iPhone 4s iOS 8

iPhone 4s voor beginners: uitleg voor nieuwe iPhone-gebruikers

In deze uitleg voor iPhone 4s beginners lees je alles over de bediening van het toestel, uitleg van het scherm, knoppen en meer. Ontdek de iPhone 4s voor beginners met duidelijke uitleg.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

iphone 4Je hebt een iPhone 4S gekocht en je wilt snel worden bijgepraat. Hoe begin ik? Hoe installeer ik apps? Hoe werkt het met iTunes-tegoed? Voor iedereen die na aankoop van de iPhone wat hulp nodig heeft, hebben we deze handleiding voor beginners gemaakt.


Hier vind je de andere gidsen voor beginners:

De handleiding hieronder is gericht op bezitters van een iPhone, maar veel tips zijn ook geschikt voor mensen die een iPod touch in gebruik willen nemen.

Tip: de officiële productondersteuning voor de iPhone 4S vind je op de website van Apple. Onderstaande afbeelding laat voor de iPhone 4 en iPhone 4S zien waar alle knoppen en onderdelen voor dienen.

overzicht iphone 4

Stap 1: Simkaart plaatsen

Mocht de simkaart nog niet in de iPhone 4S zitten, dan vind je aan de rechter zijkant van de iPhone een langwerpig ‘balkje’. Dit is het simkaartslot. In onderstaande afbeelding kun je duidelijk zien hoe je het simkaartslot openmaakt met een opengebogen paperclip of met het simkaart-verwijdertool (een prikkertje) die in de verpakking is meegeleverd.

iphone 4 simkaart

Stap 2: Eerste oriëntatie

iphone ingebruiknameJe hebt geen computer nodig om de iPhone te activeren. Wel is het handig om een computer met iTunes te hebben, omdat je dan gemakkelijker je muziek, apps, foto’s en andere multimedia kunt uitwisselen. Maar als je wilt, kun je dankzij Apple’s iCloud ook alles online doen, zonder computer.

Bovenop de iPhone vind je de sluimerknop. Dit is geen gewone aan/uitknop want meestal gebruik je deze knop om de iPhone in sluimerstand te zetten, zodat de batterij wordt gespaard. De iPhone is vanuit de sluimerstand weer snel in te schakelen, bijvoorbeeld als je even een app wilt starten.

Start je de iPhone voor de eerste keer op, dan krijg je de mogelijkheid om je Apple ID in te vullen. Een Apple ID gebruik je om spullen te kopen in de Apple Store en je gaat het straks ook gebruiken om apps te downloaden uit de App Store. Heb je nog geen Apple ID, dan kun je er meteen eentje aanmaken.

iphone 4 thuisknop volumeknoppenEr zijn standaard al diverse apps aanwezig, zoals voor het weerbericht, de beurskoersen, een rekenmachine en een agenda. Tik een paar icoontjes aan en kijk wat je ermee kunt doen. Je kunt op elk moment weer terug naar het beginscherm gaan, door op de Thuisknop (Homeknop) te drukken. Dit is de ronde knop onder het scherm. Op het beginscherm vind je alle icoontjes van de geïnstalleerde apps. Het is ook mogelijk om meerdere icoontjes samen in een map te zeggen, zodat je beginscherm overzichtelijk en opgeruimd blijft.

De iPhone heeft eigenlijk maar heel weinig knoppen. Naast de al genoemde sluimerknop (bovenop) en de thuisknop (aan de voorkant) vind je aan de zijkant twee volumeknoppen en een beltoon/stil-knop. Met deze laatstgenoemde knop kun je het geluid van de iPhone dempen, bijvoorbeeld wanneer je in een vergadering zit.

Stap 3: iPhone synchroniseren

Je kunt de iPhone gebruiken zonder dat je een computer nodig hebt. Toch is het verstandig om je iPhone regelmatig te synchroniseren met iTunes, een desktopprogramma voor Windows en Mac. Je kunt er ook muziek, films, fotos en andere multimedia mee beheren. Je hoeft er niets voor te doen: sluit de iPhone aan en ga ondertussen een kop koffie drinken. Het maken van een back-up en het synchroniseren van alle andere gegevens gaat vanzelf. Zo heb je altijd een lokale back-up van foto’s en dergelijke. De nieuwste versie van iTunes vind je op de website van Apple.

itunes_storeInstalleer iTunes, sluit de iPhone op de computer aan met de meegeleverde usb-kabel en wacht tot iTunes je iPhone herkent. Er verschijnen een aantal instructies op het scherm, zoals het invoeren van je Apple ID. iTunes is ook handig om updates van apps binnen te halen. Als je ze allemaal via je snelle breedbandverbinding thuis binnenhaalt ben je eerder klaar dan wanneer je ze via de 3G-verbinding op je iPhone downloadt. Het downloaden van grote apps (groter dan 20MB) is trouwens ook niet mogelijk via je 3G-verbinding. Een alternatief is natuurlijk dat je de Wi-Fi-verbinding op je iPhone gebruikt.

Stap 4: Muziek, video en andere inhoud op de iPhone zetten

Tijdens het doorlopen van de stappen in iTunes kun je aangeven of je contacten, agenda’s, e-mailacconts en bladwijzers automatisch wilt synchroniseren tussen de computer en iPhone. Synchroniseren houdt in, dat de gegevens in twee richtingen worden aangepast: een nieuw adres dat je op de iPhone hebt toegevoegd zal ook in Outlook, Mac-adresboek en soortgelijke programma’s op de desktop verschijnen. De mogelijkheden zijn bij Mac en Windows verschillend:

 • Mac: je kunt fotoverzamelingen uit iPhoto, adressen uit Adresboek en afspraken uit iCal met je iPhone uitwisselen.
 • Windows: je kunt foto’s uit geselecteerde mappen en adressen/afspraken uit Microsoft Outlook op de iPhone zetten.

Bij online diensten zoals Gmail, Hotmail of een Exchange-server synchroniseer je de gegevens niet via iTunes op de deskop, maar haalt je iPhone automatisch via een internetverbinding alle data binnen. Je hoeft dan alleen nog voor het maken van backups en voor multimediabestanden je iPhone op de computer aan te sluiten. Als je al eerder een iPod hebt gebruikt, beschik je waarschijnlijk al over een goed gevulde iTunes-bibliotheek. Muziek, films en dergelijke die al aanwezig zijn in iTunes kun je meteen naar de iPhone laten kopiëren.

iphone 4 driemaalHeb je nog geen muziek en films in iTunes staan, dan kun je muziek van je harde schijf naar de iTunes-bibliotheek slepen. Muziek in mp3-formaat is meteen klaar voor gebruik, maar je kunt ook kiezen voor het AAC-formaat, dat veel efficiënter met ruimte omgaat.

Films kun je meestal niet zomaar naar de iTunes-bibliotheek slepen. Je moet ze eerst converteren naar mp4-formaat. Er zijn diverse softwarepakketten waarmee je dat kan doen, zoals de gratis oplossing Handbrake. De meeste video-conversieprogramma’s hebben speciale instellingen voor de iPhone of iPod touch.

iphone-4-itunes

Als iTunes je iPhone heeft herkend zie je een Samenvattingsscherm met daarachter meerdere tabbladen waarmee je de inhoud van je iPhone kunt beheren. Er zijn aparte tabbladen voor Muziek, Films en dergelijke.

Stap 5: Met internet verbinden

Je iPhone kan op twee manieren verbinding maken met internet: via Wi-Fi of via het mobiele netwerk (3G). Ben je in een omgeving waar geen 3G beschikbaar is, dan zal de iPhone overschakelen naar het iets tragere GPRS-netwerk. Het is verstandig om thuis over te schakelen op een draadloos Wi-Fi-netwerk, omdat dit veel sneller is en omdat je daarmee het mobiele netwerk minder belast. Bovendien heb je bij gebruik van Wi-Fi geen last van datalimieten.

Heb je een iPhone/iPlan-abonnement via T-Mobile afgesloten dan heb je een onbeperkte databundel. Je kunt zonder datalimiet gebruikmaken van mobiel internet. Bij de andere mobiele operators kun je ook speciale iPhone-abonnementen afsluiten, maar daarbij heb je meestal wel te maken met een datalimiet. Daarnaast kun je nog allerlei andere telefoonabonnementen afsluiten, waarbij je meestal een aparte databundel moet afsluiten.

Je hoeft geen operatorgegevens in te vullen om mobiel internet werkend te krijgen. Mocht dat wel nodig zijn, dan kun je hier de instellingen vinden: Internet-instellingen voor GPRS/EDGE van Nederlandse operators. Deze instellingen gelden ook voor 3G.

Voor internetten via Wi-Fi is het aan te raden thuis een eigen draadloos thuisnetwerk aan te leggen (een zeer kleine en nuttige investering!). Je kunt ook gebruikmaken van betaalde of gratis hotspots. Heb je een iPhone-abonnement van T-Mobile dan krijg je gratis toegang tot de hotspots van T-Mobile.

wifi-netwerkInschakelen van de Wi-Fi-verbinding op je iPhone is zeer eenvoudig. Tik op Instellingen op je startscherm, tik op Wi-Fi en zet de schakelaar op ‘1’ (aan).

Na enige seconden verschijnt een lijst met alle gevonden draadloze netwerken. Achtereenvolgens zie je steeds de naam van het Wi-Fi-netwerk, met een slotje bij beveiligde netwerken. De signaalsterkte is ook meteen te zien. Met het blauwe pijltje kun je nadere informatie over het draadloze netwerk kunt opvragen. Tik op de naam van het gewenste netwerk om verbinding te maken en voer het wachtwoord in als erom wordt gevraagd. Is de verbinding gelukt, dan verschijnt er een vinkje bij de netwerknaam. In de statusbalk van je iPhone zal de signaalsterkte zichtbaar zijn in de vorm van een aantal golfjes. Meer informatie vind je in het wiki-artikel Wi-Fi.

Stap 6: iPhone beschermen en verzekeren

Je hebt nu de basishandelingen onder de knie. De volgende stap is zorgen dat je iPhone goed beschermd is zodat er geen krassen en andere schade ontstaat. Er zijn verschillende manieren om dat te doen:

 • Plak een screenprotector op het scherm, zodat deze vetvrij en krasvrij blijft. Een screenprotector bestaat uit zelfklevende folie. Er zijn ook spiegelende screenprotectors en privacy-screenprotectors die voorkomen dat anderen kunnen meelezen van je scherm.
 • Koop een goede beschermhoes. De keuze is gigantisch, bijvoorbeeld modellen van leer, siliconenrubber en hard plastic. Ook zijn er sportarmbanden, hoesjes met en zonder broekriemclip, portemonnee-achtige hoesjes en minimalistische hoesjes waarbij alleen de achterkant van je iPhone beschermd is.
 • Een andere aanschaf die je nog zou kunnen overwegen is een oplaadkabel voor thuis of in de auto.

Een heel ander punt is het verzekeren van je iPhone. Hier hebben we een apart artikel over geschreven: iPhone verzekeren, wat zijn de opties?

Stap 7: Unlock en jailbreak

Unlocken en jailbreaken zijn twee termen die je vaak zult tegenkomen. Unlocken betekent simpelweg het simlockvrij maken van een iPhone. Omdat de iPhone tegenwoordig vrijwel altijd zonder simlock wordt geleverd, hoef je je hier niet druk over te maken. Jailbreaken houdt in dat het besturingssysteem wordt opengezet, zodat je ook buiten de Apple’s App Store om allerlei software op de iPhone kunt installeren. Je krijgt toegang tot het bestandssysteem en hebt veel meer vrijheid om ‘onder de motorkap’ allerlei aanpassingen te doen.

Ben je een gewone gebruiker, dan is jailbreaken eigenlijk niet nodig. De App Store biedt zoveel mogelijkheden dat je voorlopig nog niet klaar bent met het ontdekken van alle mogelijkheden. Wil je eigen aanpassingen doen, zoals meer informatie op je startscherm bekijken, dan kan het zin hebben om toch een jailbreak te overwegen. Over de huidige stand van jailbreaken lees je meer in onze artikelen over jailbreak en unlock.

Stap 8: Software en webapps

Nu je de iPhone in gebruik hebt, wil je ook allerlei extra software erop installeren. Een spelletje bijvoorbeeld, een nieuwsapp of zelfs een virtuele piano! Er zijn in feite drie soorten applicaties zijn:

 • Webapplicaties: Dit zijn eigenlijk geen applicaties, maar websites die in de browser draaien en die zich gedragen als kleine programma’s. Bij deze webapps wordt geen software daadwerkelijk op de iPhone geïnstalleerd. Ze nemen dus ook geen ruimte in op je iPhone.
 • Software uit de App Store: Dit zijn applicaties die je op de iPhone installeert en die daarom ook (opslag)ruimte innemen op de iPhone. Alle software in de App Store is door Apple goedgekeurd. Je kunt de applicaties downloaden via iTunes of rechtstreeks op de iPhone zelf.
 • Niet-officiële applicaties: Dit zijn applicaties die buiten Apple om zijn gemaakt. Het installeren is alleen mogelijk op iPhones met jailbreak. Je installeert de applicaties via Cydia, een programma dat na een jailbreak automatisch op de iPhone worden geïnstalleerd.

iPhone webapps en andere programma's

Webapp toevoegen

We gaan uitleggen hoe je van de iPhoneclub-website een mobiele webapp maakt.

 1. Open Safari op de iPhone en tik in: iphoneclub.nl.
 2. De mobiele website van iphoneclub.nl verschijnt in beeld. Je kunt deze voortaan als icoontje op je startscherm te zien krijgen.
 3. Klik op het middelste icoontje onderin het scherm (rechthoek met pijltje).
 4. Er verschijnt een menu. Kies de optie ‘Zet in beginscherm’.
 5. iPhoneclub heeft een passend icoontje gemaakt. Vul een herkenbare naam in en tik op ‘Voeg toe’.
 6. De webapp is nu als icoontje opgenomen op je startscherm.

iphoneclub-webapp

Het startscherm van de iPhone wordt trouwens SpringBoard genoemd.

Apps installeren uit de App Store

iphone-appsVoor het installeren van applicaties uit de App Store kun je op twee plaatsen terecht:

 • In de iTunes Store op je desktop: je vindt hier een apart onderdeel App Store.
 • Via de App Store-applicatie op je iPhone.

Blader naar een applicatie die je wilt installeren en klik op de knop Koop (bij betaalde applicaties) of Krijg (bij gratis applicaties). Na het invoeren van je Apple-ID (gebruikersnaam en wachtwoord) zal de applicatie gedownload worden. Voor betaalde applicaties moet je een creditcard koppelen aan je Apple-ID, een tegoed storten met een iTunes-kadobon of een Click&Buy als betaalmethode gebruiken.

ipc app itunes

We leggen hieronder uit hoe het werkt aan de hand van iPhoneclub’s eigen applicatie iPc.

itunes ipc app

 1. Open iTunes op de desktop en voer de zoekopdracht ‘ipc’ in.
 2. Klik meteen op de knop ‘Gratis’ om te installeren, of klik eerst op het icoontje om meer informatie te lezen.
 3. Voer je iTunes-ID in om de transactie te bevestigen.
 4. Het downloaden gaat meteen van start. Bij het aansluiten van je iPhone op de computer zal de app op je iPhone worden geïnstalleerd.
 5. Deze manier van installeren is aan te raden bij grote apps, zoals navigatiesoftware.

Je kunt ook apps meteen op je iPhone downloaden, via de standaard aanwezige applicatie App Store. Dit is alleen mogelijk bij applicaties die niet groter dan 20MB zijn.

 1. Ga naar de app App Store.
 2. Tik op de knop Zoek, onderin beeld.
 3. Voer de zoekopdracht ‘ipc’ in. De iPhoneclub-applicatie verschijnt meteen in beeld.
 4. Tik op de iPhoneclub-applicatie om naar het detailscherm te gaan.
 5. Tik op de knop ‘GRATIS’ om de app te installeren. Een grijs vakje ‘Geïnstalleerd’ (zoals op de afbeelding hieronder) geeft aan dat de app al aanwezig is op je iPhone.
 6. Je gaat nu terug naar het startscherm van de iPhone.
 7. Na een paar seconden is de app geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Veel plezier ermee!
Hierboven hebben we een voorbeeld gebruikt hoe je een app zoekt in de App Store. Je kunt voor de installatie van iPc natuurlijk ook deze directe link gebruiken: iPc in de iTunes App Store.

iphoneclub-app-installeren

Tenslotte

Je bent nu een flink stuk op weg geholpen. Probeer zelf op onderzoek uit te gaan om nog meer mogelijkheden te ontdekken. Dagelijks verschijnt er op de homepage van iPhoneclub (onder de eerste twee nieuwtjes) een tip waarmee je meer uit je iPhone haalt en steeds weer iets nieuws leert. Lees de ervaringen van anderen op het forum en probeer dingen uit! Mocht je er niet uitkomen, kijk dan op het forum of jouw vraag of probleem al eerder besproken is, of stel zelf een vraag.

Tip: de officiële gebruikershandleiding van de iPhone 4 vind je in PDF-formaat op de website van Apple.

Er is veel te ontdekken en dat is nou precies de charme van de iPhone: het is niet alleen een mooie telefoon, maar het is ook een veelzijdig apparaat die je met apps helemaal kunt aanpassen aan je eigen interesses. Niets houdt je tegen om er helemaal jouw iPhone van te maken!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!