app. Via de app plan je een kopje koffie in, zonder dat je naar de machine toe hoeft te lopen. Hoe handig is dat? Wij probeerden het.

Nespresso Prodigio in de huiskamer

Nespresso heeft een nieuwe koffiemachine, waarbij je via een app koffie kan zetten. Je kunt er ook je koffiecups mee beheren en de sterkte van de koffie bepalen. Wij waren benieuwd hoe handig deze Nespresso Prodigio (€199) is. Je leest in deze review hoe koffiezetten met een app ons is bevallen.


Alles kan met een app… maar moet je dat willen?
We worden nog steeds blij als er nieuwe apparaten met app-bediening uitkomen. Er is bij ons geen sprankje gadgetmoeheid. Hoe meer je kunt bedienen vanaf je iPhone, hoe meer je bent verlost van losse afstandsbedieningen en ingewikkelde menu’s. Zeker als je het ook nog kunt automatiseren met IFTTT, Workflow en andere diensten en apps.

Toen er een connected Nespresso-koffiemachine met app werd aangekondigd, stonden we dan ook meteen met de creditcard klaar. Apple en Nespresso zijn twee merken die qua uitstraling goed bij elkaar passen en dezelfde mate van arrogantie uitstralen, omdat ze dingen op een eigen manier willen doen. We waren benieuwd hoe geavanceerd de mogelijkheden zouden zijn. Als het perfectionistische Nespresso iets uitbrengt, zijn de verwachtingen hooggespannen. Wat zou er allemaal mogelijk zijn: alleen een kopje koffie zetten, of zou Nespresso ook slimmere functies hebben ingebouwd? Je leest het in deze review.

Prodigio Nespresso-automaten

Zoals je ziet hebben we meerdere Nespresso-apparaten op kantoor, zodat we goed konden vergelijken. De nieuwe Prodigio staat vooraan. Vanwege de slechte belichting op de plek waar de koffiemachines staan, zie je in de rest van dit artikel vooral foto’s van Nespresso zelf.

iCulture-lezers: ‘Nah, wat een onzin’

Toen we eerder over deze nieuwe koffiemachine schreven, waren de negatieve reacties niet van de lucht. Veel mensen zagen het nut van een connected koffiemachine niet. Eerst proberen, dan oordelen, dachten we. Je zou met koffie en apps namelijk van alles kunnen doen: op afstand een cup selecteren, de sterkte aanpassen en zorgen dat de machine alvast opwarmt. Maar dan moet Nespresso het natuurlijk wel waarmaken.

Bekijk ook

Deze Nespresso-machine bedien je met een iPhone

De Nespresso Prodigio is een koffieautomaat met cups, die je vanuit een iPhone-app kunt bedienen. Handig of totale onzin?

Koffiezetten is een fysiek proces

Het lastige van koffiezetten is wel dat het altijd een fysiek proces blijft: je hebt een kopje, water en koffiecup nodig. Drie componenten die je maar in beperkte mate kunt automatiseren, in een apparaat dat op het aanrecht moet passen. Bij een machine ter grootte van een frisdrankenautomaat is meer ruimte om honderden koffiecups te bewaren en zelfs kopjes automatisch klaar te zetten. Maar zelfs dan: uiteindelijk moet je er zelf naartoe lopen om de koffie te pakken en op te drinken, voordat het koud is.

Nespresso Prodigio van de zijkant gezien.

In een verre toekomst zouden er koffiemachines kunnen bestaan met ingebouwde 3D-printer voor kopjes en koffiecups, maar tot die tijd zul je met de hand een kopje onder de machine moeten zetten. Het betekent ook dat je momenteel nog niet te hoge verwachtingen moet hebben van een connected koffiemachine. De Prodigio die wij hebben getest kan alleen koffiezetten en heeft drie verschillende knoppen voor de hoeveelheid water. De duurdere uitvoering met melkopschuimer komt niet op de Nederlandse markt.

Nespresso Prodigio bovenaanzicht

Nespresso’s connected koffiemachine

Nespresso’s Prodigio ziet eruit als een gewone koffiemachine. Het lijkt op de Citiz/Pixie-machine die we thuis hebben en die je tegenwoordig voor rond de €100 in huis haalt. De Prodigio kost €200, maar heeft een app. De vraag is alleen: zouden we vrienden en kennissen aanraden om tweemaal zoveel geld uit te geven voor de appfuncties? Helaas is het antwoord: nee.

Ten eerste leverde het koppelen met de machine wat problemen op. We probeerden het met drie verschillende iPhones en kregen bij alledrie de melding dat er geen machine was gevonden. Later bleek dat er tóch verbinding was gemaakt.

Nespresso Prodigio bedien je met een iPhone; het Android-toestel gebruik je als dienblad
Dit doen we nooit met iPhones, hoor.

Eén account per koffiemachine

Een groter probleem deed zich daarna voor: je kunt maar één account koppelen aan de machine. Als je met meerdere mensen op kantoor zit, moet iedereen met hetzelfde Nespresso-account zijn ingelogd, om een kopje koffie te kunnen zetten. Maar daarmee geef je meteen ook alle collega’s de mogelijkheid om koffiecups te bestellen of je persoonlijke gegevens aan te passen. Nespresso weet graag zoveel mogelijk van je, dus het is niet prettig als ook anderen jouw account kunnen beheren.

Die keuze om je apparaat te koppelen aan je account is waarschijnlijk bedoeld om je (kuch) zo goed mogelijk service te kunnen verlenen. Eigenlijk wil Nespresso gewoon weten wat je met je machine doet, zodat ze je tijdig kunnen waarschuwen als het weer tijd is om te ontkalken (à €9 per pakket).

Nespresso Prodigio-app Nespresso Prodigio-app

Koffiedrinkschema

Het derde bezwaar bleek al meteen een paar dagen later. Als je op kantoor zit, is deze koffiemachine alleen handig als je jezelf hebt voorgenomen om volgens een vast schema koffie te drinken. Dus stel bijvoorbeeld in dat je om 15:00 uur je volgende kop koffie wil hebben en de app regelt het. Met als gevolg dat om 15:30 uur langs de koffiemachine loopt en denkt: “Verrek, die koffie staat er nog”. Daardoor is de machine eigenlijk vooral nuttig voor mensen die ’s ochtends bij het opstaan alvast een kopje koffie willen maken en daarbij stipt op het juiste moment opstaan en naar de koffiemachine lopen. Als je niet oppast, is je koffie afgekoeld. Zo heel luidruchtig is de machine namelijk ook niet, dat je wordt opgeschrikt door het machinegeluid. Daardoor kun je je kopje koffie zomaar vergeten.

Nespresso Prodigio bovenaanzicht

App eigenlijk niet nodig
Na een weekje beseften we, dat het eigenlijk veel makkelijker was om gewoon naar de machine te lopen en op de knop te drukken. In de daaropvolgende weken hebben we de app eigenlijk niet meer gebruikt. Dat komt omdat maar één persoon er gebruik van kan maken en omdat je meestal toch al opstaat om je kopje koffie te pakken. Vooraf een koffiecup erin doen, zodat je op een later moment wat minder werk hebt, levert eigenlijk nauwelijks tijdswinst op. En bovendien moet je dan nog gaan nadenken: heb ik er al een nieuwe cup in gedaan, of niet? Als je zelf even naar de machine loopt, weet je zeker of er een nieuwe cup in zit en is ‘ie in 30 seconden opgewarmd (we hebben het met de stopwatch gemeten). We vonden die tijdswinst niet doorslaggevend. Als je zo druk met je werk bent dat je die 30 seconden niet kunt wachten, moet je eens serieus gaan nadenken of je wel goed bezig bent.

Rechts de nieuwe Nespresso Prodigio die we getest hebben

Wat we ook onhandig vinden aan de app, is dat je telkens bij het opstarten op de reclamepagina’s terechtkomt. De app laat de laatste nieuwtjes zien, heeft knoppen om de dichtstbijzijnde Nespresso-winkel te zoeken, cups te bestellen en je winkelmandje te bekijken, maar de Prodigio-functies zitten eigenlijk heel erg verstopt. Via een klein knopje rechtsboven in de app krijg je toegang tot de machine. Het zou handiger zijn als Prodigio-bezitters meteen het scherm met de machine-functies in beeld krijgen en niet steeds hoeven te kijken welke fantastische koffiebeleving Nespresso nu weer heeft bedacht. Ga toch weg, ik wil koffie!

Nespresso: alweer alleen maar reclame Nespresso: cups beheren

Wat me verder ook verbaasde, is dat sommige intelligentie wel in de app zit, maar niet in de machine. In de app kan ik zien dat er onvoldoende water in de machine zit. Je kunt dan geen koffiezetten en zult eerst het waterreservoir moeten vullen. Maar als ik handmatig koffie maak met deze machine, laat hij het waterreservoir gewoon drooglopen zonder te waarschuwen. Dat is raar.

Prima koffiemachine, maar…

Puur als koffiemachine is er trouwens weinig aan te merken op dit apparaat. Hij is degelijk uitgevoerd en iets gebruiksvriendelijker dan de andere machines die we hebben. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer een hendel/beugel dicht te drukken of om te zetten. We merkten dat gasten daar nog wel eens moeite mee hebben, omdat je wat kracht moet zetten om de machine te sluiten. Mensen zijn bang dat ze de machine kapotmaken. Bij de Prodigio is er alleen een schuifje bovenop, dat alleen open gaat als er geen druk op de machine staat. De drie knoppen bovenop maken meteen duidelijk dat het om een espresso, lungo of extra grote lungo gaat.

De functie om de capsulevoorraad bij te houden is vooral bedoeld om te zorgen dat je regelmatig bestellingen plaatst. Je kunt met plusjes en minnetjes aangeven dat er capsules zijn gebruikt. Koop je cups van een ander merk, dan kun je eventueel handmatig de voorraad verhogen. Fijn dat ze daar rekening mee hebben gehouden.

Conclusie Nespresso Prodigio review

Eerlijk is eerlijk: we moeten de iCulture-lezers gelijk geven: de app voegt eigenlijk niets toe aan de koffiemachines. Zelfs bij mensen die ’s ochtends willen dat er meteen een kopje koffie klaarstaat, is het eigenlijk niet handig. Het betekent namelijk dat je stipt op het juiste moment uit bed moet springen en naar de keuken hollen, om te zorgen dat je koffie nog warm is. Als je ’s ochtends bezig bent om ontbijt te maken, heb je heus wel even tijd om op de opwarmknop te drukken. Overdag op kantoor is de appbediening ook onhandig, omdat alles is gekoppeld aan één account en omdat maar weinig mensen stipt op een vast tijdstip koffiedrinken. De koffiemachine zelf is goed uitgevoerd en prettig in gebruik, maar is wat ons betreft niet de €100 extra ten opzichte van iets oudere modellen zoals de Nespresso Pixie waard.

Pluspunten

  • Compacte en praktische koffiemachine voor koffiecups
  • Netjes uitgevoerde app, die het luxe imago van het merk uitstraalt
  • Als er eenmaal verbinding met de machine is, werkt alles vlekkeloos

Minpunten

  • Verbinding met machine maken levert fouten op
  • Minder geschikt voor kantoren, kan maar met één Nespresso-account gekoppeld worden
  • Alleen geschikt voor mensen die 's ochtends meteen een kop koffie klaar willen hebben

Nespresso Prodigio van de zijkant gezien

Nespresso Prodigio kopen

De Nespresso Prodigio is inmiddels verkrijgbaar bij diverse Nederlandse webwinkels. Je betaalt op het moment van schrijven nog overal de vaste prijs van €199. Het duurdere model met melkopschuimer is niet in Nederland verkrijgbaar.