Pincode omzeilen

Pincode instellen op iPhone, iPad of iPod touch

Wil je niet dat anderen zomaar toegang krijgen tot de gegevens op je iPhone of met je iPhone kunnen bellen, dan is het verstandig om een pincode in te stellen. Daarbij heb je ook een optie om te voorkomen dat je steeds zelf de pincode moet invoeren.

pincode omzeilenBen je bang dat de gegevens op je iPhone in verkeerde handen komen, of dat iemand op jouw kosten gaat bellen als iemand jouw iPhone in handen krijgt? Dan is het slim om een pincode, toegangscode of wachtwoord in te stellen.

Pincode instellen: waarom nodig?

Het instellen van een pincode op je iPhone heeft meerdere redenen. Te eerste kunnen anderen niet zomaar door je gegevens neuzen. Als je je iPhone kwijtraakt liggen je privégegevens niet zomaar op straat. Bovendien heeft een dief er niets aan: hij heeft geen toegang tot de iPhone en kan deze dus ook niet wissen. Heb je Zoek mijn iPhone ingeschakeld, dan is je iPhone helemaal onbruikbaar voor anderen. De iPhone is namelijk daarmee gekoppeld aan jouw Apple ID en kan niet in gebruik genomen worden met een ander Apple ID.

Er is nog een tweede reden waarom het instellen van een pincode belangrijk is: de volledige inhoud van je iPhone of iPad wordt daarmee versleuteld. Dit houdt in dat anderen niet zomaar de gegevens kunnen uitlezen, ook niet als ze fysieke toegang hebben tot de iPhone en deze aansluiten op een computer. Overheidsinstanties kunnen de iPhone ook niet uitlezen. Organisaties zoals de FBI hebben bevestigd dat ze gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot iPhones, tenzij er een pincode is ingesteld.

Pincode instellen: zo doe je dat

Zo kun je een pincode instellen op je iPhone of iPad:

  1. Voor het instellen van een pincode ga je naar Instellingen > Touch ID en toegangscode (of op oudere iPhones naar Instellingen > Algemeen > Toegangscode).
  2. Kies de optie Zet code aan.
  3. Voer de gewenste pincode van 6 cijfers in. Kies een code die je goed kunt onthouden, maar die niet gemakkelijk te raden is. Vind je 6 cijfers te lang, kies dan voor Toegangscodeopties, gevolgd door 4-cijferige code. Toets dan je 4-cijferige code in.
  4. Vul nogmaals de pincode in om te bevestigen.

Pincode instellen op iPhone en iPad

De volgende optie Vraag om code is wel interessant: hiermee kun je het interval instellen waarmee je iPhone om de code vraagt. Zet je deze op 15 minuten, dan zal de iPhone na 15 minuten inactiviteit om de code vragen. Je kunt hier kiezen voor direct, na 1, 5 of 15 minuten of pas na 1 of 4 uur. Als Touch ID voor iPhone-ontgrendeling aan staat, kun je alleen kiezen voor direct.

Meer opties voor pincodes en toegangscodes

Het is daarnaast mogelijk om in plaats van een 4- of 6-cijferige pincode een veel langere toegangscode in te schakelen. Hoe dat moet lees je in: Complexe toegangscode instellen op iPhone en iPad. Je ziet op het instellingenscherm voor de toegangscode nog veel meer opties, zoals het uitschakelen van Voicedialing (bellen met je stem) en het blokkeren van allerlei functies op het toegangsscherm.

Onderaan het scherm staat de optie Wis gegevens (aanbevolen). Als je dit inschakelt zal de iPhone worden gewist na 10 foute pincode-pogingen. Bij een 4-cijferige pincode zijn 10.000 en bij een 6-cijferige pincode zelfs 1.000.000 verschillende cijfercombinaties mogelijk dus een dief met veel vrije tijd zou alle combinaties kunnen proberen.

Pincode is geen waterdicht systeem

Houd er rekening mee dat het wachtwoord geen waterdicht systeem is. Er kunnen altijd lekken worden ontdekt. Die zijn bij de iPhone ook al een paar keer opgetreden. Je kunt dus maar beter goed op je spullen passen als je geheime of privacygevoelige gegevens op de iPhone bewaart.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen beveiliging, pincode