iPhone pincode

Toegangscode of pincode wijzigen op je iPhone en iPad: zo werkt het

Met een toegangscode of pincode zorg je dat anderen niet zomaar je iPhone of iPad kunnen gebruiken. In deze tip lees je alles over de iPhone toegangscode, hoe je een goede pincode instelt en welke instellingen er mogelijk zijn.

Ben je bang dat de gegevens op je iPhone in verkeerde handen komen, of dat iemand door in chatberichten gaat neuzen? Dan is het verstandig om een pincode, toegangscode of wachtwoord in te stellen of te wijzigen naar een meer geavanceerde iPhone toegangscode. Naast de gewone toegangscode om je toestel te ontgrendelen bespreken we ook hoe het zit met de sim-pincode die je voor de simkaart moet invoeren.

Is je iPhone geblokkeerd omdat je de iPhone pincode vergeten bent? Dan hebben we daar losse tips voor, waarin we dieper op het onderwerp in gaan.

Pincode instellen: waarom?

Het instellen van een pincode op je iPhone heeft meerdere redenen. Te eerste kunnen anderen niet zomaar door je gegevens neuzen. Als je je iPhone kwijtraakt kan iemand anders niet zomaar je privégegevens bekijken. Bovendien heeft een dief er niets aan: hij heeft geen toegang tot de iPhone en kan deze dus ook niet wissen. Heb je Zoek mijn iPhone ingeschakeld, dan is je iPhone onbruikbaar voor anderen. De iPhone is gekoppeld aan jouw Apple ID en kan pas weer door iemand anders worden gebruikt als jij het Apple ID loskoppelt. Apple heeft met deze maatregel ervoor gezorgd dat de diefstal van iPhones enorm is teruggedrongen.

iPhone pincode

Er is nog een tweede reden waarom het instellen van een iPhone-pincode belangrijk is: de volledige inhoud van je toestel wordt daarmee versleuteld. Dit houdt in dat anderen niet zomaar de gegevens kunnen uitlezen, ook niet als ze fysieke toegang hebben tot de iPhone en deze aansluiten op een computer. Overheidsinstanties kunnen de iPhone dan ook niet zomaar uitlezen.

Pincode wijzigen: zo doe je dat

Zo kun je een pincode wijzigen op je iPhone of iPad:

  1. Ga naar Instellingen > Face ID / Touch ID en toegangscode (of op oudere iPhones naar Instellingen > Algemeen > Toegangscode).
  2. Kies de optie Wijzig toegangscode.
  3. Voer de oude toegangscode in.
  4. Voer daarna de nieuwe toegangscode van 6 cijfers in. Wil je een kortere of langere code, tik dan op Toegangscodeopties.
  5. Vul nogmaals de pincode in om te bevestigen.

Pincode instellen

Behalve een 4- of 6-cijferige code kun je ook een complexere alfanumerieke code met cijfers, letters en speciale karakters instellen.

Meer opties voor pincodes en toegangscodes

Je kunt voor de toegangscode nog meer instellingen kiezen. Zo kun je met de optie Vraag om code aangeven hoe lang het interval moet zijn nadat de iPhone weer om een code vraagt. Zet je deze op 15 minuten, dan zal de iPhone na 15 minuten inactiviteit om de toegangscode vragen. Je kunt hier kiezen voor direct, na 1, 5 of 15 minuten of na 1 of 4 uur. Als Touch ID of Face ID voor iPhone-ontgrendeling aan staat, kun je alleen kiezen voor direct.

Je ziet op het instellingenscherm voor de toegangscode nog veel meer opties, zoals het uitschakelen van Voicedialing (bellen met je stem) en het blokkeren van allerlei functies op het toegangsscherm.

iPhone pincode instellen

Onderaan het scherm staat de optie Wis gegevens (aanbevolen). Als je dit inschakelt zal de iPhone worden gewist na 10 foute pincode-pogingen. Bij een 4-cijferige pincode zijn er 10.000 mogelijkheden en bij een 6-cijferige pincode zelfs 1 miljoen verschillende cijfercombinaties mogelijk. Toch kan een dief niet al deze combinaties proberen, want na een paar pogingen moet je steeds langer wachten totdat je opnieuw een code mag proberen. Zou je tien verschillende codes willen proberen dan neemt dat bijna vijftig jaar in beslag. Er zijn snellere manieren om toegang te krijgen tot een iPhone, zoals GrayKey.

Pincode is niet 100% veilig

Houd er rekening mee dat het wachtwoord geen waterdicht systeem is. Er kunnen altijd lekken worden ontdekt. Die zijn bij de iPhone ook al een paar keer opgetreden, waarbij het mogelijk was om de toegangscode op een of andere manier te omzeilen. Meestal moet je daarvoor wel een ingewikkelde reeks handelingen uitvoeren, want Apple heeft het systeem zo goed mogelijk dichtgetimmerd. Je kunt dus maar beter goed op je spullen passen als je geheime of privacygevoelige gegevens op de iPhone bewaart, bijvoorbeeld door apps te gebruiken die nog een extra pincode vereisen of die met Touch ID of Face ID zijn beveiligd.


De iPhone toegangscode wordt door veel mensen ook wel iPhone pincode genoemd. Daarnaast is er nog een andere pincode waarmee je te maken krijgt, namelijk de simpincode. Telkens als je je iPhone opnieuw opstart moet je deze code invoeren om gebruik te kunnen maken van de telefoonfuncties en mobiele data.

Ben je de iPhone-toegangscode vergeten? Met een paar stappen krijg je weer toegang tot je account.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2020
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen beveiliging, pincode
Devices iPad, iPhone
Software iOS, iPadOS