Originele iPhone

iPhone 2G voor beginners: uitleg voor nieuwe iPhone-gebruikers

In deze uitleg voor iPhone 2G beginners lees je alles over de bediening van het toestel, uitleg van het scherm, knoppen en meer. Ontdek de iPhone 2G voor beginners met duidelijke uitleg.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

<a href="https://www.iculture.nl/iphone/" class="lazy lazy-hidden ic_autolink">iPhone</a> vraagteken’ title=’iphone-question-mark’ width=’109′ height=’128′ class=’alignright size-thumbnail wp-image-5349′ /></a>Nachten heb je ervan wakker gelegen en eindelijk heb je de grote stap gemaakt: je hebt een iPhone gekocht. Of misschien heb je de iPhone gewoon in een opwelling gekocht: als zoveel mensen ‘m al gebruiken moet het wel goed zitten. Ben je je nog aan het oriënteren, <a href="https://www.iculture.nl/5221/bijgewerkt-iphone-kopen-in-nederland-en-de-vs/" title="iPhone kopen in Nederland en de VS">lees dan eerst</a> dit artikel. Heb je eenmaal de eerste generatie iPhone eenmaal hebt gekocht sta je voor de vraag: wat is de volgende stap? Waar begin ik? Voor alle mensen die na de aankoop niet goed weten wat ze het beste kunnen gaan doen, is deze <a href="https://www.iculture.nl/iphone/handleiding/" class="lazy lazy-hidden ic_autolink">handleiding</a> voor beginners bedoeld.<br />
<span id="more-387013"></span><br />
Let op: deze <a href="https://www.iculture.nl/iphone/handleiding/" class="lazy lazy-hidden ic_autolink">handleiding</a> is alleen geschikt voor de eerste generatie iPhone, die tussen juni 2007 en juni 2008 door <a href="https://www.iculture.nl/uitleg/apple/" class="lazy lazy-hidden ic_autolink">Apple</a> werd verkocht. </p>
<p>Hier vind je de andere gidsen:</p>
<ul>
<li><a href="https://www.iculture.nl/gids/iphone-3g-beginners/">iPhone 3G voor beginners</a></li>
<li><a href="https://www.iculture.nl/gids/iphone-4-beginners/">iPhone 4 voor beginners</a></li>
<li><a href="https://www.iculture.nl/gids/iphone-4s-beginners/">iPhone 4s voor beginners</a></li>
<li><a href="https://www.iculture.nl/gids/iphone-5-beginners/">iPhone 5 voor beginners</a></li>
</ul>
<p><a name="stap1"></a></p>
<h2>Stap 1: Simkaart plaatsen</h2>
<p>Bovenop de iPhone vind je een langwerpig zilverkleurig ‘balkje’. Hierachter gaat de simkaart schuil. In de onderstaande afbeelding kun je duidelijk zien hoe je de simtray eruit haalt en de simkaart kunt plaatsen.</p>
<p><a href=Simkaart in de iPhone plaatsen

Stap 2: Unlocken

Wanneer je de iPhone bij een handelaar hebt gekocht, kun je meteen doorgaan met stap 3. Heb je de iPhone zelf in de winkel gekocht of door iemand laten meenemen, dan is de eerste stap het unlocken van je iPhone. Wanneer je de iPhone uit de verpakking haalt, is deze nog niet klaar voor gebruik: een boodschap op het scherm meldt, dat je de iPhone moet activeren via iTunes. Dat betekent echter, dat je een mobiel abonnement moet afsluiten bij AT&T (of een van de andere officiële aanbieders) en dat wil je natuurlijk niet. Je zult daarom de iPhone moeten unlocken. Dat unlocken bestaat eigenlijk uit drie stappen:

 • Het uitvoeren van een jailbreak;
 • Het activeren van de iPhone;
 • Het unlocken van de iPhone.

Als je de iPhone pasgeleden in de winkel hebt gekocht, is deze voorzien van firmwareversie 1.1.4. In unlockinstructies zul je ook vaak de term OTB tegenkomen. Deze afkorting betekent Out of The Box, oftewel een iPhone waarmee nog niet eerder ‘gerommeld’ is; een iPhone die in oorspronkelijke staat meteen uit de doos komt.

Op iPhoneclub vind je verschillende handleidingen om te unlocken. Kijk in onze lijst met handleidingen onder de U van unlock. Zoals je ziet heb je verschillende mogelijkheden bij iPhones met firmware 1.1.4. Welke methode je kiest is onder andere afhankelijk van de vraag of je Mac- of Windows-gebruiker bent:

 • Mac OS X: kies uit iLibertyX of Pwnage (handleiding in ontwikkeling).
  Wij raden momenteel Pwnage Tool aan.
 • Windows: kies uit Iplus, iLiberty+ of WinPwn. Deze laatste is nog in ontwikkeling en op het moment van schrijven nog niet in staat om te unlocken.
  Wij raden daarom voorlopig iLiberty+ aan.

Houd er rekening mee dat de methoden in de loop van de tijd kunnen wijzigen: er komen nieuwe methoden bij, die nog handiger en sneller zijn, terwijl andere langzamerhand in onbruik raken. In april 2008 zijn bovengenoemde methoden de unlockmethoden die iedereen gebruikt.

Houd er rekening mee dat unlocken een zeker risico inhoudt. Toch is de kans heel klein dat je je iPhone totaal onklaar maakt of onherstelbaar beschadigt. Een iBrick kan in de meeste gevallen toch wel weer ongedaan worden gemaakt, al zul je er misschien professionele hulp bij moeten inroepen. Verbreek nooit de verbinding tussen iPhone en computer, ook niet als je denkt dat het erg lang duurt of dat er niets gebeurt. Het lostrekken van de usb-kabel tijdens een unlock is het domste wat je kunt doen. Je bent gewaarschuwd!

Alle genoemde methoden voeren een unlock, activatie en jailbreak uit. Een jailbreak houdt in, dat het bestandssysteem wordt opengesteld zodat je zelf extra software kunt installeren. Het installeren van software doen we in stap 7.

Stap 3: Bellen en eerste oriëntatie

Je kunt nu proberen of je kunt bellen. Ook kun je alvast wat rondkijken op de iPhone: tik een paar iconen aan en kijk wat erachter schuilgaat. Je kunt in de weersapplicatie je locatie instellen en in de aandelenapplicatie aangeven welke aandelenkoersen je in de gaten wilt houden. Met de Home-knop (de zwarte knop recht onder het scherm) kom je altijd weer op het startscherm terecht.

Stap 4: Muziek, video en andere inhoud op de iPhone zetten

Als je al een iPod bezit, heb je waarschijnlijk al een goed gevulde iTunes-bibliotheek. De muziek, films, audioboeken die al aanwezig zijn kun je met je iPhone synchroniseren. Bij het aansluiten van de iPhone verschijnt er ook een scherm, waarop je kunt aangeven of je foto’s, afspraken en adressen wilt synchroniseren. Waar die gegevens vandaan komen is afhankelijk van het besturingssysteem dat je gebruikt:

 • Mac: je kunt fotoverzamelingen uit iPhoto, adressen uit Address Book en afspraken uit iCal op je iPhone zetten. Gebruik je Microsoft Entourage, dan zul je de inhoud daarvan eerst met Address Book en iCal moeten uitwisselen.
 • Windows: je kunt foto’s uit geselecteerde mappen en adressen/afspraken uit Microsoft Outlook op de iPhone zetten.

De afspraken en adressen worden niet zomaar gekopieerd, ze worden gesynchroniseerd. Dat houdt in dat afspraken die je op de iPhone toevoegt, ook op de desktop verschijnen, en omgekeerd. Desktop en iPhone zijn dus altijd actueel.

iPhone en iTunes

Heb je nog geen muziek en films in iTunes staan, dan kun je muziek van je harde schijf naar de bibliotheek van iTunes slepen. Muziek in mp3-formaat wordt meteen geïmporteerd, maar je kunt ook eerst naar aac-formaat converteren. Films kun je niet zomaar naar de iTunes-bibliotheek slepen: die moet je eerst converteren naar mp4-formaat. Er is diverse software beschikbaar waarmee je de video’s kunt omzetten: naast betaalde zoals DVD to iPhone zijn er ook gratis oplossingen zoals Handbrake. De meeste video-conversiesoftware heeft speciale instellingen voor de iPhone of iPod touch.

Stap 5: Met internet verbinden

Je iPhone kan op twee manieren het internet op: via Wi-Fi of via GPRS. Voor die laatste verbindingsmethode is een apart data-abonnement nodig, dat je afsluit bij je telefoonabonnement. De iPhone is overigens geschikt voor het iets snellere EDGE-datanetwerk, maar omdat geen enkele mobiele operator dat meer ondersteunt zijn we veroordeeld tot het (veel) tragere GPRS. Het instellen van je GPRS-verbinding doe je op de volgende manier:

 1. Open ‘Settings’ en kies ‘General’ > ‘Network’;
 2. Tik op de optie ‘EDGE’;
 3. Je ziet nu drie verschillende velden: ‘APN’, ‘Username’ en ‘Password’;

Welke instellingen je hier moet invullen is afhankelijk van je mobiele operator. Raadpleeg het wiki-artikel GPRS voor de juiste opties.

iPhone GPRS-instellingen   iPhone Wi-Fi netwerken

Voor surfen via Wi-Fi is het aanbevolen om een eigen draadloos thuisnetwerk te hebben (een zeer kleine en nuttige investering!), maar je kunt ook gebruikmaken van onbetaalde of betaalde andere draadloze netwerken. Inschakelen van de Wi-Fi-verbinding op je iPhone is zeer eenvoudig: open ‘Settings’ en kies bovenaan Wi-Fi en zet vervolgens de schakelaar op ‘On’. Na enige seconden verschijnt een lijst met alle gevonden draadloze netwerken. Achtereenvolgens zie je steeds de naam van het Wi-Fi-netwerk, een slotje als het netwerk beveiligd is, de signaalsterkte en een pijltje waarmee je verdere informatie over het draadloze netwerk kunt opvragen. Tik op de naam van het gewenste draadloze netwerk om ermee te verbinden. Gaat het om een beveiligd netwerk, dan zal je nu worden gevraagd om het wachtwoord in te geven. Is de verbinding gelukt, dan zie je een vinkje voor de netwerknaam en zal bovenaan in de statusbalk de signaalsterkte zichtbaar zijn in de vorm van een aantal golfjes. Meer informatie vind je in het wiki-artikel Wi-Fi

Stap 6: Webapplicaties

Nu je de iPhone in gebruik hebt, wil je ook allerlei extra software erop installeren. Een spelletje bijvoorbeeld, of een teksteditor, een omrekenhulp voor maateenheden of misschien zelfs een virtuele piano! Dan is het goed om te weten, dat er in feite drie soorten applicaties zijn:

 • Webapplicaties: Dit zijn applicaties die in de browser draaien en op elke iPhone werken. Je hebt er geen jailbreak voor nodig. Bij deze applicaties wordt geen software fysiek op de iPhone geïnstalleerd. Dit is ook de enige soort applicaties die Apple op dit moment toestaat.
 • Onofficiële native applicaties: Dit zijn applicaties waarbij je daadwerkelijk software op de iPhone installeert. De applicaties die hieronder vallen zijn grotendeels afkomstig uit het hackerscircuit. Omdat dit buiten Apple om gaat, is het officieel niet toegestaan om deze applicaties te installeren. Het installeren werkt alleen op iPhones waarop een jailbreak is uitgevoerd. De meest gangbare manier om te installeren is via Installer. De meeste applicaties zijn gratis.
 • Officiële native applicaties: Deze applicaties zijn vanaf juni 2008 verkrijgbaar. Het gaat om applicaties waarbij je daadwerkelijk software op de iPhone installeert. Deze applicaties zijn gemaakt met de officiële software-ontwikkelkit van Apple. Je kunt ze alleen installeren via de App Store, een applicatie die vergelijkbaar is met Installer, maar gemaakt is door Apple zelf. Voor de meeste applicaties moet je betalen.

iPhone webapps en andere programma\'s

Hoe je applicaties uit de tweede groep installeert, leggen we hieronder uit in stap 7. Voor het installeren van applicaties uit de derde groep zul je moeten wachten tot juni 2008, als Apple de iPhone App Store lanceert. Voor het installeren van webapplicaties uit de eerste groep hoef je eigenlijk niets te doen: je gaat in Mobile Safari naar de gewenste URL en krijgt een webpagina te zien die eruit ziet als een applicatie. Zo zijn er bijvoorbeeld spelletjes als webapp beschikbaar.

We gaan uitleggen hoe je een webapplicatie toevoegt aan de hand van de Nederlandse webapp ‘iHome’. Deze is te vinden onder: http://iphone.sossie.nl. Open Safari, zorg dat de cursor in het adresvak staat en tik deze URL in. Tik daarna op de knop ‘Go’, rechtsonder op het toetsenbord. De webapplicatie opent zich en je kunt een aantal instellingen doen. iHome is een soort Nederlandse startpagina speciaal gemaakt voor de iPhone; met verkeersinformatie, OV-informatie, nieuws en en nog veel meer handige snelkoppelingen. Bevalt deze webapplicatie, dan kun je zorgen dat deze voortaan op je startscherm wordt getoond, in de vorm van een icoontje:

 1. Klik op het plusje, onderin het scherm;
 2. Er verschijnt een popup. Kies de optie ‘Zet in beginscherm’;
 3. De webapp is nu als icoontje opgenomen op je startscherm.

Ditzelfde kun je uiteraard doen voor deze website. Tik eenvoudig iphoneclub.nl in de adresbalk, klik op het plusje en kies ‘Zet in beginscherm’. Je hebt nu een mooi icoontje met directe toegang naar de iPhone-versie van iPhoneclub.nl

Het startscherm met de verschillend gekleurde icoontjes wordt bij de iPhone trouwens SpringBoard genoemd.

Stap 7: Software installeren

Installer app icoonWe gaan nu uitleggen hoe je native applicaties installeert, dus software waarbij er daadwerkelijk iets op je iPhone wordt geplaatst. Bij een jailbreak wordt het programma Installer automatisch op je iPhone geïnstalleerd. Je kunt het zien aan het blauwe icoon met de tekst Installer, die voortaan op je SpringBoard verschijnt. Je kunt de achtergrond (wallpaper) van je SpringBoard wijzigen en ook de stijl van de icoontjes aanpassen met verschillende thema’s (themes), maar daar praten we in stap 9 verder over. Eerst gaan we software installeren!

Als je Installer hebt geïnstalleerd, zul je zien dat er geen handleiding bij zit. Dat hoeft ook niet, want het programma is niet moeilijk in gebruik. Na het openen van Installer verschijnt de boodschap ‘Refreshing sources’. Het kan even duren voordat de de sources zijn vernieuwd. Een source is een bron op internet waar Installer de programma’s voor je iPhone ophaalt. Op het eerste gezicht lijkt Installer niet meer dan een catalogus met allerlei interessante applicaties.

InstallerOp het startscherm vind je onder het kopje ‘Featured’ een aantal aanbevolen applicaties, die wij eerlijk gezegd niet allemaal interessant vinden. Klik op de knop ‘Install’, zodat er een lijst met verschillende categorieën verschijnt. Je kunt nu doorbladeren naar een gewenste categorie, bijvoorbeeld ‘Games’, maar je kunt ook de optie ‘All Packages’ bovenaan de lijst kiezen om alle beschikbare software te zien. In alle gevallen ga je met de knop ‘Categories’ linksboven in het scherm weer terug naar de lijst met categorieën.

Stap 7a: Community Sources installeren

We raden aan om als eerste de Community Sources te installeren. Dit is een verzamelsource waar veel handige applicaties in zijn opgenomen en waar meerdere ontwikkelaars aan meedoen. Veel kleinere sources bevatten alleen de applicaties van één bepaalde ontwikkelaar. Door het installeren van de Community Sources breid je de lijst met beschikbare software enorm uit.

 1. Tik op de categorie ‘Sources’.
 2. Blader naar ‘Community Sources’ en tik erop.
 3. Er verschijnt nu een scherm met meer informatie. Tik op de knop ‘Install’, rechtsboven in het scherm.
 4. Er verschijnt een popup-venster. Tik op de knop Install’ en de installatie gaat van start.

Je hebt nu een source geïnstalleerd. Het installeren van een applicatie gaat op exact dezelfde manier.

Stap 7b: Meer software installeren

Je kunt nu bezig gaan met het installeren van allerlei software. Ben je van plan om meerdere applicaties achterelkaar te installeren en wil je niet steeds wachten tot het installatieproces is geslaagd, dan tik je in de popup niet op de knop ‘Install’ maar op de knop ‘Add to Queue’. Dit zorgt ervoor dat de applicatie aan een wachtrij wordt toegevoegd.

Maar wat moet je installeren? Aanraders zijn bijvoorbeeld SmartRSS, iZoo, Pianist, Converter, WeSpot en Millionaire. In een vervolgartikel zullen we een overzicht geven van leuke en interessante applicaties, maar je kunt ook door onze categorieën Software en Game bladeren voor software- en gamenieuws.

Stap 7c: Update uitvoeren

Installer controleert elke dag bij het opstarten automatisch of er nieuwe versies zijn verschenen van de applicaties die je gebruikt. Een klein cijfer bij de knop ‘Update’ onderin het scherm, geeft aan hoeveel nieuwe updates er zijn. Tik op de knop ‘Update’ om aan te geven welke applicaties je wilt bijwerken.

Stap 7d: Applicaties verwijderen

Soms heb je een applicatie geïnstalleerd, die je eigenlijk niet gebruikt of die vanaf het begin al een beetje tegenviel. Je kunt zo’n applicatie gemakkelijk weer verwijderen met de knop ‘Uninstall’, onderin het scherm van Installer. Tik op deze knop en je krijgt een lijst te zien van reeds geïnstalleerde software. Je kunt nu met de knop ‘Uninstall’ zorgen dat de software wordt verwijderd van je iPhone.

Stap 7e: Sources toevoegen

Soms lees je over een interessante nieuwe iPhone-applicatie, maar je kunt ‘m niet in Installer vinden. In dat geval bevindt de applicatie zich waarschijnlijk in een source, die nog niet standaard in Installer aanwezig is. Meestal staat er dan zoiets als: ‘Installeer deze applicatie via de source: touchmods.net/rep.xml’. In het wiki-artikel Repository lees je hoe je deze source aan Installer toevoegt. Na het toevoegen verschijnen alle applicaties die in de source zijn opgenomen in Installer, soms in een eigen categorie, soms onder een bestaande categorie.

Stap 8: Nederlandse taal instellen

Twee belangrijke dingen ontbreken nu nog: de interface van je iPhone is nog niet Nederlands en de spellingscorrectie is ook nog niet Nederlands. Dit kun je gemakkelijk verhelpen. Voeg de volgende source toe aan Installer:

http://ifoneguide.nl/114

De iFoneguide Repo is een verzameling van allerlei handige applicaties, tweaks en andere nuttige zaken voor je iPhone en het initiatief van twee iPhoneclub-forumleden: Fresh en Sjowol. De bijbehorende website vind je op http://www.ifoneguide.nl. Daar kun je eventueel ook een donatie doen aan de initiatiefnemers voor hun nuttige werk. Meer informatie over de iFoneguide Repo vind je in deze vier artikelen:

 1. Tip voor 2e Kerstdag: iFoneguide Repository (en anderen)
 2. Geheel vernieuwde iFoneguide.nl Repo’s
 3. iFoneguide Repo helemaal klaar voor iPhone firmware 1.1.4
 4. Aankondiging: iFoneguideX – experimentele repository

Heb je overigens een andere firmwareversie omdat je deze tweedehands zonder Nederlandse taal hebt overgenomen, dan komt er /111, /112 of /113 aan het einde te staan. De categorie iFoneguide Apps is nu toegevoegd aan Installer. Kies hieruit het NL Taalpakket. Na een herstart ga je vanaf het hoofdscherm naar Settings > General > International > Language > Nederlands om je iPhone naar het Nederlands om te zetten.

iPhone Nederlandse taalinstellingen   iPhone in Nederlandse taal

Nu moeten we nog de Nederlandse taalcorrectie instellen. Ook dit doe je via Installer: ga opnieuw naar de categorie iFoneguide Apps en installeer NL Taalcorrectie (T9). Herstart de iPhone, ga naar Instellingen > Algemeen > Internationaal > Toetsenbord > Nederlands. Nu moet je alleen nog KB2 installeren; die vind je in Installer onder de categorie Tweaks 1.1.1. Je kunt de autocorrectie naar wens in- of uitschakelen met de optie ‘Enable Autocorrection’ via Instellingen (Settings) > Toetsenbord (Keyboard). Je kunt tussen de verschillende toetsenbordindelingen schakelen door op het wereldbolletje links naast de spatiebalk te klikken als het virtuele toetsenbord in beeld is. Welke taal is ingesteld zie je aan de tekst op de spatiebalk (bijvoorbeeld ‘spatie’ voor Nederlands, ‘space’ voor Engels of ‘espace’ voor Frans).

iPhone met Nederlandse taalcorrectie   iPhone met Engelse taalcorrectie

Wil je tenslotte nog dat de Nederlandse nummerherkenning goed werkt, dan ga je opnieuw in Installer naar iFoneguide Apps en installeer NL Nummerherkenning. Belgen kunnen de source http://rep.belgium-iphone.com/ toevoegen en dan het pakket ‘Numerotation belge propre’ installeren voor de Belgische nummerherkenning.

Vergeet ook niet – als dat niet al automatisch is gedaan – om in Instellingen (Settings) > Landinstellingen (International) > Regionotatie (Region Format) het land op Nederland in te stellen. Onze Nederlandstalige zuiderburen stellen deze het best in op België om het AZERTY-toetsenbord te krijgen.

Stap 9: Wallpaper en thema installeren

iPhone wallpaper en iconsEr is een gemakkelijke manier om de wallpaper van je iPhone te veranderen: maak een foto of zorg dat de gewenste afbeelding in je fotoverzameling op de iPhone staat. Open de foto, klik op het pijlicoontje linksonder op het scherm en er verschijnt een menu. Hieruit kies je de optie ‘Gebruik als achtergrond’ en je achtergrondfoto is gewijzigd.

Wil je je SpringBoard een ander uiterlijk geven, dan installeer je de applicatie SummerBoard. Je kunt met SummerBoard niet alleen de wallpaper wijzigen, maar je kunt ook de dock (de onderste rand met 4 iconen) en de iconen zelf wijzigen. Verder kun je ook zelf thema’s maken voor SummerBoard. Een leuke applicatie waarmee je kunt zien welke wallpapers andere gebruikers hebben geïnstalleerd, is Wallpaper.

Tenslotte

Je bent nu een flink stuk op weg geholpen. Probeer zelf op onderzoek uit te gaan om nog meer mogelijkheden te ontdekken, bijvoorbeeld de bestaande contacten op je SIM-kaart importeren, het aanpassen van de iconen of het invoegen van een HTML-handtekening in je mail, het instellen van een andere ringtone. Een leuk forumtopic om inspiratie voor software op te doen is Welke apps gebruiken jullie op de iPhone?. Gebruik verder de handleidingen en de wiki, lees de ervaringen van anderen op het forum en probeer dingen uit! Mocht je er niet uitkomen, kijk dan op het forum of jouw vraag of probleem al eerder besproken is, of stel zelf een vraag. Je kunt ook de Engelstalige handleiding (PDF) bekijken voor nog meer tips en aanwijzingen.

Er is veel te ontdekken en dat is nou precies de charme van de iPhone: het is niet alleen een hele mooie en trendy telefoon, maar het is ook een telefoon waarbij je heel veel dingen kunt aanpassen, veel kunt experimenteren en het toestel helemaal kunt customizen naar je eigen smaak. Niets houd je tegen!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!