MacBook 12-inch kleuren

Zo kun je Mac-software installeren buiten de Mac App Store om

macOS staat standaard zo ingesteld, dat je alleen programma's uit de Mac App Store kunt installeren. Heb je software gedownload van de website van de ontwikkelaar, dan zul je hiervoor een extra stap moeten nemen. In deze tip leggen we uit hoe je apps van derden kunt installeren op je Mac buiten de Mac App Store om.

Mac-software van externe ontwikkelaars installeren

Als je nieuwe software op je Mac wilt installeren, dan vind je de programma’s niet alleen in de Mac App Store. Sommige ontwikkelaars bieden hun software alleen via de eigen website aan. Het installeren daarvan vereist een extra stap. Om te voorkomen dat je per ongeluk kwaadwillende kwaadwillende programma’s installeert op je Mac, staat macOS standaard zo ingesteld dat je alleen software mag installeren uit de Mac App Store. Wat er allemaal is toegestaan wordt geregeld door Gatekeeper. We leggen hieronder uit hoe je de instellingen van Gatekeeper aanpast om toch apps te kunnen installeren.

Software buiten de Mac App Store om installeren

Als je eenmaal weet waar deze optie staat, pas je de instellingen in een oogwenk aan.

Zo kun je apps uit allerlei bronnen installeren op de Mac:

 1. Open het programma Systeemvoorkeuren.
 2. Klik op Beveiliging en privacy.
 3. Onderaan het scherm zie je de optie ‘Sta programma’s toe die zijn gedownload bij’.
 4. Klik op het hangslot en voer je wachtwoord in om deze optie te mogen wijzigen.
 5. Selecteer de optie App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is.

Mac-apps installeren buiten App Store om

Als je een app via de Mac App Store kunt downloaden, is dat vaak een betere keuze. Ook zou je kunnen kiezen voor SetApp, waarbij je een vast maandelijks bedrag betaalt voor het gebruik van een grote collectie Mac-software.

Wil je apps installeren van ontwikkelaars waarvan de identiteit niet bekend is, dan kun je de beveiliging van Gatekeeper omzeilen door een commando in te voeren. Hoe dit werkt lees je in onze uitleg van Gatekeeper.

Mac-apps downloaden buiten de Mac App Store om

Nu je de instellingen goed hebt staan kun je beginnen met het downloaden van software. Gebruik bij voorkeur apps van betrouwbare ontwikkelaars, zodat de kans kleiner is dat je met malware te maken krijgt.

Mac-computers gebruiken een disk image of .dmg-bestand voor het installeren van software. Je kunt ook een .pkg-bestand (package) of .zip (zipbestand) tegenkomen. Alle apps die je installeert kun je terugvinden in de map Programma’s (Applications).

Zo installeer je Mac-software:

 1. Dubbelklik op het bestand dat je hebt gedownload.
 2. Krijg je een foutmelding omdat het bestand niet uit de Mac App Store komt, klik dan met de rechtermuisknop op het bestand en kies Open.
 3. Zip-bestanden worden automatisch uitgepakt. Klik op het .dmg- of .pkg-bestand.
 4. Volg de instructies op het scherm.
 5. Sleep de app naar de map Programma’s. Bij een .pkg bestand zal het meeste werk automatisch worden gedaan, bij een .dmg-bestand moet je soms de app handmatig slepen./li>
 6. De app is nu geïnstalleerd.
 7. Je kunt het gedownloade installatiebestand verwijderen als je klaar bent.

Hoe zit het met ‘notarized’ apps?

Apple wil gebruikers graag beschermen tegen kwaadaardige software. De functie Gatekeeper houdt in de gaten welke apps je mag installeren. Vanaf macOS Mojave vereist Apple dat alle apps ‘notarized’ zijn. Dit is een extra stap voor ontwikkelaars die hun apps buiten de Mac App Store om willen verspreiden. In een toekomstige release van macOS kun je alleen nog apps installeren die ‘notarized’ zijn. Dit moet een extra garantie geven dat een app is gecheckt op malware.

Apps buiten Mac App Store om

Voorheen kreeg je bij het openen van een app een dringende waarschuwing, zoals hierboven te zien is. Dat wekte de indruk dat het om kwaadaardige software zou gaan, waardoor onervaren gebruikers op het verkeerde been werden gezet. In toekomstige versies zal de melding bij ‘notarized’ apps wat vriendelijker klinken. Deze apps moeten eerst door Apple worden goedgekeurd. Daarbij wordt alleen naar de aanwezigheid van malware gekeken en niet of de inhoud wel aansluit bij alle richtlijnen van Apple. Je zou dus ook een ‘notarized’ porno-app kunnen downloaden.

Meer tips over de Mac App Store vind je hier:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2019
Categorie Mac
Onderwerpen beveiliging, mac