Xcode logo

Sideloading van apps op iPhone en iPad: zo werkt het

Met sideloading kun je allerlei apps buiten de App Store om installeren. In deze gids leer je stap voor stap hoe je een app op iPhone, iPad en Apple TV kunt sideloaden.

xcodeMet ingang van iOS 9 en tvOS is het mogelijk om apps te sideloaden op je iPhone en iPad. Je maakt hierbij gebruik van Xcode 7 of nieuwer. Daardoor kun je allerlei apps installeren buiten de Apple Store om. Apple staat dit toe, zodat ontwikkelaars hun zelfgeschreven apps kunnen testen, maar je kunt het ook gebruiken voor apps die nooit zouden worden goedgekeurd door Apple zelf. In deze gids leggen we uit hoe sideloading werkt op iPhone, iPad en Apple TV.

Waarschuwing: wees je bewust van de risico’s!

Apple stelt dankzij sideloading het besturingssysteem open voor allerlei apps, maar je hebt er wel wat technische kennis voor nodig. Bovendien installeer je apps die niet zijn goedgekeurd door Apple. Als het gaat om open source-apps waarvan de code door meerdere collega-programmeurs is gecontroleerd, loop je niet zoveel risico. Maar pas op met apps van totaal onbekende ontwikkelaars! Ben je technisch niet zo handig of raak je snel in paniek, dan kun je je beter beperken tot apps die via de App Store te vinden zijn. Aan alle anderen: succes en happy sideloading!

Benodigdheden voor sideloading

 • Een Mac met OSX 10.10 of nieuwer
 • Een ontwikkelaarsaccount (zie stap 1)
 • Xcode 7 of nieuwer (zie stap 2)
 • Een app die geschikt is voor sideloading, bijvoorbeeld f.lux

Stap 1: Maak een developeraccount

Iedereen met een geldig Apple ID kan een developeraccount openen bij Apple. Je hoeft hiervoor niet te betalen, terwijl je wel de mogelijkheid hebt om alle ontwikkeltools te downloaden. Pas wanneer je je apps via de App Store wilt distribueren, ben je verplicht om lid te worden van het betaalde developerprogramma van €99 per jaar.

Om een developeraccount aan te maken ga je naar developer.apple.com. Vul je Apple ID in en klik op ‘Sign in’ om jouw bestaande Apple ID te registreren als developeraccount. Heb je nog geen Apple ID (wat we ons moeilijk kunnen voorstellen), dan druk je op ‘Create Apple ID’.

Developeraccount aanmaken

Je krijgt nu een scherm met juridische voorwaarden, die je moet accepteren om verder te gaan.

Developer agreement

Stap 2: Installeer Xcode

Om gebruik te kunnen maken van sideloading zul je Xcode moeten installeren. Dit is een vrij omvangrijk installatiebestand (meer dan 4GB) dat je hoe dan ook nodig hebt.

Xcode installeren

Je kunt Xcode installeren via de Mac App Store.

Installeer de software en doorloop de stappen die je op het scherm ziet. Je moet daarbij onder andere het Apple ID van je nieuw geactiveerde developeraccount invoeren. Dit doe je via Xcode > Preferences > Accounts. Klik linksonder op het plusteken om een account toe te voegen en log in.

Je komt nu op een scherm waarop je rechtsonder je teamnaam ziet, zoals in de afbeelding hieronder. Sluit dit scherm als je klaar bent.

Xcode account instellen

Stap 3: Download de app die je wilt sideloaden

De apps die je kunt sideloaden worden aangeboden als Xcode-project. De meest kun je vinden op GitHub. In dit artikel zullen we de app Flux installeren. Flux (ook wel f.lux) past de helderheid en kleurtint van jouw scherm aan, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Flux wordt aangeboden op GitHub.

Flux downloaden

Download de app die je wilt sideloaden. Bij voorkeur is dit een zip-bestand dat je uitpakt. Op GitHub kun je ook de clone URL gebruiken om de app binnen te halen, maar wij geven de voorkeur aan het uitpakken van het zip-bestand.

Stap 4: Open de code in Xcode

Dit bestaat uit een aantal substappen:

 1. Start Xcode en klik op de link ‘Open another project’.
 2. Blader naar het gewenste project, bijvoorbeeld iflux.xcodeproj. Open het.

Xcode project openen

 1. Je ziet nu het scherm van Xcode, waarop nog niet zoveel te zien is.
 2. Nu moeten we het project uniek maken. Ga naar Targets > iflux > General Identity.
 3. In het vak Bundle Identifier wijzig je de naam, bijvoorbeeld door .jouwnaam toe te voegen. Zie afbeelding.

Xcode sideloading: bundle identifier uniek maken

 1. Zorg dat jouw team geselecteerd is bij het onderdeel Team.

xcode-sideloading-team-selecteren

 1. Sluit de iPhone of iPad aan, waarop je de app wilt installeren.
 2. Selecteer het gewenste iDevice via de knop bovenin het scherm.

Xcode iDevice selecteren

Stap 5: App op de iPhone of iPad zetten

We zijn bijna klaar! We moeten nu alleen nog de app op de iPhone of iPad zetten en enkele meldingen wegklikken. Ook moet je bij bepaalde apps zorgen dat jouw developeraccount wordt vertrouwd.

 1. Druk op Cmd+R of op de Play-knop om de app op je iDevice te zetten.
 2. Schakel Developer Mode in als hierom wordt gevraagd.

Xcode: developer mode inschakelen

 1. Mogelijk krijg je een foutmelding zoals hieronder te zien. Klik in dat geval op Fix Issue.

Xcode: fix issue

 1. De app staat nu op jouw iPhone geïnstalleerd.
 2. Is het icoontje wel zichtbaar, maar doet de app het niet? Dan moet je nog even via de instellingen aangeven dat je het developeraccount vertrouwt. Hiervoor ga je naar Instellingen > Algemeen > Profiel.
 3. Geef op de iPhone aan dat je het developeraccount van jezelf vertrouwt.
 4. Start de app!

F.lux sideloading profiel vertrouwen Flux app op de iPhone

Sideloading op de Apple TV

Wil je een Apple TV-app die niet in de App Store te vinden is graag installeren, dan volg je voor de Apple TV exact dezelfde stappen als die hierboven genoemd zijn voor de iPhone en iPad. Let er wel op dat je een USB-A-naar-USB-C-kabeltje nodig hebt om de Apple TV aan je computer te verbinden.

Voor- en nadelen van sideloading

Het sideloaden van apps heeft twee nadelen. In de eerste plaats is er geen controle vanuit Apple, dus je weet niet of je mogelijk schadelijke software binnenhaalt. Je kunt dit risico verkleinen door alleen apps te installeren van gerenommeerde partijen (zoals f.lux). Ben je handig met code, dan kun je de code van een project doorlopen om te kijken of er geen vreemde dingen in staan. Je kunt ook afgaan op het oordeel van betrouwbare ontwikkelaars, die de code hebben doorgespit.

Verder heeft het sideloaden van apps het nadeel dat de apps niet automatisch worden geüpdatet. Je zult dus zelf de app via Xcode opnieuw moeten installeren. Bij f.lux krijg je gelukkig wel een pop-up zodra er een nieuwe versie beschikbaar is, maar dat is lang niet bij alle apps het geval.

Het voordeel van sideloading is natuurlijk dat je apps kunt installeren, die Apple nooit zelf zou goedkeuren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Categorie Apps
Onderwerpen apps, sideloading, xcode
Software iOS 10, iOS 11, iOS 12, iOS 9