iPadOS 17 toegangsscherm met Live Activiteiten

Live Activiteiten: zo werkt het op het toegangsscherm en in het Dynamic Island

Vanaf iPadOS 17 ook volledige support op de iPad
Live Activiteiten, ook wel Live Activities genoemd, is een handige functie voor je iPhone om een gebeurtenis te volgen. In deze tip lees je wat Live Activiteiten zijn, vind je enkele praktische voorbeelden en geschikte apps. En vanaf iPadOS 17 vind je het ook op de iPad.

Je herkent het misschien wel: je wil graag het verloop van een sportwedstrijd volgen, maar je bent niet in de gelegenheid om de wedstrijd zelf live te kijken. Als alternatief volg je een liveblog van je favoriete nieuws- of sportapp, maar je moet dan wel telkens zelf de app openen om bijvoorbeeld te zien wat de tussenstand is. Dat kan makkelijker en voor dit soort situaties komen de Live Activiteiten op de iPhone van pas. Wat zijn deze Live Activiteiten precies en wat is het verschil met een widget? We leggen je alles uit over deze handige functie, die je vana14f iPadOS 17 ook op de iPad vindt.

Live Activiteiten op de iPad vanaf iPadOS 17

De Live Activiteiten ken je vooral van de iPhone, maar waren ook wel beschikbaar op de iPad in bijvoorbeeld Spotlight. Maar vanaf iPadOS 17 wordt de volledige werking van Live Activiteiten ondersteund op Apple’s tablet. Dankzij het vernieuwde toegangsscherm verschijnen de Live Activiteiten dus ook gewoon op je iPad, bij je gewone meldingen. Ook standaardapps zoals een timer en het huidige afgespeelde nummer verschijnen op het iPad-toegangsscherm zoals op je iPhone.

iPadOS 17 toegangsscherm met Live Activiteiten

Alle apps die al ondersteuning bieden voor Live Activiteiten op de iPhone, werken hier ook meteen mee op de iPad. De functie werkt op de iPad dan ook exact hetzelfde als op de iPhone. De verdere uitleg in dit artikel heeft daardoor vanaf iPadOS 17 ook betrekking op de iPad.

Wat zijn Live Activiteiten op iPhone en iPad?

Live Activiteiten zijn een soort van meldingen onderaan op het toegangsscherm van de iPhone (iOS 16 en nieuwer) en iPad (iPadOS 17 en nieuwer), waarmee je een live gebeurtenis kan volgen. Ze kunnen ook verschijnen in het Dynamic Island, dat vanaf de iPhone 14 Pro-modellen rondom de frontcamera zit. Een voorbeeld is een spraakopname:

Voicememo in het Dynamic Island

Live Activiteiten zorgen ervoor dat je niet telkens de bijbehorende app hoeft te openen om de nieuwste informatie over een tijdelijke gebeurtenis te volgen. Deze functie verscheen voor het eerst in iOS 16 en het vernieuwde toegangsscherm op de iPhone, maar je vindt de Live Activiteiten ook op andere plekken zoals in Spotlight of in de TV-app. Vanaf iPadOS 17 vind je ze ook op dezelfde plekken op de iPad.

Live Activiteiten werken op alle toestellen met iOS 16 of nieuwer. Voor de iPad heb je dus wel een geschikt iPadOS 17 toestel nodig.

Live Activities

Elke ontwikkelaar kan zijn of haar app geschikt maken voor dergelijke Live Activiteiten dankzij de ActivityKit API. Een API is een tool voor ontwikkelaars waarmee ze aan de slag kunnen om dergelijke ingebouwde functies van iOS te ondersteunen, waaronder dus deze Live Activities. Om de functie te kunnen gebruiken heb je wel een app nodig die dit ondersteunt. In feite zijn de muziekspeler van de standaard Muziek-app en een aflopende timer van de Klok-app ook een vorm van Live Activiteiten, waardoor dat een goed beeld geeft van wat je ermee kan.

Een Live Activiteit kan in totaal acht uur duren. Daarna wordt het live bijhouden van updates stopgezet, al kan een app dat ook op ieder moment zelf eerder doen. Als gebruiker kun je de functie ook zelf vroegtijdig afkappen door de Live Activiteit naar links te vegen. Na die acht uur kan een Live Activiteit nog in totaal vier uur op het toegangsscherm blijven staan. Daarna verdwijnt deze automatisch. Wil je hem eerder van het scherm verwijderen, dan kan dat dus ook gewoon.

Voorbeelden van Live Activiteiten op de iPhone

Er zijn verschillende voorbeelden te bedenken waarop Live Activiteiten van pas kunnen komen.

 • Volgen van een sportwedstrijd: Je kunt bijvoorbeeld de tussenstand van een voetbalwedstrijd live op het toegangsscherm bekijken, zonder de app te hoeven openen.
 • Status van bestellingen: Bestel je in een restaurant of thuis eten via een app, dan kan je vanaf het toegangsscherm de status daarvan bekijken. Als voorbeeld gaf Apple de Starbucks-app.
 • Taxirit bekijken: Bekijk of je taxi al dichtbij is als je via een app een taxi besteld hebt. Als voorbeeld gaf Apple de Uber-app.
 • Pakketjes van bestellingen volgen: Een app om pakketjes te volgen kan via een Live Activiteit tonen wat de huidige status van je pakketje is, zonder dat er telkens een pushbericht verstuurd hoeft te worden.
 • Progressie van workout: Bekijk hoe ver je bent met een workout training. Als voorbeeld gaf Apple de Nike Run Club-app.

Live Activiteiten op de iPhone met Uber in iOS 16

Apps met Live Activiteiten

Sinds de komst van iOS 16 zijn er ook al diverse apps met ondersteuning voor Live Activiteiten verschenen. In alle gevallen scheelt het jou als gebruiker tijd: je hoeft niet meer telkens je iPhone te ontgrendelen en de app te openen om de status te bekijken. We lichten enkele nuttige voorbeelden uit:

 • Thuisbezorgd.nl (Gratis, iPhone/iPad/TV, iOS 15.0+) - Blijf op de hoogte waar je eten blijft met updates van Thuisbezorgd. Werkt mogelijk niet bij elk restaurant.
 • Uber Eats: Maaltijdbezorging (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Eten bezorgen via Uber Eats? Ook dan kan je de bezorging live volgen vanaf je toegangsscherm.
 • Just Press Record (€5,99, iPhone/iPad/Watch/Mac, iOS 15.6+) - Een audio-opname maken? Bekijk vanaf het toegangsscherm hoe lang hij loopt en pauzeer of stop direct de opname.
 • FotMob - Voetbal Uitslagen (Gratis, iPhone/iPad/Watch + IAP, iOS 15.0+) - Volg live de tussenstanden van voetbalwedstrijden. Handig bij EK’s en WK’s.
 • CARROT Weer: Neerslag & Radar (Gratis, iPhone/iPad/Watch + IAP, iOS 15.0+) - Wordt er regen verwacht het komende uur? Dan volg je de bui live vanaf het toegangsscherm of Dynamic Island. Je hebt er wel Premium voor nodig.
 • NS (Gratis, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Hou in de gaten waar je trein blijft.
 • Google Maps (Gratis, iPhone/iPad/Watch, iOS 14.0+) - Handig tijdens het navigeren.

Nog veel meer handige voorbeelden vind je in onze lijst met bijgewerkte apps voor Live Activiteiten.

Bekijk ook

Deze apps zijn al bijgewerkt voor Live Activiteiten (en het Dynamic Island)

Met iOS 16.1 kunnen ontwikkelaars de nieuwe Live Activiteiten benutten. Dit geeft je extra informatie op het toegangsscherm over een bepaalde gebeurtenis. Ook het Dynamic Island maakt er gebruik van.

Wat is het verschil tussen een widget en Live Activiteiten?

In bepaalde opzichten klinken de Live Activiteiten als meer geavanceerde versies van widgets. In de basis is dat ook zo, maar toch zijn er belangrijke verschillen. Een widget is vooral bedoeld om de huidige status van iets te tonen (bijvoorbeeld het huidige weerbericht) of om iets te bedienen. Widgets gebruiken in iOS 16 en ouder een interval waarop de informatie wordt bijgewerkt. Vanaf iOS 17 kunnen widgets ook interactief zijn. Bij een Live Activiteit is anders geregeld. Informatie wordt live bijgewerkt als de app nieuwe gegevens doorstuurt, maar hij is niet interactief.

Bekijk ook

Dit zijn de beste widgets voor iPhone, ook voor je toegangsscherm

Wat zijn de beste widgets voor iPhone en iPad? Wij hebben een selectie voor je op een rij gezet: direct een route planen, het weer van vandaag, handig kopiëren en nog veel meer. Allemaal dingen die je snel onder handbereik wilt hebben in een iOS-widget. Ook als je op zoek bent naar handige widgets voor je iPhone-toegangsscherm!

Bovendien zijn de Live Activiteiten bedoeld voor tijdelijke evenementen, terwijl een widget in principe voor onbepaalde tijd op je beginscherm of toegangsscherm staat. We kunnen ons voorstellen dat sommige apps die voorheen gebruikmaakten van widgets, nu eerder kiezen voor de Live Activiteiten. Een goed voorbeeld daarvan is het volgen van pakketjes. Immers, als je pakketje afgeleverd is, is het zonde dat een widget die ruimte op je beginscherm inneemt terwijl er helemaal geen nieuwe informatie meer getoond hoeft te worden.

Een ander verschil is dat widgets zowel op het toegangsscherm (onder het tijdstip) als op het beginscherm kunnen staan, terwijl de Live Activiteiten voornamelijk bij de meldingen op het toegangsscherm te vinden zijn. Twee andere plekken waar je Live Activiteiten kan vinden, is in Spotlight en in het Dynamic Island.

Live Activiteiten op de iPhone met Nike Run Club in iOS 16

Live Activiteiten uitschakelen

Als een app ondersteuning biedt voor Live Activiteiten, terwijl je deze niet wil ontvangen, kun je ze per app uitschakelen. Dat werkt zo:

 1. Ga naar Instellingen en scroll onderaan naar de app waarvoor je de Live Activiteiten uit wil zetten.
 2. Tik op de schakelaar bij Live activiteiten om hem uit te zetten.

Live Activiteiten uitschakelen

Deze schakelaar zie je alleen als een app ondersteuning heeft voor Live Activiteiten.

Wanneer komen Live Activiteiten beschikbaar?

Sinds iOS 16.1 zijn de Live Activiteiten beschikbaar op de iPhone. Op de iPad heb je voor volledige ondersteuning van Live Activiteiten iPadOS 17 of nieuwer nodig. Daarnaast moet je dus ook een geschikte app hebben die deze functie aanbiedt.