App Store op Apple Watch

Zo werkt de App Store op de Apple Watch

De App Store is ook beschikbaar op de Apple Watch. Met de App Store download je rechtstreeks vanaf de Apple Watch je favoriete apps. Zo werkt de App Store op de Apple Watch!

Je kan op de Apple Watch apps installeren, zonder dat je een iPhone nodig hebt. Ontwikkelaars kunnen allerlei apps maken, zoals een sport-, agenda-, mail-, todo-, weer- of bankieren-app. Veel apps zijn gekoppeld aan een iPhone-versie, maar er komen ook steeds meer Apple Watch-apps die uitsluitend voor het horloge gemaakt zijn. In deze tip leggen we je alles uit over de App Store op de Apple Watch, waar je alle Apple Watch-apps kunt downloaden.

Wat is de App Store op de Apple Watch?

De App Store op de Apple Watch is vergelijkbaar met de App Store op andere Apple-apparaten, zoals je iPhone, iPad, Mac en Apple TV. Je gebruikt de digitale online winkel om nieuwe apps voor je Apple Watch te ontdekken. Je vindt er een constant wisselende selectie van populaire apps of apps uit bepaalde categorieën, zoals sportapps. Op de app-pagina’s lees je wat een app kan doen en je bekijkt de screenshots rechtstreeks op je Apple Watch. Hierdoor zie je meteen hoe de app er op jouw horloge uit ziet.

Apple Watch App Store: apps ontdekken

Apple Watch-apps kunnen zowel gekoppeld zijn aan een iPhone-versie als volledig op zichzelf staan. Ontwikkelaars kunnen dus ook apps uitbrengen zonder dat je daar een iPhone-versie bij nodig hebt. In de App Store is niet meteen zichtbaar of het een volledig losse app is of dat er een iPhone-variant aan hangt. In veel gevallen download je dan ook meteen de iPhone-app als je de Apple Watch-versie installeert. Je herkent een app die uitsluitend voor de Apple Watch beschikbaar is aan de tekst Alleen op de Apple Watch, te vinden op de apppagina onder de screenshots.

Hoe kun je de App Store op de Apple Watch gebruiken?

Om de App Store direct op je horloge te kunnen gebruiken, heb je minimaal een Apple Watch Series 1 en watchOS 6 nodig. Je vindt de App Store-app tussen al je andere apps op je Apple Watch. De selectie van apps wordt onder elkaar getoond en door aan de Digital Crown te draaien blader je door het aanbod. Ben je op zoek naar een specifieke app, dan kun je de zoekfunctie gebruiken. De zoekfunctie staat helemaal bovenaan. Het handigst is om te zoeken met de dicteerfunctie, al kan dat wat lastig zijn met apps met ingewikkelde (Engelse) namen. Als je Apple Watch op Engels staat, kun je bovendien de Scribble-functie gebruiken. Je kunt ook het Apple Watch-toetsenbord op je iPhone gebruiken zodra je op de zoekbalk tikt. Je typt dan gewoon via je iPhone.

App Store op Apple Watch: details van een app bekijken met screenshots

Apple Watch-apps downloaden

Je downloadt een nieuwe app door naar de app-pagina te gaan en daar te tikken op Download (bij een gratis app), de prijs (bij een betaalde app) of op het wolkje (als je de app al eens eerder gedownload hebt). Bij betaalde apps moet je twee keer op de zijknop drukken om de app te kopen. Daarmee bevestig je dat het verschuldigde bedrag van je App Store-tegoed afgetrokken wordt of in rekening gebracht wordt bij je ingestelde betaalmethode.

Je downloadt een app als volgt:

 1. Open de App Store op je Apple Watch.
 2. Gebruik de zoekfunctie of blader naar de gewenste app.
 3. Tik op de Download-knop. Zie je een bedrag staan, dan is dit de prijs die in rekening wordt gebracht. Het wolkje geeft aan dat je de app al eens eerder gedownload hebt. Je kan hem dan gratis opnieuw downloaden.
 4. Druk twee keer op de zijknop om je aankoop te bevestigen.
 5. De app wordt geïnstalleerd en vind je in je appoverzicht.

Zoeken naar apps in de App Store op de Apple Watch

Wat zijn de mogelijkheden van de App Store op de Apple Watch?

Dit zijn de belangrijkste mogelijkheden van de App Store op de Apple Watch:

 • Bladeren door een selectie van nieuwe en populaire apps.
 • Zoeken naar specifieke apps door te dicteren.
 • Screenshots op je Apple Watch bekijken, ook schermvullend.
 • Beoordelingen en recensies van andere gebruikers bekijken.
 • Versiegeschiedenis en andere algemene informatie lezen.
 • Privacylabels bekijken van Apple Watch-apps.
 • Apps rechtstreeks vanaf je horloge downloaden.
 • Eerdere aankopen bekijken, ook van gezinsleden.
 • Controleren op updates van je geïnstalleerde apps.

Apple Watch App Store: instellingen en updates

Helemaal onderaan de App Store vind je de optie Account. Hier bekijk je je eerdere aankopen, recente updates van geïnstalleerde apps en je eventuele App Store-abonnementen.

Kan ik nog apps installeren via de iPhone?
De App Store op de Apple Watch is niet de enige manier om nieuwe apps te downloaden. Je kan ook gewoon de App Store op je iPhone gebruiken om naar Apple Watch-apps te zoeken. En als een iPhone-app ook een Apple Watch-versie heeft, kun je deze via de Watch-app op je iPhone toevoegen aan je Apple Watch. Lees daarvoor onze tip over Apple Watch-apps installeren.

Wil je door Apple Watch-apps bladeren vanaf je iPhone? Ook dat kan nog steeds. Dat doe je als volgt:

 1. Open de Watch-app op je iPhone.
 2. Klik rechtsonder op Ontdek.
 3. Scroll naar onderen en tik op Bekijk Watch-apps.
 4. De App Store op de iPhone opent met een aparte afdeling voor Apple Watch-apps.

Apple Watch apps installeren via de iPhone

Onthou ook dat je bij alle apps in de App Store kan zien of er een Apple Watch-versie is. Onder de screenshots op de App Store-pagina vind je de tekst Ook voor Apple Watch en eventueel nog andere apparaten waarop de app geïnstalleerd kan worden.

Ben je op zoek naar de beste Apple Watch-apps? Bekijk dan deze overzichten:

Bekijk ook

De beste Apple Watch-apps: deze raden we aan!

Heb je een Apple Watch gekregen (of gekocht) en zoek je leuke apps om er zoveel mogelijk uit te halen? Met deze aanraders van iCulture heb je de beste Apple Watch-apps in één moeite op je pols.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch